28. mar, 2017

Vårtröttheten slår till, glastaket, prao, Tema tillgänglighet imorgon

Tredje dagen med sol och för årstiden höga temperaturer. Rekord i Uppsala igår – varmaste 27 mars sedan 1739! Och precis när det slår om till riktig vår – då slår stora tröttheten in över mig. Har varit så sedan jag var ung. Det är väl det som kallas vårtrötthet.

I morgon kväll, onsdag 29 mars har Växjö kommuns samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen  ett så kallat direktmöte med tema tillgänglighet, 18.30-20.15, Sigfridssalen på IOGT, Vattentorget 1, Växjö. Det är andra gången och om det inte kommer fler än förra så lär det vara den sista. På plats finns ca 15-20 personal som har tillgänglighet i sitt arbete på ett eller annat sätt, politiker och även regional personal från Länstrafiken/Serviceresor/Färdtjänst. Så välkomna! Alla dessa är där för att svara på frågor och informera.  Så kom loss nu! För att motivera en fortsättning, så bör publiken vara fler än kommunfolket, tycker jag. Förra gången var vi lika många. Jag lärde mig då att det finns mer stöd och service än jag visste om. Speciellt inom kultur-fritid. Så låt dig överraskas positivt men tveka inte att ställa svåra frågor!

Igår åkte partivännen Atti och jag runt i Åryd, Furuby och Risinge med sista 500 (V)äxjös Kommunnytt. Bästa tänkbara väder och blåsippor i Åryd. Som uppvuxen (från 10 år och till 18) i blåbärs- och blåsippemarker, så betyder det något extra när blåsipporna lyser upp i vegetationen. I Kalmar län fanns det gott om dem, i Kronoberg är de väl numera fridlysta eller? Kalkhaltig mark kontra barrskog.

På eftermiddagen deltog jag på PRO Växjös årsmöte i Tipshallen, Arenastaden. Mycket folk, årsmötesförhandlingarna gick som smort och min partikamrat Eva-Britt Svensson omvaldes till ordförande. Grattis till både Eva-Britt och PRO. Här är jag en inaktiv medlem.

Idag kom praon Emanuel till kommunhuset. Han går i åttan och hade själv kommit på att han vill se vad politiker gör med egna ögon och öron. Hela veckan är han med någon beslutsfattare. Idag hade vi kommunstyrelsens arbetsutskott och Emanuel var med där. Det var inte världens häftigaste möte, men ger ändå en bild av mötesformer och stämning. En del ord han inte förstod hade vi använt, sa han efteråt. Det var bokslutsdiskussionerna speciellt. Inte enkelt för någon att förstå exploateringsbudgetens finesser!

Nu har (V) lyckats tränga igenom glastaket som oppositionen har över sig; det är svårt att få rätt hur rätt en än har.  Två gånger. Dels ja till ”huskurage” i kommunala bostadsbolagen, dels tillgänglighetsmärkning av bostäderna. Det senare förslaget går upp i kommunfullmäktige, så det kan ju ändras men jag tror inte det. Det är för övrigt andra gången vi får ja till att inventera och beskriva på bostadsförmedlingen hur ute- och innemiljöerna i lägenheterna funkar för den som har någon form av funktionsvariation. För några år sedan fick vi igenom samma sak. Men det tog stopp med verkställigheten, för en massa hyresrätter skulle säljas istället för att göras tillgängliga. I denna dags arbetsutskott ett tydligt bifall till motionen.

I övrigt kommunala gruppens arbetsutskotts möte i eftermiddag, där Emanuel också deltog. Förberedelser av kommunala gruppen och studiebesök/ träffar med organisationer/föreningar. Med mera.

Nyhetsbrev nr 1 från distriktsordföranden är ute hos V Kronobergs medlemmar. Känns bra. Nytt medlemsregister på gång. Mycket med det och det jordiska bakom kulisserna.

Nu ut på altanen och njuta av kvällsluften.

Carin Högstedt

170328

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

26. mar, 2017

Kanske hopp för afghanska barn o unga, nyttan o nöjet med att bo på landet

Sannerligen en synnerligen skön vårhelg! Nu 17.30 12 plusgrader ute. Satt ute ett par timmar igår kväll utan att frysa. Kollade in solcellslamporna vi har här och där. De som ej lyste har maken L bytt batterier på idag. Jag har cyklat några timmar både igår och idag och delat flygbladen. Och räfsat löv. Behagligt trött av fysiskt arbete. Kaffestund i köket med valberedningen för vår bostadsrättsförening. Det går framåt med den också.

Lagom omväxlande vecka väntar. Tänker bevista PROs årsmöte i morgon, ett årsmöte jag inte har någon uppgift i, bara lyssna. Fredag ledigt för utflykt över helgen till Oskarshamn och släktforskarmässa där. Blir total avkoppling.

Smålandspostens helt suveräna reportageteam Inblick skriver i lördagens tidning  del 6 om de ensamkommande afghanerna: ”Ny dom ökar chansen för utvisningshotade”. En 17-årig afghansk pojke som levt större delen av sitt liv i Iran och saknar föräldrar och andra kontakter i Afghanistan  - bedöms som ”särskilt sårbar” enligt Migrationsöverdomstolen. Inga kontakter, ingen kunskap om landet, ingen släkt – en utsatt situation för ett barn som kan hamna i vilken skit som helst. Javisst! Äntligen – det är ju det vi/de  säger #vistårinteut – rörelsen  som arbetar i Sverige med dessa barn. I Kronoberg finns ungefär 15 barn i den här situationen just nu, som är hotade med utvisning. Ungefär hälften av afghanska barn i Sverige har vuxit upp i Iran. – Hur kan Sverige och svenska myndigheter bortse från så enkla fakta, att de fortsätter utvisa barn/ungdomar till ett land dit ingen svensk tillråds att resa av säkerhetsskäl, ett land där barnen har noll nätverk och ingenstans att ta vägen? Men kanske vänder det nu?

Var ute i Gasslanda igår och besökte barnbarnen med föräldrar. I besöket ingick att snickra ihop den fågelholk som maken L.s syster Bibi gett barnbarnet Noah när han fyllde år i höstas. Holken i ett platt paket från Naturbokhandeln Stenåsa, Öland. Starholk och nu gäller det att få upp den innan stararna kommer. Kajsa 9 år visade sig vara en hejare på skruvdragaren, ett verktyg som saknas i mitt hem. Jag berömde henne och då säger hon: ”Jag bor ju på landet.” Underförstått, då får en lära sig att fixa och dona. Starholken kom upp i en av de jättestora lindarna på gården. Snyggt! Inbjudande!

Carin Högstedt

170326

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

24. mar, 2017

Vårdagjämning, sommartid, penséer, klimat, fikon o oliver

Underbar dag då jag av olika skäl blivit ”ledig”. Röjt på altanen. Befriat fikonträdet från säckväven och se, den lever! Olivträdet är utflyttat och vid liv efter en vinter inomhus. Kollade väderprognosen. Ser lugnt ut. Någon köldgrad nattetid får de tåla. Rumsgranen är också ute idag, men ska inte ha under 4 grader, så den får vara inne på nätterna tills vidare.

Fick stor röjlust och rensade upp en säck med torr fjolårsväxtlighet. Dammsög altanen på dessa eviga löv som blåser in. Åkte till stan och köpte penséer, som nu är planterade. Har ersatt torr ljung. Kom på att det är mars bara. Snön skulle kunna ligga djup. Det gjorde den när jag var barn i trakten av Oskarshamn. Det snöar extra mycket där, har jag läst, ett slags mikroklimat. Frågan är vad blommor i mars tyder på för klimat.

När jag ändå var i stan, så passade jag på att köpa tidig födelsedagspresent till en av döttrarna. Hon behöver den nu! Överraskade henne på jobbet. Så riktigt roligt och 10 grader, blå himmel och ensamma kanadagåsen på plats. Ska laga lite middag och äta ute. Sedan meditation. Maken L varit i Karlstad och är på väg hem med tåg och många byten. På uppvägen till Karlstad igår en osannolik färd med förseningar och byten av fordon. Tacksam att jag avstod partiträffen i denna stad. Usch för förseningar mitt i nätterna! Eftersom hela partiträffen handlade om trafik och infrastruktur, så fanns det färskt exempel på hur det inte fungerar.

Självfallet anslöt sig även distriktsstyrelsen igår till undertecknarna av #vistårinteut! Smålandsposten idag fortsätter skriva om de ensamkommande barnen och nu vad som händer med dem i Afghanistan. Skrämmande. Skriv under för amnesti!

Trevlig helg!

Carin Högstedt

170324

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

23. mar, 2017

Ranking 145 av 262 omsorg, 56% ensamma o ej nöjda med aktiviteter

Första anhalten idag ett återbesök på ögonkliniken. Nu får jag ett namn på besvären, ögonlocksinflammation. Tacknämligt. Den är mycket bättre och nu ska jag bara tvätta ögonen morgon och kväll med vatten och gärna någon kräm plus salva i ögonen 6-8 gånger per dag. Det senare är problematiskt när man sitter på möten eller är bland folk. Men hjälper det så får det gå.

Vackert väder denna torsdag och jag känner mig optimistisk efter några dagars hopplöshet. #blogg100 har jag hoppat av! Orkar inte vara aktiv på möten heldag och så samla ihop mig och skriva efteråt. Visst; jag kan skriva två meningar eller skicka en bild, men det är för enkelt. #blogg100 är hundra dagars bloggande för yttrandefriheten och sysselsätter många i Sverige. Hur många vet jag inte i dagsläget. När jag tittade senast var ca 700 personer anmälda.

Hela gårdagen lade jag och delar av fullmäktigegruppen plus politisk samordnare på att producera (V)äxjös Kommunnytt. Började 9 och var klara för avfärd till södra kommundelens byar och orter 15.30. Då var 750 blad tryckta och de stoppade vi i brevlådor i bl a Wikaholm, Tävelsås och Ingelstad. Blev nöjd med bladet, som på baksidan handlar om jämställdhet; två artiklar som tillåts fylla sidan, en av Amanda Karlsson, (V), en av undertecknad. Tål att läsas. Finns nu på www.vvaxjo.se. Kommer också att finnas live på Storgatan i Växjö 11.30 idag till ca 13.00. Och i morgon utanför Willys, Teleborg 16-17.

Största överraskningen på fullmäktige i tisdags var när Malin Lauber och jag fick varsin underbar bukett tulpaner av en tjej. Det visade sig vara från Kvinnojouren Blenda som hade årsmöte parallellt och blommorna var tack för vårt valberedningsarbete, som vi båda avgick ifrån efter några års uppdrag. Tack Kvinnojouren för de fina blommorna och lycka till med nya styrelsen. Den innehåller några nya namn och kompetenser, som vi tror mycket på och nu är två i styrelsen män.

Annars var fullmäktige rätt lugnt och framför allt med god stämning. Ett par interpellationer, Malin Laubers om stöd till civilsamhället, undertecknads om förskolan och jämställdhetsarbetet väckte intresse, konflikter (stöd till civilsamhället), kunskaper (förskolans jämställdhetsarbete i Sverige eftersatt enligt Skolinspektionens rapport 2017) och kan leda till förbättringar.

Medborgarförslag om mer kultur och aktiviteter inom äldreomsorgen var S+V mer positiva till än övriga partiet. Kanske hade det låtit annorlunda om vi före debatten fått ”Socialstyrelsens öppna jämförelser äldreomsorg” före debatten. Nu kom rapporten till en av mina partikamrater strax efter debatten. Den säger att Växjö kommun kommer på plats 145 av 262 kommuner vad beträffar upplevd ensamhet och tillgång till aktiviteter. Hela 56 % av boende i särskilda boende i Växjö kommun känner sig ensamma och är inte nöjda med aktiviteterna på sina boenden. Det är ingen ranking att vara stolt över. Dessutom har vi från vänsterpartiet motionerat om mer aktiviteter och breddat utbud. Ofta är det Svenska kyrkan och röda Korset som är engagerade. Inget fel men det ska vara bredare utbud och alla ska ha tillgång till internetuppkoppling. I åratal har vi drivit dessa frågor liksom rätten att få välja mat och innehållet i åtminstone vissa delar av hemtjänsttimmarna. Omsorgsnämnden har minst 70 miljoner i sparat eget kapital. Kan vara mer efter årsskiftet. Kan utan problem höja nivån på både mat, kultur och andra aktiviteter! Tänk – en omsorgsnämnd med 70 miljoner – kan vara mer – i kassakistan!

Om en timme ut på stan med ca 300 Kommunnytt. Ikväll distriktsstyrelsemöte och innan dess ska jag gallra pärmar och papper som är tidigare än 2010. En del ska till pappersinsamling, en del ska till Kulturarvscentrum och arkiveras. Som distriktsstyrelseordförande får en syssla med mycket diverse-arbete. Att rensa ut och få mer space är meningsfullt göra, tycker jag. Planering för total revolution beträffande möblering och möbler pågår.

Själva distriktsstyrelsen har många punkter på dagordningen, men jag tror vi klarar det på två timmar. Viktigast att de nya i styrelsen känner sig inkluderade från början.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

20. mar, 2017

Johannes Anyuru, Araby, gåsen här! Agenda 2030, Vi står inte ut

Halvtama kanadagåsen har dykt upp igen! (Tidigare bloggar). Roligt att se den gå och beta i strandkanten utanför vår bostad. Den har varit borta ett bra tag. Nu är jag säker på att det var den jag såg på en promenad utmed Helgasjöns strand under bortovaron. En enda gås och innan alla de andra kommit. Den har klarat vintern.

Lyssnat på ett gäng elever från Växjö internationella skola, som presenterade en rapport de gjort (på engelska) som besvarar frågan: Är Växjö Europas grönaste stad? De hade tittat på olika rankingar och värderat Växjös miljöarbete. Svaret var enkelt: Nej, det finns bättre städer/kommuner, men Växjö är på gång och kan bli grönast. Så är det ju. Det är målet, men vi är inte där.

Ser i Dagens ETC 20/3 att rörelsen Vi stårinte ut ska besöka kommunfullmäktigen runt om i landet. Välkomna till Växjö fullmäktige i morgon! Rörelsen har samlat in 15 000 namn för amnesti för ensamkommande barn som varit här mer än ett år. I rörelsen finns ca 8 000 människor, volontärer och anställda på exempelvis HVB-hem. De träffar ensamkommande dagligen och vill informera om deras situation. ”Vi står inte ut” med att skicka barn och unga till ett Afghanistan, dit UD inte vill att någon svensk reser på grund av osäkert läge. Inte en enda provins anses säker idag. Dessutom har många av dessa barn och unga aldrig varit i Afghanistan utan vuxit upp i andra länder. De har ingen som helst anknytning, ingen fast punkt, inget skydd. Amnesti är naturligtvis befogad. Allt annat är inhumant. Bra inblicksserie om denna fråga i Smålandsposten! #vistarinteut

Johannes Anyuru är en författare som delvis vuxit upp i Växjö, i miljonprogramområdet Araby. Hans tredje roman har kommit ut och är mycket omskriven och lovordad. ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” heter den och är, vad jag förstått utan att ha läst den, en framtidshistoria och negativ sådan, där Sverige blivit en fasciststat. Hoppas att Bibliotekets vänner kan bjuda in och få hit Johannes Anyuru, till en författarkväll!

Ikväll är det ”Väster direkt”, det vill säga kommunstyrelserepresentanter möte boende i stadsdelen Väster. Jag ska delta. Men innan dess är det ”Alla kan rädda världen” på Fria ordets hus. Det handlar om Agenda 2030 och FNs hållbarhetsmål. Kan vara med där en dryg timme innan andra mötet. Arrangörer är Växjö kommun och Studiefrämjandet.

Carin Högstedt

170320

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se