8. feb, 2017

Landningsbanan, Brobyggarna, färdtjänst, kommunhus, bostäder, salva, utan mascara

Besök på ”Landningsbanan” på Arabygatan i måndags. Vi var sex personer från (V) som träffade många av de anställda, som berättade vad de gör. De är samlokaliserade med ”Brobyggarna”, ett projekt som går ut på att skapa kontakter mellan skola och föräldrar, skapa förståelse bland nyanlända för vårt skolsystem. Landningsbanan handlar om att ta emot barnfamiljer och ensamkommande barn och unga. De får under fyra veckor komma dit och bli introducerade i svenska samhället och barnen ska få sin skolgång ordnad. Bra verksamheter med personal som gör allt för att det ska gå bra för dessa människor. Men på det stora hela så borde ju alla vuxna från dag ett få vettiga sysselsättningar/utbildningar. Även om de inte får uppehållstillstånd, så är ju det en investering i människor, bistånd här och nu. Igår på kommunstyrelsen fick Brobyggarna nya medel till sin verksamhet, kommunala pengar. Tidigare har det varit statsbidrag. Hoppas vi kan enas om att permanenta verksamheten.

Idag på förmiddagen träff med Region Kronobergs trafiknämnds ordförande och vice ordförande samt en färdtjänstberoende privatperson med åsikter om hur det fungerar och inte. Bra! Jag fick nya insikter i hur det går att påverka från kommunalt håll och regionrepresentanterna fick höra berättelser från verkligheten. Deras ”klagomur” måste göras känd var vi överens om. Konflikten ligger i krav på samåkning och det faktum att många färdtjänstberoende har arbeten och annat att passa tider till. Det går inte ihop alla gånger. Vi fortsätter arbeta med frågorna. Det var en trevlig stämning. Privatpersonen, Benny, är en trevlig man, snabb till skoj och skratt. Jag är glad att jag träffat och lärt känna honom. Och att det gick att ordna träffen idag på ett smidigt sätt.

Igår möten från morgon till kväll: Kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelsen, distriktsstyrelsens arbetsutskott. Mycket information, mycket diskussion, mycket att hålla reda på. Bra ekonomiskt resultat för kommunen i årsbokslutet – men resultatet beror till stor del på statsbidrag av engångskaraktär – och en underliggande oro för minskade skatteintäkter och ökade utgifter är befogad. Samtidigt går de stora nämnderna som omsorgnämnden och utbildningsnämnderna med stora överskott. –Ja, det är sant.

Nya kommunhuset i Växjö går vidare för projektering. Det lär inte gå att hejda. Känns bra att som enda parti  (ja, SD.s röst igår men vet inte vad det betyder) stå på bromsen. Vi kan använda nuvarande hus ett antal år till och då använda de resurser som satts in på senare år, miljoner som är investerade i modernisering, renovering, tillbyggen. Se reservationen på www.vvaxjo.se.

I morgon besök från Kalmar kommun som vill höra hur vi arbetar med tillgänglighetspolitiken i kommunen. Det ska vi, tillgänglighetstjänsteperson, ordförande i Samverkansrådet och undertecknad, göra. Så är det slutintervjuer inför V Växjös årsmöte, valberedningen ska ta ställning och skicka ut förslag plus träff med Noaks Arks anställda inför styrelsemöte i Stockholm på fredag. Ikväll distriktsstyrelsen. Det hopar sig.

Ute kallt, kallt, blåsigt. Lite snö. Inte roligt alls. Åkte till vårdcentralen – äntligen. På vinst och förlust. Beställde inte tid. Fick så ont i ögonen igen. Inflammation. Salva. Känner att det är rätt salva, men svårt att se med den i ögonen. Sex dagar. Bara och bita ihop. Utan mascara dessutom.

Carin Högstedt

170208

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se  

4. feb, 2017

Gellert Tamas, människors lika värde, soaré, det svenska hatet, våfflor med förhinder

Kafé de Luxe, Växjö, en tordagskväll. Litteratursällskapet (växjöbaserat) har litterär kväll med Gellert Tamas, författaren till Lasermannen, De apatiska och Det svenska hatet. Sitter och pratar och äter med vännerna Anette och Carina. Det är första gången jag är på en sådan här soaré och jag är nyfiken på hur det går till. Jämför med Bibliotekets vänner (BV) och de författaraftnar vi ordnar inom BV. Olikheterna är stora! Här sitter vi från 17.30, äter god mat, många dricker vin till. Mysig miljö. Inte förrän 19.20 drar själva programmet igång med frågor till Gellert Tamas. BV är för det mesta i Galaxen på stadsbiblioteket, tråkig sal i källaren. Finns inget att äta eller dricka, startar 18.00 och brukar vara slut 19.30. Minimalistiskt och – passar många uppenbarligen ypperligt, för publiken kommer för programmets skull och vet vad som väntar. Kvällen är kvar när en drar hemåt. Helt olika koncept alltså och båda har sin publik och sitt berättigande!

Vi tre pratade om allt möjligt, politik förstås, att få folk att engagera sig och så på något sätt nämndes Dagens ETC. Och då får jag veta att det finns en sluten facebook-grupp i Växjö som förbereder utgivning av ETC Växjö! Ser igår i Dagens ETC (3/2) att Västerås och Växjö står på tur att få sin ETC. Jag blir så lycklig. Det bästa som kan hända i monopol-Växjö att få en tidning med rödgrönt perspektiv! Anmälde mig genast till gruppen.

Gellert Tamas intressant att lyssna på. ”Det svenska hatet” tar sin utgångspunkt i bröderna Ekeroth, Ted och Kent, SD. Den senare högst aktuell i dessa dagar.  –Vad ska vi göra för att motverka rasism och främlingsfientlighet? Gellert Tamas svar är att vara mer ideologiska, verkligen stå upp för människors lika värde.

Läser Niklas Orrenius nyhetskrönika i DN idag. ”Staden är livsfarlig för svenskar men säker för afghaner?” Det är alltså Kabul det handlar om. Krönikan bygger på ett mail från en svensk person som arbetat i Afghanistan som ambassadsekreterare. Han är f ö med i (L). Han beskriver hur de som arbetar på ambassaden inte får gå ut utan livvakter och bepansrade bilar. Däremot kan samma statsmakt skicka tillbaka afghanska ungdomar, ibland utan tillstymmelse till nätverk, till denna stad. Människors lika värde, var det ja. Läs!

Alltmedan jag satt på Kafé de Luxe och hade en bra kväll började näsan och ögonen rinna. Feber när jag kom hem vid 21-tiden. Satte klockan på rinning på 4.30 för att komma upp och iväg till Stockholm och landsbygdskonferens. Förvarnade mina reskamrater om läget. Kom inte upp. Hade total vilodag och är bättre. Vad är det för skitbaciller som far runt? Många är sjuka, tycker jag.

Skulle haft våffeljärninvigning idag. Köpt nytt, dubbeljärn. Bjudit barn och barnbarn i närheten att komma och äta våfflor. Men det är inställt. Får bli nästa helg. Ska ta det väldigt lugnt även denna dag.

Kanadagåsen, den ensamma, är vid liv och går och betar i strandkanten. Lägger ut diverse åt den, vilket skator och kajor uppskattar. Kanske gåsen också. Den är inte rädd, men verkar inte förstå att det kommer mat flygande.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

2. feb, 2017

Swede Hollow, Ola Larsmo, Gellert Tamas, Thoursie, svensk opinion, ETC Växjö?

Vilken vecka! Film i måndags, föreläsning om poeten Ragnar Thoursie igår och ikväll Gellert Tamas! Så mycket kultur på en enda vecka – det är ovanligt att det får plats bland alla partimöten. Det var författaren Tomas Fransson från Vetlanda, som berättade om Ragnar Thoursie. Han har skrivit en bok om denne poet och byråkrat (positivit menat) som var anställd på AMS, där han gjorde utredningar. Thoursie bodde i Växjö och i Lessebo. Inte hela livet men rätt många år.Tomas Fransson berättade med inlevelse och jag lärde mig mycket om Thoursie och vilka värderingar han stod för. Avled 2010. Satt och tänkte på Roland Paulsson som nyligen skrivit om arbetsförmedlingen, ”Vi bara tiger”. Paulsson och Thoursie hade förstått varandra om de träffats. Bibliotekets vänner bjöd in och publiken var betydligt talrikare än jag väntat mig. Thoursie är ju inte särskilt spridd och känd.

Och ikväll på Kafé de luxe Gellert Tamas, en av mina favoritförfattare. Har försäkrat mig om plats genom att boka middag och vara där i god tid. Maken L i Kosta på regiondagar torsdag-fredag. I morgon upp tidigt för att åka med 6-tåget till Stockholm och landsbygdsdag på SKL, Sveriges kommuner och landsting. Det kommer att handla om kollektivtrafik, bredband, opinionsbildning och den parlamentariska kommitténs slutbetänkande, det som innehåller 75 förslag för landsbygdsutveckling. Jag åker tillsammans med Eva Johansson (c ) som också är ansvarig i Växjös kommunstyrelse och vår landsbygdsutvecklande tjänsteperson. Det blir bra, även om det lite tidigt att åka.

Sköna rubriker i tidningarna om senaste sammavägningen av opinionsundersökningar! T ex ”V och C ökar mer än SD i nya väljarmätningar” (Dagens ETC 2/2). ETC Göteborg är på gång att starta. ETC Växjö vore ytterst bra att ha, om det kan förverkligas. Maken L pratat med Johan Ehrenberg om det, när Ehrenberg var här i höstas. Inte omöjligt var svaret. Känns bråttom.

Möte i valberedning inför Vänsterpartiet Växjös årsmöte igår. Intervjuade en frisk fläkt som kommit inflyttad från Emmaboda. Mycket inläst på vänstern i Spanien, USA och England. Många tankar om att använda nya kommunikationsmedel i valrörelser. Valberedningen kommer att ha ett starkt förslag, peppar, peppar. Medlemmarna bestämmer. Möte också med distriktsstyrelsens arbetsutskott och på kvällen möte med nya medlemmar. Det senare  missade jag. Partiet växer – inte som en raket men stadigt uppåt och även i de glesbebyggda småkommunerna runtom Växjö.

Läser Ola Larsmos Swede Hollow. Har inte forskat på mina släktingar som for till Amerika särskilt mycket. Vet att många for till just Minnesota där Swede Hollow fanns i botten på en ravin i S:t Paul. Boken utspelar sig 1897. Rimligen bör några av mina anförvanter hamnat där i det som stadens myndigheter beskrev som ”pesthål”. Vet inget om hur det ser ut där idag, men jag vill åka dit. Ska ta reda på mer.

Carin Högstedt

170202

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

31. jan, 2017

Bilförlossning, skolsystem på export, "Måste gitt!", Ör-Ormesberga, Furuby, fred och frid

Ikväll ska det bli bio minsann! Har en hel bunt biocheckar – julklappar av föreningar, där vi är aktiva, tack för sommarkrönika i Smålandsposten m m. Två av dessa går ut imorgon. Därför får vi ändan ur vagnen hoppas jag och ser filmen ”Måste gitt” (heter den så?) som är både drama och komedi. Tror den är jättebra.

Kommunstyrelsens arbetsutskott idag innehöll punkten Bidrag till samlingslokaler 2017. 2 700 000 kr delades ut till bygdegårdar och folkets hus i kommunen. Ör-Ormesbergas bygdegårdsförening vill ha medfinansiering för att bygga om sin lokal. Det sa vi ja till under förutsättning att Boverket också gör det. Det är det vanliga sättet att fördela kostnaderna för att hålla bygdegårdar vid liv, modernisera, göra tillgängliga och därmed göra boende och företagande, fester och marknader, utställningar, föreläsningar möjliga på landsbygden och i de mindre orterna. Det är en form av demokratibidrag. Hovmantorp-Furuby Hembygdsförening vill också renovera. Torpet Kyrkeryd ska bli fungerande samlingslokal. Ja till det också.

Fortsatt projektering av Växjö stadshus och Växjö station – avsiktsförklaring 2 med Jernhusen AB gick igenom. Jag hade ingen yrkanderätt idag. Ärendet går vidare till kommunstyrelsen. Flygskatten är på remiss. På gruppmötet med (S) före utskottet hade S ett förslag som var identiskt med min tankegång. Av de borgerliga fem punkterna som svar tar vi fyra och stuvar om lite. Vi tror inte att den föreslagna 80-kronan inom Sverige hotar Växjös flygplats. Vi vill se mer av klimatåtgärder. Så kan vårt alternativ sammanfattas.

Så var jag stand-in för vår gruppledare Örjan Mossberg på en gruppledarträff med fullmäktiges presidium. Troligen inställt fullmäktige i februari på grund av få ärenden! Märkligt att inte en kommun av Växjös storlek (och expansiva storhet) har ärenden. Vi från oppositionen skickar ju motioner och interpellationer fortlöpande. I övrigt diskuterades en broschyr som ska informera nya förtroendevalda om hur kommunen fungerar, hur sammanträden går till, liten ordlista etc. Blir bra. Fick gehör för att interpellationssvar bör kunna komma den frågande till del fredagen före fullmäktige. Nu är det måndag kl 14.00 som är gränsen och den överträds ofta. Är man borta den dagen finns väldigt lite förberedelsetid till tisdagens möte.

Trumps blivande skolminister är förtjust i Sveriges friskolesystem. Betsy de Vos heter hon som säkert blir utsedd. Trump lovade 20 miljarder i valrörelsen till att öka ”valfriheten” i skolan. De Vos-Trumps sneglande mot Sverige säger allt om svenska skolsystemet; det är ett i världsmåttstock extremt system där det går att tjäna pengar för miljardärer.

Och i spåren på nerläggningen av BB i Sollefteå anordnar ABF studiecirklar i bilförlossning. Är det på allvar i Sverige idag, ett Sverige som anser sig ha råd att betala ut vinster till privata ägare av vård och skolor? Eller finns det en majoritet emot och en majoritet som låter kvinnor föda barn i trygghet? Som fattar att vård och omsorg kostar och att vi är många som är villiga att betala en krona mer i skatt för bl a en säker och god förlossningsvård?

Vi måste bli mer offensiva, vi som inte skriker i högan sky för att någon skatt höjs. På tal om det: ”Vandringskvinnor för fred och frid” är en nystartad grupp på facebook. 775 kvinnor har anmält sig 1/7 -17 börjar en vandring i Sveriges alla residensstäder kl 11.00 och avslutas på samma plats 7/7. Kvinnor och män, alla, är välkomna och ämnen att prata om på vägen saknas inte!

Carin Högstedt

170131

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se  

 

29. jan, 2017

Åskar, Uusma, André, nya block, Vitön, fasan, stjärtmes, kanadagås, personangrepp

Igår var maken L och jag i Gasslanda, där barn, barnbarn och svärson bor, och räknade fåglar. Det har blivit tradition. 14 olika arter räknade vi in där. Jubel när tre stjärtmesar dök upp, precis när vi tänkte avsluta. Dotterdotter väldigt bra på fågelskådande. Fasan hör inte till vanligheterna, men i Gasslanda finns de. Här hemma har vi hittills 11 arter. Vi ska rapportera in när skymningen faller och fåglarna drar sig tillbaka. ”Ensamma kanadagåsen” spatserat för bi. Den lever trots is på sjön och kylan. Verkar hänga med kajorna och kråkorna. Jag sprider brödbitar och olika fröer lite här och var, men vet inte vad den lever på egentligen, när den inte kan fiska.

Cyklat runt  i Sandsbro med (V)äxjös Kommunnytt totalt 4 timmar och 55 minuter fördelat på igår och idag. Maken L inte i form, annars brukar vi dela på det. Bra cykelväder, skönt ute, rensat hjärnan, behöver inte uppsöka gym.

Läst ut Bea Uusmas bok om André-expeditionen som slutade med de tre polarfararnas död på Vitön.  Fascinerande läsning om en gåta, som engagerar Uusma långt över det vanliga. Dödsorsakerna skulle kunna vara morfin, vådaskott, isbjörnsattack, skörbjugg, mord, nedkylning, blyförgiftning, trikiner, botulism med fler orsaker. Hon går igenom sannolikheten för varje möjlig orsak för varje man i expeditionen. Löser inte gåtan! En del kan avfärdas, annat är möjligt i något fall. Trikiner har ju varit en vanlig gissning. Ja, de kan ha varit infekterade av trikiner, men inte dött av det är slutsatsen.

Maken L och jag besökte konsthallen igår och såg flera utställningar denna Kulturnatt. Vi sökte oss dit för unge Åskar Liljas skull. Han hade sin intressanta utställning i konsthallens soprum! Så stadsbiblioteket, där styrelsen för Bibliotekets vänner avlöste varandra för att sköta citattävlingen. Den var svår! Trots tre alternativ att välja på. Vet inte hur det gick men alla som gick runt och försökte koppla citat till rätt person ansåg att det var mycket svårt. Och en rolig utmaning. Vi hade bra plats och här träffade jag många bekanta och vänner. Alla verkade ute denna kväll och på Stadsbiblioteket händer det något på varje kvadratmeter, så många går naturligtvis dit. Kommentarer om förslaget till nytt stations- och stadshus i Växjö – för dyrt, onödigt, tjusigt, hybris - och om ledaren i Smålandsposten i fredags om den nya landshövdingen Ingrid Burman: Förtal, elakt, infamt, hade aldrig gjorts mot en man. Kan bara hålla med om omdömena. Sällan läst något så taskigt personangrepp. Det är som om högerrepresentanter skulle ställas till svars i varje läge för att de var mot allmän rösträtt, mot 8 timmars arbetsdag, mot femte semesterveckan, mot homopartnerskap… för att nämna några exempel.

Rätt intressant i SvD idag om tre block i svensk politik. S+V+MP är ett block, C+L ett andra och SD+KD+M ett tredje. Vänster, mitten, höger. Skribenten menar att väljarna är redan där. Alliansen är slut. Det hänvisas till en studie från 2016 som leddes av psykologen Maria Sandgren vid Södertörns högskola. Studien redovisade djupliggande faktorer som får människor att rösta på visst sätt och hittade tre grupper som stämmer med de tre blocken. Högergruppen, normorienterad, präglas av låg tillit, negativ människosyn, patriotism, traditionell moral. Stämmer med SD-väljare men studien visar på långt fler väljare i andra partier (i S och M) som är normorienterade och latenta SD-anhängare. Låter som det är en studie som ska studeras!

Tråkigt dock och farligt att politiken nu handlar mer om vem som ska ta vem än innehållet, det som berör folks vardag.

Nu lite sopplunch och så sista fågelskådningen och rapport till SOF, Sveriges ornitologiska förening.

Carin Högstedt

170129

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se