23. dec, 2016

Arkeologi, kilskrift, hällkista, Oskarshamn, bibliotek, litteratur, julmat, Gasslanda

Läser med stort nöje Olle Larssons (författare, historiker, lärare) krönika i Smålandspostens C-bilaga 16/12. Ja, jag har lite olästa tidningar kvar, men är snart ikapp. Nåväl Olle Larsson är från Oskarshamn och det ger en extra dimension åt hans krönikor för mig. Denna handlar om hur han tidigt blev intresserad av historia och arkeologi. Som femåring grät han sig till 10 band Den svenska historien på bokmässan 1972! Han beskriver biblioteket vid Lilla Torget, känslan av att plocka till sig böcker, lukten som var alldeles speciell. På detta bibliotek hade jag mitt första sommarjobb! Jag var väl en 15-16 år och fick vara på en plats där, jag kände mig hemma. Drömmen var att bli bibliotekarie. När jag var liten, tillgången på böcker begränsad och min läslust oerhört stark, så hade vi ”Svenska folkets underbara öden” hemma av Carl Grimberg. Om alla banden vet jag inte, men några. När jag inte lyckades hitta annat att läsa, så dök jag ner i svenska folkets historia. Minns bara beskrivningen av alla konstigheter som hittades i en avliden kungs kropp. Olle Larsson byggde en hällkista i sitt rum – hade stort intresse för gravar. Jag minns att jag var väldigt förtjust i kilskrift och satt och tecknade av det skriftspråk som fanns från ca 3000 f kr till ca 75 e kr. Ja, faktiskt var mitt yrke prio 2 arkeolog. Inga liknelser i övrigt mellan Olle Larsson och mig men Oskarshamn och bibliotekens betydelse är gemensamma nämnare.

Hemmalugn medan maken L är och postar julkort och allt känns klart. Vi firar lite jul med god mat ikväll för oss själva. Julafton på landet hos barnbarn och tillsammans med döttrarna, svärson, barnbarnens farmor och farbror, morfar med fler. Vi är där från 12 till sen kväll och hinner spela spel och mycket annat. Kanske går vi runt byn Gasslanda.

Blev rent bedrövad när jag såg i tidningen igår att VD på Vidingehem Stefan Blomkvist ska sluta. Vidingehem är det kommunala bolag som bygger och förvaltar lokaler och bostäder utanför Växjö stad. Stefan Blomkvist och Vidingehem har mycket stor betydelse för landsbygdsutvecklingen i kommunen. Stefan har social empati, är handlingskraftig när det gäller tillgänglighet. Och så mycket annat positivt! Vilken förlust.

Nu en tidig julmiddag eller sen lunch, vilket en vill.

Lite vårväder. Hasselbusken utanför har nya hängen. Ingen vit jul och det är skönt, tycker jag.

En god jul till alla läsare och ett gott rött och grönt år med stopp för klimathot, en human flyktingpolitik och barnkonventionen som rättesnöre.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

21. dec, 2016

Hågeryd naturreservat, Erik o Sigvard, flygblad, Norrelid, Åbovägen, finanspolicy

Bottenfrusen efter att ha trampat runt med flygblad i södra kommundelen. Fick ut nästan 700 ex på ett par timmar med tre personer som idkade fotarbete. Se på www.vvaxjo.se vad vi spred! Innan dess skrev vi, redigerade, korrläste, ändrade, strök och blev så småningom nöjda. ”Vi” är fullmäktigegruppen plus politisk samordnare. Nu hemma i värmen.

Igår på kommunstyrelsens arbetsutskott var V-motionen om systematiskt tillgänglighetsarbete uppe. Svaret är att arbetet sker genom samverkansråden. God dag yxskaft. Samverkansrådet har inte ens fått motionen på remiss. Hur dåliga svar får de blå-gröna prestera? Men jag tror jag fick dem att förstå hur illa genomtänkt (inte alls tänkt) det är och att samverkansråden behöver en handlingsplan, en politisk vilja och resurser för att komma någonstans. S är med oss, men det räcker ju inte.

Fullmäktige igår var långt men inte övermäktigt. Det var sista fullmäktige med Benny Johansson (M) som ordförande. Han har varit utmärkt, rekorderlig och klar. Jag inledde mötet med att begära ordet på ledamöternas frågestund (frågade Benny om lov innan) och sade några ord om Sveriges Kristna Råds (SKR) Julupprop för en human migrationspolitik och skickade runt namninsamlingslista. 44 ledamöter (61 sitter i kommunfullmäktige) skrev under. Bland de 44 finns även icke tjänstgörande ersättare och kanske någon publik. Bryr mig inte om vilka som skrev eller inte, men är glad över 44 personer som vill ”ge barn och unga trygghet och framtidstro, ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv och att undanröja praktiska hinder mot familjeåterförening”. Inte mycket begärt på ett sätt, men i dagsläget ändå ett hälsotecken att så många står upp för Barnkonventionen och julbudskapet. Se och skriv under på  www.juluppropet.se

I övrigt gick alla voteringar efter blockgränserna, S+V på ena sidan, M+C+L+KD+MP+SD på den andra. Två äldreboenden kommer att säljas, både fastigheter och driften, till privata företag. Det är Åbovägen och Norrelid i Växjö stad. Utbildning av undersköterskor för personer som vill byta bana mitt i livet och har en gymnasieexamen inom något annat område – nä, det gick inte att bifalla den S-motionen trots skriande behov av undersköterskor. Hur skulle det finansieras? Till saken hör att omsorgsnämnden i Växjö kommun vid årsskiftet kommer att ha 100 milj kr i eget kapital! Torde vara unikt stark ekonomisk position i en omsorgsnämnd i detta land.

Kommunens finanspolicy har reviderats och i det arbetet har en V-motion faktiskt behandlats seriöst och nu ska ”placeringar inte göras i företag vars omsättning härrör från produktion och distribution av tobak, alkohol, droger, kommersiell spelverksamhet, krigsmaterial och pornografi”. Så en framgång och viktig sådan! I kommunstyrelsen las tidigare till (på centerinitiativ) att vi också ska undvika företag som sysslar med fossila bränslen.

Självförsvarskurser för tjejer på gymnasiet blev tvärnej. Det är helt plötsligt omöjligt att ha en kurs som vänder sig till ett kön. Att verkligheten visar att det är flickor/kvinnor som är utsatta hjälper inte. Jag tog med SvD hemifrån som denna dag hade rapport om sommarens festivaler och rättsliga efterverkningar.  114 anmälningar och ett enda fall har lett till en fällande dom. Och det handlar om flickor som anmält  tafsande och trakasserier av olika slag och våldtäktsförsök såväl som våldtäkter. Nu ville vi i (V) ge möjligheten att delta i en kurs som stärker självförtroendet och lär ut hur hon blir tryggare, vågar ta plats och slipper de begränsningar som flickor/kvinnor har på grund av rädsla för övergrepp. Men tala om att köra huvudet i en vägg. Självfallet finns det möjligheter att ordna kurser – det görs – utan kommunens hjälp, men skolan är den plats där alla så gott som passerar. Därför detta motionsförslag.

 En eloge till Jan Bärtås, @JanBartas, för reportaget om det nya naturreservatet i Hågeryd, Smp 19/12. En eloge även till Länsstyrelsen som fixat så att bröderna Erik och Sigvard Gustavssons ängar (delar av) blir reservat. Bröderna, som jag träffade, blev lite rikskändisar på 90-talet, då TV gjorde en dokumentär om deras förhållande till naturen och ambitionerna att göra all skötsel på gården efter gamla recept och traditioner. Jag trodde att de var helt bortglömda liksom deras gård, men så kommer detta reportage om naturreservat med mera. Intressant! Roligt!

I morgon dan före dan före dopparedan och jag räknar med att hinna med både flygbladsutdelning, julklappsinköp och matlagning. Idag har tiden vänt. Mörkret är på väg bort, sakta men säkert.

Carin Högstedt

161221

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

19. dec, 2016

Rumsgran och kottar, undersköterskor, finanspolicy med MR, kompiskontrakt, stök

Heldag med kommunhandlingar idag. Kommunstyrelsens arbetsutskott i morgon förmiddag, kommunfullmäktige därefter och i kaffepausen extra kommunstyrelse om ett plötsligt ärende. Fullmäktige ska behandla sju motioner, tre (S), tre (V) och en (M) och en (M) + (L). –Ja, allianspartierna har börjat skriva motioner och skrivelser till sig själva. Blir ju alltid en notis i tidningen och kanske ter sig handlingskraftigt i folks ögon. De får ju igenom sina förslag! Nåväl. Inte förbjudet på något sätt. Jag bara minns när jag gjorde det en gång under S+V+MP-perioden (vi hade makten i Växjö kommun tolv år i sträck). Jag tyckte det var så nytt och innovativt med ett landsbygdspolitiskt program, eftersom kommunen aldrig haft något dylikt, så jag skrev en motion om det. Motionen bifölls! Men jag fick utstå en kanonad av ”varför skriver du till dig själv?” Speciellt från en KD-person. Jag har inte glömt detta, vill jag bara säga! Kommunen har haft stor glädje av programmet, som gått igenom ett par revideringar, används och är känt, åtminstone på landsbygden.

V-motionerna i morgon handlar om att Växjö kommun ska verka för IOP-lösningar tillsammans med sociala företag (idéburet offentligt partnerskap), att erbjuda kurs i självförsvar för tjejer i gymnasieskolan och om ett tillägg i finanspolicyn som går ut på sociala hållbarhetskrav och mänskliga rättigheter. Den sistnämnda är den som är bäst besvarad. Hittills. Så är det två interpellationer och båda har jag ställt. Den ena om kemikalieplan och giftfri förskola, den andra om färre barn i grupperna.

S-motionerna är intressanta: En om arbetstidsförkortning istället för löneökning, en modell som S+V+MP-majoriteten en gång införde och fick åka Sverige runt och berätta om! 16 personer har fortfarande avtal enligt det beslutet. Sedan har den möjligheten beskurits. En annan motion vill införa ”kompiskontrakt” på bostäder. Det trodde jag var en självklarhet men si det ska utredas, om det är möjligt. Den tredje S-motionen handlar om utbildning av undersköterskor, att kommunen ska göra det möjligt även för de som har en gymnasieexamen i något annat, att få utbilda sig till undersköterska. Men det verkar sannerligen stöta på patrull enligt förslag till beslut.

Ja, en lång dag blir det i morgon och den som har tid och lust kan följa det hela på www.okv.se. Start kl 13.30 i morgon.

Igår en lyckad utflykt till Malmö och mat och julpyssel med nära och kära i den delen av landet. Lilla Julia, 2,5 år, i högform. Enda smolken var att planerat banarbete gjorde resandet osedvanligt långt.

Nu snart till Vänsterpartiet Växjös styrelsemöte. Brukar hävda att jag inte alls julstressar för jag tycker så mycket om julstök. Men idag känner jag snaran dras åt. Sitta på möten i julveckan… Tröstköpte en rumsgran, en pytteliten, när jag tog paus med handlingarna och åkte till COOP Norremark. Dessa granar översvämmar butikerna i år. Märkligt. Maken L och jag brukar beundra dessa träd söderut, där de växer i trädgårdarna. Kallas också brödgran.

Jag bläddrar igenom många heminrednings-antiktidningar, för jag tycker det är roligt och döttrarna och jag byter tidningar med varandra. Trenden denna jul är tydlig: Det räcker inte med att ta in en vanlig julgran, hela naturen ska in i husen och dekorera borden. Särskilt kottar, gran, tall, lärk… Min kottesamling ska dock stanna ute. Ja, jag samlar kottar på resor och utflykter och lägger i en ståltrådskorg. För att vadå? Ja, i alla fall inte ha på matbordet.

Trevlig julvecka till alla!

Carin Högstedt

161219

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

17. dec, 2016

Lillejulafton, banarbete, arbete åt alla, tillgänglighetshus, CV från koltåldern, 8 pocketdeckare

Eftermiddagsfika med dotter Cissi och hennes arbetskamrat/arbetsgivare Max, bördig från Oskarshamn. Trevligt och äntligen någon som är intresserad av mina tre album med vykort från Oskarshamn! Is på Toftasjön.

Började dagen med rundtur för att handla i olika butiker plus andra ärenden. Med noggrann planering och nerskriven rutt för minimal tidsåtgång. Funkade nästan hela vägen. Lite strul i en affär, som verkade tycka att jag skulle handla på nätet istället. Stackars kassabiträden ska numera inte bara ta betalt utan även svara på frågor om vad som finns och inte finns och var. Det måste vara väldigt stressigt. Varför finns inte informationspunkter i stora butiker, där det är långa köer till kassorna? I varje fall så gick det mesta över förväntan; hittade åtta pocket-deckare (två gratis)! Enda avvikelsen från rutten var besök i nya loppisen på Bäckgatan, där jag hittade en plåtburk med skäggdoppingar på, perfekt till pepparkakorna! 20 kr.

I staden Portland på amerikanska västkusten har beslutats att lön för en VD ska kopplas till bolagsskatten. Det företag som betalar VD mer än 100 gånger så mycket som anställdas medianlön får betala straffskatt (Källa: Dagens ETC 15/12). Vet inte hur mycket skatt ett sådant beslut skulle ge i Sverige och inte heller varför gränsen sätts så hög, men det är en riktigt intressant tankegång! När nu staten har börjat lägga sig i löneutvecklingen i en bransch (lärarna), så varför inte fortsätta? Jädrar, vilket liv det skulle bli!

I tisdags blev jag sjuk, i onsdags var jag utslagen, i torsdags ställde jag till med julstädning och deltog i julbord med bostadsrättsföreningen på kvällen, igår fredag utslagen. Fick stanna hemma från kommunstyrelsens ordföranden Bo Franks avskedsmingel. Tråkigt. Men vi ses ju på tisdag! I kommunfullmäktige och arbetsutskottet! Vi kan också samtala i en interpellationsdebatt om kemikalieplan och giftfri förskola. Jag har interpellerat/frågat  just Bo Frank, för det är sista tillfället  att göra det, när han är ordförande i kommunstyrelsen. Av allt att döma. Fullknökat med politik nästa vecka, julveckan!

Däremot i mitt utslagna tillstånd tittade jag på ”Eftersnack” i Öppna kanalen Växjö. Två personer från Funkibator och en från HSV (tillgänglighetsföreningar) samtalade om vad som hände på mötet med samverkansrådet i måndags. Bra, lättillgängligt, lite skämtsamt och lättsamt om vad som hände, sas och inte kom fram. Bland annat berättade de om ”världens mest tillgängliga hus” som de besökt och som ligger i Köpenhamn. Där huserar delar av Danmarks riksföreningar inom tillgänglighetsrörelsen. Byggnaden är ytterst genomtänkt före bygget. Det finns en ”byggmanual” utgiven. Den måste bara spridas. Att göra rätt från början och att göra det för alla från början – bara winwin och inga ”tänkte inte på det” efteråt.

I måndags 12/12 lämnade jag via nätet en anmälan till Växjö kommuns ”tillgänglighetslinje”, som ska ta hand om enkelt avhjälpta hinder. Ännu inte hört något! Ska väl komma en återkoppling direkt? Ärendet hör hemma inom tekniska förvaltningen. Jag avvaktar. Förutom att det är ett hinder och enkelt att göra åt, så är det en test på linjens effektivitet.

Lämnat in motion under veckan om modell Skellefteå, anställning av ungdomar med funktionsvariationer som serviceasistenter. Finns på www.vvaxjo.se.

Noterar med viss förskräckelse att nu ska inte alla ungdomar som vill få sommarjobb i Växjö kommun. Så har det varit ett antal år: alla ungdomar mellan vissa åldrar har fått arbete några veckor och mestadels inom offentlig sektor, ja, kommunen helt enkelt. Det har skrutits med att ca 900-1000 unga fått och tagit chansen. Nu anser de styrande i M, C, L, KD, MP att det är alldeles för enkelt. Här ska kvalas in! Först till privata sektorn och söka jobb (om det inte finns några eller bara enstaka att söka, vad händer då?), skriva ett CV och sedan uppsöka den kommunala förmedlingen. Vet inte hur det ska gå till där och på vilka premisser det går att få sommarjobb. Har i och för sig alltid retat mig på att så få privata företag ställer upp med sommarjobb, men det är ju knappast ungdomarnas fel. Varför inte gå på företagen om detta inom det så framgångsrika (lite ironi)”Växjölöftet”, (samarbete näringsliv, Växjö kommun, Arbetsförmedling?) Snart är CV-kravet nere på förskoleålder, ta mig tusan.

I morgon till Malmö och träffa barnbarnet Julia hos maken L.s dotter Camilla. Mat och pyssel, lite lillejulafton.  På grund av banarbete så blir det väldigt omständligt att komma dit. Buss och tåg om vartannat.

Växjö 161217

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

14. dec, 2016

Upprop för humanistisk flyktingpolitik, sjukt dygn, kemikalieplan, pepparkakshäst

Ligger i sängen och skriver. Ser en praktfullmåne genom fönstret och tittar på julkalendern. Spännande.

I sort sett rätt gräsliga dagar, de senaste. Var hos tandläkaren och drog ut en sprucken tand igår. När jag skulle gå efter den operationen, så fick de in ett återbud. Jag fick erbjudandet att laga en tand också. Sedan skulle allt vara gjort istället för att vänta på ny tid och de har ont om tider på Folktandvården Norr. Jag köpte det och lite darrig men lycklig över att ha fått det gjort körde jag hemåt, tillsagd att inte anstränga mig och inte äta eller dricka på två timmar.

Funderade på det där med att inte anstränga mig. Hade ju bestämt med barnbarnen att baka pepparkakor. Men jag bestämde att det var väl inga problem med pepparkakorna. Å jag hämtade ett barn på skolan och ett barn kom med sin far. Så drog vi igång. Två färdigköpta olika degar. Blev en hel del. Svårast är den stora hästen att få hel till plåten, men det lyckades. Mycket deg på golvet och mjöl lite överallt, men det får en räkna med, sa barnen.

Kände mig helt slut men skyllde på tandläkaren. Skrev en saga tillsammans dotterdottern och jag. Vi hittar på tillsammans, jag skriver ner det och så illustrerar hon. Så gick vi igenom och rensade i mina smyckelådor. Somligt skulle rensas bort (trasigt t ex), en del ville hon ha dotterdottern och så sorterade vi det som ska vara kvar. Föräldrarna kom och hämtade dem. Jag satte mig för att äta lite. Men det gick inte. Nu bröt kräksjukan ut!

Ett dygn senare är jag tillbaka till livet, två kilo lättare vilket ju ändå är en ljuspunkt. Nåväl, som alltid finns det värre än en kräksjuka, men det var gräsligt. 20 år sedan sist ungefär. Hade glömt hur vidrigt det är.

Missade Destination Smålands sammanträde och överläggningar i Kosta idag. Tråkigt, verkligen. Fick också lämna återbud till distriktsstyrelsens arbetsutskott ikväll. Men från i morgon ska allt gå på räls igen.  

Försökte skriva under kyrkornas julupprop om en human flyktingpolitik. Det gick inte. Överbelastning. 17 000 undertecknare direkt! Så bra. Bli medlem i Svenska kyrkan igen? Ja, det finns anledning. De håller humanismen högt, tar ställning.  Det kan ju tyckas självklart, men jag tycker mig ha upplevt en rörelse genom åren; det ”självklara” har blivit mer självklart.

Bilder från Aleppo i nyheterna. Hur kan det få hända igen och igen? ”Det måste bli ett slut på detta helvete”, säger statsminister Löfvén (S). Ja, det strider mot alla internationella konventioner, det som händer civilbefolkningen.

På kommunstyrelsens arbetsutskott igår fick vi en muntlig rapport om kemikalieplanen, som ska fattas beslut om. Det verkar OK. Upphandlingen är viktig. Vilka krav ställs vid de inköp som görs för stora pengar? Och kemikalieområdet är så stort och okänt. Hela tiden kommer nya rapporter och nya erfarenheter fram. Svårt att hålla jämna steg i upphandlingarna.

Nu bara slappa och återhämta en sömnlös natt.

Carin Högstedt

161214

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se