21. nov, 2016

Upptäcktsresande i kommunen, tillgänglighetsmotion, Noaks Ark, huvudvärk och snorig

Genomförkyld, huvudvärk. Men hemma vid 16-tiden och satte mig ute en stund. Ja, det är plus 7 grader, ganska vanlig sommartemperatur på midsommarafton (2016 undantaget). Underbart att följa skymningen. På en halvtimme kolsvart.

Bra dag trots förkylning. Träffade riksdagsledamoten Tomas Eneroth på Noaks Ark tillsammans med Malin, Elli, Conny och Kasia – alla på något sätt involverade i Noaks Ark, i riksstyrelsen eller verksamheten i Växjö. Vi pratade naturligtvis om nerskärningarna av statsbidraget till Folkhälsomyndigheten och de folkrörelser som arbetar mot HIV m m. Bra samtal! Vi (anställda och styrelse, riksstyrelsen) kan på olika sätt påverka så att inte halveringen av bidragen får alltför drastiska konsekvenser. En tidsfrist skulle hjälpa avsevärt. Ska göra vad vi kan på alla nivåer.

Började mellan möten och samtal arbeta med en motion om tillgänglighet, egentligen en upprepning av en V-motion från 2014, som avslogs. Ska fullfölja i morgon. Det måste fram en plan för tillgänglighetsarbetet! That´s it.

Ägnat eftermiddagen åt att tillsammans med partikamraten Atti Andersson sprida (V)äxjös Kommunnytt i Åryd, Furuby och Risinge. Går som smort – vi har gjort det många gånger. Hittar dessutom nya småvägar och brevlådor och uppskattar båda dessa exkursioner på landsbygden. Det politiska arbetet kan vara tradigt, men inte dessa utfärder i en kommun som en tror sig kunna utan och innan, men det finns fler vägar, fler hus, fler kossor att upptäcka hela tiden.

I morgon kommunstyrelsens arbetsutskott. Inga sensationer direkt. Bra att Länsstyrelsen vill utöka naturreservatet på Hissö. Bra att det uttryckligen sägs att vattenskotrar är förbjudna där. Men i praktiken? Vattenskotrar är inte tillåtna någonstans i Kronoberg mer än i farleden mellan fastlandet och Bolmsö. Men i verkligheten kör de som bara den och påverkar fågellivet negativt och även människolivet med den höga ljudnivån.

Testade att ge katten Sally medicin ihop med kattmat. Hon vägrade. Vår andra katt, Tassi, åt upp istället. Knepigt att få i katter något de inte vill ha. Hoppas maken L kommer hem snart och hjälper till.

Carin Högstedt

161121

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

20. nov, 2016

Votering är begärd, kontraproposition, Lena, Ida och Karin, Sally får medicin

Hemma med medicin till katten Sally, som var hos veterinären i fredags. Hon har problem med njurarna, som många katter får. Maken L och jag började fråga oss hur gammal hon är och kom fram till osannolika 15 år. Hon var 3 år när hon kom från Djurens vänner till oss. Åren går så fort och våra andra katter har blivit 20 år. Hoppas det nya fodret från djursjukhuset och medicinen hjälper. Hon är inte jättedålig, men håller sig hemma i värmen. Det är inte likt henne.

Annars bra helg med utbildning i kommunpolitik denna söndag. 14 V-partister varav 7 kan beskrivas som nya med framtiden i politiken för sig. Vi hade rollspel för att träna in yrkanden, reservationer och voteringar samt argumentation. Våra 5 timmar idag kommer att ge resultat i form av insändare och mer aktivitet på sociala medier, tror/förutsätter jag.

Jag drog iväg redan 7.30 idag för att få ut de (V)äxjös Kommunnytt som jag inte hann på en två timmars cykelrunda igår. Nu allt klart och jag behöver ingen extra promenad för frisk luft och motion. I morgon eftermiddag en tur till Åryd och Furuby i samma syfte: Flygbladsutdelning. Men sedan får varje ledig timme i veckan gå till att putsa fönstren och ta fram adventsstakarna!

Kronobergs Bokmässa igår var välbesökt och spännande. Så väldigt många lokala/regionala författare det finns! Jag ägnade ett par timmar åt att bara sitta och lyssna på föreläsningar. Ja, den första fick jag ståplats på; Lena Andersson lockade fullt hus och många stod och lyssnade. ”Mer allvarligt talat” var rubriken och det handlade om hennes böcker och temat var den filosofiska frågan om varseblivning (tror jag – kom dit rätt sent). Vad är verkligt och vad är föreställning? Lena fick ihop det och hennes föreläsning var rolig och engagerande.

Så lyssnade jag på Ida Andersen som förstås talade om sin bok Här slutar allmän väg, som jag läst och tycker är mycket bra. Hon har fått lysande recensioner. Nu började jag känna hur skönt det var att bara sitta och lyssna och nästa föreläsning hette Med blicken på pappa och handlade om sonen och fadern hos Pär Lagerkvist. Karin Nykvist, litteraturvetare från Lund, föreläste. Mycket intressant!  Hon utgick från novellen Far och jag i Onda sagor och jämförde med andra författare och deras skrivande om relationen till fadern, som t ex Knausgård (som jag inte läst). Kände att jag kunde sitta och lyssna på sådant här i en vecka! Bara ta emot tankar, kunskaper, dikter och texter.

Så avslutade jag dagen med Berätta för livet – samtal kring berättandets kraft och betydelse för liv och hälsa. Nätverket ”Hälsa, humaniora och medicin”, ett samarbete mellan Linnéuniversitetet och Region Kronoberg, berättade om hur mötet, dialogen, berättelsen kan påverka våra liv och hälsa. Också intressant och något jag inte visste särskilt mycket om. Läkarens möte med patienten kan vara synnerligen olika. Det finns kurser där läkare ska läsa skönlitteratur och diskutera – för att bli bättre läkare i mötet med de som söker vård.

Nu lite plock med det ena och det andra.

Carin Högstedt

161120

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

18. nov, 2016

Trumpismen är här, Kronobergs bokmässa, Röstånga, Lena och Ida, flyktingmanifestation

Begrundar gårdagskvällens möte med sockenråden och samhällsföreningarna i Villa Gransholm, gammal byggnad full med antika möbler och vackra ting. Fler kom än de som var anmälda. Det var fullt i salen. Jätteläcker smörgås till kaffet. Engagemang i luften, påtagligt. Först på dagordningen var Nils Phillips, ordförande i Röstånga Utvecklings AB. Röstånga är en by i Skåne, i Svalövs kommun, med 900 invånare. Det var en halsbrytande och rolig historia vi fick oss till livs om hur en by på dekis kan få livet tillbaka genom ett fastighetsbolag. Bor ni på en mindre ort eller by med en nedläggningshotad skola – bjud in Nils Phillips! På ett mycket roligt sätt berättar han hur det omöjliga blir möjligt. Jag har hört en mycket likartad historia på Gotland, där det finns inte mindre än nio utvecklingsbolag, som arbetar för bygdens bästa. Nils bekräftade att Röstånga hämtat inspiration från Gotland. I båda fallen finns en kommun som är motvillig att stödja med någonting. Insamling av pengar, EKO-banken, Leaderpengar (EU-medel), bybornas köp av andelar i konsthallen (ett litet ruckel från början – nu Sveriges minsta konsthall) är de pengamedel som fått Röstånga på fötter. Plus förstås ideella krafter.

Så fick vi information från Unga för landsbygden inom Leader Linné Småland, Eva Jacobsson Börjesson och Signe Klintrot. Stefan Blomqvist, VD för Vidingehem AB berättade om aktuella planer för bostäder på olika orter i kommunen och Paul Herbertsson, chef för planeringskontoret, om hur målet fler bostäder på landsbygden ska bli verklighet och vilka hinder som finns. Landsbygdsutvecklare Therese Friman gick igenom måluppfyllelsen i Landsbygdsprogrammet, plus och minus. Sammanfattningsvis en informativ och bra kväll, som pågick från 18.30 till 21.45. 22.15 var jag hemma, trött men nöjd. Ibland ger ett politiskt möte betydligt mer än det tar. Nästan alltid givande, men som sagt ibland mer än så.

Nu är klockan nio på fredag förmiddag. Jag har planerat att ägna några timmar åt flygbladsutdelning men det ösregnar. Går inte att cykla runt med pappersblad. Inte så bra väder att putsa fönster i heller. Får bli skrivarbete. I morgon Kronobergs bokmässa med massor av föreläsningar, seminarier, bokbord, författare. Bibliotekets vänner har tipsrunda med citat. Därtill en föreläsning kl 15.20, Berätta för livet, Nätverket hälsa, humaniora och medicin talar.

I övrigt noterar jag 12.35 Lena Andersson och 13.35 Ida Andersen. Båda talar om sina nya böcker. Samtidigt är det manifestation för flyktingar från Afghanistan och deras möjligheter att inte bli utvisade. Så det blir kluvet. Min partikamrat Dalal Abdelgani har release på sin nya bok också vid denna tid. Häftig kulturell och aktiv lördag i Växjö!

Vad vore välden utan bibliotek och litteratur? Och om partikanslier ägnade sig åt det istället för kloakspråk och hat – skulle det hjälpa? När vuxna människor med höga politiska positioner hånskrattar åt förnedrande benämning på kvinnor – vad kan vi vänta oss av barn och ungas språkbruk? Ewa Stenberg i DN idag under rubriken ”M:s höga tonläge är uppe i Trump-nivå”. Läs hennes artikel! Vad säger de egentligen på partikansliet om sina politiska motståndare i slutna rum? Och vad skrattar de åt?

Ha en bra helg!

Carin Högstedt

161118

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

16. nov, 2016

Ingen kommun fri från våld, stor sal o liten publik, våldsförebyggande o brottsbeivrande

Enda kruxet med ”Tema tillgänglighet” och mötet i måndags kväll var att publiken var mindre än vi kunde tro! Lika många tjänstepersoner och politiker som publik! Ca 20 av varje. Men vårt upplägg flöt bra och de korta informationerna var snärtiga och med mycket innehåll. Dialogen sköttes vid ett antal bord på olika teman som stadsbyggnad, färdtjänst, trafik, omsorg, föreningsbidrag… Den fåtaliga publiken kan inte skyllas på bristande marknadsföring. Så det var väl vädret!? Men vi fortsätter är Eva Johansson (C ), ordförande i kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen och jag vice ordförande överens om. Frampå vårkanten blir det ett nytt temamöte. Lokalen, IOGTs stora sal på bottenplanet fungerade bra liksom filminspelningen och teckentolkningen. Textning till filmen önskas! Lägger jag på minnet.

Fullmäktige igår. Blir näst intill förtvivlad över de blågrönas oförmåga att förstå eller vilja förstå. När vi i (V) pläderar för vår motion om ”En kommun fri från våld”, så kommer som svar en lång föreläsning om allt som görs i paradiset på jorden, Växjö kommun. Avtal med kvinnojouren, plan mot våldsextremism, tidiga insatser för barn… Som om jag och vänsterpartiet är okunniga om Kvinnojouren Blendas verksamhet. För h-e, jag var med och startade den i början på 1980-talet. Vi har stött arbete för att få fram en plan mot extremism, vi har motionerat om en handlingsplan mot hedersrelaterat våld, fått bifall till den – men inte sett någon plan varken mot det ena eller andra. Det vi pratade om igår, En kommun fri från våld, är ett FÖREBYGGANDE arbete, ett projekt som pågår i Sverige, där Västerås och Borås kommuner är drivande tillsammans med riksorganisationen Män för jämställdhet. Poängen är förebyggande arbete med barn och unga, där ungdomarna är med hela tiden. Det yttersta målet för Kvinnojouren är att inte behövas, att lägga ner sin verksamhet. Är det svårt att förstå att våld ska förebyggas? Är det svårt att förstå att det inte är ett mål i sig att kvinnor ska lägga tusentals ideella timmar på att ta hand om sina misshandlade systrar? Är våldsprevention för svårt ord? Svaret på att förebygga våld är inte poliser, säkerhetschefer och kvinnojourer. Dessa är nödvändiga men vi måste arbeta för att våldsbrotten inte uppstår över huvud taget parallellt med att ta hand om brottsoffer och förövare. Har vi råd och någon enda anledning att avstå från att testa ett nytänkande förebyggande arbete?

Det projektet vi ville att Växjö kommun ska följa, ta del av och lära av pågår redan och en viktig ingrediens i det är jämställdhet och genusperspektiv. En annan är att hela kommunen ska engageras. Svaret på vår motion från samtliga övriga partier var undanglidande. När jag i kommunstyrelsen frågade vad det betyder, så blev svaret att de nog inte ville göra något med anledning av motionen. Ett direkt avslag hade varit tydligare.

Ja, det var mycket om en enda motion igår.

Nu till staden och partikansliet för att skriva, redigera, trycka (V)äxjös Kommunnytt. Ikväll är det distriktsstyrelsemöte. Däremellan söderut i kommunen med Knytt-spridning i ca 700 brevlådor.

Carin Högstedt

161116

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

14. nov, 2016

Teide i mitt hjärta, social hållbarhet, temamöte tillgänglighet, en kommun fri från våld

På nollpunkten, måndag morgon. Tog en rejäl promenad igår sen eftermiddag och såg stormånen komma upp en bit, innan den effektivt doldes av moln resten av kvällen. Längtar till vår bokade semesterresa över nyår. Teneriffe är en härlig ö med det höga berget Teide mitt på. Det är drygt 3700 m högt över havet och det finns linbana nästan ända upp. Som maken L och jag varit ivriga (fanatiska) vandrare, har vi använt stigen upp från parkeringen vid linbanan flera gånger. Första gången kom vi till refugion (rastplats) som ligger på 3400 m tror jag. Maken L höjdsjuk! Vi gick ner och skymningen föll snabbt. Gick i alla fall bra.

Nästa gång vandrade vi lika oförtrutet från parkeringen och uppåt. Hjärtat slog som bara den ju högre vi kom. Till slut snö i massor och jag tänkte att ”nu dör jag”. Nästa tanke: ”Det var det värt”. Jag har all förståelse för galningar som hänger och klänger på bergstoppar! Synd jag inte kom på det tidigare i livet. Teide är värt en mässa. Att vandra upp och åka linbanan ner är helt underbart, med bra kängor. Leden slingrar sig i zickzack lite makligt. Inget att vara rädd för. Alpkajor, alpkråkor, bergfinkar, snöfinkar, en gök följde oss en bra bit upp en gång.

Jobbar hemifrån nu på förmiddagen. Suttit med dagordningen till kommunfullmäktige i morgon. Jag ansvarar för motionen ”Om en strategi för en socialt hållbar kommun med bättre folkhälsa för alla” som Åsa Karlsson Björkmarker (S) och jag undertecknat. Den anses besvarad i och med att Växjö kommun beslutat att ta fram en Agenda 2030. Vi vill bifalla (inte det svagare besvara) med samma motivering, men här kan en säga att motionen fallit i god jord och inte på hälleberget åtminstone. Jag har också huvudansvar för V-motionen ”En kommun fri från våld”. Här är det värre. Inget tydligt svar på något som är ganska självklart att göra egentligen. Följa det projekt som heter ”En kommun fri från våld” som pågår med de drivande krafterna Borås och Västerås kommuner samt Riksorganisationen Män för jämställdhet. Att inte ta tillvara nyskapande antivålds- och våldspreventiva metoder är väl närmast politiskt tjänstefel!?

Ikväll är det ”Temamöte Tillgänglighet” för första gången i Växjö kommun. IOGT, stora salen på bottenplanet, Vattentorget 1, Växjö. Korta informationer om tillgänglighet på gator och torg, i omsorgen, till byggnader, till socialtjänsten, till föreningslivet. Fika med frågestationer där en kan få svar på frågor om färdtjänst, om utbildning etc. Många tjänstepersoner och politiker där. Teckentolkning av mötet liksom inspelning för visning på Öppna kanalen, lokal TV-kanal. Kan ses på webben också. Hoppas det blir bra möte!

Carin Högstedt

161114

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se