1. mar, 2017

8 mars, stadsvandring, barnvagnsmarsch, feminism, 100-bloggen, simhall på vandring

Ovanlig syn när vi åt frukost idag. Det lilla av is som fanns kvar på Toftasjön hade vräkts vid stranden utanför vår lägenhet. Som ett tjockt lager havregrynsgröt. Maken L ut med kikare. En flock gräsänder är här och minsann tutar kanadagäss. Den ensamma kanadagåsen som uppehållit sig här i vinter har inte varit synlig på ett tag. Möjligen var det den jag såg på långpromenaden i söndags. Då gick den på en tomt vid Helgasjöns strand, ett par kilometer härifrån. Nu är flera gäss här och tutar glatt. Vårtecken. Snöblask förresten.

Jag har anmält mig till att delta i ”100-bloggen” – en kampanj för yttrandefrihet. 1 mars är starten och det gäller att skriva en blogg varje dag i 100 dagar. Hittar inga krav på innehåll eller längd, så det är bara att bli flitigare och skriva varje dag.

Igår första styrelsemötet med nya styrelsen i vänsterpartiet Växjö. Helt urlakad efter att ha jobbat med att få till (V)äxjös Kommunnytt i fyra timmar gled somliga av oss över i styrelsemöte (samma lokal). Men hej och hå! Jag upplevde – och blev upplivad – ett mycket kreativt möte med många förslag och beslut, glada skratt, fördelning av ansvarsområden, planering av föreläsningskvällar och hela våren inpå hösten planerad.

Innan dess alltså ett nytt nummer av (V)äxjös Kommunnytt. Kommer snart på www.vvaxjo.se. Fullmäktige inställt i februari. Det finns inga ärenden i ”Europas grönaste kommun” med 8-9 års bostadskö, växande tomtkö och ökande sjukskrivningstal. Märkligt så det kan vara. Vi fyllde i alla fall Knytt.s baksida med klimat- och miljö – vad (V) kunnat påverka inom det området, några exempel. Första sidan är många annonser om vad vi arrangerar inför Internationella kvinnodagen, 8 mars, och på själva den dagen. Och så lite om de riktigt stora fadäserna i blå-gröna Växjö, ur V-perspektiv.

På förmiddagen igår kommunstyrelsens arbetsutskott med information om nytt bostadsförsörjningsprogram (återkommer jag till nästa vecka) och så beslut om ny simhalls placering. Den ska vara där den nuvarande ligger, vid Växjösjön. Det är väl två år sedan beslut om simhall togs, men då fick vi oss till livs att det var omöjligt att få plats med den just där. I två år har simhallen valsat runt på olika platser i staden och nu är den tillbaka där den skulle vara enligt min mening. En ny simhall är ett måste. Jag bygger det bland annat på erfarenheter av min svärson och barnbarn, som i flera år besökt simhallen och simskolan där varje vecka så gott som. Nu väntar projektering. Kan ta sin tid.

Carin Högstedt

170301

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

26. feb, 2017

Förskola med bekymmer, vandring kontra årsmöten, Funkibator, glasmästeri blev Mästeriet

Omskakande debattartikel i gårdagens (25/2) SvD! Två forskare, Christian Eidevald och Ingegerd Tallberg Broman, om tillståndet i ”det svenska flaggskeppet förskolan”. ”Lamporna blinkar rött i flera områden som likvärdighet, kompetens, utbildningsnivå, arbetsmiljö och redovisar en personalsituation med ökande sjukskrivningstal och rekryteringsproblem.” Visst vet jag att sjukskrivningarna ökar i kommunerna och att det är brist på förskollärare. Men att andelen outbildade för arbetet med barn är 22 procent i kommunala förskolor och 36 procent i de enskilt drivna… Kategorin förskollärare/fritidspedagog har nästan dubbelt så många sjukskrivningar av stressrelaterade orsaker som arbetsmarknaden i övrigt. Förskolan har missgynnats, kommit i skymundan och måste få en rejäl översyn, skriver de båda forskarna. 500 000 barn finns i förskolan. Här läggs grunden för trygga barn som klarar den fortsatta skolgången. Jag ska interpellera om hur det ser ut i Växjö kommuns förskola. Jag har tagit upp ”färre barn i förskolegrupperna” i en interpellation rätt nyligen, men här finns mer att rota i. Malmökommissionens forskare kom fram till slutsatsen att förskolepersonalens utbildning var den viktigaste parametern för en bra förskola. Hur kan det då tillåtas att det utbildas ca 1 200 för få varje år? Det blir ju en ond cirkel med för få utbildade, som slutar inom området på grund av stress och dålig arbetsmiljö. Och där sitter barnen,  i kläm.

Började denna söndag med en timmes vandring precis som förra söndagen. Borde naturligtvis ta en timmes promenad varje dag, men den ambitionen krockar med alla möten. Hela mars är fylld med årsmöten i föreningar som jag är med i. Skulle kunna vara på årsmöten varenda dag! I morgon är det Funkibators årsmöte. Det ska jag delta i. Fick en timmes information och guidning i deras lokaler i fredags när vänsterpartiets regiongrupp hade sitt möte där. Mycket verksamhet är i gång och mycket återstår, bl a att göra lokalerna tillgängliga för alla. Det gamla glasmästeriet, nu kallat Mästeriet, har brister, men Funkibator har planer och kommer att förverkliga dem. Graden av entusiasm är som alltid hög, när de berättar om framtiden. Ingenting är omöjligt.

Carin Högstedt

170226

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

24. feb, 2017

Välfärd och vinster, extrema Sverige, islossning?

Det är ingen måtta på felaktigheter och överdrifter som kampanjen för ohejdade vinster i välfärden har mage att lägga fram!

Det handlar INTE om att lägga ner privata företag; det handlar om att begränsa vinstjakten i välfärden.

Det handlar INTE om att jaga ideella och kooperativa företag på flykten; tvärtom talar Reepalus utredning  om ”hur aktörer utan vinstintresse ska kunna utvecklas och få en mer framskjuten plats”.

Det handlar INTE om vinstförbud; det handlar om att begränsa vinstuttaget.

Enligt SVT (4/1) gjorde de fem största börsnoterade välfärdskoncernerna en vinst på 2,3 miljarder 2016. Reepalus utredning genomförd skulle ge 300 miljoner. Finns intresset för god vård och omsorg, så torde det räcka för att vara kvar i branschen.

Läs gärna Dagens ETC 23 och 24/2. Igår faktagranskning av Kent Werne, idag om LO.s kritik av den missvisande kampanjen från Svenskt näringsliv, som många remissinstanser byggt sina svar på.

En blir förtvivlad över att något som stor del avsvenska folket faktiskt vill, nämligen begränsa vinsterna i välfärden, väcker sådan skrämselreaktion, sådana överdrifter. I andra länder är det helt normalt att inte stoppa in skattepengar i välfärdsbolag som är fria att göra hur mycket vinst som helst och dessutom skicka den till något skatteparadis. Sverige är extremt i detta avseende, helt i onödan!

Fredag eftermiddag. Tidigt hemma och solen skiner. Isen på sjön har gått upp och det finns hopp om vår och vinstbegränsningar i välfärden.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

23. feb, 2017

Vinster i välfärd och folkviljan - står på spel, Vision o Kommunal, Vaiana, Burman

Läst ut Elsie Johansson, ”Riktiga Elsie”, hennes självbiografi och senaste bok. Inte läst så många av hennes tidigare böcker men tyckt om dem jag läst. Vi har mycket likartade bakgrunder; arbetarklass, landsbygdsboende i skogsbryn, lärare som såg till att barn med läshuvud, som det sas, fick ta realen – ja, jag studenten. Elise ville av hela sitt hjärta läsa vidare, men fästmannen fick henne att lova att aldrig göra det. Hon ville gå latinlinjen. Det fick jag. Läste till och med helklassisk gren, det vill säga forngrekiska också. Vi läste bland annat Bergspredikan ( ur Bibeln) på grekiska. Har haft nytta av båda de utdöda språken hela livet när det gäller att förstå ord till exempel.

Mycket trevligt mottagande på residenset, när vi drack kaffe med landshövding Ingrid Burman. Hon visade oss runt och vi pratade om vad som händer i Växjö kommun och i Kronoberg. På twitter och facebook fick vi många hälsningar till Ingrid med oss, inte minst från uppsalabor.

För någon vecka sedan träffade några av oss i (V).s kommunala grupp Vision och hade ett bra samtal. I tisdags var det dags för Kommunal, också det mycket bra genomgång av frågor som rekrytering, stress och sjukskrivningar, psykisk ohälsa, intraprenader, arbetsmiljö. Vad kan göras för att motverka den psykiska ohälsan som skjuter i höjden? –Utbildning i arbetsmiljö för unga chefer, kortare arbetsdag för t ex undersköterskor på ett antal arbetsplatser, mer personal på ett antal andra arbetsplatser – och jämföra. Mentorer, personalens inflytande över sitt dagliga arbete, olika former av intraprenader, mindre barngrupper i förskolan, tillåtande atmosfär… Det finns problem men det finns möjliga lösningar också.

Vid 16.30 kom jag på att jag börjat dagen kl 8.00 i kommunhuset och att jag ätit en bit tosca hos landshövdingen och tre geléhjärtan hos Kommunal. Jag mailade återbud till nästa styrelsemöte och åkte hem och åt lunch.

Igår på bio med barnbarnen. Vi såg ”Vaiana”, en animerad film, som vi alla fyra, maken L, barnen och jag, var nöjda med. Välgjort, spännande med modig flicka i huvudrollen. Lite väl lång dock. Gjorde våfflor, spelade memory, schack och lyssnade på fåglar i den nya fågelboken med inspelade läten i. Den gamla var kaputt. Mycket bra bok som väcker fågelintresset hos barn och är bra för alla andra också. Idag sol och flera grader varmt så någon vintersport blir det inte på dessa breddgrader och sportlovet.

(V)s distriktsstyrelse träffades igår kväll och summerade förra lördagens utbildning, verksamhetsberättelse och bokslut/budget inför kommande årskonferens 4/3. När jag kom hem ägnade jag en stund åt ett nytt befolkningsregister över bl a USA, som jag prenumererat på. Testade Ludwig Schmaus, min farmors systers man. Fick med enkla tryck veta att han var från Tjeckien, kom till USA 1907, att familjen med två barn bodde i Kalifornien, att han var skräddare med egen firma. Farmors syster Constanse emigrerade 1906, 19 år gammal. Fantastiskt att få adress till deras bostad och alla möjliga uppgifter direkt i datorn!

Knäckte min mobil i tisdags och nu har jag en lånetelefon tills en ny kommer. Inget att göra med den gamla. Den åkte i golvet och blev helt rubbad.

Ikväll är det spännande möte på Stadsbiblioteket med ”Kreativt skrivande” som finns på Linnéuniversitetet. Det är ett gäng olika deltagare i Kreativt skapande som framträder på Bibliotekets vänners arrangemang ikväll kl 18.00. Men innan dess fullt av saker som ska skrivas och ett valberedningsmöte.

Krafterna FÖR vinster i välfärden är starka och de kör över folket. Det krävs starka motkrafter - organisering, mobilisering – det är våra pengar, vår välfärd, våra barn och gamla det handlar om!

Carin Högstedt

170223

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

20. feb, 2017

Ögonproblem, leva under jord, tågstopp i Åryd, solceller och billöst boende

Hemma tidigt. En måndagskväll utan möte är mycket ovanligt. Idag en ny sväng till vårdcentral för andra botemedel mot svidande röda ögon. Om inte detta hjälper så blir det ögonexpert. Läkaren sa sig ha samma problem som jag, att det är inget farligt, att ögonen inte är skadade men att den torra inomhusluften och arbete vid dator inte är bra för våra ögon. –Nej, det känner jag ju och att vara tvungen läsa alla kommunala handlingar på skärmen gör inte saken bättre. Handlingarna till morgondagens arbetsutskott tog väl drygt två timmar igår. På sikt kanske massor av människor får ögonproblem på grund av skärmläsning. Förslag till bostadsförsörjningsprogram har jag kvar att läsa och jag har tryckt ut det på papper! 40 sidor. Det får vara måtta på anpassligheten.

Funderar på två nya motioner: Kampanj för solceller och att använda modellen ”Bostad först” för att ge hemlösa chans till bättre liv. Används – och med framgång – i storstäderna, Örebro och Helsingborg t ex. Modellen går ut på att erkänna att ett hem är en förutsättning för allt det andra: utbildning, arbete, socialt liv. Det skapas inte direkt från gatan. Har underlag till båda och det är bara att skriva, kanske idag rentav.

På tal om hemlösa – 49 000 människor väntas gå under jorden de närmsta åren, när deras asylansökningar avslås. I ett slag förlorar de försörjningsstöd, härbärge, skola – allt. Ut på gatan. Dagens ETC idag berättar om Abdullah, 18 år, i dagens tidning. Förvaltningsdomstolen ger honom rätt till bistånd från socialtjänsten men Farsta stadsdelsnämnd nekar i alla fall. Abdullah har inget liv i Afghanistan, säger han. Dör hellre. Han är en ungdom på 18 år som lärt sig svenska, varit här i tre år drygt. Han förstår inte systemet. Sverige har fött honom i tre år och nu när han kan klara sig själv ska han ut. Skattebetalarna förlorar ju på det, säger Abdullah. –Just det. Och så är hanteringen av unga människor inhuman också.

På dagordningen på arbetsutskottet i morgon bland annat medborgarförslag om tågstopp i Åryd och skrivelse från (MP) om att utreda möjligheten att bygga ett hyreshus som uppmanar till billös livsstil. Förebilden finns i Malmö och kallas Ohboy. –Visst och varför inte på stationsområdet i Växjö? Det har (V) drivit att eftersom folk bokstavligen bor på stationen med bussar och järnväg, så borde det vara möjligt att sänka P-normen och att vända sig till billösa hyresgäster. Sådana finns det gott om! Men det har inte fått gehör från de blå-gröna! Kanske inte för sent – ett krav på Norra stationsområdet som står näst i tur att bebyggas!?

Tågstopp i Åryd är tänkbart men en framtidssak – så ungefär är förslag till svar på medborgarförslaget. –Ja, och framtiden är här, i våra händer.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se