6. mar, 2017

Rosa Luxenburg, Nina Björk, Trafikplats Fagrabäck, byapeng, vardagsfeminism

Tänder ett ljus för yttrandefriheten och för att kanske få inspiration till en blogg. Det är sjätte dagen på den hundra dagar långa #blogg100 och jag är precis hemkommen efter interna möten med kommunala gruppens arbetsutskott och så fullmäktigegruppen. Massor med ställningstaganden, lite tröttkörd, snö och is ute.

Jag började blogga midsommar 2014. Det jag skriver är en slags dagbok från min vardag som kommunpolitiker och engagerad i samhällsfrågor. Brukar kalla mig vardagsfeminist. Det är det vardagliga kneget i politiken varvat med fritidens fåglar och böcker som jag förmedlar. På tal om böcker; Läser just nu Anita Shreves ”Sjöglas”. Har läst henne tidigare och har för mig det var mer deckaraktigt, ”Pilotens hustru”. Detta är en välskriven intressant roman om Amerika ca 1930, om strejk i textilindustrin och hur det påverkar några människoöden.

I morgon möten hela dagen och kvällen. På kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen kommer ”medfinansieringsavtal Fagrabäcksrondellen” upp. Nu är det ju inte Fagrabäcksrondellen precis, utan en gigantisk ”Trafikplats Fagrabäck” för 284 milj kr, varav kommunens skattebetalare ska stå för 78 milj kr. –Ja, det är köer vid vissa tidpunkter på dagen i rondellen, såväl som i många andra rondeller i stan. Och det angriper den grönaste kommunen i Europa genom att underlätta för bilismen istället för att enkelt göra en tvåfilig rondell (en fil nu), göra överenskommelser med arbetsplatser att börja och sluta arbetstiderna annorlunda, lägga mycket mer krut på kollektivtrafik… Hållbart? Nej.

Bostadsförsörjningsprogram ska antas, först på arbetsutskottet, sedan på kommunstyrelsen på eftermiddagen. Jag och gruppen är kritisk till programmet och speciellt till den del som handlar om landsbygden, men är fortfarande osäker på hur jag rent konkret ska formulera kritiken. Kanske vaknar i natt och har det hela glasklart i huvudet?

Bra förslag förekommer – till exempel höjs byapengen till de samhällsföreningar och sockenråd (26 st) som verkar i kommunen. Ja, inga stora belopp men ändå en uppmuntran för det idoga och ideella arbete som görs ute i samhällen och byar.

I morgon kväll styrelsemöte med Bibliotekets vänner. En annan värld än den partipolitiska. Nästa föreläsningskväll, som Bibliotekets vänner ordnar,  är 14 mars och då kommer Nina Björk och talar om sin bok om Rosa Luxemburg, Drömmen om det röda. Jajamensann, 14 mars kl 18.00, Växjö stadsbibliotek.

Carin Högstedt

170306

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

5. mar, 2017

Bronskvinnor och rösträttsaktivister, rätt till heltid och bort med delade turer, fängelsedirektör R

Nu snöar det i Växjö! Trist, tycker jag.

Arbetsfylld dag. Startade tidigt med pressmeddelanden och efterarbete från gårdagens distriktsårskonferens. Läste in handlingar till arbetsutskottet på tisdag. Har kommunstyrelsens handlingar kvar. Så iväg till den ”feministiska stadsvandringen”. Stark blåst, iskallt, snöflingor i luften.   

Och – mot all förmodan – det kom publik! Vi var 11 som gick från stadsbiblioteket till kommunhuset, skulpturen Bronskvinnorna, Teatern, kvinnofängelset (numera bostäder), klostret (Klostergatan), Stortorget och så in i värmen på Broqvists konditori. Personerna vi – Eva-Britt Svensson och jag – pratade om var bl a sångerskan Kristina Nilsson, Elin Wägner, Marianne Lindberg d Geer, Rut Grubb, som bl a var fängelsedirektör, vilket var så ovanligt med en kvinna på den posten så hon fick två års provtjänstgöring innan hon fick fast arbete. Det handlade även om Birgitta Haraldsdotter, Olga Bohlin, Amalia Graffman, Gulli Petrini, rösträttsaktivist, som fick kicken från sitt lärarjobb för att hon undervisade om utvecklingsläran och Darwin. Trevligt och vi ska förfina vår presentation på olika sätt. En ljummen vårkväll vore naturligtvis att föredra.

Det märks i media att det snart är Internationella Kvinnodagen. Ojämställdheten dyker upp i olika reportage veckan innan 8 mars. Sedan blir det tämligen tyst igen. Så mycket återstår att göra: Rätt till heltid, slut på delade turer, fasta jobb med lön att leva på och just dessa materiella villkor verkar omöjliga att åstadkomma. Små öar av kommuner där de lyckats med det ena eller andra och testar kortar arbetsdagar på någon avdelning eller något äldreboende. Men var är det generella beslutet om heltider som rättighet och deltid som möjlighet, för den som vill? Deltiderna påverkar hela livet med lägre löner och sämre pensioner. En feministisk regering vet naturligtvis detta, men satsar på att kvotera in kvinnor i börsbolagens styrelser. Inget emot det men det finns mer närliggande och grundläggande åtgärder som är nödvändiga för ett jämställt Sverige.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

4. mar, 2017

66 undersköterskor på en VD, distriktsårskonferens, ordförande igen, svanar över sjön

Så är Vänsterpartiet Kronobergs årskonferens tillända. Temat var Det är vår tur nu. Bakom det finns faktum som att en svensk VD i ett storbolag tjänar lika mycket som 66 undersköterskor. Och varje månad tjänar män i snitt 4 200 kr mer än kvinnor. Temat är starten på en kampanj för rättvis fördelning.

För två år sedan avgick jag som distriktsordförande efter sju år på den posten. Nu är det dags igen, ansåg valberedning och ombuden. Vice ordförande är Janna Tisjö från Alvesta. Dagen flöt på med god närvaro, god vegetarisk mat på Rådmannen i Alvesta och en hel del nya medlemmar som ombud – en del för första gången på en årskonferens som ju har sin egna liturgi. –Nä, jag hade inte tänkt att återvända som distriktsordförande, men nu är det så och jag ska göra bästa möjliga av det under en period. Mina kamrater i distriktsstyrelsen är erfarna och kompetenta till max och så några nya med förhoppningsvis fler perspektiv i bagaget.

Partistyrelsens representant, Susanne Björkenheim, från Malmö, talade väl och intressant. Bakgrund som fackligt aktiv. Bra dag. Intensivast diskussion om regionfrågor, (vård, hyrläkare) och bostadspolitik, bostaden som mänsklig rättighet, så långt borta från dagens Sverige.

Nu lite vila inför morgondagens stadsvandring och inläsning av handlingar till arbetsutskott och kommunstyrelse plus pressmeddelande från årskonferensen med mer. Ute iskallt regn. Två svanar flög över Toftasjön i morse. Men prio 1: Träffa barnbarnen, om de inte är upptagna av sina aktiviteter hela dagen. Det är simning, fotboll, karate och dans, som upptar deras fritid.  

Carin Högstedt

170304

@hgstedt

www.123minsida.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

3. mar, 2017

Feministisk stadsvandring, årsmötena avlöser varandra, flygbladsmotion

Fredag eftermiddag – en helt mötesfri dag då jag cyklat runt i Sandsbro med flygblad i två timmar prick. Dagens motion är avklarad alltså. Så hämtat min nya telefon på kommunens IT-avdelning, justerat ett protokoll, handlat på COOP för minst 300 och fått 10 % rabatt, handlat på MIO för minst 600 kr och fått 300 kr rabatt, varit på återvinningscentralen med glödlampor och batterier. Jag är nöjd.

Jag har som jag skrivit tidigare gått med i #blogg100 – en mängd människor är där och vi har lovat att blogga varje dag i 100 dagar och det för yttrandefrihetens sak. Bara 97 dagar kvar. Denna kampanj har tydligen pågått i flera år, en gång om året. Jag har aldrig hört talas om det hela förrän nu i år via #maqt.se, där endast kvinnor bloggar, om politik och livet.

Igår mötte vi folket på Storgatan live när vi,fyra partikamrater, delade flygbladet (V)äxjös Kommunnytt på Storgatan i Växjö. Kan läsas på www.vvaxjo.se. Duggregn från början som blev riktigt äckligt tilltagande och blött. Inte så lyckat men inte meningslöst heller. Blir alltid några bra samtal.

Träffade sedan två partikamrater för att planera söndagens (5/3) ”feministiska stadsvandring”. Vi genomförde den i valrörelsen 2014 och nu ska det ske igen, inför Internationella Kvinnodagen 8 mars. MEN det kan bli kallt och snö och tämligen ogenomförbart. Om ändå några vill, så vandrar vi till kafé och pratar om kvinnorna vi tänker berätta om. Samling 14.30 utanför Stadsbiblioteket i Växjö! Vi lyfter fram kvinnor i Växjös historia, som är intressanta och som gått före i många avseenden. I P G Vejdes Växjö stads historia del 2, från ca 1940, finns 39 personporträtt. 2 är kvinnor. Därför.

På kvällen på årsmöte med Elöverkänsligas förening i Kronobergs län. Jag har brukat vara ordförande för deras årsmöten och det slutade förra året med att jag blev vald till ersättare i styrelsen! Nu hade jag hoppats att någon annan kandidat fanns till den platsen (tidsbrist) men istället blev jag ordinarie. Ingen köbildning till styrelserna i många föreningar. Men OK, jag får mycket information och det är väldigt trevliga människor. Igår hade vi två föreläsare från Gemla: Ulf Johnsson som arbetat på VEAB (Växjös energi verk) i – sa han 45 år? Jag tror det och Hugo Karlsson, elektriker, som informerade om elfält och magnetfält, femledarsystem och hur en kan skydda sig. Väldigt mycket som jag inte vet om elektricitet, det är helt klart!

I morgon lördag heldag i Alvesta. Det är Vänsterpartiets distriktsårskonferens med inbjuden gäst från partistyrelsen, val till styrelse, verksamhetsplan etc. Som på alla årsmöten och de duggar tätt i mars-april.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

2. mar, 2017

Fiskmåsarna är här, ETC Växjö - snart en realitet? landsbygdsfrågor

 

Vaknade inte av väckarklockan. Nä, med sovrumsfönstret lite på glänt till ljudet av fiskmåsar och kanadagäss. De är här i Toftasjön 2 mars. Underbart! Men kanske lite tidigare än för 20 år sedan till exempel? Ska se i fågelböckerna vad vi antecknat om det.

Igår kväll – möte med den grupp människor i Växjö, som är intresserade av att Växjö får en ny tidning – ETC  Växjö. Blandning av människor och stor entusiasm. -Vad ska vi göra? –Jo, först och främst samla in 2 000 prenumeranter ”i förskott” och /eller stöd genom crowdfunding. Sedan blir det presstöd och tidning. –Varför? –För att en ”röd dagstidning för en grönare värld” är nödvändig helt enkelt. Dagens ETC är en daglig tidning. Växjös ETC blir en veckotidning, till att börja med i alla fall. Kan du avvara en 50-lapp i månaden till att medverka till framgång för en tidning med annat perspektiv, feminism, solidaritet, klimat, miljö, jämlikhet, så gör det. Enkelt på nätet via Dagens ETC, kundtjänst. Vi som samlades igår tror att kan Jönköping, Sundsvall med fler starta, så kan Växjö. Göteborg är på gång, Västerås också. Det rör på sig i medievärlden.

Läste till frukost insändarna i Smålandsposten. En Gusten Mårtensson, (C) skriver i en polemik med Monica Haider, (S) om landsbygdspolitik: ”Vi (centerpartiet) använde oss mycket mindre av statliga subventioner och fina ord” underförstått när vi regerade. RUT och ROT tas som exempel. Men vad är RUT och ROT annat än statliga subventioner??? Därtill gynnar de danderydsborna mest i landet, om jag inte tar fel på stockholmskommun. Mårtensson skriver rätt trevligt, det är inte det, men jag förundrar mig över hur de borgerliga partierna ogenerat kan subventionera tjänster av synnerligen olika slag, men aldrig i livet byggande av bostäder, som är en mänsklig rättighet av helt annat slag än altanbyggen och fönsterputsning.

Magazinet, gratistidningen i Växjö som kommer ut en gång i veckan, införde möjligheten att få in insändare för tre veckor sedan. Jag skrev om behovet av bostäder på landsbygden. Den blev ”besvarad” av två ur det borgerliga styret i Växjö veckan därpå och idag är mitt svar på deras inne för den som vill läsa.

Snart till Växjö för att möta invånarna på Storgatan. (V)äxjös Kommunnytt är ute, se www.vvaxjo.se.

Carin Högstedt

170302

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se