28. apr, 2017

Freiburg grönaste staden, Trafikplats Fagrabäck, Gårdsby säteri, Länsstyrelsen - kulturhistoria

Mötet i Stockholm jag var på igår, Folkbildningsrådet, är ett representantskap där folkhögskolornas samorganisation och studieförbundens plus SKL ingår. Jag är utsedd av vänsterpartiet som ersättare i SKL-gruppen. Igår var jag inkallad som tjänstgörande. Det är två möten om året och detta var det andra mötet den här mandatperioden jag deltagit om jag minns rätt. Folkbildningsrådet är den myndighet som bestämmer hur mycket pengar de olika delarna av rörelsen ska få. Stämman är helt riggad, men följs av något föredrag. Igår en statssekreterare, Erik o jag har tappat efternamnet, som talade väl om folkbildningens betydelse för tillit och ojämlikhetens negativa inverkan. När en deltar så sällan som jag så är det mest att lyssna och lära. Men på förmötet med SKL-gruppen tog jag upp verksamhetens redogörelse för könsfördelningen i studiecirklar, kurser och aktiviteter inom folkhögskorna och studieförbunden. Det är en väldig övervikt för kvinnor som folkbildar sig! En undrar ju också hur det är ställt i landet när ”yrkeskurser inom bristyrken på folkhögskolor” gett 37 årsplatser av de 1 000 möjliga! Det är arbetsförmedlingen som godkänner kurserna och anvisar deltagare. Vilket fiasko! BRISTYRKEN. Pengarna finns. Arbetslösa finns. Vad kan problemet vara? Om detta blev lite diskussion på stämman.

En eloge till folkbildningsrörelsen som nådde 80 000 av nyanlända med sitt utbud under 2016! Mötesordförande för stämman var Vidar Aronsson (inte Andersson som jag läste först), som kommer från Gemla i Växjö kommun. Han verkar inom NBV, bor i Stockholm sedan åtta år men följer politiken hemmavid, sa han. Trevligt att prata lite med honom. Jag känner båda föräldrarna och träffade fader Peter Aronsson, professor i historia vid Linnéuniversitetet, samma morgon på stationen i Växjö.

Väl hemma ca 21.00 blev jag sittande vid köksbordet med dagens post och bland den en skrift (fått den av Åsa Karlsson Björkmarker, S) om Gårdsby säteri, en del i en serie Byggnadsminnen i Kronobergs län, utgiven av Länsstyrelsen i Kronobergs län. Gårdsby ligger några kilometer norr om Växjö och här kör vi eller cyklar ofta förbi, för att komma till barnbarnen med familj. Det är så vackert. Alltid bra för humöret att köra småvägarna här och passera Gårdsby kyrka och säteriet plus byn. Drygt 70 sidor och jag läste och förundrades över vad som en länsstyrelse kan åstadkomma. På tal om folkbildning. Godset följs från 1300-talet och framåt och startar med Ragvald Puke. Enligt 1880-talets folkräkning bodde ca 230 personer, varav 76 barn, på säteriet och dess torp. Texten är intressant, enkel och lättläst. Klassperspektiv finns med. Tack Länsstyrelsen för att vi kan ta del av byggnaders historia. Nästa skrift jag har tillgång till handlar om Karolinerhuset, gamla gymnasiet bredvid Domkyrkan, tidigare bibliotek.

Denna dag inga möten inbokade. Har delat de sista (V)äxjös Kommunnytt, kört matta till kemtvätt, köpt färdig pizza som bara ska värmas (30 år sedan sist?) och gjort pressmeddelande om 1 maj, skickat ut två nya motioner till media och … Nöjd. I morgon kommer barnbarnen för föräldrarna behöver göra vissa ärenden utan dem och jag hoppas vädret tillåter utevistelse. Var är värmen???

Läser i tidningen Växjöbladet om några växjöpolitikers studiebesök i Freiburg i Tyskland. I artikeln säger miljö- och hållbarhetsberedningens ordförande (MP) att ”Freiburg är en stad på drygt 200 000 invånare och i takt med att Växjö växer behöver vi kolla på nya lösningar. Att prioritera cykelnätet framför bilarna är något vi tar med oss från besöket.”

  1. Det är tio år sedan jag var i Tyskland på miljökonferens och lyssnade på föredrag från någon från Freiburg. Sedan dess har jag vetat att Freiburg troligen är den grönaste staden i Europa. Utan att ha varit där. Och sagt det många gånger.

  2. Så synd att inte besöket gjordes innan beslutet om Trafikplats Fagrabäck togs. Då hade vi ju kunnat enas om att prioritera cyklarna framför bilarna!

  3. Jag bara häpnar.

Nu pizzor in i ugnen!

Carin Högstedt

170428

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

26. apr, 2017

Bruksanvisningar, byggbolag, Folkbildningsrådet, Åsbrink, 1947 likt 2017

Elisabeth Åsbrink, journalist/författare, var helt lysande igår kväll på stadsbiblioteket, när hon talade om boken ”1947”. Fullt hus i sal Galaxen – tredje gången i rad – som Bibliotekets Vänner lyckats fånga intresse för sina program så att salen är helt fylld och lite till. Åsbrink berättade om varför just 1947 och om de personer/händelser som hon valt ut att skriva om i boken. Det hände mycket inom storpolitiken det året: Indien blev en fri stat t ex. Nazister började bilda nätverk. Så kort tid efter kriget och öppnandet av de fasansfulla koncentrationslägren. Flyktingar åkte i dåliga båtar för att ta sig mot Israel/Palestina och drunknade på Medelhavet. Åsbrink ser paralleller mellan 1947 och 2017. Väl framfört tal ger mersmak och boken ska läsas, inte refereras. Den dryga timmen var en samtidsbeskrivning med rötter i 1947 och en antinazistisk/rasistisk berättelse, som uppskattades mycket av publiken av applåderna att döma.

 Samverkansrådets möte igår eftermiddag besöktes på allmänhetens frågestund av ett par föräldrar med barn med neuropsykiatriska diagnoser. De ville att ett neuropsykiatriskt centrum skulle bildas för att underlätta för föräldrar och barn. De kompetenser som finns i Region Kronoberg och kommunen ska samverka och prata med varandra enkelt uttryckt. Det är en god tanke och förslaget kan gå vidare och eventuellt bli ett medborgarförslag, var rådet från församlingen. Kanske gå via föreningarna Attention och Funkibator? hördes också.

Idag två ytterligare företagsbesök. Först Teknifo, där vi träffade Jonas Ekstedt, som berättade om detta företag som startade 1980 och nu har 21 anställda. De gör manualer, beskrivningar av hur maskiner fungerar, hur de sätts ihop etc, typ instruktioner till IKEAS platta paket, men ofta mycket avancerade tekniska saker. Beställarna är industrier eller andra företag som vill ha proffsiga manualer, pedagogisk, användarvänliga och begripliga. De har sitt geografiska område i södra Sverige och växer med en eller två nyanställningar per år.

Så till Värends entreprenad med 67 anställda just nu. De bygger bostäder och lokaler, åt Växjö kommun t ex. Här diskuterades trähusbyggnation ingående. De har nya lokaler på Arabygatan och de lägger kraft på digitalisering, så att alla anställda ska ha samma tillgång till all information oberoende av var de är.

Efter fem företagsbesök på två dagar är jag nöjd med att ha fått veta och höra mycket som jag inte haft en susning om vad gäller företagens produkter och tjänster. Växjö kommun har ca 7000 företag, så det är en bråkdel en kommer i kontakt med egentligen. Därför är dessa företagsveckor superbra och näringslivskontoret har all heder av organiserandet av dem.

Trött och imorgon med första tåget kl 6 till Stockholm och Folkbildningsrådets representantskap, där jag sitter på en plats för SKL, Sveriges kommuner och landsting. Tåg fram och tillbaka och tid att läsa, både kommande veckas handlingar och annat.

Eva-Britt Svensson och jag har idag lämnat in en motion om behov av utbildning om våld i nära relationer inom äldreomsorgen. Det är ett faktum att det förekommer och att all personal ska lära sig se tecknen och våga fråga. Våldet upphör inte för att någon blir äldre. Däremot bli en troligen mindre benägen att anmäla i en situation där en redan är beroende av hjälp på grund av psykiska/fysiska funktionsvariationer.

Som sagt; trött och slutar nu.

Carin Högstedt

170426

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

25. apr, 2017

Billackering, bemanningsföretag, familjeföretag, utveckling, lärlingar, justa villkor

Startade veckan igår med tre företagsbesök på raken. Växjö kommun har företagsvecka och har en tur och tid så kan en få många inblickar i saker som en inte har en aning om. Men framför allt höra hur de som arbetar där, chefer, ägare, arbetare, tjänstepersoner, har det och hur framtiden ser ut.

Det var tre mycket olika företag: Kawas Bilvård har funnits sedan 1997, men flyttat runt lite. Nuvarande lokaler på Hjalmar Petris väg är perfekta för verksamheten, som är att ta hand om bilars rekonditionering och lackering. Sysselrätter 10 personer, familjeföretag. Ägaren från Irak ursprungligen. Många åsikter, nöjd med Växjö kommun, vill ändra skattepolitiken. Har med framgång haft lärling och ska ta emot en ny, troligen tjej. Ägaren sa att vi känner varandra från tidigare. Kan vara min tid på AMU-center som SFI-lärare. Här var vi en tjänsteperson och tre politiker.

Så till InPeople, som också har Head Consulting. Vi träffade Christoffer och Andreas, som har bemanningsföretag inom många branscher men inte vård eller bygg. De anställde ca 400 personer förra året och hälften ungefär kvinnor, hälften män. Två tjänstepersoner och tre politiker träffade här ett par med drivkraft och samhälls- och omvärldsbevakning, som fick igång en häftig diskussion. Finns det arbete åt många fler i verkligheten? Anstränger sig anställande företag eller ger de upp om inte kraven de har är uppfyllda till 110%? Tänker de igenom villkoren, lönen? Hur marknadsförs kommunen? Vad vet en stockholmsfamilj som tröttnat på trängsel, lång tid på resor till och från arbetet, som vill fiska med barnen en vanlig vardagskväll om Braås eller Åryd? Mycket givande samtal och jag ska ta med partigruppen på besök till nästa vår om inte förr. Bemanningsföretag kan en tycka mycket om men jag har stor respekt för engagemang, speciellt när ca 300 personer mellan 19 och 25 fått arbete genom dem förra året och de har 27-28 olika nationaliteter.

Så till Ingelstad och DIAB (Djurle Indistri AB). Återigen ett familjeföretag med sju anställda just nu. De monterar och säljer en produkt som är en ”släpkontakt”, en kontakt för att koppla ihop lastbil/personbil och släp. Det startade 1980 och produkten, lite designad och utvecklad under åren, har 80-90 % av marknaden i Sverige och Norge. Säljer även till andra länder. Tre kvinnor anställda som montörer och de är från trakten. En hade starka åsikter om Sydostleden. Ingen asfalt! Far och son som äger företaget är inne på andra verksamheter. De har byggt ett hyreshus med sex lägenheter, som vi tittade på. Det har fått pris. ”Villa gränslös”. Tilltalande planlösning, både ute och inne! Här blev det mycket diskussion om utveckling av kollektivtrafik och Ingelstad som ort.

Ja, det var lyckade utflykter, som sedan följdes av distriktsstyrelsemöte i V Kronoberg. Vi la grunden för valledning och valplanering. Nästa möte ska besluta om tidsplan för hela tiden fram till val 2018.

Nu till kommunstyrelsens arbetsutskott (jag är tjänstgörande idag) och sedan kommunstyrelsens samverkansrådsmöte. Ikväll årsmöte med Bibliotekets Vänner följt av föreläsning av Elisabeth Åsbrink om ”1947”.

Längtar efter att få plantera krukorna och hyfsa till på altanen. Har fått en röd och en vit ”Tropical coast, Dipladenia, Jade white, Diamantina” och en hortensia, men det är ju för kallt ute! Det är bra med regn, men inte iskylan. Den skadar blommor och sätter sig i själen på människor också.

Carin Högstedt

170425

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

23. apr, 2017

Alla ska kunna bo kvar, varje flicka ska slippa könsstympning, rödhake och ringduvor

Vilken morgon! Spegelblank sjö, åtta grader plus och en rödhake första fågeln jag ser. Kanadagässen tutar och ett ringduvepar har börjat hålla till i våra buskar. De äter nerfallna fågelfrön. Hag jag skrivit skogsduva tidigare så var det helt tokigt. Ringduvor är det. Kom hem efter politikkonferensen igår ca 16. Satt ute en timme och umgicks med bofinkar, blåmesar, talgoxar, pilfinkar och storlommar som simmade förbi. Kändes drägligt med filt om benen trots isande vindar, tills det började snöa!

Läser i Läkarmissionens tidning om deras arbete för nej till könsstympning av flickor. De har två läger i Kenya och samarbetar med organisationen ADRA för att få slut på den livsfarliga traditionen. Lägren är alternativ och infaller i december som är säsong för den traditionella könsstympningen. På lägren får flickorna kunskaper om sin kropp, mänskliga rättigheter och när de är klara förklaras de vuxna och får diplom. Se mer på kampanjen #varjeflicka!

Ligger efter med tidningsläsanden denna vecka. ”Utredningen om Sveriges 15 år långa krig i Afghanistan saknar svar på hur vi blev ett pålitligt kugghjul i USA.s krigsmaskin” i Dagens ETC 18 april – ännu oläst. Pierre Schori citeras: Sverige ville visa Nato och Pentagon att vi var duktiga. Det var ett strategiskt misstag”. 800 000 civila dödade som konsekvenser av kriget. Och riksdagen fördes bakom ljuset!? Vad görs åt detta?

Nu har vi haft tre lördagskonferenser i vår, där de lokala styrelserna i V Kronoberg fått en duvning i hur en styrelse ska leda verksamheten framåt. Partistyrelsen har genomfört detta i hela landet och alla partiföreningar. Bra uppslutning från alla hörn i länet och nu går vi vidare med egen utbildning ur olika aspekter, allt för att valrörelsen ska gå som smort.

Vi är flera i familjen som fyller år i april och idag är det kaffe och tårta i Sandsbro för att fira. Skulle köpa lite uteblommor till döttrarna igår, men kom av mig i affären. Kändes som hela butikens utedel skulle flyga iväg i blåsten. Får komplettera senare, när det är drägligt för blommor att komma ut. Missar föreläsningen i eftermiddag, ”Alla ska kunna bo kvar”, Vattentorget 1, Växjö, IOGT, som V Växjö arrangerar, 16.30. Väldigt aktuellt just här, där 2000 hyresrätter såldes för ett tag sedan, näst mest i någon kommun i Sverige. Inte ens allianspartierna, som sålde, har jag hört skryta om den rankingen. Nej, idag prioriterar jag ett kafferep.

Carin Högstedt

170423

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

21. apr, 2017

Skolor kontra kommunhus, budgetberedning, 10 timmars arbetsdag, digital arkivering

Ibland överträffar politiken sig själv. Vad sägs om ”budgethearing” från kl 8 till 18.00? En fredag. Vi från S och V,som om några veckor ska på budgetberedning i Borgholm, har suttit hela dagen och lyssnat in viceordförandena och förvaltningschefer/VDar om respektive styrelse och nämnder. Vad har de att säga inför budget 2018? De stora nämnderna (utbildning t ex) fick trekvart på sig inklusive våra frågor, de mindre en halvtimme. Det är inte lite bilder och info vi fått. Presentationerna får vi i efterhand, men jag antecknar det som jag vill komma ihåg och enkelt hitta i alla fall.

-Ja, det är ett expansivt skede i Växjö kommun. Fler invånare betyder fler barn i skolan etc och behoven av nya förskolor och skolor är väldigt stora. Men en växande befolkning betyder även nya behov av fritidsanläggningar, kultur, parker, omsorg… Ja, allt påverkas av tillväxt i människor. Men fler medborgare innebär också mer intäkter och mer resurser i form av kompetens och kreativitet. Så problemen är inte problem egentligen, utan möjligen lite växtvärk. Självfallet blir en lite matt efter så mycket insupande av information i så många timmar, men det är också effektivt att få allt på en gång och kunna jämföra. Var är behoven störst? Något som kan tas bort? Ja, för V.s del är byggandet av nytt kommunhus inte angeläget alls, när det krävs skolor och förskolor för att alla barn ska få plats. Byggbolagen är ansträngda och det är inte vettigt att bygga allt på en gång.

Igår kväll på årsmöte med Kronobergsarkivet, där (V) är medlem. Efter själva årsmötet ett föredrag om digital arkivering. Intressant. I korthet: Hur arkiveras digitala möten och alla facebooksidor, som föreningslivet har? Försvinner viktig historia med mail och facebook? När telefonen ersatte breven, så varnades för historielösheten som skulle bli effekten… System för arkivering av digital information behöver utvecklas var konklusionen.

I morgon heldag igen. V.s partiföreningsskola del 3. Måste komma i säng tidigt för att komma upp känner jag.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

170421

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se