19. mar, 2017

Positivt om Huskurage, buss-miss, Earth week, heldag med partisekreteraren

Söndag förmiddag kl 11 och jag har redan suttit fyra timmar vid datorn med jobb. Men snart ska jag ut i vårvädret, som för övrigt är rätt kylslaget.

Hela dagen igår ”partiföreningsskolan del 2”. Ca 40 V-partister samlade för att få kunskaper i organisation, förtroendekultur, medlemsvård och annat som har med föreningsliv att göra. För första gången besök i Kronoberg av partisekreterare Aron Etzler, som höll i utbildningen. När jag vid 16-tiden gick till busshållplatsen, så var jag nöjd med distriktets närvaro och intresse under dagen, nöjd med alla nya medlemmar i styrelserna. Nöjd med Aron Etzlers insats. Bussen skulle gå om sex minuter, såg jag i tabellen. Den kom! Och körde förbi i full fart! Med en eller kanske två passagerare. Jag stod där och vinkade med gröna busskortet. Riktigt ilsk gick jag till resecentrum för att skälla på någon, men det var stängt i alla luckor.

I fredags i Stockholm på Riksförbundet Noaks Arks styrelsemöte, det sista för min del. Min efterträdare från Noaks Ark Småland-Halland, Britt-Marie Falk, var i Stockholm och vi stämde träff i hörnet Olof Palmes gata/Drottninggatan för att gå vidare till Noaks Arks lokaler på Eriksbergsgatan. Vi hade sagt 8.45. Vi kom båda 8.30, nästan på sekunden samtidigt. Och kanske inte en slump. Det visade sig att vi hade mycket att tala om. Vi hade gott om tid och pratade om mötets innehåll och allt annat. Det är mycket trevligt att lära känna Britt-Marie och hon kommer att vara behövd i styrelsen, hon såväl som ersättaren Malin Lauber. Varje regional förening ska utse en ordinarie och ersättare i styrelsen för riksförbundet.

Fått positivt svar från Växjös kommunala bostadsbolag på skrivelsen Eva-Britt Svensson och jag gjorde om att införa konceptet ”Huskurage” för att minska våld i nära relationer. Det bygger på att hyresgäster är uppmärksamma på och agerar, när de misstänker våld. Ett koncept för våga fråga istället för att blunda och tänka inte mitt problem, inte lägga mig i.

Nu en långpromenad och sedan läsa handlingar till veckans möten som är ”Earth week” i Växjö kommun med stort utbud av miljö/klimat-föreläsningar och annat. Föreningen Hjärnkraft har årsmöte såväl som Kvinnojouren Blenda. Lär missa båda på grund av andra möten, vilket jag beklagar. Har dock tillsammans med Malin Lauber valberedat fram ett förslag till styrelse i Kvinnojouren, som vi tror blir jättebra.

Carin Högstedt

170319

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

16. mar, 2017

Vi står inte ut! Men vi slutar aldrig kämpa. Amnesti och barnkonventionen.

Plus 7 grader ute, när jag nyss körde hem ca 19.30! Möten med först distriktsstyrelsens arbetsutskott, sedan V Växjös styrelse. Båda effektiva och med många beslutspunkter. Det är snart 1 maj, Prideveckan och även 8 mars nästa år var vi inne på i styrelsen. Vi beslöt också att skriva under rörelsen Vi står inte ut,twitter  #vistårinteut. Se facebook, vistarinteut.org. Uppropet handlar om human behandling av ensamkommande barn och ungdomar i Sverige, bland annat en allmän amnesti för ensamkommande som varit här i mer än ett år. Uppropet har startats av volontärer och yrkesverksamma som möter dessa barn i sin vardag. Skriv under du också!

Ska ställa klockan på 4.30 för att komma till Stockholm i morgon. Därför nu slut.

Carin Högstedt

170316

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

15. mar, 2017

Nina Björk oh Rosa Luxemburg - drog fullt hus! Finns ett sug efter något nytt!?

Ingen diskussion på extra kommunstyrelsen om Trafikplats Fagrabäck. Begärde votering och den utföll helt enligt beräkningarna med 14 - 1. Hade lagt ner möda på den skriftliga reservationen, som är drygt en A4, men den kunde vara ännu längre; finns betydligt fler argument mot trafikplatsförslaget. Se www.vvaxjo.se!

(V)äxjös Kommunnytts marsnummers baksida ska handla om jämställdhet och min partivän Amanda och jag har ansvaret. Jag skrev min text igår eftermiddag. Den blev också lång men jag blev faktiskt nöjd med innehållet. Det handlar om förslag vi driver och ska driva hårdare för bättre arbetsmiljö i kommunen, lättare att rekrytera och färre sjukskrivningar.

Så gårdagens höjdpunkt, Nina Björks framträdande på Stadsbiblioteket i Växjö, arrangerat av Bibliotekets vänner, Studiefrämjandet och Stadsbiblioteket. ”Drömmen om det röda”, Rosa Luxemburg, Socialism, Språk och kärlek. Rosa levde 1871 till 1919, då hon mördades. Rosa var framför allt agitator, skribent, analytisk marxist, verkade i Tyskland, länge inom socialdemokratin.

Vi arrangörer inom Bibliotekets vänner öppnade kassa-arbetet redan kl 17.00. Nina var här för ett par tre år sedan och då kom inte alla in i lokalen, som har en begränsning på 150 personer, av säkerhetsskäl. Vissa hade detta i gott minne och kom tidigt. Nästan alla kom in, men kanske tio personer fick vända. Då var det verkligen fullt, både sitt-platser och ståplatser. Många nya medlemmar i vännerna. Kvällens entré är 100 kr, medlemskap för hela årets begivenheter inklusive kvällens är 150 kr. Inte så mycket att förlora…

Nina Björk talade om två teman i boken, kapitalism och kärlek. ”Om jorden skapades för alla, varför har då några mycket och andra lite?” Citatet är 400 år gammalt. Finns på något monument. Utifrån det talade hon om skillnaden på att producera för mänskliga behov eller för vinst för de som äger produktionsmedlen.  Läs boken, vetja! Den är mycket läsvärd och för mig överraskande vad gäller feministen Rosa Luxemburgs drömmar om kärlek, barn och ett vanligt liv. Jag håller på att läsa den.   

Nästa litteraturkväll som Bibliotekets vänner ordnar är 4 april, då Ola Larsmo talar om sin Swede Hollow, en bok jag helt förlorat mig i. Synnerligen läsvärd och tänkvärd, enligt min mening.

Idag en lång pratstund och diskussion inför Riksförbundets Noaks Arks styrelsemöte i Stockholm på fredag. Min efterträdare som ledamot i styrelsen kommer att vara med på mötet och i april är förbundsstämman som väljer ny styrelse. Sedan valde jag bort vissa aktiviteter jag eventuellt kunde deltagit i ikväll och eftermiddag. Valde att åka hem och skriva, läsa, titta på det vackra vädret inifrån. Vansinnigt stark blåst. Deltar i något som kallas blogg100, vilket betyder blogg varje dag i 100 dagar. Dag 14 missade jag – för trött när jag kom hem i går kväll. Skriver därför två idag. Den andra lägger jag senare på www.maqt.se. #Blogg100 är en kampanj för yttrandefriheten, men jag har dålig koll på hur och var det finns någon form av sammanfattande info om kampanjen.

Carin Högstedt

170315

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

13. mar, 2017

Atrium, Destination Småland, Trafikplats Fagrabäck, nya vägar - mer bilar

Hemma från ett litet men bra kommunala-gruppmöte. Många hade förhinder. Vi startade arbetet med att mejsla fram ett antal valfrågor efter en värderingsmall som jag funderat ut och ville testa. Partikamrat gjort snyggt excellark av mina krumelurer. –Ja, det kan fungera med ett par kriterier ytterligare. Senare ska vi lägga en lördag på att arbeta med detta. Tanken är att vi ska ha en handfull valfrågor som vi lanserar stenhårt. Kan vi avslöja. Hurusomhelst. Trevligt gäng och ytterligare en motion skriven av Eva-Britt, som antogs.

Destination Småland AB på förmiddagen, lugna gatan. Allt i ordning inför årsstämman i april. VD Anna rapporterade från olika konferenser och vi började tala om behovet av ny strategi för besöksnäringen i Kronoberg. Det är – som ofta i kommunala/regionala bolag – god stämning och samsyn på frågorna som dyker upp. Vi sitter ju där och styrs av aktiebolagslagen, egentligen en främmande fågel i den offentliga verksamheten som normalt ska styras av kommunallagen.

Så besök på Atrium, ett socialt företag som i år fyller 20. Här har mer än 70 personer med psykisk ohälsa sin fasta plats i tillvaron, större eller mindre del av en arbetsvecka. De arbetar inom snickeri, bygg, bakning, kanslitjänster, cykelreparationer, hunddagis. Hit kan en gå med en trasig stol och få den lagad, en dålig cykel blir som ny. Fågelholkar tillverkas för en mängd olika arter. Fina saker i trä säljs. Bra besök med lite vemodig ton. Växjö kommun (den styrande majoriteten) inför nytt system med auktorisation istället för avtal om platser. Oro har det fött och det är aldrig bra i denna verksamhet för sköra människor. Dessutom måste torpet där hunddagiset Fido finns flytta. Vi som var där följer utvecklingen från våra respektive nämnder så uppmärksamt vi kan.

I morgon extra kommunstyrelse om Trafikplats Fagrabäck. Har skrivit en reservation i förväg. –Ja, det är ingen tvekan, övriga partier är för att underlätta för bilismen, vi håller lågan brinnande för fossilbränslefria Växjö, där det inte underlättas för bilismen men väl för klimat, miljö, cykel och kollektivtrafik.

I morgon kväll – Nina Björk i Växjö!

Carin Högstedt

170313

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

12. mar, 2017

Från församlingshemmet i Möllekulla, Drev och sockenrådets årsmöte

Hemma efter årsmöte med Drev-Hornaryds sockenråd. Cirka 20 personer där i församlingshemmet vid Drevs nya kyrka. Har varit här förut, men minns inte att platsen kallas Möllekulla. Eva Johansson (C ) hämtade upp mig och vi körde till Rottne och sedan slingriga småvägar, ja, verkligen smala vägar, till rätt ställe.

Årsmötesförhandlingar och Börje Lennartsson omvaldes till ordförande. Valberedningen hade arbetat bra och de som slutade i styrelsen ersattes men inte fullt ut. Inte lätt för små föreningar på landsbygderna att hitta intresserade till styrelser och som i detta fall en midsommarkommitté och en festkommitté. Men allt löste sig. Böksholm som ligger i området, växte plötsligt med 72 personer, när ett asylboende öppnade. Nu är det möjligen på avveckling. Inga tydliga besked. 45 personer kvar på boendet varav 12-15 är barn som går i skolan i Braås. 7 april går denna upphandling ut och de som bor där och de som arbetar där vet inte vad som händer sedan! Vad jag förstår har bygden enagagerat sig i de nyanlända, ordnat med stickkaféer, bjudit in dem till fester och möten, haft en föreläsning om islam på universitetet. Bra!

Det var många frågor och förslag som ställdes till Eva och mig. Vi inledde med att prata lite om den Parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande och de 75 förslagen för att lyfta landsbygderna ur tillbakagången. Vi hade båda positivt intryck av förslagen på det stora hela. Nu är de ute på remiss i landet och sedan ska beslut tas i regering och riksdag. Om alla förslagen förverkligas kommer det att vara mycket positivt! Och alla partierna står bakom, så vad kan gå fel? –Ja, allt egentligen, men det tror jag faktiskt  inte. Sätt till alla klutar och kom med förslag till riksdagen före valet 2018, så får vi en rejäl diskussion om viktiga frågor och den parlamentariska kommittén kan bli politiska föredömen, nästan hjältar.

De lokala frågorna ikväll handlade om en gammal järnvägsbank mellan Böksholm och Braås som behöver grus och belysning för att bli en bra cykelled. Det handlade också om den nerlagda återvinningscentralen i Böksholm, vägskyltar och torra brunnar, om problem med mobiltäckning och om de tre planerade vindkraftverken i Eke, som nu finns 70 överklagningar av och förhandling är 6 april kl 10.00 i Växjö. Det har jag missat att det är så nära förestående. Positivt att nytt naturreservat inom sockenrådets domäner invigs 20 maj! En hel del att följa upp och föra vidare i den kommunala apparaten.

Ett årsmöte utan smörgåstårta är svårt att tänka sig i Sverige. Detta var inget undantag. Finns det någon forskning på hur detta uppstått, utbredning etc? Sammantaget ett trevligt årsmöte med väsentliga frågor på dagordningen.

Långpromenad och våfflor idag ihop med två av döttrarna. I morgon börjar dagen med styrelsemöte i Destination Småland. Det blir en tuff arbetsvecka. Men bättre det än för lite att göra.

Carin Högstedt

170312

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se