12. dec, 2016

Pepparkaksbak, Jonas Gardell - supermagnifik, trygga anställningar, Skellefteå, arbete åt alla

Supermagnifik föreställning av Jonas Gardell igår! Avväpnande, sorgligt, burleskt, politiskt, roligt – finns hur många adjektiv som helst! Kommer ytterligare en extraföreställning i januari. Fullt i Kristina Nilsson-salen, 800 pers. Har jag inte upplevt sedan jämställdhetskonferenserna runt millennieskiftet.

Varit på möte med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen på förmiddagen. Den nya organisationen har inte hittat sina former, men det kommer nog. Jag rapporterade från möte med Hjärnkraft och hur berörda och behövande upplever färdtjänsten. Ledamöterna idag bekräftade kaoset; vi har inget liv längre, kan inte planera och passa tider, kommer för sent till arbetet…  Rapporterade också helt kort från besöket på Parketten, där ca 25 unga med psykiska funktionsvariationer deltar i arbete med hantverk, matlagning, media, odling. Har nu fått ihop en motion om ett tips från Parketten: Anställningar av unga med funktionsvariationer i arbeten med avtalsenlig lön och långsiktig anställning. Som Skellefteå kommun! Verkar bra och går det i Skellefteå så går det här. Ett 20-tal räknar de med att anställa. I motionen som jag tar med mig till kommunala gruppens möte ikväll finns närmare beskrivet hur det går till och ännu mer går att googla fram på Skellefte kommun och serviceassistent, som anställningen benämns. Den reguljära arbetsmarknaden är särskilt svår för personer med funktionsnedsättningar att ta sig in på. Det vi har tänkt oss är att direkt efter gymnasieskolan tas dessa personer in i verksamheter som kan – om alla parter vill – leda till anställningar med meningsfullt innehåll, lön att leva på, trygg anställning, mångfald på arbetsplatser och nya perspektiv från en underrepresenterad grupp.

Fem timmar senare.

Hemma efter kommunala gruppens arbetsutskott och kommunala gruppens möte. Motionen antogs och i övrigt mycket planering och val till uppdrag. De senare sköt vi på en månad för att hinna förankra mer och ta ytterligare ledigt uppdrag i samma svep.

Nu läsa handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott i morgon. Inplanerat tandläkarbesök  ligger perfekt eftersom jag tappat en plomb. Så hämta barnbarn på skolan och baka pepparkakor. I år två olika färdigköpta degar, COOP Norremark och Toftastrand. Lite försiktiga frågor från barnbarnen om pepparkakshus, men det har jag aldrig gjort något! Kanske en liten stuga? Vi får se efter tandläkaren vad mormor mäktar med. Roligt med baket i alla fall!

Carin Högstedt

161212

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

11. dec, 2016

Adventsfika, pokemon, tända ljus, syrenknoppar, lejongap, öppna era hjärtan

Igår var det adventsfika för de närmaste här hemma. En dotter magsjuk, en på väg till julbord med sin arbetsplats, Växjö auktionskammare, på Kalmar Slott. Så vi blev sju och fick enkelt plats i köket. Barnbarnen har fått tillgång till pokemon och var fullt upptagna med att hitta figurer i omgivningarna. Bra spel som aktiverar till utevistelse.

Så satt vi ute maken L och jag igår kväll. Frös inte. Syrenknopparna på väg slå ut. Varit på väg att tömma krukan med lejongap, men jag ångrar mig när jag ser knopparna. Fortfarande nya blommor. Ensamma kanadagåsen (se tidigare bloggar) har inte setts till. Änderna kommer med full fart och höga ljud, när jag visar mig ute. De vet att det vankas bröd ibland.

Läst DN och noterat flera bra grejer: Björn Wimans krönika i kulturdelen, ”Den nya flykten från liberalismen tvingar oss in i ett kruvstäd”. Läs den, en påminnelse om att vi inom rymmer både det vackraste och det värsta, Beethovens Pastoralsymfoni såväl som Trumps twitterkonto. Avslutningen på krönikan är suverän, om konsten att se åt ett annat håll när tiden tvingar in alla i samma mentala skruvstäd.

Jag skrev mycket positivt om Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” när det begav sig. Tycker fortfarande att det var ett yttrande som ger hopp om mänskligheten.

Noterar också i dagens DN att filmen ”Jag, Daniel Blake” är en film som måste ses. Erik Helmersson skriver om den på ledarsidan. Filmen är en ”påminnelse om att en människa aldrig får förminskas till en siffra i statistiken, en ansiktlös representant för ett föraktat kollektiv”. Sorgligt att det ska behöva påminnas om det, men nödvändigt i denna tid, när människor med behov av assistans reduceras till sparobjekt. Som exempel.

På DN Debatt har två forskare inom ekonomi en tänkvärd artikel om att företagandet ska skapa välstånd och inte bara vara vinstmaskiner för aktieägare. De båda förordar utveckling av marknadsekonomin men inte med fokus på finanskapitalets villkor, utan på intressenternas, samhällets behov. Intressant att läsa. Det finns ju grader!

Karin Bojs är alltid intressant. Idag berättar hon om sin seger när hon fått bort termen ”människoraser” från svenska bibliotekens sorteringssystem. Det hände häromdagen. Hon menar att hon och andra genom forskning visat att det finns inga raser. Vi är helt enkelt helt hopblandade och resultat av folkvandringar.

Julkalendern i TV är suveränt bra. Maken L och jag såg alla de missade avsnitten igår kväll. I eftermiddag till konserthuset och Jonas Gardells föreställning ”30 år tillsammans” tror jag den heter. Innan dess läsa handlingar till kommande veckas möten. Om 14 dagar har det vänt. Mörkret kommer att vika undan. Och innan dess är det lugna stunder med många tända ljus.

Carin Högstedt

161211

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

8. dec, 2016

Hjärnkraft, julmys, Skåres, politiskt kafé, rastfaddrar, omväxlande, klockan ringer

Satt klockan på ringning halv fem. Inte så kul, men det går. Möte i Stockholm. Lång dag detta med mycket varierande inslag – från lunch med vännen Lotta Svanberg, trevligt och gott, till möte med alla rastfaddrar och skolledningen på Sandsbro skola. Vi gick igenom ordningsregler och mycket annat. Start i januari med pedagogiska initiativ på lunchrasterna låter jättebra. Personal ska hålla i det. Då blir det lättare för två rastfaddrar att uppmärksamma det som händer på skolgårdens stora område.

Därtill möte på Skåres konditori, politiskt kafé. Jajamensan, det blev mycket prat, på engelska och svenska. Studerande från U Kingdom, Amanda, som jag haft mailkontakt med, kom. Engagerad i Labour men nu boende i Sverige ett par år för en masterexamen. Trevlig bekantskap. Plus flera andra, som vi inte kände tidigare. Nästa kafémöte är 17 januari. Samma tid, samma plats på ett obyråkratiskt Skåres. Kan bli en följetång.

Därifrån till föreningen Hjärnkrafts julmys ute på Vallviksvägen på Teleborg. Jag börjar känna människorna i denna lilla förening efter att ha suttit ordförande för deras årsmöten ett par gånger och blivit stödmedlem.  Stort politiskt intresse och mycket humor. Jag fick mina fiskar varma beträffande färdtjänsten. Det nu halvåriga bokningssystemet fungerar inte. En person berättar om hur hen åker runt i stan i timmar och missar bokade tider. Det kallas samåkning. Jag sa som det var att det är Region Kronoberg som har hand om det numera, men det är ju självfallet inget vettigt svar på hur det kan få vara på detta sätt. Jag måste komma på något sätt att få saken upp i ljuset. De som är berörda har ju givit upp eller har inte orken att påtala att det inte fungerar. Väldigt nyttigt att träffa Hjärnkrafts idoga människor. En gäst var för övrigt en person som arbetar med rehabilitering. Det var Benny, en av pojkarna i en grannvilla där jag bodde i början på 70-talet, jämnårig med en av mina döttrar. Så roligt!

Det kan tyckas att jag har mycket intressant och omväxlande liv och det är sant. Jag kan dock meddela att jag är mycket trött just nu och rädd att inte vakna när klockan ringer. Så därför: God natt!

Carin Högstedt

161208

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

7. dec, 2016

Agenda 2030, våld i hederns namn, karate, huskurage, jämställdhet 2017, telefonslarv

Himlen och Toftasjön går ihop i ett grått töcken. Kom hem sent igår efter julmiddag med kommunstyrelsen. Sent för mig är 21.30. Pressad dag och jag stängde av telefonen. Många missade samtal upptäcker jag nu. Ber om ursäkt för det. Fick en god natts sömn!

Inte mindre än 68 ärenden på kommunstyrelsen igår och bortåt tusen sidor handlingar. Jag jobbade koncentrerat under lunchen och skrev ner alla V-yrkanden för att ha koll. I nästan alla frågor var vi ense med socialdemokraterna. En eloge till dem (Gunnar Storbjörk) för deras arbete med ”finansiella mål för VKAB-koncernen”! I fullmäktigegruppen i måndags kväll diskuterade vi och hade många frågetecken, men vi kom inte fram till konkret alternativ i V-gruppen. Det handlar om hur mycket avkastning de kommunala bolagen ska ha som mål och ytterst om hyrorna i bostadsbolagen till exempel. Tämligen halsbrytande räkneövningar och inte min bästa gren.

Mötet gick smidigt med ordföranden på bästa humör, det sista mötet för hans del i kommunstyrelsen. Många skiljaktiga åsikter men diskussionen kommer först i kommunfullmäktige. Upptäckte i måndags kväll att förslaget till jämställdhetsplan för 2016 – 2018 inte insett att lagändring kommer att gälla från första januari 2017! Jämställdhetslagen har förbättrats och inkluderar nu alla diskrimineringsgrunder, även tillgänglighet exempelvis. Detta har tydligen passerat utan att någon i beredande utskott reagerat! Efter visst krumbuktande fick jag igenom en återremiss för att väga in den nya lagstiftningen! Jämställdhet är sannerligen inte de styrandes bästa gren i Växjö kommun!

De blir ett långt kommunfullmäktige 20 december, kanske ända in i julhelgen! Nja, det var så förr i världen. En gång höll vi på med budgeten i en hel vecka. DN skrev om oss och hade rankinglista på vilka som talade mest och längst. Maken L och jag låg mycket högt på den. Vi satt båda i fullmäktige under ett antal år.

Var i måndags på seminarium arrangerat av Noaks Ark Småland-Halland. Per Brinkemo, författare och journalist, talade från 10 till 14.30 om framför allt Somalia och skillnaderna mellan klanstrukturer och kollektivistisk organisation av samhället och vår typ av individualistiskt statsstyre. Det bästa i den vägen jag hört! Mycket intressant och bra att ha med sig i mötet med nya svenskar, som ofta kommer från klansamhällen med oralt språk, som exempelvis saknar ord inom områden sjukvård, förvaltning, teknik. Brinkemo har skrivit en bok om detta. Hans intresse för Somalia började av en slump med en pojkes otroliga berättelse. Han blev senare en i familjen Brinkemo. Vi som lyssnade fick insikter i bakgrunder till så kallad hederskultur och våld i hederns namn. Mycket bra att ha med sig i kampen mot hedersrelaterat våld!

Igår förmiddag seminarium och avstamp för Agenda 2030-arbetet i Växjö kommun och regionen. Cirka 100 personer deltog. Mycket work-shopande med grupper och postit-lappar, vilket inte är min grej, men jag hoppas alla andras. Det viktiga är att konkret arbete kommer igång på allvar. 2030 ska fattigdomen i världen vara avskaffad och Växjö kommuns invånare ska vara delaktiga i den framgången, varken mer eller mindre.

Karateuppvisningen (barnbarn) i söndags var en fröjd att bevista. Jag blev av med fördomar om den sporten. Barnen visade upp sina förmågor i balans, rytm, hövlighet. Väldigt bra övning!

Denna dag för mig en övning i administration. Partiföreningen V Växjö har ingen anställd och nu ska det göras utskick. Jag har tid för det idag. Inget glamoröst men nödvändigt.

Lämnade in en skrivelse om ”huskurage” (se föregående blogg) som väckt intresse ibland annat Smålandsnytt och Radio Kronoberg. Den senare missade jag igår på grund av slarv med telefonen. Får ju inte hända! Kanske går att reparera idag?

Carin Högstedt

161207

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

3. dec, 2016

Allas lika värde, människosyn, humanism, julglädje, giftmord, ensam kanadagås

Cirka 50 gräsänder och en ensam kanadagås uppehåller sig utanför vår altan i sjön och/eller på land. Den ensamma kanadagåsen verkar ha ”blivit över” när övriga flyttade. Matade änderna med bröd. Gåsen äter inte bröd alternativt förstår sig inte på vad det handlar om. Lite is i sjökanten.

Denna eftermiddag, Internationella funkisdagen, är det manifestationer på många platser i Sverige – för LSS och den frihet assistansen ger. Hoppas på god uppslutning – fast själv sitter jag inomhus i värmen. Tyvärr ingen manifestation i Växjö.

Bra att DNs ledarskribent idag tar avstånd från att jaga på skolor och sjukhus/vårdcentraler efter gömda, glömda, papperslösa, som fått avslag på asyl och inte har någonstans att ta vägen. 10 000-13 000 lever i Sverige utan rätt att vara här. Bland dem finns naturligtvis barn, som faktiskt har rätt att gå i skola. Viss rätt till sjukvård finns också. Bakom det finns en humanistisk människosyn. Fanns. Nu ska alla utan uppehållstillstånd ut med nya metoder och gränspolisen i Malmö har vänt sig till socialtjänsten för att få tag i dem. Jag önskar att det kunde komma fram i ljuset hur många av de mer än 10 000 som inte har något land, något hem, någonstans, någonting, att flytta till. Det är därför de hellre lever gömda här, utan försörjning. Som sagt, bra att DNs ledare tar avstånd från att jaga skolbarn. Rubriken är: ”Gör Sverige lagom igen”. –Ja, så revolutionärt är det ju inte. Det är som det var för ett år sedan. I Sverige. En humanitär lagstiftning och tillämpning. En anpassar sig snabbt och tycker humanistisk människosyn är ett framsteg. Otäckt.

Hade heldag för mig själv  igår med utflykt till Kalmar, där jag hälsade på lillebror Mikael i antikvariatet. Sålde ett par böcker medan han var på vinden och letade efter mina beställda böcker. En nyanländ ville köpa en bok för att lära sig svenska. Hon kunde inte många ord men bland allt annat hittade jag en barnbok, bilder, med förklaring på engelska och svenska. Tjejen kunde engelska. Lycka! Så ville hon ha en ”riktig” bok också. Det blev Raskens av Vilhelm Moberg. Den blir svår, men hon kommer att klara det. Jag berättade lite om miljonutvandringen från Sverige av ekonomiska, religiösa och politiska skäl. Hon tittade storögt på mig.

Maken L har satt upp ljusslingor ute. Jag har satt en slinga (köpt som bordsdekoration – milda makter en ljusslinga på matbordet – så opraktiskt) i olivträdet, som är inne över vintern. Det är vår julgran inomhus. Trevligt med lite huslighet. Det är bland annat därför jag tycker om julen. Som barn tyckte jag om att både mamma och pappa julstökade. Pappor var ju annars inte så husliga på den tiden.

DN kulturbilagan idag har ”Årets 30 bästa deckare”. Jag har bara läst fem av dem, så jag sparar sidorna, tar med till biblioteket och ser vad jag hittar för godbitar om ”näthat, giftmord och historiska mysterier”.

Carin Högstedt

161203

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se