5. jan, 2017

Memory, jämställd tidning, fler miljardärer, Destination Åsnen, fiskgjusar, tiggarstämpling

Hemma igen – slut på semester och Teneriffa-besöket. Tyvärr blev maken L.s hosta bara värre under vår vecka i solen. Det visade sig vid hemkomsten vara lunginflammation. Inte roligt alls. Att vara sjuk hemma är inget kul, att vara det på resande fot är än värre. Men med antibiotika och vila så lär det gå över tämligen snabbt.

Smålandsposten fortsätter sina inblicksreportage. Den senaste med Kerstin Haggren som författare handlar om sjön Åsnen, om striden om regleringen av sjön på 70-talet, om Nationalparken Åsnens tillblivelse 2017, om Destination Åsnen som besöksmål och vårt beroende av vatten. Intressant att läsa och mycket aktuellt. Region Kronoberg (genom helägda bolaget Destination Småland) och två leaderområden satsar 6,4 milj kr på tre år för att göra Åsnen som nationalpark attraktiv för besökare. Det är en balansgång mellan flora och fauna å ena sidan, mycket folk och risk för nerslitning å den andra. Företag med mat och logi, kanotuthyrning etc ska gå runt; det kräver många besökare. Samtidigt ska fiskgjusarna vara fredade. Just fiskgjusar är för många ornitologer i andra länder något exotiskt och sällsynt. Det är här de finns, i Kronoberg. Jag tror på utveckling av fågelturismen, men på fåglarnas villkor.

Positivt från den parlamentariska landsbygdskommittén som är tillsatt av regeringen och nu har kommit med 75 förslag för att stärka landsbygden i vad jag förstår i full enighet mellan partierna. Vänsterpartiets representant i kommittén, Håkan Svenneling, var här i Kronoberg i oktober och berättade om kommitténs arbete. Måste varit ett intressant uppdrag! Nu gäller det bara att få fart på besluten och genomförandet! Ska läsa igenom hela rapporten så fort jag hinner.

I Dagens ETC tisdag 3/1 skrev Claes Borgström ledaren under rubriken ”Hur kan socialdemokrater vilja registrera fattiga?”  Bra skrivet! Syftet med registrering skulle vara att polisen skulle kunna kontrollera att en tiggande människa har tillstånd att göra det på angiven plats. Men, skriver Borgström, om det ska ha någon effekt måste det finnas någon typ av sanktion. ”Hur straffar man en fattig människa som tigger på fel plats vid fel tillfälle? Böter?” Borgström hoppas på en jättelik demonstration från vänstern till stöd för utsatta människor – om registrering blir ett politiskt förslag. Ja, det gör jag också.

Fredag 30/12 skriver Johan Ehrenberg ledaren i nämnda tidning. ”Vem ska bli miljonär?” är hans rubrik. Mycket läsvärt om det faktum att vi alla skulle kunna vara halvmiljonärer i alla fall, om resurserna fördelades rättvist mellan alla vuxna i världen. Ehrenberg skriver om de 3,5 miljarder fattiga människor i världen vars ekonomiska uppgift är att öka rikedomen för de 0,7 procenten rikaste, som äger nästan hälften av de rikedomar som finns… Absurd värld och det bara rullar på. Ehrenberg är optimist: ”Människan har aldrig varit så nära sin egen befrielse som nu.” Det krävs lönekamp, politisk kamp, skatter som tar från de rika och skapar frihet och investeringar för de som inte har, individuell kamp för att aktivera sig, inte bara prata utan göra här och nu. Bra att en dagstidning kan förmedla detta enkla (!) budskap!

Idag torsdag 5/1 finns en genomgång av tidningens jämställdhetssträvanden. De är jämställda enligt egna kriterier, som inte bara handlar om antal kvinnor/män som finns på foton t ex utan vilka som blir profilintervjuade, skriver debattartiklar med mer. Finns ingen annan tidning vad jag vet som gör något liknande. Ett stort uppslag idag handlar om den skenande ojämlikheten i Sverige, hur toppinkomsterna rusar, miljardärerna ökar och Sverige sjunker på jämlikhetstoppen. Möjligen kan den hårresande läsningen om klassklyftorna synas motsäga Ehrenbergs optimism om vår egen nära befrielse. Eller är vi i de yttersta av dagar?

Har börjat fundera på om en lösning på många problem inom exempelvis vårdsektorn är intraprenader, det vill säga enkelt uttryckt mer makt och inflytande till personalen. Varför är den formen inte mer frekvent? Är det personal eller politiken som hindrar? Eller båda. Fick inspiration i tanken av en artikel på nätet någonstans om en skola i Norrköping, som mot alla odds gick från sämst till bäst (nästan) när en våghalsig ny rektor tog sig an sin uppgift på lite annorlunda sätt och utanför ramarna. Skolan heter Borgsmoskolan eller liknande. Läs gärna.

Idag har barnbarnen varit här och vi hade några trevliga timmar. De visade mig sitt arbete med ”minecraft” och så spelade vi memory. Som alltid, enligt min erfarenhet, är barn bättre på memory än vuxna. Så när även en av mina döttrar (moster till barnbarnen), som alltid vann memory som barn, nu kom och deltog i spelet, så vann den yngsta av barnbarnen, åtta år till sin stora glädje.  

Nu slut för idag. Ska se på TV som omväxling. Ska se Grantchester för första gången. Sägs vara en mysig deckare.

Carin Högstedt

170105

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

2. jan, 2017

Västervikssenap, skinka, älghultsbröd, julslut, Sandsbro skola, altanhäng, Vena

Idag blev Teneriffa sig likt; ingen kylig blåst, sol, varmt och massor med folk på stränderna och i havet. Vår sista dag. Har bara njutit.

När vi kommer hem i morgon kväll är julen så gott som över. Lite konstigt. Bra att vi tog med sista biten skinka hit (sista biten är alltid godast) och dessutom stora brödkakan från Älghults julmarknad. Saknade senapen men för snål för att köpa senap för så liten användning. Slottssenap, den klassiska är bra till skinkan, men på senare tid har en ny favorit seglat upp: Västervikssenap. På försommaren var en av döttrarna och jag ute på rekognoseringstur inför vår släktforskningshelg (mina bröder och jag med respektive). Vi var i Vena med omnejd. Behövde lunch och det som erbjuds är Vena Värdshus (och vandrarhem). Det visade sig inte enkelt att få mat denna dag. De hade ett stort sällskap – 35-40 personer – och det var både svenskar och amerikaner. Det vi kunde erbjudas var kokt fläskkorv med potatismos. Dottern är vegeterian och fick tugga på något grönt plus äta glass. Servitrisen frågade om jag ville ha Västervikssenap till korven. Konstig fråga, tyckte jag. Varför inte fråga om jag vill ha senap rakt av? Men jag sa ja. Det var min första träff med Västervikssenap och sedan är jag fast. Men sällskapet då, de som fick fin lunch vid vita dukar? –Jo, det var ju för attans plåtar hela släkten som satt där, en gren av Sabelsköldssläkten, som hade träff! Där har jag anor både via min farmor och min farfar. Pratade lite med släktföreningens ordförande.

Ja, det var en lång inledning om senap och slumpens skördar i Vena. Veckan är slut och förutom maken Ls envisa hosta, så har vi haft det väldigt bra. Motion, frisk luft, slappat och läst, skrivit och funderat. Bunkrat D-vitaminer i kroppen genom solen.

Hemma en väldigt tråkig nyhet. Sandsbro skola eldhärjad. Där går barnbarnen, där har mina barn gått, där är jag rastfadder. Gympasalen, musiksalen, biblioteket, personalrum plus entrén är borta vad jag förstår, men klassrummen kvar. Sandsbro skola är en byggarbetsplats i vanliga fall. Nu blir det ännu mer sådant. Bra info om det som hänt och ska hända med framför allt fritidsbarnen, ca 45. De får flytta ner till förskolan på Björkvägen. Info via Smålandsposten och Växjö kommun kommer fortlöpande. Bra. Men så tragisk början på 2017! Trolig orsak bans lek med smällare.

Ut och handla lite och så börja packa. Känns som vi kom igår. Fin kväll på altanen återstår. Hemma kallt har jag sett och många åtaganden väntar. Som det brukar vara efter en andhämtningspaus. Som det ska vara. God fortsättning!

Carin Högstedt

170102

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

31. dec, 2016

Nyårsafton 2016, blå himmel, summering av kommunpolitiken, snart val igen, agenda 2030

Nyårsafton i Los Cristianos. Gott väder här på altanen. Fortfarande stark blåst, men vi har inga olägenheter med den. Ser hur folk hukar och sitter längs murar istället för på solsängar på playan nedanför oss. Mycket sol och lite moln idag hittills.

Har med mig anteckningar från hela året om Vänsterpartiets kommunala grupps göranden och låtanden i Växjö kommun. Noterar 14 motioner, 13 interpellationer och 8 skrivelser. Det är i underkant. Ska göra noggrannare statistik senare. – Vad har vi ägnat våra politiska krafter åt? Snabbspolning: Landsbygdsutveckling, bostäder, miljö-klimat (mycket med cykling), måltidsorganisationen (bra mat lagad från grunden till äldre och barn-unga), skolfrågor, feministisk och jämställd utveckling, tillgänglighetspolitik. Ungefär så. Känns som en bra prioritering! Inte alltid så medvetet, mycket sker mer av en slump eller på grund av att medborgare väcker förslag per tel eller mail. Men är det något medborgare hör av sig om är det miljö-klimatfrågor och maten som serveras till äldre och barn!

Har vi åstadkommit något då? Ja, visst, men ofta känner vi själva oss extremt motarbetade. En nyårsafton passar bra att gå tillbaka och värdera. Vi och S vann kampen om matorganisationen: Mindre av köp och sälj, de stora sparkraven borta – eller framskjutna – färre förskolekök läggs ner (eller kommer de några i taget?), Kalvsviks förskola är ett bra exempel på förskola med nytt kök som hade varit tokigt att lägga ner. Vilket vi sa. Vilket vi fick gehör för till slut.

Vi har fått bifall till att alla tätorter och byar utanför Växjö stad ska ha tomter och detaljplaner i reserv (som Växjö stad) att användas när efterfrågan kommer. Den är där nu f ö på flera platser i kommunen, Ingelstad inte minst, och Gemla.

Genom att interpellera om färre barn i grupperna i förskolan och mycket annat har vi satt fingret på ömma och angelägna punkter. Senaste fullmäktige kom äntligen en redovisning av hur målet färre barn i grupperna genomförts, dvs en liten förbättring jämfört med 2014, när målet sattes av alla partier.

Sorgligast i kommunpolitiken att vi förlorade 2000 hyresrätter i Växjö stad. De såldes. De tillhörde de hyresrätter som hade bra lägen och hyror, så även mindre bemedlade kunde efterfråga dem. Utmärkta lägenheter som med en tillgänglighetscertifiering kunde blivit en form av trygghetsboende för äldre. På senaste fullmäktige skulle rapporterats om hur villkoren fullmäktige ställde vid försäljningen har uppfyllts, men den rapporten togs bort.

För min del känns det inte fel att fortsätta med dessa politikområden. Kanske lite mer koncentration? Verkligen köra några förslag ända in i kaklet, som det brukar sägas, vet inte vad kaklet har med saker att göra.

Igår en rejäl promenad på nästan sex timmar. Maken L badade i havet. Jag har blivit en badkruka. Sedan middag på en libanesisk restaurang på ”vår” gata. Den är mycket populär och de klämde in oss före en reservation senare på kvällen. Mycket gott och ovanlig måltid.

Nu se framåt mot 2017. Lördag 21/1 kl 12.30 är det en demo som organiseras av @vistårinteut med fler för att ta hand om ungdomarna runt omkring oss istället för att skicka dem till Afghanistan. Ska återkomma om detta, när jag vet mer.

Nyårslöften? Förra året lovade jag vara lite mer hygglig mot mig själv och unna mig mer kulturupplevelser t ex. Har jag nog genomfört. Fortsätter så. Ska omvandla biocheckar till bio när vi kommer hem. ”Jag heter Jake” överst på listan (osäker på svenska namnet).

I övrigt hoppas jag förstås på ett gott år för alla i familjen, släkten, vänner och bekanta samt en lika fin sommar som förra året. Den här våren ska det komma upp både det ena och det andra ur jorden runt altanen hemmavid. Jag har satt många lökar. Förra våren var allt ett rivnings- och byggprojekt.

Politiskt börjar valförberedelserna inför val 2018 denna höst. Ja, helt kopplas aldrig nästa val bort ur tankesfären. Jag grunnar en del på hur vi i V Växjös ska kunna anpassa oss till människornas (speciellt yngre årgångar) nya beteendemönster – som inga papperstidningar, alla nyheter på nätet – och inte bara anpassa oss utan helst ligga steget före. Det jobbiga är att vi ska vara överallt på gamla och nya media parallellt för att nå alla medborgare. Roligt visserligen men tidsödande. 2017 blir ett spännande år om jag får önska. Agenda 2030 är det viktigaste; det handlar ytterst om den globala överlevnaden. Kommunerna är viktiga i genomförandet och det går inte att genomföra utan kommunernas medborgardeltagande.

Blå himmel. Grön flagg på playan. Kanske ska avsluta 2016 (på många sätt och för väldigt många ett skitår) med att bada i havet?

Gott nytt år alla läsare, vänner, ovänner, maqtbloggare, släkt, barn och barnbarn – ha en skön nyårsafton och nyårsdag!

Carin Högstedt

161231

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

28. dec, 2016

Lite kyligt, kaffeabstinens, Vintersol, Tana French, fiskeläge, gravida kvinnor forslas runt

Blåsigt, lite kyligt, mulet – så är Los Cristianos idag onsdag. Några solstrålar men inte många. Nåja. Det var dag ett, kommer fler. Kom hit igår eftermiddag, jag lite grinig för att det tog 2,5 timmar från det att vi landat tills vi var på hotellet en halvmil bort. Bagagebandet på flygplatsen krånglade och allt kändes segt, segt. Men herremintid! Att klaga på sådant när havet är nära, palmerna många och tjusiga, vågorna rullar och temperaturen är 20 grader över den hemma! Nä, jag bara säger sanningen: Jag var gnällig.

Idag en promenad i ett par timmar. Vi var här senast för två år sedan, så det mesta är sig likt. Butiker byter ägare och en del nya hotell växer upp ur den torra jorden i sluttningarna på kullarna, som omger denna gamla fiskeby. Historiskt är det ett fiskeläge och med lite god vilja så går det att ana en annan tid bakom hotell, restauranger och butiker. Många fina välskötta planteringar! En ren njutning att se. Maken L och jag har alltid skrivit dagböcker på våra resor. Här har vi med oss några olika årgångar från vistelser just här. Där är mycket om fåglar, träd, buskar och mat, var vi gått, vad vi ätit och vilka restauranger vi fäst oss vid. Nu använder vi dagböckerna som guideböcker. Tyvärr, fågellivet är inte vad det varit. Däremot blir cykel- och vandringsleder utbyggda. Här är mycket tillgängligt för personer med rörelsehinder, inte generellt men stränderna och strandpromenaden. Här ligger Vintersol, som är svenskt, och tar emot patienter med olika funktionsvariationer. Mängder med rullstolsburna glider fram här.

Läste i dagens Aftonblad om sjukvården hemma som har en mängd tomma platser på sjukhus för att det saknas sjuksköterskor, för att de har dåliga löner och villkor, för att kvinnors arbeten är inte uppskattade pengamässigt och att nu kostar hyrsjuksköterskor jättemycket och för födande kvinnor har skapats en hel organisation som bollar dem runt i landet och även utomlands, när det är dags för förlossning. En enda lång mening och sammanfattning av sjukvårdsläget i Sverige idag. Och i någon kommun ska det sparas in några miljoner på maten till äldre och då får de dementa ta på sig det, fast de betalar lika mycket för maten som andra. Kommentarer känns överflödiga.

Åt god fisklunch och ska ha en lugn kväll utan utemiddag. Läste ut Louise Penny i natt, när jag inte kunde sova på grund av kaffeabstinens och dånande huvudvärk, och börjat på Tana French ”En hemlig plats”. Ja, en roar sig! Ska inte glömma att ta en eftermiddagskopp kaffe. Trodde att jag skulle sova bättre utan kaffe, men det är ju rent fel och farligt. Jag drack kaffe  kl 12-01 i natt. Sedan kunde jag sova. Gäller bara att hitta den rätta dosen.

Carin Högstedt

161228

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

26. dec, 2016

"Det går an", "Drömmen om det röda", Granhult, husförhör, JÄMO, hackspett, kajor

Annandag jul och julstormen Urd på väg in. Hagelskur gjorde det vitt ute, men nu regn och blåst. Tåg ställs in. Vårt flyg till Teneriffa går kl 8.00 i morgon bitti. Från Växjö. Förhoppningsvis. Ännu inget larm om något annat.

DNs ledare julafton handlar om godhet, omtanke, vad det är att vara människa. Märklig läsning – att det ska behöva skrivas. ”Utan omtanke går vi under”. ”Föraktet mot tiggare är så överväldigande att det även spiller över på dem som vill hjälpa. Det kallas numera godhet, fast på ett spydigt sätt, inom citattecken.” Ja, det är helt otroligt. De som hjälper ska skämmas för de är bara ute efter eget gottande i moralisk överlägsenhet. Ungefär så rör sig en i mitt tycke hälsofarlig debatt. Däremot är det inte hälsofarligt att ge pengar till tiggare eller organisationer som arbetar för bättre sanitet, skola, mat, rent vatten, mot könsstympning, prostitution, människohandel. Det är helt enkelt så att tillgångarna i världen är fruktansvärt snett fördelade och att många människors liv hänger på att  andra människor bistår med resurser och frivilligt arbete för att i någon mån jämna ut den ojämlika fördelningen.  Om människor känner sig bättre till mods av att ge, så spelar det ju ingen negativ roll; det viktiga är att någon får stöd, råd, hjälp, medicin, vatten. Läs gärna!

Julafton firades enligt alla konstens regler i Gasslanda. Avslutades med sällskapsspel och dotterdottern pekade ut maken L och mig som förlorare. Nåja. Lite Lars Norén-stämning en stund, men det löste sig. Satt ute en stund men bara en liten, när vi kom hem.

Igår inga förpliktelser. Satt med släktforskningen och rotade i en gren av morfarssläkten, bofasta i Granhult, Högsby socken, 1700- 1800-talet. Är inte klar ännu. Tror de ägde ett hemman eller del av och det blev många barn som fick många barn och ännu i början på 1800-talet bodde alla kvar på gården eller torp i närheten och alla blev då drängar och pigor.  Så småningom tvingades de utvandra för att jordtorvorna klarade inte att föda så många. Lite svårläst ibland men husförhörslängderna är en ovärderlig källa till överblick och sammanhang.

Idag packat för Teneriffa och hälsat på en dotter, som varit sjuk i influensa hela helgen och fortfarande är dålig. Hon fick sina klappar idag. Barnbarnens farmor ska vara kattvakt åt oss. Bor bara 50 m bort. Känns tryggt. En hackspett var framme idag och ca 100 kajor. I övrigt ont om fåglar. Har grannarna godare mat? Ensamma kanadagåsen har inte synts till (se tidigare bloggar). Läser Louise Penny ”Ett förbud mot mord”. Mysig deckare. Fick Nina Björks ”Drömmen om det röda”, Ola Larsmos ”Swede Hollow” samt ”Det går an”, Jämställdhetsombudsmannen i Sverige 1980-2008 av Eva Blomberg i julklapp. Lite att bita i men för tunga för resan, åtminstone får en räcka. (Har packat ner tre pocketdeckare också). Apropå: Ser fram mot den nya jämställdhetsmyndigheten! Det kan bara bli bättre.

God fortsättning!

Carin Högstedt

161226

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se