12. nov, 2016

Hushållsarbete, Vinternatt, positiva berättelser ur verkligheten, hackspett

Kom hem rätt tidig eftermiddag igår. Solen var på väg ner och det var jättevackert ute. Satte mig på altanen med tidningar och då kom minsann en hackspett, den vanliga större, och angrep talgbollar och nötter i fågelmatarna. Väldigt sällan vi har sett hackspettar här hemma. I övrigt är det gott om änder i sjön och i våra buskar finns pilfinkar i mängder, talgoxar, blåmesar, nötväckor, kajor, skator, kråkor.

Idag fortsatt vackert med frost på träden och spegelblank sjö. Maken L tog ut alla mattor och dammsög lägenheten på förmiddagen. Jag tog itu med kökslådor och så möblerade vi om en aning och satte upp ett par tavlor, som stått länge på golvet. Som belöning blir det hämtmat från HongKong till kvällen. Har redan börjat oroa mig för julstädningen. Snart advent.

Ser att Vinternatt, Diakonicentrums härbärge för EU-migranter, behöver volontärer. Dags att anmäla sig. Någon form av insats ska jag göra.

Märker att jag för första gången i mitt liv läser sportnytt – ja, bara om Växjö DFF, men i alla fall! Det har bara inte hänt mer än när jag kollat foton på sportsidorna och räknat kvinnor-män. Brukar bli 90% män/pojkar, 10 % kvinnor/tjejer, men det är inga nya siffror. Har en stark känsla av att det blivit bättre med jämställdheten i media från idrottsvärlden. Ska räkna igen. I alla fall är det färre som fnyser åt damfotboll.

Så kallat strategisamråd igår. Ordförandena och vice ordföranden i nämnder och styrelser samt förvaltningschefer träffas för att lyssna på föreläsningar. Igår var temat företagsklimat och utveckling. Bra att IOP (idéburet offentligt partnerskap) fick uppmärksamhet liksom de konkreta inslagen av MKEF, mångkulturell ekonomisk förening, som har hållit på ett antal år med hemtjänst på olika språk inklusive teckenspråk och Skanskas projekt som gett fasta jobb åt några nyanlända. En av dem var en palestinier som berättade om vägen till Sverige och till arbete. Inte spikrak precis! I Palestina hade han familj, företag, pengar. Varför då flytta till Sverige? –Jo, han kunde inte vara säker på att sonen kom tillbaka vid liv, när han gått till skolan. Precis just det. Oron, osäkerheten, vetskapen att barnen inte går säkra. En hårfrisör berättade om hur hon klipper och friserar ett par av de hemlösa som vistas på diakonicentrum varje månad. Idén fick hon genom tidningen Faktum. Det har gett henne ett nytt innehåll i livet. Och naturligtvis även de hon träffar och gör fina i håret!

Ha en skön helg!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

10. nov, 2016

Bygderådet Ingelstad, frustration, bostäder, medborgarkontor Lammhult

Innehållsrik gårdag. Förutom valet av Trump och alla diskussioner om konsekvenserna, alla rädslor, så rörde sig solen som vanligt. Jag deltog i tionde arbetsplatsbesöket i kommunens företagsvecka – på Länsförsäkringar. Mycket bra information. Jag hade ingen koll på historien. 1801 startade försäkringsbolaget i Kronoberg! Landshövdingen Carl Stellan Mörner var pådrivande. Sedan, långt senare, har bank verksamhet och fastighetsförmedling tillkommit. Medlemsägt, lokalt, landsbygdsperspektiv, goda ambitioner för hållbarhet ur både ekologiska, ekonomiska och sociala aspekter. Klart en ska ha sina affärer där! Som maken L säger minst en gång i veckan: Du måste byta bank! Han gick omkring med beskedet om återbäring och viftade en hel vecka för att understryka sin åsikt: Byt bank! Byt till Länsförsäkringar! Då får du pengar tillbaka!  -Visst. Det är bara så jobbigt att ta itu med det. Men jag ska. En vacker dag. När det inte är så mycket annat att göra.

Gick en sväng på stan häromdagen och köpte Gellert Tamas ”Det svenska hatet, en berättelse om vår tid”, 549 sidor. Blir bra julläsning. Köpte också ”Trädens hemliga liv” av Peter Wohlleben för att ge maken L som julklapp eller farsdagsgåva. Nämnde det till honom för att undvika dubbelköp. Då tog han fram en bok ur ett gömställe. Trädens hemliga liv var inköpt som julklapp till mig! Så vi har klarat av det bestyret och har en klapp över till något av barnen.

Efter Länsförsäkringar igår, så åkte en partikamrat och jag till Biblioteket/medborgarkontoret/språkkaféet i Lammhult. Rörelse, blandning av folk, bra info av medborgarkontorets Carina och Stefan, av bibliotekarien, av Kulturparksrepresentant som var där med utställning. Språkcaféet missade vi för vi var tvungna att köra tillbaka till V Växjös styrelsemöte, men vi fick info om det. På styrelsemötet hade vi en inbjuden gäst från Malmö som berättade om det digitala programmet Zetkin, som är ett hjälpmedel för att öka engagemang och aktivism. Vet inte hur det slutade för jag var tvungen att hasta iväg till Ingelstad och ett möte med Bygderådet.

Bygderådet var samlat i Näckrosen, säkert 15 personer. Ordförande Kerstin är driven, orädd och med mycket humor och vissa beska kommentarer går mötet framåt. Det handlar om bostäder, bristen på, om belysning, om Sydostleden, om Väg 27 och om centrum i Ingelstad. Frågorna är: Varför händer inget? Varför tar allt så lång tid? Var är framförhållningen? Vad gör vi i bygderådet för fel? Det är stor frustration över en centrumplan, som de har jobbat med och förankrat och sedan händer ingenting. Det är stor frustration över att de 6-7 villatomter som togs fram för ett par år sedan – bara gick upp i rök eller? Människor vill bosätta sig här. Lediga hus säljs direkt. Vi som ska svara är 1 M, 1 C, 1 S, 1 V och kommunens landsbygdsutvecklare. Det är enkelt egentligen: Staden är prioriterad, övrigt hamnar underst i högen med planer och program. Jag känner samma frustration som landsbygdsansvarig i kommunstyrelsen. Men vi kommer fram till att det ska göras ett försök att få fram var det sitter en propp i processen och hur den ser ut. Det blir ett stimulerande möte med raka puckar. Behövs mer och oftare. Idag tar tekniska nämnden sin internbudget. Blir det några pengar för utveckling av de sex kommundelscentras centrum?

Idag har jag varit rastfadder på Sandsbro skola. Gick på skolgården en och en halv timme. Hade byltat på mig rejält och frös faktiskt inte. Träffade båda barnbarnen och hade trevligt samtal med andra rastfaddern. Upptäckte flera gemensamma beröringspunkter, som att ha adopterade barnbarn och vara med i Bibliotekets Vänner och Vilhelm Moberg-sällskapet.

Ikväll möte med Lärarförbundet. Annars lite stillsamt hemmaliv.

Carin Högstedt

161110

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

8. nov, 2016

Ingelstad, bostäder, mångfaldsprogram, kamratskap, upprepningar, rosa kuvert med Post Nord

60% av kultur- o fritidsnämndens resurser till barn och ungdomars idrott (upp till 20 år) går till pojkarna. Fortfarande. Det sas idag från förvaltningen, när vi hade internbudgetinformation på kommunstyrelsens arbetsutskott. En period för åratal sedan var det jämnt fördelat enligt uppgifter. Sanningen är väl att det inte är särskilt noggrant undersökt hur resurserna fördelas. Kultur- o fritid hade dock i sin redovisning med en problematisering av bidragssystemet. Det är inte i takt med utvecklingen inom kultur och idrott, inte med individualiseringen, inte med ständigt nya sporter och idrotter, inte med mångfaldsprogrammet. Bidragssystemet bygger fortfarande på traditionellt föreningsliv med ordförande, kassör och sekreterare, årsmöten och bokföring. Hur många gånger har inte S+V+MP (innan de senare gick över till de borgerliga) motionerat, drivit i budgetar att bidragssystemet ska förändras utifrån genus- och mångfaldsperspektiv!? Vi har till och med fått igenom en sådan motion – för kanske 8 år sedan. Men det är inte verkställt. Har tiden kommit ifatt oss vänsterföregångare nu? Kan vara så. För övrigt gav jag nämnden en eloge för ”scensommar”, 52 (tror jag) evenemang och i kommunens alla delar under sommaren! Mycket bra kultursatsning och den fortsätter för tredje året 2017.

Byggnadsnämndens presidium redogjorde också för sin internbudget. Många fina skisser på nybyggnationer i Växjö stad. –Inga bilder från övriga kommunen? undrade jag. –Nej, men detaljplaner är under arbete i Rottne, Ingelstad, Gemla. Jovisst. Det vet jag mycket väl, men försöker hålla landsbygdsperspektivet levande. Det är väl närmast en last jag har, för samma ritual upprepar sig år efter år. Mitt behov av upprepningar i livet? Eller finns det fog för skisser på bostadsbebyggelse utanför Växjö stad, rent av behov av bostäder, marknadsföring, synliggörande? I morgon kväll till sockenrådet i Ingelstad. Vi fick en inbjudan per Post Nord, rosa gulligt kuvert. Det blev läst kan jag intyga! Ska bli trevligt och intressant att höra vad de anser om planer och bostäder bland annat.

Var på gång med insändarkommentar till en uppgift i tidningen av vår ordförande i kommunstyrelsen. Det gällde länsstyrelsens fördelning av asylsökanden i länets åtta kommuner. Växjö skulle ta emot flest och kso underkände fördelningen. Växjö har ju tagit emot så många… Så hör jag att kommunalrådet S, Åsa Karlsson Björkmarker har kommenterat i sin blogg, som jag läser. Åsa gör det suveränt bra, så jag avstår. Det är Uppvidinge och Lessebo som tagit emot så många att de får färre nu; Växjö kommun ligger i lä. Läs gärna asakbjorkmarker.blogspot.com! @asakbjorkmarker! Där finns korrekt statistik.

Har haft roligt med partikamraten Maria Garmer. Vi har komponerat en ”baksida” till (V)äxjös kommunnytt, tillsammans. Får se vad övriga i redaktionen säger och så blev det lite långt, medges. Men vi hade flyt båda två!

Hemma tidigt ikväll. Ska följa media om vinster i välfärden och USAs presidentval, tänkte jag. Vad vaknar vi till i morgon?

Carin Högstedt

161108

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

6. nov, 2016

Presidentval, den samlade högerpopulismen, kommunal möbelrenovering

Söndagskrönikan i DN av Björn Wiman alldeles utmärkt läsning om val i USA och presidenter: ”Politisk dårskap får oss att glömma både förflutet och framtid” är rubriken. President Nixon var även han ett dåligt presidentämne, kolerisk, konspiratorisk och antisemitisk. Så inget nytt under solen. Wiman citerar Joyce Carol Oates: ”Vissa av oss överlevde Nixon. Kan vara bra att komma ihåg” har hon skrivit den gångna veckan. Ett val av Trump är kanske inte världens undergång, fast det känns åt det hållet.

Läser Johan Ehrenbergs ledare i Dagens ETC 4/11, ”Börsen förstör framtiden”. ”Börsens pengar går inte till att skapa jobb eller nya nödvändiga investeringar, börsens miljarder är i princip bortkastade och svävar runt i sitt eget casino”. Visst skulle pensionspengarna kunna användas till investeringar!? Johan Ehrenberg är i Växjö på onsdag 9/11 kl 19.00, IOGT, Vattentorget i Växjö. För den som vill höra Ehrenberg lägga ut texten om klimat, börsen och Sveriges ekonomi, ta tillfället i akt. Jag missar tillfället på grund av annat möte, men läser det han publicerar i Dagens ETC med stort nöje.

Lugn helg med lite skrivarbete gjort plus insändare till Smp om kommunens planer på att starta egen möbelrenovering fast flera sociala företag sysslar med just det. Vad är poängen? Atrium – vi, maken L och jag- har lejt dess snickarverkstad att laga och måla möbler m m. Blir hur fint som helst. Detsamma gäller Macken som lagat trädgårdsstolarna och annat. Röda Korset fick köksmöbeln och de renoverar, målar och säljer vidare. All ska cirkulera och de här företagen förstår sådant. Atrium sysselsätter personer med psykiska funktionsvariationer.

Gräsligt väder med regn, snö, hårda vindar. Fått vinterdäck på bilen genom besök i Gasslanda hos svärson, dotter och barnbarn plus ytterligare dotter. Däcken förvaras i ladugården. Svärsonen ställer upp och byter däcken. Tog liten omväg på hemvägen och köpte ägg i en helt annan ladugård. Första gången jag är där, men troligen inte sista.

Europas samlade högerpopulister på Grand Hotel i Stockholm! Bland annat ska de dela ut ett ”frihetspris” till Václav Klaus, som på beskrivningen i Dagens ETC 4/11 verkar vara som klippt och skuren för ett pris i detta sällskap: Homofob, rasist, som kallar syriska flyktingar för ”lycksökare” är bara förnamnen.

Lagom arbetsvecka väntar runt hörnet! Presidentval i USA. Möte med sockenrådet i Ingelstad. Studiebesök på Länsförsäkringar och Medborgarkontor med språkcafé i Lammhult. Omväxlande. Kör försiktigt!

Carin Högstedt

161106

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

4. nov, 2016

För några månader sedan

Så här var det för inte så länge sedan på altanen.