27. jan, 2017

Vindrutetorkare, kommunarkiv, regionplanering, fågelräkning, Kulturnatten

Fredag kväll efter lång arbetsvecka. Trodde jag skulle hinna hem i dagsljus och börja räkna fåglar – det är fågelräknardags – men det smög sig. Kom i skymningen och en ensam koltrast satt i buskarna.

Har tagit kol på två surdegar igår och idag. Igår fraktade jag Bibliotekets vänners pärmar och dokument sedan begynnelsen till Kommunarkivet på Kulturarvscentrum. Det är mer än ett halvår sedan jag åtog mig detta eftersom jag kör förbi arkivet så gott som varenda dag. De samlade dokumenten är bara i vägen på stadsbiblioteket. Nu är det gjort! Många nätter har jag vaknat och plötsligt kommit på: Dokumenten till arkivet! Och så glömt igen och igen. Nu är allt i goda händer. Så idag har jag köpt och fått monterade nya vindrutetorkare. Äntligen! De gamla urdåliga och varje gång det regnat har jag insett att nu är det hög tid och glömt i samma stund som solen skiner.

I övrigt skrivit motion om tillgänglighetsmärkning av bostäder, se www.vvaxjo.se och Eva-Britt Svensson och jag fortsätter ett förslag som vi startade februari 2013. Vi fick positivt gensvar från kommunkoncernens styrelse, visst arbete kom igång men sedan avbröts det.  Förbereddes ju försäljning av lägenheterna av det blågröna styret!

Idag regiongruppsmöte mellan 9 och 15 med föredragningar om Region Kronobergs ekonomi och infrastrukturplaner. Bra diskussioner om vägar, järnvägar, cykelvägar, prioriteringar och finansiering. Också diskussion om problem inom färdtjänst, sjukresor, personalrekrytering med mera. Hur får Region Kronoberg så gott rykte att personal söker sig till just Kronoberg?

Nu helg med fågelräkning och Kulturnatten, flygbladsutdelning och kanske lite hushållsarbete. Bibliotekets vänner har citattävling på stadsbiblioteket i morgon eftermiddag-kväll. Missa inte den! Kulturnatten i Växjö bjuder in till väldigt mycket!

Carin Högstedt

20170127

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

25. jan, 2017

Text

test

25. jan, 2017

Handlingsplan för Linnéfirande men inte tillgänglighet, glas, trä, sten i stadshus

Klockan är sex och jag har redan ätit frukost och läst tidningar. Svårt att sova ibland och Tassi, en av katterna, var extra kelig och då bits hon i näsan och slickar i ansiktet. Dags att gå upp och servera mat, tycker hon och kurrar.

Hur som helst; det blir en bra dag med mycket skrivande. Gårdagens fullmäktige ska sammanfattas i (V)äxjös Kommunnytt. Det är det viktigaste. Har även ett par nya motioner i huvudet. Ska lämna in en skrivelse om solceller och bygglov till kommunstyrelsen och byggnadsnämnden under dagen. Den är klar. Varför bara åtta kvadratmeter solceller på taken utan bygglov? Varför inte 100 % om de sluter an till takets lutning? Försöka duger, säger partivännen Mikael Karlsson och jag. De nya motionerna kommer att handla om att tillgänglighetscertifiera hyresrätterna och att tillämpa modellen Bostad först, för hemlösa/bostadslösa. Det är en framgångsrik metod för att få rätsida på livet för de som lever utan hem. Alla behöver ett hem. Bostad först, sedan kommer arbete och socialt vardagsliv.

Fullmäktige igår var lite ovanligt med stor medial bevakning. Inte för att se hur det skulle gå för motionen om systematiskt tillgänglighetsarbete utan för att titta på det vinnande konceptet för ett nytt stadshus. White Arkitekter var vinnare och huset naturligtvis tjusigt på skisserna, i glas, trä och sten. Betydligt roligare än grannen WTC-huset. En kombination av resecentrum och stadshus. V-gruppen ställde frågor om säkerhet och cykelparkering. Den senare finns i källaren, sas det. Jag har svårt att se hur säkerheten ska kunna lösas med resande, allmänhetens tillgång, beslutsfattande myndigheter och hotade (sånt händer) politiker, men firman hade tänkt mycket på det, sa de. I det som kallas ”vardagsrum” skulle alla kunna träffas, om jag fattade rätt. Inte mig emot! Jättebra, men slipper vi ”taggarna” som vi nu måste ha för att över huvud taget komma ut och in i kommunhuset? Tror inte det.

Ja, det om stadshuset, som uppenbarligen de blågröna ska forcera fram. De har lagt in det som en besparing i budgeten 2018! En beräkning i Smålandsposten idag slutar på 300 miljoner kronor för bygget. Tror inte någon vet slutnotan. I V-gruppen anser vi att vårt nuvarande kommunhus håller ett antal år till och bygger hellre lägenheter ovanpå ett nytt resecentrum. Men det lär vi inte ha någon framgång med. Så mycket prestige är redan nerlagd i nya stadshuset att de blå-gröna kommer inte att backa oavsett kostnader.

I övrigt ett rätt kort fullmäktige. Information om villkoren i försäljningen av de nära 2 000 lägenheterna. Ömsom vin och vatten. Studentlägenheterna förblir studentlägenheter. Ombildningar till bostadsrätter hejdas. Men de privata med i den kommunala bostadsförmedlingen? – Jovisst, men saknas gemensam ”plattform”. Och så lär det förbli. Det har aldrig funnits någon vilja från kommunens sida att få med privata fastighetsägare och avsaknaden av teknisk plattform hade naturligtvis kunnat åtgärdas vid det här laget. Vad gäller ”social förtur”, det vill säga en viss procent av hyresrätterna avsätts för människor som står utan hem på grund av misshandel eller annat, så sjunker de 6 procenten som kommunen tidigare avsatt till 2,5 procent. Och inga villkor är för evigt, som kommunalrådet (C ) sa flera gånger.

En M-motion om att fortsätta firandet av Carl von Linné varje år fick stort bifall. Vi hade stort firande 2007, då han skulle fyllt 300 år. Nu ska vi göra en plan för firande 2017 och framåt. Skolbarn ska lära sig om naturvetenskap är syftet står det i motionen. – Låter trevligt men är ju att slå in en öppen dörr. Tror de att lärarna inte kan undervisa i naturvetenskap utan att fullmäktige beslutar om en plan för Linnéfirande? Och lägger extra pengar på? Här var (V) ensamma i sin kritik.

När majoriteten väl röstat för en plan för Linnéfirande så var det dags för en handlingsplan för tillgänglighet, vilken saknas i Växjö kommun. Nu var det svårare för de blå-gröna. Nä, si det ska inte göras någon och i varje fall inte nu. Det är andra gången detta obegripliga nej till en enkel och nödvändig handlingsplan kommer. Eva Enkvist, från tillgänglighetsrörelsen, var med på fullmäktige och ställde en fråga om VARFÖR detta nej på allmänhetens frågestund. Hon sa efteråt att hon följer min blogg och hade med sig boken ”Naturguide till Tenerife” av Etienne Edberg. Hon hade läst att jag inte kan hitta den här hemma och gav mig sitt ex. Det är en skatt verkligen! Jag blev rörd. Så uppmärksamt! Tack!

Min interpellation om sjöfåglarnas framtid i Helgasjön fick svar och det mest förvånande med det var att Sofia Stynsberg (M), som svarade, inledde med att det var en liten fråga. Jämfört med kommunhus t ex. Hon menade kanske inte så illa, men det är nog så att många är helt okunniga om fågelliv och dess betydelse för biologisk mångfald. De vet inte heller om att Kronobergs bestånd av storlommar och fiskgjusar är av internationellt intresse. Så kan det vara.  Det som är viktigt för mig (och fåglarna) är en bisarr bisak för någon annan. Ett kommunhus står i ca 50 år. Fåglarna ska finnas i många tusen, för kommande generationer.

Nåväl. Det blir några positiva åtgärder för fåglarna, men inte av den digniteten som jag tror behövs. Får återkomma till det.

Har gått med i kvinnogrupp som ska vandra för fred. Får se vad det blir av det. Några mil till sommaren kanske.

Carin Högstedt

170125

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

22. jan, 2017

Gråsiskor, sjöfåglar, utmattning, Beischer, luftfärd till polen, handlingsplan för tillgänglighet

Blev en mycket bra musikmanifestation för afghanska ungdomars möjligheter att få stanna i Sverige igår i Växjö. ”Frihetsbandet” med förankring i Studiefrämjandet spelade och sjöng. Korta tal på olika språk. Berättelser ur de ungas liv, rädslan för att komma till ett land i krig och med små utbildningsmöjligheter. Utbildning ses som ett hot av talibanerna. Rörelsen @vistårinteut var en av arrangörerna. Finns på facebook för den som vill veta mer. ”Vi står inte ut, men slutar aldrig att kämpa” är mottot. Gott om ensamkommande ungdomar med plakat, gott om andra också som ville visa sitt stöd. Av partierna såg jag S och V representerade.

Såg en man med kikare utanför våra fönster. Han kikade inte på oss utan ”våra” fåglar. Till slut gick jag ut och frågade om han såg någon särskild fågel. –Jo, han tycker gråsiskorna är så trevliga med sin röda basker. De är inte alls så oansenliga som namnet antyder. Det visade sig att mannen ifråga var Mikael Persson, ornitolog och känd sådan. Vi har haft en hel del med varandra att göra omkring sjöfåglarna. Han var med och gjorde inventeringen av Helgasjöns fåglar 2015. På tisdag kommer svar på en interpellation jag ställt om åtgärder med anledning av inventeringen och förslagen i den. Om jag fattade rätt, så bor han i en lägenhet ett par hundra meter härifrån. Mikael trodde att han sett en snösiska i våra buskar. Ska hålla utkik. Vi har ingen sådan noterad här hemmavid.

På dagordningen till kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag förmiddag finns en plan för gång-cykelväg utmed väg 892, Rydet-Rottne. Äntligen! Är det 20 år sedan diskussionen började? Eller mer? Rydet är en liten by och det handlar om en kort sträcka där barnen ska ta sig till skolan i Rottne. Behovet av en säker (skol)väg) har alltid funnits.

På dagordningen på kommunfullmäktige också information om de sålda nästan 2000 hyresrätterna och vilka av Växjö fullmäktiges villkor, som har förverkligats. Det finns som informationspunkt på dagordningen och Åsa Karlsson Björkmarker (S) har en interpellation om detta. Kommer de nu privata lägenheterna att finnas i den kommunala bostadskön? Är det stopp för att göra bostadsrätter av hyresrätterna och hur länge i så fall?

I övrigt inte så många ärenden den här gången. Endast en V-motion, motionen om handlingsplan för tillgänglighet. Den ska jag ansvara för och noga förbereda. De blå-gröna kan inte säga nej en gång till. Eller?

Rätt högt lufttryck och humöret går upp liksom energin. Tomtar och ljusslingor är nerplockade, tvätten struken, papper sorterade, annons om V-händelser inlämnad. Läste i natt ut Sara Beischers ”Mamma är bara lite trött”, om en lärare som blir sjukskriven för utmattningssyndrom. Bra bok för vem som, men hur många är inte sjukskrivna i dagsläget och kan läsa och känna igen sig. Hennes ”Jag ska egentligen inte jobba här” är mycket läsvärd – handlar om äldrevården. Skulle vilja jämföra henne med Moa Martinsson. Så fick jag låna en bok, av en dotter, som jag glömt att jag måste läsa! Boken alltså. ”Expeditionen, min kärlekshistoria” av Bea Uusma, hon som snöade in på Andrées polarexpedition 1897, den mest misslyckade i världen, som den har kallats, och dök på djupet för att lösa gåtan: Varför dog de tre männen på Vitön? Trikiner har vi fått höra, men nu läser jag att trikiner dör en inte av. Jag har också fascinerats av polarexpeditioner i allmänhet och den här i synnerhet.

Ha en skön avslutning på helgen!

Carin Högstedt

170122

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

20. jan, 2017

Oinspirerad, lat, rastfadder, grävmaskiner, AKB, M+SD, krutdurk, julljusen brinner

Mycket har skrivits och sagts om det moderata utspelet igår. En påtagligt stel Anna Kinberg Batra (AKB) bytte spår igen. Nu ska regeringen fällas med hjälp av SD. Visst rör sig moderaterna åt höger med AKB vid rodret. Det har varit tydligt. Men nu tog de ett steg till. Som en V-partist twittrade: ”Det känns avigt men jag saknar Fredrik Reinfeldt”. Frågan är hur länge det dröjer innan moderata samarbetet med (SD) på nationell nivå blir modell för den lokala nivån? Känns främmande men det är ju mycket som för ett år sedan kändes främmande för svensk politik, som nu är vardagsmat. Och idag installeras Trump. Omöjligt, otänkbart – sa vi många av oss. Och nu sitter vi där med krutdurken som president.

Var rastfadder idag på Sandsbro skola och fick se hur vardagen ser ut efter branden. Det är grävmaskiner överallt. Paviljonger ska upp med det snaraste. Bra avstängningar med staket, så barnen är skyddade, men rätt som det är kommer en grävmaskin in på fria delen av skolgården. Och en varuleverans. Det pågår väldigt mycket bygg- och grävarbete. Jag pratade med personal och de gör sitt bästa för att ha koll på barnen i en bökig miljö. V 8 ska paviljongerna/barackerna vara klara. Studerade grävmaskinisternas smarta byten av olika skopor och verktyg, för att ösa sand och bryta sten tillsammans med några barn.

Haft gott om tid flera dagar för att GÖRA saker. Till exempel montera ner julsakerna, adventsljusstakar, sortera foton, läsa, svara på mail. Men väldigt lite blev gjort. Måste tydligen känna mig jagad för att ta itu med vissa göromål. Nu fredag eftermiddag och lugnt. Maken L kommer hem från två dagar i Göteborg. En middag ska väl kunna bli lagad i alla fall!

Carin Högstedt

170120

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se