19. apr, 2017

Ouppfyllda miljömål, bokslut, T-märkning, 284 miljoner, trafik- och betongökning

Stress och press för att hinna med och komma ihåg. Genast börjar ögonen konstra, speciellt det vänstra. Kan det ha samband? Hursomhelst. Solen skiner och det är plus 1 grad efter en jättekall natt. Svårt för växtligheten med dessa kalla nätter. Men just nu kl 8.00 mycket vackert. Och i strandkanten går en strandskata! Det är vad jag kan minnas första strandskatorna vi sett just här hemma på alla år vi bott här. En kan se dem i Växjö med omnejd lite sporadiskt men här är första gången och de har varit här i flera dagar, några stycken.

Ska strax till partiexp.en för att producera (V)äxjös Kommunnytt efter gårdagens fullmäktige. Det var i huvudsak två ärenden som väckte diskussioner: Trafikplats Fagrabäck och Årsredovisningen, bokslut 2016. I den förstnämnda kan en lugnt konstatera att nu är (V) enda partiet som tar klimat och miljö på allvar. –Ja, jag är inte lagd åt det skrytsamma hållet och det är inte skryt, det är fakta. Det nedåtgående intresset för miljömålen har jag iakttagit på senare år och det bekräftas i årsredovisningen och i revisionsberättelserna.  Alltför många av målen uppnås inte. Lägg därtill ett beslut om Trafikplats Fagrabäck för att underlätta för bilismen och till och med inkräkta i och förminska ett naturreservat! Istället för en rondell ska det bli tre! Allt för att bilister på väg 25 från/till Kalmar ska kunna köra förbi Växjö i 100 km/timmen. Ridå för ”Europas grönaste stad”. Ja, det är hårt, men jag upplever det så. Omtag krävs, nya prioriteringar och beslut med miljötänket först. Kanske krävs valet 2018 för att komma loss?

Nu gör jag paus här och fortsätter skriva sen eftermiddag eller kväll.

Sju timmar senare, så är jag hemma mellan flygbladsarbetet – som gick bra – och årsmöte med ABF. Jag är ombud vid årsmötet. Det brukar vara noggrant förberett och gå smidigt.

I övrigt från gårdagen så blev det många bifall till V-motionen om tillgänglighetsmärkning av allmännyttans bostäder – och gärna de privata hyresbostäderna också! Bra att det nu äntligen ska bli gjort. Andra kommuner har startat för flera år sedan och Boverket stöttar med råd och dåd.

NOVUS har frågat 4 000 personer vad de skulle rösta på om det var val nu. Alliansen får 128 mandat i riksdagen, rödgröna 150. (V) skulle öka med åtta mandat. (SD) klart förbi (M) och näst största partiet. OK. En opinionsyttring men 4 000 är ovanligt många i dylika.

Läser alltid insändarna i Smålandsposten. Idag har Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma, skrivit om behovet av fler nya företag och vad som kan stimulera och underlätta det. Gunnarson menar att det är rädslan för privatekonomin som gör att många avstår. Han vill se en ny företagsform mellan enskild firma och aktiebolag, som gör att en kan starta ett företag utan att hushållskassan påverkas. Låter intressant och jag vill veta mer om det. Kontakt för besök!

Avslöjande artiklar i Dagens ETC om ”Sveriges hemliga krig” i Afghanistan. Granskningen visar att trots att motivet sades vara att stötta de afghanska kvinnorna, så fanns sexism och sextrakasserier på den svenska basen. Det fanns genusambitioner, men det vittnas om machostämning. ”Hur feministiskt var Sveriges krig i Afghanistan?” är frågan i dagens tidning.  Ska läsa allt noggrant. ETC Växjö har nu 553 förhandsprenumeranter. 2 000 ska vi upp till. Då startar tidningen!

Budgetsatsningen från regeringen på förlossningsvården ger Region Kronoberg 9,7 milj kr och enligt regionstyrelsens ordförande Anna Fransson ska de gå till att utbilda fler sjuksköterskor till barnmorskor. Låter bra! Ska alliansen och SD rösta ner det i riksdagen?

Sista föreställningen av Bibliotekets Vänner före sommaren är tisdag 25 april, då Elisabeth Åsbrink kommer och berättar om ”1947”. Kl 18.00 på Stadsbiblioteket i Växjö, som vanligt. Det blir en höjdpunkt efter ett mycket givande halvår med flera fullsatta föreläsningar.

Temperaturen uppe i nio grader. Sätter mig i solstolen en stund.

Carin Högstedt

170419

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

16. apr, 2017

Hungeruppror 1917, fattiga tigger 2017, Västervik, mjölkbrist, textilåtervinning, trädgård m Greider

Drog igång storstädning i fredags morse, slutade lördag kl 15.00. Då hade vi gått över det mesta inklusive alla fönster och golv. Så skönt. Och så mycket muskelvärk. Idag inne på kommunhuset med färdig skrivelse om textilåtervinning. Landsbygdsartikel publicerad igår påskafton på Smp. Finns också på www.vvaxjo.se. Bra – för (V) – opinionssiffror idag. Rensat dokument, gjort nya ”göra-listor”. Köpt svindyra räksmörgåsar på COOP (goda) till lunch. Kunde gå barfota ute i fredags, när jag putsade fönstren utifrån. Igår mössa och vantar igen. Minus i natt och det är inte roligt för olivträd och fikonträd. En hel svärm med grönsiskor på besök. En sångsvan också.

I morgon byter svärsonen mina vinterdäck till sommar, alltmedan det pratas om snöoväder. I SvD idag skriver Tove Lifvendahl söndagskrönika om Göran Greiders bok ”I trädgården hörs andra ekon”. Greiders bok väcker intresse, som Lifvendahl skriver om den! Trevligt! På debattsidan om att enligt en undersökning så har sju av tio kvinnor, som skriver ledare, krönikor och kommentarer, hotats och trakasserats de senaste 12 månaderna. Bygger på en enkät till 85 kvinnor, men svarsfrekvensen är 31,5 %. Och i senaste numret av ”Släkthistoria” finns reportage om 1917, om hungerstrejkerna i hela Sverige. Om de 5 000 kvinnorna (och några män) i Stockholm som demonstrerade mot mjölkbristen. Om protester i Västervik, i Kalmar, i Hofors, i Ådalen, i Göteborg, i Haparanda… Det handlar om mjölk, bröd och potatis. I Västervik också krav på 8 timmars arbetsdag utan löneminskning, om höjning av lönerna motsvarande matprisuppgången, om ökade brödransoner åt den kroppsarbetande klassen och flera andra politiska krav. 1917 års protester var starten för demokratiseringen och den allmänna rösträtten. De flesta demonstrationerna 1917 tog kvinnor initiativet till. Och 2017 vill en del partier gömma fattigas tiggande bakom ett förbud för att inte påminnas om att den finns. Enkel lösning; syns det inte, så finns det inte. Eller?

Carin Högstedt

170416

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

13. apr, 2017

Sibirisk järnsparv, svarthalsad trast, fåglar mot depp, påsklov, polis, polis, överbud

Satt ute igår kväll i kylan. Såg ett par lommar simma förbi nära stranden. Bland det vackraste en kan se. En rödhake i vinbärsbusken piggar också upp. Läste en notis om att människor som umgås med träd, buskar och fåglar mår bättre och inte så lätt blir deprimerade. Vara hur det vill med det, men de bästa stunderna i mitt liv är just naturen och fåglarna, både de nära utanför altandörren och de på vandringar i höga Alperna.

Läste under utesittandet nykomna tidningen Fåglar i Småland, Milvus nr 1 2017. Det är Kronobergs ornitologiska förening, KOF, som ger ut den medlemstidningen. Väldigt fina bilder! Den sibiriska järnsparven (två fynd historiskt) ur många vinklar ser inte ut att gilla att bli ringmärkt. Utmärkt skriven rapport från ett fågelskådningsdygn vid fågeltornet vid Södresjö i Uppvidinge kommun. Totalt under dygnet 50 arter! En blir sugen på sådana äventyr. En svarthalsad trast, sällan skådad i Småland, dök upp på Hovshaga, stadsdel i Växjö, denna vinter. I en villaträdgård. Skådare från när och fjärran kom och de bjöds in av familjen, för trasten syntes bäst från deras uterum. OM jag såg denna fågel (Hovshaga är inte långt härifrån), så skulle jag nog inte reagera. Jag har för dåliga kunskaper om svarthalsad trast. Den ser inte ut på något särskilt sätt, inte iögonenfallande. Familjen med fågeln i trädgården hade kunskaper från fågelkurs!

Så läser jag Sveriges Natur, Naturskyddsföreningen medlemstidning. Barnarbete även på ekologiska bomullsodlingar i Indien. De flesta odlingar är inte ekologiska och förutom barnarbete, så sprids gifter. Som konsumenter ska vi titta efter ekologisk bomull, Better Cotton Initative-bomull, Fairtrade, miljömärkt bomull. En halv miljon barn arbetade i bomullsindustrin 2014-15, varav 200 000 under 14 år. I tidningen finns tips på giftfria leksaker – och ett porträtt av en av mina absoluta favoriter bland författare, Tomas Bannerhed, med ursprung i Uråsa i Växjö kommun. Rubriken är: ”Bland fåglarna får själen ro”. Där är det igen! Fåglarna spelar roll för vårt psykiska tillstånd. Bannerhed har också skrivit krönikan i tidningen. Intressant att han var totalt ointresserad av natur och lantlivet när han växte upp på en gård. Han gillade skolan och sin moped. Ville bort från krav på arbete, arbete, arbete. Och så skriver han ”Korparna” och lyssnar på fåglarna i Stockholm. Så det kan bli!

Blir rädd när jag hör vad som sägs från högre ort om lagändringar, hårda tag och repressiva åtgärder. Ser framför mig hur det i förlängningen kan vara misstänkt, farligt, att känna någon som känner någon som heter Mohammed.

Undrar hur många poliser buden är uppe i när valrörelsen väl är här??? Bakom bristen på poliser, barnmorskor, undersköterskor etc  ligger åratal av misskött långsiktig utbildning av dessa och andra kategorier plus så dåliga arbetsvillkor, att redan utbildade säger upp sig. Det tar tid med utbildning, det ska ta tid. Det krävs kontinuerlig utbildning, kontinuerlig.

Det är skärtorsdag förmiddag. Maken L är på möte med regionstyrelsen. Jag ska gå på bio med barnbarnen. Har gömt deras påskägg på olika ställen här hemma.

 Ska ta det lugnt ett par dagar.

Carin Högstedt

170413

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

11. apr, 2017

S-kongress, bokslut, 100 000 invånare 2024, solenergi, ETC Växjö, papperslösa

Tisdag eftermiddag och jag har fått för mig att det är fredag. Fast nästintill, för nu är det påskvecka. Sista arbetsdagen i morgon, torsdag bio med barnbarnen. Vet ännu inte vad det blir för film.

Öppnade skattebeskedet alldeles nyss. Eftersom det är häftigt att betala skatt, så har jag bara pussat på beskedet om restskatt. Pengarna går ju mestadels till bra saker. En och annan trafikplats kan avvaras, men personal i vård, skola och omsorg behövs mer av.

Mycket bra förmiddag 8 – 12 med bokslut igen! Låter kanske inte så häftigt men det är väldigt givande att få en genomgång av kommunkoncernens verksamheter. Drygt 6 000 anställda, ca 5 miljarder i omslutning. Det har respekt med sig.  Befolkningsprognos – Växjö kommun ökar varje år. 2024 beräknas vi nå 100 000 invånare. Alla åldersgrupper ökar. Inom några år är pensionärerna en femtedel av befolkningen. Nya invånare betyder mer inkomster men även utgifter. Ca 3 miljarder behövs för att bygga skolor, förskolor och renovera befintliga lokaler/bostäder. Genomgång av måltidssituationen. Nöjdheten måste öka enligt min mening både på skolorna och i äldreomsorgen. Tryggheten – minskning av upplevd trygghet. Inte oväntat resultat. Det är oroliga tider.

Funderar på hur många papperslösa (som nu kallas illegala), som finns i kommunen. I Sverige finns ca 12 000 med utvisningsbeslut. De befinner sig i gruppen ”osynliga”. Det är inget nytt! Däremot ser jag ingen redovisning av hur många av dessa som inte är välkomna tillbaka till något land, som alltid kommer att vara papperslösa, osynliga och illegala. Ensamkommande barn och unga är alldeles särskilt utsatta i den situationen. En del tar sig ut genom att begå självmord.

Har lyssnat på S-kongressen från och till. Tyvärr inget genombrott för amnesti för barn och unga från Afghanistan. Som för övrigt i många fall inte är från Afghanistan, utan har fötts i något annat land. En del lysande inlägg på temat migration men inte tillräckligt många. Alltid intressant att lyssna på andra partiers kongresser. De är sig lika. Samma liturgi och grund för demokratiska beslut. Kan te sig obegripligt utifrån, när en inte har tillgång till underlaget. Även ombuden kan ha svårt att hinna med i svängarna. Men – tro mig – jag har varit på många kongresser, i sista änden brukar det ändå kännas som rimliga beslut, även om en inte fått igenom sina motioner och idéer. Ibland blir de genomförda, fast lite senare, på någon annans förslag. Hoppas att allmän amnesti för barnen/ungdomarna ”från” Afghanistan är ett sådant. Det är faktiskt bråttom.

Skrev en artikel om landsbygdspolitik igår. Vi hade också kommunala gruppen-möte med tre motionsförslag av Eva-Britt Svensson, som ska lämnas in efter påsk. Jag skrev en motion om utveckling av solenergin i kommunen häromdagen. Växjö kommun är inte känd för sol precis, men solenergi kan vi bli bättre på i vilket fall. Tänker förnya kravet på textilåtervinning. Tekniken är utvecklad. Finns möjlighet att samla in och skicka till central för återanvändning och återvinning. Fick nej för ett tag sedan, men ger inte upp. Känns väldigt dumt att slänga textilier (menar inte användbara kläder) i ”brännbart”.

I morgon Destination Småland AB stämma och styrelsemöte. På kvällen möte med gruppen ETC Växjö. Prenumerationerna ökar. Nästan en fjärdedel av antalet som behövs för en start på ETC Växjö!

Sedan ledigt några dagar. Ska bli dåligt väder, så det är läge för städning. Jag tror vi har två par storlommar i sjön. De ropar ofta och – verkar det som – till varandra. Påskliljor blommar, violer också liksom scilla. Tycker både fikon- och olivträden är trötta och kanske är det för kallt för dem ute.

Ha en skön eftermiddag/kväll!

Carin Högstedt

170411

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

9. apr, 2017

Antikviteter, majblommor, konstrunda, Gårdsby, Gunnar Elm till minne, föreläsningar

Söndag förmiddag. Börjat få grepp om verkligheten efter en överlastad vecka med både plus och minus. Stort plus, stor upplevelse att lyssna på Ola Larsmo i tisdags kväll. Fullt i Galaxen på Stadsbiblioteket – igen! En bok som Swede Hollow är ingen garanti för att författaren är en bra föreläsare. Men Larsmo var helt lysande, en av de bästa i den genren jag lyssnat på. Han talade i en timme, visade några väl utvalda bilder från Swede Hollow. Inget manus, inga hmande eller ähande. Bara en betraktelse över fiktion och verklighet, sökandet efter fakta, människorna och livet i dalen. Hur nertryckta människor gärna utser någon grupp människor som de ser ner på, i den här dalen var det svenskarna, men sedan kom italienarna och sedan kom polackerna… I Europa har vi ju alltid romerna, förpassade till ett evigt utanförskap.

Ola Larsmo avslutade med att visa foto från den park som detta område blivit, i en slags ravin, där fattiga arbetare levde fram till 1960 ungefär. Han hade varit där helt nyligen. Han talade om den tystnad som råder i parken och,  -”jag är inte spiritist men”- hur han menar sig uppleva människorna i tystnaden. Det konstiga är att jag upplevde, när jag läste boken hemma i sängen, samma sak. Såg bäcken som ringlar genom området, kände lukten, leran, smutsen, förstod att här har släktingar till mig levat. Många gav sig av och en del har jag kontakt med, men de som hamnade i Swede Hollow är inte lätta att hitta. Fanns inga adresser, ingen gata och därför kom de inte med i folkräkningarna. Husen hade nummer. Jag är inte heller spiritist, bara lite synsk, men upplevelsen kan ingen ta ifrån mig.

Nästa höjdarkväll som Bibliotekets vänner arrangerar är tisdag 25 april, då Elisabeth Åsbrink berättar om sin bok ”1947”. Kl 18.00. Den har jag inte läst. Ska lyssna först den här gången och läsa sedan.

I torsdags kväll var det dags igen att sätta sig och lyssna. Den här gången på Göran Therborn, professor i sociologi, om ”en klassanalys för 2000-talet”. Sådär 40 i publiken och mycket blandad skara. Alla satt och väntade när Therborn och jag äntligen anlände till rätt hus och rätt sal. Jag hämtade honom på stationen, han kom i tid, vi körde ut till Campus. Jag var helt säker på vilket hus och sal vi skulle vara i. Men någonstans hade info gått fel. Vi kom in i rätt sal på sekunden 18.30 efter en rejäl promenad.

Hur som helst. Intressant bakgrund till det arbete med ny klassanalys som tankesmedjan Katalys har satt igång, på helt ideell basis. Blev lite besviken på svaret han gav på fråga om ”tillväxt” och ”hållbarhet”. Det gäller även kommunens bokslutsdag i torsdags. Vi borde ha kommit fram till ett system som redovisar pengarna men även hållbarheten, tillsammans. Vi har bara ett klot. Agenda 2030 och alla löften om ekonomisk, social, ekologisk hållbarhet ställer nya krav på redovisningsmodeller! Göran Therborn sa att mänskligheten kommer att kunna hantera fortsatt ekonomisk tillväxt och begränsa sig till ett klot. Jag är inte så säker på det.

I fredags eftermiddag begravning av mångårige kommunpolitikern (C) Gunnar Elm. Vi har tillbringat mycket tid tillsammans, i arbetsutskott, i kommunstyrelse, som de två ansvariga för landsbygdsutvecklingen i kommunstyrelsen, åren runt sekelskiftet. Vi var på otaliga landsbygdsmöten, vi gick runt och tittade på möjliga tomter i byarna, vi var på ”rädda-vår-skola”-möten. Och vi lyckades för det mesta med det vi föresatte oss.

Många människor kom. Det var fullt i kyrkan i Ingelstad, där det började med gudstjänst. Det fortsatte sedan på kyrkogården i Uråsa och så småningom med mat och tal i en bygdegård i Väckelsång. Många goda ord om Gunnars liv och politiska gärningar. Trots svår sjukdom deltog han i möten in i det sista. Nyfiken, lyssnande, envis, listig, arbetssam, vänlig, skämtsam. Det är ett faktum att C och V haft bra samarbete i många frågor i kommunen och alldeles speciellt landsbygdsutvecklingen. Dock mer på ett tidigare stadium, när inte blocken var så cementerade. Var helt urlakad av känslor och minnen när jag kom hem.

Gårdagen innebar städdag i bostadsrättsföreningen. Gick ut vid 9.00 och började räfsa löv i rabatter. Två stora säckar fyllde jag med löv. Sedan protesterade mitt dåliga knä. Mellandotter kom och vi gjorde utflykt tillsammans med maken L till Växjö Auktionskammare, där det var invigning av nya lokalerna och Peder Lamm (Antikrundan)var där och värderade. Dottern hade gammal akvarell med sig. Mycket gammal, sa Peder, sekelskiftet 1600-1700, troligen holländsk. Sådär 5 000 kr som utgångspris. Det var det hon betalat vid inköpet. Jag hade liten kopp med mig, japansk bedömde jag, kanske väldigt gammal?  –Japansk ja, ca 1900, tio kr, sa Peder. –Mer än jag gett, sa jag sanningsenligt. Så min tavla, som jag fått i någon fyndlåda. Bedömde själv att det är en visserligen fin målning  men ändå inget värdefullt. Men fråga kostade ju inget och signaturen är vacker och årtalet 1902. –Glad amatör! sa Lamm om den. Trevlig men… Så åkte vi till Gårdsby hantverkshus – ett trevligt stopp på dagens konstrunda i Växjö med omnejd. Föll pladask för en akvarell av Lars R Johansson, som vi tidigare bodde grannar med. Men hejdade mig lyckligtvis. Så länge vi har tavlor ståendes på golvet, så ska vi inte ha mer.

Så till Gasslanda en sväng och träffar barnbarnen med föräldrar och farbror Mats. Köpte majblommor av dotterdotter. Skönt att kunna bidra till försäljningen!

Nu påskvecka. Dottersonen påminde igår om påskäggen. Får inte glömmas. Annars är planen för påsken att städa.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se