11. mar, 2017

Vacker lördag i Växjö, städning nödvändigt, krigets vardag, överlevare

Mellolördag men framför allt väldigt vackert väder! La märke till att det var gryningsljus kl 6 på morgonen. Skönt. Fick energi att städa. Mycket nödvändigt. Alla mattor kom ut i friska luften och maken L dammsög, jag torkade inte alla men flera golv. Haft barnbarnen med föräldrar här i eftermiddag, Spanat efter lökarna jag satte i höstas. Märkligt att inte snödropparna visat sig. Men här och där är liv på väg upp ur jorden. Blir spännande för jag har glömt vad jag grävde ner var.

Bra i SvD idag om krigets vardag i Syrien. Trots mer än 300 000 dödade, halva befolkningen på flykt och ett land i ruiner, så finns det överlevare som tror på en ljus framtid! Ja, de gifter sig till exempel. En flicka med 70-procentiga brännskador har överlevt och fått ett nytt ansikte. Hon är glad. När hon blir stor vill hon bli lärare. Tack för det reportaget direkt från Syrien Gunilla von Hall och Lars Pehrson! Människan är inte bara ond och våldsam. Det vet jag och alla andra, men vetskapen sviker mig ibland. Då känns tillvaron som ett svart och meningslöst hål.

Detta blir en kort blogg. Ska ägna hushållet lite mer uppmärksamhet och unna mig en stund på altanen. Ännu så länge plusgrader.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

10. mar, 2017

Gramsci, makten över tanken, Alghero, årsmöten på rad, Podemos-studier

Lagt sista krutet på valberedningsarbete inför Kvinnojouren Blendas årsmöte om en dryg vecka. Senast tisdag ska vi, Malin Lauber och jag, vara helt klara. Det blir en del nya namn. Igår kväll Noaks Ark Småland-Hallands årsmöte, det mest glada och skojsamma årsmöte alla kategorier. Ordning och reda i verksamhet och ekonomi, bra uppslutning och trevliga människor. Som avgående från riksförbundets styrelse fick jag tal, blommor och presentkort liksom avgående ordföranden Suzana. Vi är ersatta med mycket kompetenta personer. Maken L omvald till valberedningen.

Hann också med igår att delta i en start på en studiecirkel, initiativ av en ny medlem i V Växjö. Vi ska studera Podemos, vänsterpartiet i Spanien, som gick från ingenting till 30 % och som visserligen har sjunkit från den nivån men ändå är intressant. Hur gör en???

Träffade före detta kommunstyrelsens ordförande Bo i kommunhuset häromsistens. Han frågade om vi har någon resa inbokad. (Vi brukar prata resor och böcker.) – Nej, sa jag som sanningen var. – Vi ska till Sardinien, sa han. Det går resor från Växjö. Det låg och grodde i mig. Ingen resa inbokad. Det har jag varit noga med att vi ska ha, något att se fram emot, lite äventyr, vandringar eller bara slappa. Kollade på resor från Växjö till Sardinien. Japp. Alghero bokat sista veckan i juli. För 22 år sedan var vi på Sardinien på en egenkomponerad resa. En av de bästa vi gjort! Så vackert, så intressant! Till just Alghero anlände vi med buss från Bosa på min 50-årsdag. Mycket vacker dag med hög klar luft. Bodde på ett hotell som delvis varit kyrka. Besökte litterära platser men missade Antonio Gramsci (”Brev från fängelset”), som ju var radikal politiskt, filosof med mera och naturligtvis hamnade i fängelse under fascismen. Jag har trott att Gramsci var född på Sardinien men inte enligt Wikipedia. Men han gifte sig och bosatte sig där. Kanske finns något museum? Gramsci är känd för begreppet ”kulturell hegemoni”, vilket tål att tänka på. ”Makten över tanken” brukar jag kalla det. Hur som helst, så har maken L och jag en bokad resa framöver att se fram emot. Tack för det, Bo Frank!

Känner mig överhopad med saker att göra plus att det måste städas. Blir inte gjort idag heller, men en god gryta har jag lagat.

På söndag kväll till Drev-Hornaryds sockenråds årsmöte i församlingshemmet i Möllekulla tillsammans med Eva Johansson (C). Säg inte annat än att det är omväxlande i kommunpolitiken! Ena dagen (se tidigare blogg) på krogar i Växjö, andra i Möllekulla! Ser fram mot det!

Carin Högstedt

170310

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

9. mar, 2017

23 döda och ensam kvar, ombudspersoner, alkoholhandläggning, kvinnor i historien

Snön smälter men gråtrist. Ägnat mig åt möte med Vänsterpartiet Kronobergs ombudsperson Daniel (vi har bytt ut titeln ombudsman). Som ordförande för kronobergsdistriktet har jag en del administration att ta itu med tillsammans med Daniel. Det gick smidigt och jag kan nu logga in på det jag behöver och skicka ut information. Vi har förslag på datum för hela årets DS-möten och en dagordning till arbetsutskottet på 19 punkter. Det är också en sida av politiken, den bakom kulisserna, som bara måste fungera. Politikens ombudspersoner har ett mycket viktig arbete men inte så särskilt glamoröst eller uppmärksammat.

Igår kväll lite annorlunda företagsbesök; alkoholhandläggare Vera, Oliver(M) och jag var ute och kollade hur tre krogar och en vinprovning hanterar sina tillstånd. Intressant och så mycket folk som är ute och rör sig en onsdagskväll! Jag trodde ”lillelördag”, som vi kallade onsdagen för, när jag växte upp på 1960-talet, var ett utdött medeltida begrepp. Men där hade jag fel. Onsdag är fortfarande ”lillelördag” och drar ut mer folk än en tisdag eller torsdag. Lugnt och trivsamt där vi dök upp utan förvarning.

Innan dess på Ung Vänsters seminarium om betydelsefulla kvinnor i historien. Intressant av Amanda med en exposé över kvinnor i litteratur, i konst, i vetenskap, i politik, från Cleopatra, Madame Curie till Karin Larsson och Jane Austen. Samtal om det faktum att vissa kvinnor skrivit under och verkat under pseudonymer för att bli accepterade och utgivna. Samtidigt finns det mängder med kvinnor som åstadkommit litteratur, konst, uppfinningar trots att de varit utstängda, satta under förmynderskap… Amanda sa att hon hittat så många att hon fick svårt att välja ut. Jag saknade Marilyn French (”Kvinnorummet”), Simone de Beauvoir, (”Det andra könet”) och Susan Faludi (”Backlash”), men det är nog en generationsfråga. Det var en trevlig stund med en ung publik nästan genomgående.

Till frukosten radionyheter och berättelser från Mosul. En pojke som mist hela sin familj på 23 personer (större familjebegrepp än vår kärnfamilj). Ensam kvar i livet. Alla föstes in i ett rum. Han ensam överlevde. Har funderat på det. Om jag hade familj och barn, befann mig i  östra Mosul – skulle vi då sitta tillsammans för att dö ihop eller skulle vi försöka sprida oss, så att någon/några blir kvar, när helvetet briserar? Det kan en kalla existentiellt ställningstagande. Den här pojkens familj hade inget val. De tvingades in i ett rum. Hörde på radion att svenska myndigheters insatser när flyktingar kom till Sverige i hög utsträckning nu utvärderats. Borde inte de flyende sättas i centrum för en utredning? Hur klarar de krisen? Här och i alla flyktingläger, i Libanon etc? Vilket oerhört tillkortakommande för mänskligheten är inte krigen, våldet, svälten och flyktingarnas situation.

Ikväll årsmöte med föreningen Noaks Ark Småland-Halland.

Carin Högstedt

170309

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

8. mar, 2017

Jobba hela livet - sedan blir du fattig, mansfri tidning, inget mysprojekt

I ca 30 % av nyhetssajten Omnis artiklar förekommer kvinnor. Under 2016 hade Dagens ETC 51 % kvinnor och 49 % män beräknat på intervjuade, skribenter, tecknare, foton. I Dagens ETC 8 mars 2017 är det mansfritt, 104 intervjuade och bildsatta kvinnor, 0 män. För att visa att det går skriver nyhetschefen Anna-Maria Carnhede. Och det har en ju hört många gånger, att traditionella media försvarar sig med att det är svårare att få kvinnor att ställa upp på intervju t ex. Det går naturligtvis, men de måste anstränga sig. Det har Dagens ETC visat.

Dagens ETC.s ledarskribent 8 mars är Linn Spross. ”Jämställdhet är inget mysprojekt” är rubriken. Mycket läsvärd och problematiserande. Vi har statistik och mäter skillnader kvinnor och män. ”Å andra sidan är det högst oklart vad dessa två kategorier egentligen innebär”. –Nä, enkelt är det inte.

Handfasta siffror: 355 000 svenska pensionärer riskerar att hamna i fattigdom. 70 % av dem är kvinnor. ”Jobba hela livet – sedan blir du fattig”. Gloria Perdemo Varela är 79 år, har drygt 11 000 i pension efter 40 arbetsår i vården. Hon kom till Sverige för 40 år sedan, har arbetat hela tiden, bor i en tvåa i Göteborget. Märk väl: 11 000 är före skatt. Det blir ca 7 500 kr per månad efter skatten. När hon uttalar sin kritik mot nuvarande pensionssystem, så får hon höra att hon kan åka tillbaka dit hon kommer ifrån.

På det stora hela kan jag konstatera att de stora utmaningarna för jämställdhet är våld mot kvinnor, maktfördelning, rätten till heltid, jämställda löner. Det är krafttag mot segregerat arbetsliv, sjukskrivningar och dålig arbetsmiljö, skevt uttag av föräldraledighet som står på kvinnors dagordning denna 8 mars såväl som alla andra Internationella kvinnodagar jag har upplevt som aktiv i politik och som feminist. Och det sedan mitten på 1970-talet! Nej, det är inget mysprojekt. Det kräver en överjordisk uthållighet och kamp varje dag.

Positivt – global utblick: Mödradödligheten går neråt. Sexuellt våld är erkänt som krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Har haft hemmadag med tidningsläsning och myspys med katterna. Snart till seminarium om viktiga kvinnor i historien och sedan följa med kommunal alkoholhandläggare på kontroller. Annorlunda företagsbesök och på kvällstid.

Carin Högstedt

170308

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

7. mar, 2017

Kamplust och kvinnors mänskliga rättigheter, bilfria bostäder, fri konkurrens om bostadsmark

Intensiv dag hittills. Kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen – det är mycket att hålla reda på för en person, jag, som är ensam runt bordet från mitt parti. Mycket att hålla reda på för det är så mycket vi i (V) vill!  (SD)-representanten är också ensam vid bordet, men han har aldrig några som helst förslag.

Det nya bostadsförsörjningsprogrammet – lite västgötaklimax, då alla partier plötsligt var helt överens! Plötsligt händer det. Men då hade vi redan i arbetsutskottet fått igenom att gällande detaljplaner för orterna utanför staden ska redovisas, precis som för stadsdelarna. Nu fick vi även igenom ett tillägg om gemenskapsboende. Och i protokollet kommer det att se ut som att Oliver R (M) får igenom sitt förslag och alla håller med! Riktigt roligt men inte så rättvisande.

(V) helt ensamma om att följa Växjö kommuns principer och lägga ut ”del av Växjö 10:41, stationsområdet” som markanvisningstävling. Vi har inte lovat företaget Kärnhem att få detta område. Däremot är de välkomna att delta i tävlingen, som jag dessutom tycker ska ha krav på ”bilfritt boende”. Det ligger ju på stationen med tåg och bussar. Det finns rökfria bostadshus, pälsdjursfria likaså, så varför inte bilfria? Men övriga partier tycker sig ha lovat just Kärnhem detta område att bygga på och frångår därmed de vanliga principerna.

Ja, många ärenden, många frågor, många svar och god stämning hela dagen. Fick alla med på ett bra svar på medborgarförslag om ”buller- och fossilbränslefri utdelning av tidningar”!

Försökte återremittera förslag till ”policy för socialt entreprenörskap” för en förankring hos de sociala företagen/organisationerna och för att få in några mätbara mål. Tyvärr – ingen förståelse och ett urvattnat dokument.

Nu ett avbrott i denna blogg. Till stadsbiblioteket och styrelsemöte med Bibliotekets vänner.

Två timmar senare.

Så trevligt möte med planering för höstens Bibliotekets vänner och handlingar till årsmötet i april. Hösten inleds med Ida Andersen och så Nina Burton. Det är klart. Så bollade vi namn och idéer. Fick ett tips igår eller idag per mail: Växjösonen Johannes Anyuru kommer i dagarna med ny roman. Och ja, han kommer att tillfrågas om att besöka hemorten Växjö och tala om sitt författarskap.

Nu dags att runda av arbetsdagen. I morgon Internationella Kvinnodagen, 8 mars, kampdag för lika värde och mänskliga rättigheter i hela världen. Jag saknar demonstration i Växjö! Tänker gå på Ung Vänsters seminarium om Historiskt viktiga kvinnor. Sedan ut på kvällen med alkoholhandläggare för att se hur tillsynen av alkoholtillstånd efterlevs. Intressant! Växjö kommunstyrelse har ”företagsvecka” som denna gång gäller just sådana företag som kommunen har tillsyn över. Det kan vara alkohol, tobak och miljö till exempel.

Ha en riktigt bra Internationell kvinnodag med kamplust och feministiska föreläsningar, demonstrationer, fester, sånger, röda mössor, barnvagnar, plakat, paroller, manifest(ationer)! Så mycket kvar att göra!

Carin Högstedt

170307

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se