18. feb, 2017

Valrörelse 2018 igång, mello i Växjö, 12 i styrelsen, fler poliser, Videum, landshövding

I torsdags hade vi årsmöte med Vänsterpartiet Växjö och valde en 12 kvinnor och män stark styrelse. Idag var hela denna styrelse med på ”partiskolans” första utbildningsdag av tre. Med var också övriga partiföreningsstyrelser i Kronoberg, totalt 42 personer har använt denna lördag till att fördjupa sig i konsten att vinna 2018 års val. Enkelt uttryckt. Kursledare idag Rosanna Dinamarca, från Trollhättan, partistyrelsen och riksdagen. Mycket gruppdiskussioner i respektive föreningsstyrelse.

Ja, jag är omvald till Vänsterpartiet Växjös styrelse som nu är förnyad med fyra helt nya ledamöter. Geografiskt i kommunen är Kråkenäsryd och Lammhult representerade. Till saken hör att vi har ytterligare en V-förening inom kommunen, V Braås-Rottne, som har egen styrelse. Det är historiska skäl till denna uppdelning.

Roligt igår att vara med på första spadtaget för tillbyggnad av polisutbildningen på Campus. Nu är det 750 polisstudenter och ska bli nästan dubbelt, 1500, om ca ett år. Det kommunala bolaget Vidéum bygger och förvaltar alla lokaler på Campus och alla Linnéuniversitetets lokaler. Sedan jag en period var vice ordförande i Vidéum har jag stor respekt för det som görs och en slags klockarkärlek till verksamheten i Science Park och annat i ett mycket attraktivt universitetsområde. Det är vackert helt enkelt. Polisutbildningen – som jag länge tyckt ska vara högskola och akademisk utbildning – är bra i Växjö, så utmärkt att det blir fler som utbildas här.

Morgondagen söndag är fri från åtaganden. Nästa vecka tämligen lugn. Det är sportlov, det påverkar mötesfrekvensen. Bio med barnbarnen på onsdag och på tisdag ska Eva-Britt Svensson och jag hälsa landshövding Ingrid Burman välkommen genom besök med blommor och bok. Torsdag Bibliotekets vänner med programkväll ”kreativt skrivande” kl 18.00 på stadsbiblioteket.  Återkommer om det. Ja, och träff med Kommunal på tisdag. Omväxlande, minst sagt.

Snön är borta och med den ensamma kanadagåsen, som väl hittar att äta utan våra fågelfrön. Hoppas jag. Ska nu tända lite ljus på altanen och invänta mello från Växjö. Kanske känner igen någon i publiken? Blir spännande att höra hur barnbarnen upplevde genrepet de varit på i eftermiddags.

Fortfarande problem med att lägga ut bloggen på facebook, men den kommer att finnas på nedanstående sidor och  twitter.

Carin Högstedt

170218

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

16. feb, 2017

59 min gratis-jobb, 53 år till, Ingelstad, Sydostleden, prio landsbygd

15.59 börjar kvinnor arbeta gratis – vid jämförelser av kvinnors och mäns löner. I pengar är det 76 miljarder på ett år. Förra året var klockslaget 15.57. Med den takten tar det bara 53 år, innan även kvinnor har lön hela dagen… Dagens ETC igår och idag lyfter dessa viktiga frågor. Finns också en hissnande berättelse om hur Dosa Al Samel höll liv i sig själv och två barn, när de hamnade i Medelhavet tillsammans med 500 andra flyktingar. Hon klamrade sig fast vid en badring och sjöng för barnen i fyra (är det möjligt?) dygn. Dosas pojkvän drunknade. 11 personer överlevde av de ca 500. Det ena barnet som Dosa höll liv i dog efter räddningen. Ett fartyg kom till undsättning till slut. Den långa flykten beskrivs i en alldeles ny bok, ”a hope more powerful than the sea”. Boken finns på en rad språk men inte svenska ännu.

Baksidan på Dagens ETC 16/2 är stor annons för ETC Växjö och ETC Västerås. Ni som anser det viktigt att ha ett medialt alternativ, att utmana monopolet, att få en tidning som står för feminism, rättvisa och miljö, en tidning som är både röd och grön – stötta!

”Landsbygden behöver en välfärdsturné” skrev Göran Greider i gårdagens (15/2) ledare i Dagens ETC. Tänkvärt och läsvärt om hur politiken satsar allt för att vara storstadens medelklass till lags (ROT och RUT till exempel) som om inte också medelklassen kan tänka och agera solidariskt och vilja ha jämlikhet. Greider menar att svaret på nidbilden av landsbygdsbefolkningen är fördelningspolitik, klasskänsla, jämställdhet, likvärdighet. Större del av landsbygdens befolkning än städernas är låginkomsttagare och har sämre utbildning.

Igår kväll var vi några förtroendevalda och tjänstepersoner inbjudna till Bygderådet i Ingelstad, söder om Växjö. Vi var där för några månader sedan och nu ville rådet, ca 12 personer, veta om vi hade med oss något resultat från förra mötet. De var riktigt ettriga, pålästa och angelägna att komma framåt med bostäder, detaljplaner, centrumplan, lokaler för skola-förskola. Det är alldeles fullt i alla skollokalerna. Det är alltid jobbigt att vara i opposition i sådana här situationer. Det går inte att lova saker för det finns troligen ingen majoritet för att genomföra. Nu tyckte jag dock att (V)-motionen (som bifölls enhälligt)  om att köpa mark, detaljplanelägga för bostäder av alla sorter även utanför Växjö stad  - att det har tagit skruv och Vidingehem, bostadsbolaget som bygger utanför Växjö stad) redovisade långt framskridna bostadsplaner om än inte helt i lås. Det är också så att detaljplaner nuförtiden innehåller inte bara bostäder utan även lokaler för äldreomsorg och förskola/skola. Förr gjordes planer för bostäder och så kom vi på efteråt att folk som flyttade in hade barn med sig… Klart förbättrad samhällsplanering.  Men säker skolväg – riksväg 27 – är ingen säker sådan. Det är Trafikverkets väg. Både stat, kommun och Region Kronoberg kan sägas vara inblandade, när det handlar om barns säkerhet.  Borde gå att lösa! Ligger i allas intresse. Ska se om jag hittar en ingång för att aktualisera detta.

Sydostleden, cykelleden mellan Växjö och Simrishamn, som går genom Ingelstad, stod också på dagordningen. Busschaufför tog upp att folk cyklar på riksväg 27 för att leden är för dålig. Och 27.an är inte lämplig att cykla på, ja direkt farlig. Flera i Bygderådet talade för asfalt på halva leden, det vill säga hård plats för cyklar OCH mjuk för hästar. Precis vad vänsterpartiet föreslagit men det blev ju blankt nej av kostnadsskäl. Fast det är en investering i något som lanseras som nationellt och internationellt intressant och som ska stimulera besöksnäring och företagande utmed leden. Jag får inte ihop det.

Sammanfattningsvis en mycket givande kväll med ett engagemang som utvecklar Ingelstad och landsbygden runt omkring. Det är driv i Bygderådet! Nästa möte blir ett stormöte i april. Kravet är enkelt: Kom med  ett resultat!

Ikväll årsmöte med Vänsterpartiet Växjö. Som valberedare hoppas jag medlemmarna blir nöjda med valberedningens förslag. Fyra helt nya namn.

Carin Högstedt

170216

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

14. feb, 2017

Diakoni med hjärta, Skanska, takdropp, volontärer, Falska minnen

Solen vräker ner över kommunhusgården. Takdropp. Härligt! Satt hemma och skrev koncentrerat från kl 7 till 11.30. Drog till stan och Diakonicentrum, där jag stämt träff med partikamraten Eva-Britt Svensson för att äta lunch och träffa andra lunchgäster. God mat som vanligt och många bekanta. Resonerade vid bordet om alla industrier som funnits i Växjö med omnejd och som flugit och farit. Fläktfabriken inte minst, som sysselsatte väldigt många människor. Hammarstedts med fler. –Ja, tiderna ändras men det är ju inget självändamål att slita ut sig på fabriker. Eller någon annanstans. Eva-Britt berättade för mig om sin volontärnatt med EU-migranterna på Diakonicentrum. 20 platser, fem fick avvisas. Lugnt och trångt. Natthärbärget fortsätter under mars.

Vår ensamma kanadagås äter nu fågelfrön från ett fat på marken och uppehåller sig vid vår altan väldigt mycket. Gåsen och våra två katter hyser respekt för varandra, nyfikenhet, men inget jagande. Har läst på om kanadagässen och är mindre orolig att den ska frysa ihjäl. De flyttar normalt ner på kontinenten men kan övervintra vid öppet vatten norröver. Nu är ju sjön frusen, men snö funkar väl.

Nu avbrott för besök i World Trade Center (WTC) tillsammans med några ur V.s kommunala grupp. Det är första gången jag gör besök där. Bland andra ska vi träffa Skanska, som har sitt kontor där. Sedan möte med kommunala gruppen, som har årsmöte.

Ett antal timmar senare och riktigt trött.

Det var en lång dag och omväxlande. Kommunala gruppen avslutades som alltid med en dikt. Men kvällens diktläsare Amanda hade valt ett stycke ur Johan Ehrenbergs bok ”Falska minnen”. Så bra även om det är prosa. Många glada över budskapet att ETC Växjö är i vardande. Nästan alla i kommunala gruppen var där! Bra stämning.

Innan dess ett besök på WTC, från det kommunalt drivna och betalda garaget till de fina konferensrummen överst i huset och kaféet i markplan. Allt är inte uthyrt. Så till Skanska som hyr ett våningsplan. Så himla intressant, så snyggt! Blev helt betagen i beskrivningarna av deras sätt att inreda sitt kontor – inte som ett kontorslandskap – utan något helt annat, där behoven styr valet av arbetsplats. Obs! Jag tror inte det är lösningen för alla arbetsplatser, men där de anställda är rörliga och inte sitter på sin stol hela dagar, där kan det funka. Problem uppstår om ett koncept ska styra över lag på arbetsplatser, bli trend. Måste säga tack till Skanska och våra informatörer för väldigt bra information. Lärde mig mycket på en timme drygt. Jädrigt snygg inredning dessutom – och genomtänkt. –Ja, jag vurmar lite för Skanska och deras miljötänk efter skandalen med RocaGil i Hallandsåsen för ett antal år sedan. Skanskas totala omvändelse – och jag kan också tänka om.

Nu slut för idag. Full dag i morgon också med bl a träff med facket Vision.

Carin Högstedt

170213

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

14. feb, 2017

WTC och Skanska, ensamma gåsen, Diakonicentrum med hjärta

Solen vräker ner över kommunhusgården. Takdropp. Härligt! Satt hemma och skrev koncentrerat från kl 7 till 11.30. Drog till stan och Diakonicentrum, där jag stämt träff med partikamraten Eva-Britt Svensson för att äta lunch och träffa andra lunchgäster. God mat som vanligt och många bekanta. Resonerade vid bordet om alla industrier som funnits i Växjö med omnejd och som flugit och farit. Fläktfabriken inte minst, som sysselsatte väldigt många människor. Hammarstedts med fler. –Ja, tiderna ändras men det är ju inget självändamål att slita ut sig på fabriker. Eller någon annanstans. Eva-Britt berättade för mig om sin volontärnatt med EU-migranterna på Diakonicentrum. 20 platser, fem fick avvisas. Lugnt och trångt. Natthärbärget fortsätter under mars.

Vår ensamma kanadagås äter nu fågelfrön från ett fat på marken och uppehåller sig vid vår altan väldigt mycket. Gåsen och våra två katter hyser respekt för varandra, nyfikenhet, men inget jagande. Har läst på om kanadagässen och är mindre orolig att den ska frysa ihjäl. De flyttar normalt ner på kontinenten men kan övervintra vid öppet vatten norröver. Nu är ju sjön frusen, men snö funkar väl.

Nu avbrott för besök i World Trade Center (WTC) tillsammans med några ur V.s kommunala grupp. Det är första gången jag gör besök där. Bland andra ska vi träffa Skanska, som har sitt kontor där. Sedan möte med kommunala gruppen, som har årsmöte.

Ett antal timmar senare och riktigt trött.

Det var en lång dag och omväxlande. Kommunala gruppen avslutades som alltid med en dikt. Men kvällens diktläsare Amanda hade valt ett stycke ur Johan Ehrenbergs bok ”Falska minnen”. Så bra även om det är prosa. Många glada över budskapet att ETC Växjö är i vardande. Nästan alla i kommunala gruppen var där! Bra stämning.

Innan dess ett besök på WTC, från det kommunalt drivna och betalda garaget till de fina konferensrummen överst i huset och kaféet i markplan. Allt är inte uthyrt. Så till Skanska som hyr ett våningsplan. Så himla intressant, så snyggt! Blev helt betagen i beskrivningarna av deras sätt att inreda sitt kontor – inte som ett kontorslandskap – utan något helt annat, där behoven styr valet av arbetsplats. Obs! Jag tror inte det är lösningen för alla arbetsplatser, men där de anställda är rörliga och inte sitter på sin stol hela dagar, där kan det funka. Problem uppstår om ett koncept ska styra över lag på arbetsplatser, bli trend. Måste säga tack till Skanska och våra informatörer för väldigt bra information. Lärde mig mycket på en timme drygt. Jädrigt snygg inredning dessutom – och genomtänkt. –Ja, jag vurmar lite för Skanska och deras miljötänk efter skandalen med RocaGil i Hallandsåsen för ett antal år sedan. Skanskas totala omvändelse – och jag kan också tänka om.

Nu slut för idag. Full dag i morgon också med bl a träff med facket Vision.

Carin Högstedt

170213

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

11. feb, 2017

Flyktingar då och nu, Bogotá, Humbler, Larsmo, amnesti, ensam gås och uppdrag slut

Lördag hemma. Skönt. Rensar mail, svarar på mail, plockar, diskar. Allt gror igen när ingen är hemma i dagsljus under en vecka. Ensamma kanadagåsen vid liv och har uppehållit sig här utanför hela förmiddagen. Plockat i sig av det jag slängt ut. Sover ibland med huvudet i fjädrarna i snön. Kylan är bister. Jag ska försöka få ett bra foto av den utan att skrämmas.

Igår på styrelsemöte med Riksförbundet Noaks Ark, det näst sista jag deltar i. Avgår vid stämman i april, helt enligt ritningarna. Suttit i sådär 7 år – ja, så länge riksförbundet funnits – och nu får det vara nog. Känns som att det börjar finnas en bra struktur och om landsting/regioner fyller i hålet på 75 miljoner kr efter nerskärningarna i regeringens budget, så kommer verksamheten att löpa vidare i de regionala föreningarna. Igår ett bra möte på fyra timmar inkl lunch. Min ersättare från Noaks Ark Småland-Halland, Malin Lauber, deltog också. När vi gick från Eriksbergsvägen, där riksförbundet har lokaler till centralen, så hittade vi Myrornas loppis, som visade sig vara en mycket bra sådan! Ska lägga på minnet.

Kom hem lagom till maken L.s goda middag och På spåret. Ni som ser på detta TV-program vet att igår var ett svar på ”vart är vi på väg?” Bogota i Columbia. Kom att tänka på mina släktingar som emigrerade dit under förra seklet. Mannen var byggmästare i Bogota. De kom hem och hälsade på ibland. För de tillfällena hade de en Humbler (bil) ståendes i min familjs garage i Svalliden. Har ingen susning om de hade barn och om ättlingar finns kvar. Skulle kanske gå att ta reda på, men det kräver mycket tid.

För att fortsätta på ämnet; har nu läst ut Ola Larsmos ”Swede Hollow”. Inte ofta jag läser ut en bok och tänker att jag läser den igen, genast! Den berör mig starkt. Jag är säker på att jag har anmödrar och fäder, som bott och levt i den här ravinen utanför St Paul i Minnesota, ”pesthålan” kallad. Jag är säker, men jag vet inte. Så är det. Det är därför boken berör mig så djupt, tror jag, förutom att den är bra litteratur. Ska fortsätta leta efter ”bevis” men dessa människor satte inte många spår efter sig och allt är rivet idag, vad jag förstår. Rekommenderar boken! Väldigt många av oss har släktingar som emigrerade till Nordamerika av hunger, av religiösa skäl eller politiska. De vi vet något om är ju de som lyckades skapa sig ett bra liv. Det var dock inte alla.

Gått igenom lite tidningar från veckan. Noterar att mediafolk skrivit artikel i Smålandsposten om att källkritik ska vara ett ämne i skolan. –Ja, det kanske inte ska vara ett särskilt ämne men lärare behöver (som vi alla) utbildning i källkritik för att ständigt ha det perspektivet med i all undervisning. Absolut nödvändigt. I samma tidning har Sven-Olof Lorentzen en insändare (2/2) som är en analys av hur människor hanterar sina kval inför människovärde och medmänsklighet, genom att sätta de orden inom citationstecken. I det läge där begränsningarna i uppehållstillstånd och asylrätt försvaras, fast det gnager lite i själen. Ja, jag har svårt att sammanfatta – den är suveränt skriven i alla fall. 8/2 skriver Gunilla Seltén (L), lärare, en insändare – fortfarande Smålandsposten – med rubriken ”Invandrare ska känna sig som en tillgång”. Bra skrivet och visst har Gunilla rätt: Det tar inte 15 år innan flyktingar får arbete. Det har skrivits i en ledare i tidningen och bygger på en uppgift som sprids på nätet med emfas. På tal om källkritik. Det tar för lång tid kan tyckas, för det är väntetid till allt. Satsa från dag 1 på utbildning, språk, vänfamiljer/personer, föreningsliv, validering, praktikplatser… So what om det visar sig att inte asylskälen räcker. Kunskaper är inte det som tynger, när en inte får uppehållstillstånd. För övrigt anser jag att de unga människor som kommit till Sverige och tagit livet av sig inför utsikten att bli tillbakaskickade till Afghanistan – är skäl nog att ge de som lever allmän amnesti.

Carin Högstedt

170211

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se