4. nov, 2016

Hemlöshet, LSS, rävsax, avbrott i mörkret, Vinternatt? Bostad först?

Hade tänkt åka till Kalmar och hämta böcker på min bror Mikaels antikvariat. Det är en samling Älghultskrönikor som väntar på att bli hämtade. Men oturligt nog minusgrad och snö på marken. Vill inte köra med sommardäck, vill inte släpa på böcker på tåget och fick avsmak för tågåkande i söndags, när vi stod som packade sillar, alla toaletter trasiga, dörrar som inte fungerar, Alvesta-Växjö. Funderade på att svimma för slippa trängselångesten. Det måste vara olagligt att frakta människor på detta sätt! Hur kan det få fortgå? Vad är det för avtal? Finns ingen klausul om viten, när det är under all kritik, helt osannolikt dåligt i en rättsstat och välfärdscivilisation?

Ser ut att vara bättre bilväder i morgon. Snön har smält. Med fem månaders mörker och kyla framför oss, så ansträngde vi oss maken L och jag att hitta en vecka för avbrott söderut. Visst. 27/12 skulle gå. Testade alla resmål från Växjö (otroligt bekvämt, inga ID-kontroller eller tåg till Kastrup som inte stannar alternativt inte kommer fram i tid). Upp kommer nästan först Teneriffe 27/12, lägenhet i Las Fuentes, en lägenhet kvar. Vi älskar Teneriffe och alldeles särskilt Las Fuentes, som vi bott på flera gången. Lite slitet, men ack vilken altan/balkong och utsikt! Hela hamnen, playa, strandpromenaden, havet framför oss! Bra vandringar också! Så nu har vi den resan att se fram mot och mörkret blir lite lättare att stå ut med.

Bara ett möte igår, som var avklarat på förmiddagen. Sedan buss med barnbarnen och maken L till stan och på bio. Vi såg Peter och draken Elliott. Jag var inte införstådd med filmens innehåll. Barnbarnen hade läst bok om Peter och Elliott. Måste erkänna att jag blev helt betagen, berörd och gråtfärdig filmen igenom. Så bra! Vi tyckte alla att den var bra!

I onsdags var jag på utbildning för rastfaddrar. Växjö kommun bjuder på det en gång om året. Suverän eftermiddag med mycket information om ”landningsbanan”, den mottagning för nyanlända som erbjuds. Inget nytt för mig, men väldigt trevligt och engagerat framställt. Så fick vi en föreläsning om barn med neuropsykologiska funktionsnedsättningar (t ex ADHD och Aspergers), berättat med inlevelse, kunskaper, empati. Här lärde jag mig mycket nytt! Det finns ca 245 rastfaddrar i kommunen på 27 av 34 skolor och 110 rastfaddrar var närvarande på utbildningen. Fler rastfaddrar  behövs!

Onsdagsförmiddagen hade Destination Småland styrelsemöte och vi ägnade tre timmar åt att revidera handlingsplanen, prata budget 2017, planera och rapportera. Som alltid väsentligt innehåll i mötena och verksamheten ger ett intryck av snabbt tempo och glatt humör.

Äntligen! Nu öppnar sprututbytesmottagningen i Region Kronoberg! Det är belagt att spridningen av HIV och hepatit B och C kan hindras med möjligheten att få inte bara rena sprutor utan kontakt med vården, hälsokontroller med mer. Äntligen, även i vår region. Åldersgränsen är 20 nu men kommer troligen att sänkas. Varför 20 förstår jag inte alls.

FN har kritiserat Sveriges planerade nerskärningar inom LSS och personlig assistans. Ännu har inte utredningen om detta kommit med förslag, men i praktiken har dess konsekvenser börjat tillämpas  och det ena mer upprörande fallet efter det andra kan vi ta del av i media. Barn som behöver hjälp dygnet runt blir av med timmar och där sitter anhöriga i rävsaxen. Unga och vuxna förlorar självständigheten och rätten till ett liv som andra. Den 3 december blir det manifestationer i hela landet och jag hoppas att tillgänglighetsrörelsen i vår region och i Växjö kommun arrangerar en aktivitet, som syns och hörs!

 Döden på Medelhavet fortsätter och vi vet alla om det. Vi kan aldrig säga att vi inget visste.

Det är kallt och ruggigt för bostadslösa/hemlösa i Sverige och Växjö kommun. När kommer Vinternatt för EU-migranterna igång? När ska Växjö kommun ansluta sig till ”bostad först”, den linje som ger positiva effekter för hemlösa? Först bostad – sedan utbildning/arbete.

Carin Högstedt

161104

www.carhog14.se

www.maqt.se

#hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

1. nov, 2016

Spännande internbudget, mångfaldsprogram, Bokhultet, FNI, Skåres, politikkafé

Intimt och trevligt med politik på kafé. Vi startade en serie ikväll och kommer att fortsätta ca en gång i månaden. Vi är (V) Växjö och vi bjuder in alla som vill att prata politik över en kopp kaffe/te på Skåres konditori mitt i Växjö. Nästa gång är 8/12 17-18.30. Jag var där en dryg halvtimme och det blev eventuellt ett medborgarförslag om kollektivtrafiken till Region Kronoberg, som en allmänhet var inne på plus pratstund med medlemmar som jag inte träffat på ett bra tag. Tyvärr väldigt trött efter möten hela dagen och oro över nära anhöriga som varit på lasarettet för olika ingrepp. Allt har emellertid gått bra.

Många ärenden till kommunstyrelsen och dess arbetsutskott denna dag. Många intressanta informationer också. Speciellt om Växjö kommuns internationella arbete. Kommunstyrelsens internbudget låter kanske inte så spännande, men den vållade ajournering och lite rabalder. Gunnar Storbjörk (S) är väldigt bra på att läsa handlingar och hitta felaktigheter, motsägelser och konstigheter, inte minst när det gäller siffror och statistik. Jag är rätt bra på det också men inte på siffror utan texter. Gunnars yrkande, frågor och påpekanden kring en procentsats, 1,62 tror jag, och dess konsekvenser ställde majoritetens förslag på ända. Det är ju väldigt bra, ja faktiskt ett krav, om kommunstyrelsen har koll på vilka budgetsiffror som beslutas om. Det slutade med att de exakta siffrorna ska återrapporteras på nästa kommunstyrelse!

S+V hade gemensamt förslag till internbudget, det vill säga hur kommunstyrelsens pengar som fullmäktige beslutade om i juni, ska fördelas. Bland annat vill vi att heltider ska vara normen och att delade turer ska minimeras. Mitt konkreta bidrag idag var ett par meningar om kommunstyrelsens uppdrag för att förverkliga Mångfaldsprogrammet. Detta program antogs i december 2014 och stämningen i fullmäktige var euforisk. Enda smolken var vänsterpartiet som inte var nöjda med alla formuleringar och ville återremittera. Sedan dess har det varit väldigt tyst om programmet och ännu har ingen nämnd eller styrelse följt det som står: Gör en handlingsplan, följ upp, analysera läget, kom vidare med arbetet! När jag nu yrkar på exakt det som står i programmet, så säger S ja, övriga nej! Mångfaldsprogrammet handlar om tillgänglighet, om jämställdhet, om integration, om mänskliga rättigheter… Låter bra men i praktiken? Vad händer?

Bra beslut – ja de finns! Utökat naturreservat Bokhultet i stan! Bra process, många synpunkter, många tillgodosedda. Väldigt nöjd är jag och mitt parti. Ytterligare bra beslut – att införa FNI, fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar. 2019 ska det vara klart att villaägare ska kunna få tidningar och förpackningar hämtade vid fastigheten jämte dagens hushållsinsamlingar. Bra! På alla sätt. Blir lite dyrare men sparar bilresor till återvinningscentraler och gör säkert att mer återvinns istället för bränns. Cirkulär ekonomi är ledordet.

Nu regnar det ute. Bra men tråkigt. Blir inget utesittande ikväll utan sängen direkt. Fullpackad dag i morgon med början möte med Destination Småland. Ser fram mot det och eftermiddagen med seminarium för rastfaddrar och lite annat.

Carin Högstedt

161101

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

30. okt, 2016

Släkthistoria, Det svenska hatet, De apatiska, hungriga fåglar, 658 minnen

Extra tidigt uppe på grund av vintertidens införande. Poänglöst att hålla på och ändra klockorna två gånger per år. Som mamma ofta sa: Vad är klockan EGENTLIGEN? Ska denna morgon, som så ofta, börja ett nytt liv med mer kulturinslag, städning av alla skåp, utrensning av onödiga saker. Ser att Peter Englund kommit med ny bok: ”Jag kommer ihåg”. Han har numrerat 658 hågkomster från sin barndom. Bra idé! Jag har många tidiga minnen och borde skriva ner dem, innan jag glömmer. Ordning och reda ska det vara, även på minnena.

I DN igår en intervju med en av mina favoritförfattare Gellert Tamas. Han har också kommit med ny bok: ”Det svenska hatet”. Om terrorism och sverigedemokraterna. Ska läsas. Och jag har ännu inte läst hans ”De apatiska” från 2009!

Såg TV-serien ”Resten av Sverige” igår – alla tre avsnitten i ett svep. Så bra och bekvämt med SVT Play. Tyvärr sällan jag kommer till det lugnet att sätta mig ner och se på något intressant eller roligt. Ska bli ändring som sagt. Bra dokumentär om staden som norm och landsbygden som utflyktsmål, om döende orter, om gruvan som gick i konkurs med 14 miljarder i skuld, med ett kommunalråd i Boden (tror jag) som bara var så himla bra på att säga sanningar! Mycket att fundera över i denna beskrivning av hur urbaniseringen påverkar stad och land.

Var vaken någon timme i natt och läste tidskriften Släkthistoria. Den är verkligen en tillgång för den som är intresserad av historia, levnadsöden, vardagsliv och inte bara för släktforskare. Mycket kunskaper – den här gången om ”vallonerna”, smederna som kanske inte var valloner alla gånger utan fransmän. Många tips om hur en kan forska fram uppgifter även om det handlar om 1600-talet och tiden innan folkbokföring. Bästa tidskriften alla kategorier?

Idag utflykt till Malmö för att hälsa på maken L.s dotter, som bjuder sin bror, hans sambo och dottern Julia och oss på middag. Såg i vår väderdagbok att vi var i Lund och hälsade på Julia för exakt två år sedan. Då var hon liten baby. Vi antecknar inte bara vädret i dagboken på köksbänken. Lite av andra händelser kommer med.

Bra söndagskrönika av Peter Wolodarski i DN idag: ”I ett annat parti hade de åkt ut med huvudet före”. Handlar om SD-skandalerna på senare tid och speciellt det hat de spydde över en helt oskyldig pojke i ett TV-program.

Fler och fler av sommarblommorna får skatta åt förgängelsen i komposten. Jag tömmer krukorna en efter en. Men fortfarande blommar lejongap och lavendel. Maken L storhandlade fågelmat igår. Bara att fylla på. Fåglarna tömmer just nu tre matbehållare på en dag.

Carin Högstedt

161030

#hgstedt

www.maqt.se

www.cargoh14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

27. okt, 2016

Veckans överraskning! Plåtslageri och smide, Ett kvarter, transporter, spänningsroman

Liten sammanfattning av dagen, innan jag knyter mig med god bok. Ja, jag lägger mig inte än men tidigt för att orka med morgondagen med taxi som väntar 5.45 för Stockholm tur och retur. Ja, inte med taxi utan flyget. För att säkert hinna till möte. Den goda boken är en ”briljant och nattsvart spänningsroman” enligt baksidestexten, av Tasha Kavanagh, ”Den första gång jag såg dig”. Och hon kan skriva, utan tvekan!

Första arbetsplatsbesöket idag på DB Schenker innehöll en total överraskning: En kvinna, anställd, ser vår delegation när vi rundvandrar i de stora lokalerna, 55 år kanske, hon kastar sig fram och säger: Jag måste krama Carin Högstedt, du var min lärare, du lärde mig svenska och jag har dig att tacka för så mycket. Jag blir helt perplex. Hon säger sitt namn och det börjar röra sig. Jag undervisade i SFI på KomVux och jag tror hon kom med den bosniska flyktingvågen. Så himla trevligt, så glädjande att vara hågkommen som bra lärare. Jag får ta och besöka henne på DB Schenker så vi får prata. Detta hände på någon minut. Så gick vi vidare. DB Schenker är jättestort i världen, ägs av tyska staten, finns i 134 länder och har ca 95 000 anställda. I regionen finns de i Växjö och Nybro med totalt 57 anställda. De jobbar dygnet runt för att folk och företag ska få varor levererade snabbt och säkert. Speditionsarbetare är det brist på. Pratade en hel del även här om kollektivtrafiken, bilköer, räls och framtida tågtrafik och liknande. De är beroende av bra infrastruktur.

Så till Ett kvarter, som namnet nu är på den restaurang som först hette Fru T och sedan Hemma hos oss. Två personer har dragit igång för något år sedan och de berättar livfullt om sina öden och äventyr under uppbyggnaden. Det är en kvarterskrog med fyra rum att hyra också. De försöker hålla öppettiderna så det passar deras liv i övrigt. Har önskemål om att matsvinnet dels ska minska men också tas om hand till biogasen på ett enkelt sätt. Energibesparingar vill de också engagera sig i. Brist på kockar – det är brist på arbetskraft vart en vänder sig, vilket företag det än handlar om. Jag har varit på nio företag denna vecka och de flesta vill anställa men har svårt att göra det.

Så till Växjö plåt och smide, som precis byggt stora lokaler på Norremarks verksamhetsområde, som jag ofta passerar med bil, buss eller cykel. Undrade länge vad som skulle in i detta stora hus. Svaret är en plåtslagarverkstad och smedja som har 10 anställda. MEN det är företagshotell också. Därav storleken. Fyra företag har flyttat in och det finns lite utrymme över. Fina lokaler med annorlunda stuk, snyggt, ljust, träbjälkar i taket (träbjälkar är kanske inte rätt ord). Allt är inte helt färdigt men det känns djärvt och lite annorlunda som sagt. Noterade att vår guide sa att han var skeptisk till bemanningsföretag såväl som privatskolor. Hyllade Kungsmadskolans praktiska utbildningar och det får vi ofta höra på besök. Roligt!

Jag har mycket anteckningar för att komma ihåg alla besöken och de tankar och idéer som de föder. Nu trött och behöver koppla av inför morgondagen.

Carin Högstedt

161027

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

27. okt, 2016

Brist på arbetare av många sorter! Golv, bussar, företagshälsa, bullerstörning

Vaknade kl 4.30. Maken L till Sthlm med första tåget. Gick upp 05 och vi åt frukost ihop. Imorgon ska jag med första flyget till Bromma. Går upp vråltidigt för en riktig frukost och tidningar är nödvändigt, innan jag kommer på fötter. Dags för Riksförbundet Noaks Arks styrelsemöte och nu i ny situation med halvering av statsbidraget. Folkhälsomyndigheten har ännu inte kunnat tala om hur det kommer att påverka rörelsen i stort och Noaks Ark. På flera håll i landet finns lokalföreningar med anställda och lokaler. Jag skrev till fyra av våra riksdagsledamöter, insatta i regeringens budget. Ingen har svarat! Förutom att brev alltid ska få ett svar – om så bara ” jag har fått ditt brev, håller inte med dig” - så tolkar jag tystnaden som ytterst oroväckande. Det må vara att organisation och anslag ändras, men förändringen måste ges tid! Regioner och kommuner har inte vetat om att de förväntas anslå pengar till förebyggande HIVarbete med mera. Skjut upp ett år, så alla parter är beredda! Eller helst: Skär inte ner på detta över huvud taget!

Första arbetsplatsbesöket igår var på Hälsoforum, företagshälsa och vårdcentral i privat regi utan vinstintressen. Eller rättare sagt: Vill naturligtvis gå med överskott men de pengarna går in i verksamheten. Drivs av ideell förening. Har legat på Lärkgatan mitt i Växjö sedan starten 1968-69. Då enbart företagshälsa men kompletterad med vårdcentral 2009. Svårt hitta läkare – annars låg omsättning på personal och nöjda besökare. Blev en hel del frågor och påståenden från VD Lisa som egentligen är regionfrågor. Började fundera på om vissa av våra besök skulle bli ännu bättre om Region Kronoberg också var representerade. Regionen är ju huvudman för vårdcentraler. Nästa besök på Bergkvara buss förstärkte min tanke. Länstrafiken styrs av Region Kronoberg. Växjö kommun har hand om hållplatserna men inte mycket mer. Och här fick vi åsikter, tankar, framtidstro och en hel del kritik mot nuvarande ordning och hur de skulle vilja se mer av samverkan med regionen och Länstrafiken, modell Blekinge. Bergkvara Buss har hand om stadstrafiken i Växjö. Ingår i en koncern, huvudkontor i Kalmar, startade 1975. De har mekaniker och busschaufförer anställda och behöver fler! Svårt att hitta. En utbildning av busschaufförer har ordnats av kommunen med lyckat resultat, men det räcker inte. Vi pratar buller från biogasbussarna. Vår informatör Martin säger att det är välkänt att biogasbussar bullrar på ett visst sätt. Bekräftas i tidningen idag (SMP) att det inte går att göra något åt det i bussarna. Det som kan göras – till stora kostnader – är att isolera husen där folk som störs bor.

Mycket nytt på Bergkvara buss, expansiv verksamhet, som kan ta emot mer arbetskraft. Men den finns inte!? Helt galet ju! Slutligen, tredje besöket igår, Svegab, en gång i tiden Dackes Golv, som ju var ett välkänt begrepp i Växjö med omnejd. Nu grossister i golv med verksamhet i Växjö (11 anställda) och Malmö (6 anställda). Bristen på elektriker total! ROT skulle behållits ograverat. Två tydliga budskap fick vi. Nu finns Svegab i Räppe, där Dackes Golv en gång föddes, men de behöver mer yta och flyttar till Norremark och Thorsmans gamla lokaler. De har golvläggare som kunder, levererar det de behöver i form av alla typer av golv och kringprodukter, lim t ex. Verksamheten täcker södra Sverige. Brister i kollektivtrafik, bilköer och bostadsbristen diskuteras.

Nu snart till DB Schenker och så två företag ytterligare under denna dag. Börjat mata fåglarna, vilket uppskattas. Gott om pilfinkar, talgoxar, blåmesar och ett par nötväckor.

Carin Högstedt

161027

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se