11. maj, 2017

Integration, folkbildning, ABF, Katedral, teater, tandläkarpraktik, lyckliga stunder

Kom till Växjö från Borgholm igår vid 16-tiden, rätt utmattade av två dagars sittande med siffror hit och dit. Rätt nöjda också överlag. Vi var effektiva under Åsa ledning, Åsa Karlsson Björkmarker (S). Nu återstår i stort sett att formulera tankarna bakom siffrorna och få dem på rätt plats. Själva ”målområdena” är omgjorda och det som tidigare stod under avsnitt ”Trygghet, säkerhet, folkhälsa” ska nu in under två olika nya områdeskapitel. Tja, det är inte särskilt intressant för någon utomstående. Det är bara det att det tar tid. Det är det jag försöker säga. Och tid är en bristvara. Men förändringen kan leda till nya formuleringar och tankegångar…

Min partikamrat Eva-Britt Svensson, som också var med i Borgholm, och jag hade sedan styrelsemöte med V Växjö kl 17.00 och det varade till 19.30, ovanligt länge. Nya ledamöter, stora ambitioner, många innovationer som ska sätta sig – det tar tid. Nu har vi för övrigt kallat till första valledningsmötet för att göra en grov tidsplanering fram till valet. Valet 2018 tar redan tid.

Växjö Pride denna vecka och väldigt utbud av seminarier, diskussioner och debatter. Jag missar allt, men inte paraden på lördag! Samling 13.00 på Norrtulls parkering, paraden startar 14.00. Överallt i stan syns regnbågen!

Och mitt i denna dag med mycket stress, så kommer lyckliga händelser utöver regnbågen. Hos tandläkaren – bra samtal om de nyanlända jag träffade på förra besöket och som validerades. Vi var båda väldigt glada över att allt går bra ibland. Hen berättade också om en praktikant de haft, som fick avslag på asylansökan. Hen anställdes då och de trivs mycket bra med den lösningen. Tandläkaren och jag var dessutom överens om att detta besök var ren lyx eftersom jag nyss varit där. Någonstans har det blivit fel. Nu kunde vi skjuta nästa besök ett år fram i tiden, peppar, peppar.

Så till Katedralskolan och besök i en klass, där ABFs projekt We Act (finansieras av Arvsfonden) kompletterar undervisningen av svenskintroduktionen av unga asylsökanden/tämligen nyanlända. We Act lär ut svenska genom teater/rollspel. De har haft dessa ungdomar (ca 20 var där) i ett år och ledarna håller nu på att skriva handbok i sin metod. Jädrar vilken lektion! Min partikamrat Atti och jag var rörande överens med deras ordinarie lärare och ABFs administratör, som också var där, att det var en mycket rolig lektion och att ungdomarna var väldigt med på noterna i övningarna. Fokus, känsla, rörelse, lyssna, säga på svenska – alla deltog. Ledarna jätteduktiga. Tänk vad folkbildningens rörelse kan åstadkomma i samarbete med en gymnasieskola! ABF vill att metoden sprids och det får vi försöka bidra till. Jag lovar; ingen som är publik här kan annat än imponeras. Ledarna berättade att i denna samling ungdomar finns bl a en pianist och en del är och har blivit mycket teaterintresserade och går ofta på föreställningar i Växjö. Integration, säger jag. Det funkar.

Nu strax till styrelsemöte med Bibliotekets vänner och sedan till Hjortsberga och årsstämma med Leader Linné Småland. Inte rast och ro, men omväxlande dag.

Carin Högstedt

170511

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

9. maj, 2017

Budget 2018, sommarspaning nej, färdtjänst, Berlinerpopplarna, val 2018

Borgholm. Budgetberedning. Vilken gång i ordningen? Tappat räkningen. Kallt ute. Förra året var väldigt varmt och skönt.

Vi som är här är några tjänstepersoner och kommunstyrelseledamöter från S och V i Växjö kommun. Vi får massor med info om det ekonomiska läget, om behov och prognoser. Sedan ska vi göra ett budgetförslag för 2018 och framåt. 2018 är det valår och en kan säga att grunden för den lokala valrörelsen 2018 läggs med denna budget. Den ska beslutas i juni nu i sommar och gälla för nästa år och även 2019-20.

Inte helt enkelt kan jag säga, men jag tycker vi har kommit framåt idag och har morgondagen på oss också. Sedan kommer vi att hålla på hela maj med möten och författande av texter. Väldigt mycket arbete för något som kommer att röstas ner i fullmäktige? Så är det, men det lägger grunden för ett byte av majoritet 2018. Så kan det gå och det är målet. Därför stenhårt arbete och mycket skoj mellan varven.

Vaknade vid 3-tiden i natt och är trött förstås. Snö låg kvar i Kalmar med omnejd på vägen hit. Tänker på våra växter som inte klarar minusgrader; fikonträdet, olivträdet, kanariepalmen och bägarrankorna. Kan bara hoppas det är kortvarig kyla med snö och hagel. Annars går det åt helskotta.

Läser – äntligen – Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde. Hört talas om den, haft den länge och nu var tiden inne för den att bli läst.

Apropå. Nej, det blev ingen sommarspaning till Smålandsposten. Har ett manus i huvudet, men inte haft någon som helst tid att skriva. Helt OK. Tiden går ut i morgon.

Gårdagen var fylld med händelser, bl a ett besök hos serviceresor på Region Kronoberg. Det är de som sköter färdtjänst och sjukresor, den administrativa delen. Väldigt bra informatör och jag fick bekräftat många av mina, eller rättare sagt de färdtjänstberoendes, frågetecken och missnöje med samåkning, förseningar etc. Ska reglerna ändras så krävs politiska beslut. De 25 personer som sköter bokningar gör så gott de kan med nuvarande regler och det finns möjlighet för den som exempelvis ska sköta ett arbete och åka varje dag samma tider att få särskild behandling. Mycket givande information!

Carin Högstedt

170509

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

6. maj, 2017

Kulturskola för alla, Gemla, Micki, Solgården, måltidsdoft, dans, samhällsråd, landsbygdsutveckling

Ringduva kuttrar. Hen sitter i alen framför näsan på mig. Maken L premiärbadat i sjön. Jag hemma efter en rejäl tur till Markaryd, där (V) haft sammandragning för att lansera att det  nu finns en partiförening även i Markaryds kommun och att en lista till kommunvalet kommer att finnas 2018. Vi är några från Ljungby och Växjö som stöttat den lilla nybildade föreningen idag genom att finnas i Markaryd och Strömsnäsbruk med information. Gav mersmak! Toppenväder! Meningsfullt om än långväga.

Maken L inte bara badat utan även städat inomhus. Igår planterade jag, fixade och donade, släpade jord och gödsel. Inte klart men jag är nöjd med att ha en chiliplanta, persilja, tomat (namnet är Totem, vilken sort jag har goda erfarenheter av) och avdelningen Provence på altanen har utökats med en Kanariepalm. Ja, det låter nog märkvärdigare än det är. Det är ett enda sammelsurium faktiskt! Måtte bara inte frosten komma!

Nu ska vi snart till konserthuset i Växjö stad och bevista Kulturskolans uppvisning. Där ingår dotterdotter i en dansgrupp. Ska bli spännande. Detta med dansen är rätt nytt och första gången vi ser en uppvisning av den.

Fjärilarna är här och humlor också! Otroligt vacker dag med björkar som skiftar i grönt. OM jag ska skriva en somarspaning till Smålandsposten (varje sommar ersätts de ordinarie krönikörerna med dilettanter som mig) detta år också, så måste det ske i morgon. Har ett uppslag i huvudet. Får se. Tvingar mig inte. Det ska vara lustfyllt.

I torsdag gjorde delar av fullmäktigegruppen besök på Solgården i Gemla (särskilt boende för äldre). Vi åt lunch (smakade bra, lagas på stället, doftade mat när vi kom in i matsalen) och vi pratade med enhetschefen och fick en bra genomgång. Men vad vet vi efter ett så snabbt besök? Ofta är det totalt motstridiga bilder vi får av t ex äldreomsorgen, beroende på vem vi pratar med. Generellt skulle det vara mycket vunnet – förtroende t ex – om det omgivande samhället var en del i aktivitetsutbudet. Det finns människor som brinner för att få komma och berätta, visa saker, läsa för att väcka minnen och intressen till liv. Vi i (V) har försökt motionsvägen att få igenom att äldreboendena ska kontakta det vanliga föreningslivet för aktiviteter. Fungerar inte överallt.

Här blir det en paus för dansuppvisningen!

Tillbaka igen!

Så till det nyss utvidgade leksaksmuséet, som även kommer att visa en del saker från andra industrier i Gemla, som Bergs smides berömda kättingar. Mycket väl mottagna och intressant att se dessa träleksaker och inte minst trähästarna från olika årgångar. Minns jag rätt startade tillverkningen 1886. Så kaffe, kringlor och samtal med representanter för samhällsrådet (bytt namn från sockenrådet). Mycket givande genomgång av behov och önskemål kring Gemlas utveckling. Bostäder, bredband, cykelvägar – känns igen från andra orter. Vi lovar återkoppling. Bostäder på åkern mittemot ICA/Macken – har jag alltid tyckt. Det skulle bli ett tydligt centrum i Gemla.

Så till Mickis leksaksfabrik, som startade 1944 med t ex träklossar, som fortfarande finns i produktion, fast lite förbättrade och nu med pastellfärger. Jag fick sådana 1949 i julklapp. Glömmer jag aldrig. Jag var fyra år. Det var så stort. Här jobbar idag ca 55 personer inklusive 6-7 personer inom daglig verksamhet, personer med funktionsvariationer. Micki är idag inte bara en fabrik som gör träleksaker; det är ett bredare sortiment och vi sitter i utställningshallen där vi ser olika företags produkter, som Micki återförsäljer. Så av de 55 anställda är det 15 som producerar egna leksaker och övriga jobbar på lager, med försäljning, produktutveckling med mera.

Vilken eftermiddag i Gemla! Vi kommer i V-gruppen att göra motsvarande i alla kommundelscentra inom något år. Växjö kommun har sex sådana centra utanför Växjö stad.

På torsdagskvällen till Tävelsås på kommunstyrelsens direktmöte. 130 personer i bygdegården! Förskola/skola räcker inte till. Vad görs? Kommunala bostadsbolaget Vidingehem har en plan – men den är långsiktig. Bedöms ta fem år innan förverkligande av ny förskola/skola plus bostäder. Läget är akut och brist på tomter för att bygga är stor. Inget svar direkt men inte heller sägs att barn ska flyttas till annan skola. Prognosen är fler barn framöver. Så jädra positivt! För ett antal år sedan var skolan nerläggningshotad.

Ja, nu som sagt hemma från dansuppvisningen. Nästan fylld konserthussal – ca 750 personer, förväntansfulla föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon etc. Magnifik föreställning på temat ”väsen”, det vill säga vättar, tomtar, troll, jättar och allsköns oknytt. Barnbarnet snart 10 år på scenen några minuter. Gick väldigt bra! Önskar att alla barn kunde få delta i musikskolan! Värt att avskaffa avgiften som är 950 kr per termin. Tror mixen av barn skulle bli annorlunda. Vilket jobb som ligger bakom denna föreställning!

20.30. Sitter ute och fortfarande lite sol på andra sidan sjön. Månen på väg upp. Tre ringduvor helt plötsligt här ikväll. Och alla var inte vänner.

Carin Högstedt

170506

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

3. maj, 2017

Cykelvurpa, 1 maj med mycket folk, LSS, mikroplast i kosmetika

Mycket bra nummer av Dagens ETC idag 3 maj! Klimat och miljö-artiklar. Fäste mig särskilt vid ”Så slipper vi mikroplaster, Sex sätt att undvika och sluta sprida den farliga plasten.” De pyttesmå plastbitarna förstör havsmiljön för djur-livet, fiskar, fåglar. Största källan till utsläppen – 40 ton per år i Östersjön – är väg- och däckslitage från trafik. Så ett sätt att minska mikroplasten är naturligtvis att åka kollektivt. Samma tidning har också artikel om att ”vägar byggs trots klimatkrisen”. Det handlar om miljarder för att underlätta biltrafiken i Stockholm. Det är samma resonemang som i Växjö. Trots klimat- och miljömål, så får Trafikverket styra och göra framkomligheten för bilismen till ett viktigare mål än att minska trafik enligt miljömålen. Det är helt otroligt att ett civiliserat land fortsätter på en väg som vi vet är ohållbar! Tillbaka till mikroplasten. De små bitarna som gör så vansinnigt stor skada finns i många konstgräsplaner, i fleecekläder, i kosmetika. Jag gjorde, som tidningens skribent råder, och tittade på diverse produkter i badrummet. Med förstoringsglas går det att läsa innehållsförteckningen. Hittade vid en första granskning inte något med de ämnen som varnas för i artikeln. Men mycket återstår att granska i avvaktan på att miljöminister Karolina Skog (MP) kommer med ett svenskt förbud mot mikroplaster i kosmetika. Men hur mycket är svensktillverkat? Som Göran Greider skriver i ledaren ”Om människans skrämmande och hoppfulla tidsålder”: ”Jag är övertygad om att vår art, i biologisk mening, har egenskaper som gör oss till potentiella ödeläggare av den övriga biosfären.” Det är jag också och så mycket hopp ser jag inte, ärligt talat.

1 maj i Växjö blev en alldeles särskilt lyckad dag med mycket folk i tåget och möteslokalen var fullpackad. Flera organisationer samlade in namn, spred budskap, talade. Bergsbestigarna sjöng och spelade. Erica, estradpoet, läste egna dikter, Amanda från Ung Vänster talade och Lars Ohly likaså. Kaffet tog slut för publiken var dubbelt mot beräknat, men vad gjorde det. Det var en riktigt, riktigt bra 1 maj. Ohlys tal var personligt och började med flyktingarnas kris och slutade med LSS och hur det kan vara att få sin frihet beskuren genom beslut om inget eller mindre stöd i vardagen för människor med funktionsvariationer.

Igår tog jag cyklen – äntligen – till kommunstyrelsen m m. Lite värme och medvind. Cyklade mot bättre vetande genom en sådan där port, som görs för att hejda cyklisterna (inte bilisterna) vid korsandet av väg. Jag brukar annars gå vid den här farliga korsningen. Misstog mig på utrymmet. Cykelkorgen tog i ”porten” och jag dråsade i backen. Konstaterade att jag inte slog mig, inte brutit något, plockade upp mina prylar och fortsatte. Men… visst slog jag mig. Det visade sig på kvällen när revben och ben började värka. Men det kunde varit mycket värre. Och ingen cykelhjälm på huvudet. Det skulle barnbarnen veta om!

Vackert väder men blåser ihärdigt från sjön. Ska iväg på några möten, men en rätt så lugn dag. I morgon en intervju av ett par studenter om mångfald och miljö, tror jag, och sedan gör fullmäktigegruppen besök i Gemla, på särskilda boendet Solgården, där vi äter lunch, på Mickis och så träffar vi sockenrådets ordförande Ola Aronsson. På kvällen kommunstyrelsens direktmöte i Tävelsås. Blir en intressant och givande dag känns det som.

Carin Högstedt

170503

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

30. apr, 2017

1 maj, Erica, Amanda, Lars Ohly, plakat och slagord, fågelliv, jord och gödsel

Vid lunchtid kom äntligen solen och lite värme. Då hade jag varit förutseende och redan varit och köpt jord och gödsel. Har donat med det hela eftermiddagen. Hämtade förra årets sagolika dahlias rötter i förrådet. Lite mögliga. Blir väl inget av det, men försöka duger. Har ingen bra plats för vinterförvaring av växter.

Valborgsmässoafton. Firas inte av oss. Har alltid varit minst en av oss två som ska hålla tal dagen efter. Just nu sitter maken L på altanen och knåpar med sitt tal 1 maj i Älmhult (torget kl 12.00). Jag har det bara gott och har i alla fall lärt mig stava till återhämtning.

En svan har kajkat runt i sjön hela dagen. I övrigt gott om fåglar. Vi matar dem fortfarande eftersom det inte finns några insekter att äta ännu. Blåmesar, talgoxar, pilfinkar (inte så många i år som de brukar vara), nötväcka, ett domherrepar (brukar inte vara här denna årstid), grönsiskor, koltrastar, skator, kråkor, kajor, fiskmåsar, fisktärnor, bofinkar (ovanligt många), kanadagäss, grönfink. Alla dessa har vi kunnat se denna dag, i sjön, i våra buskar och runt husknuten. Inte illa alls.

Hoppas arbetarrörelsen får en god helgdag i morgon, med kraft bakom orden, för en förändring globalt, så att planeten överlever och mänskligheten med den. Hörde på radion att t ex Indien har gett ”mänskliga rättigheter” till floden Ganges. Intressant idé att naturen får rätt att försvara sig mot övergrepp. Kanske drar in till stan i sådan tid i morgon att jag kan tillverka ett eget plakat – med lokalt miljötema. V.s 1 maj börjar kl 13.00 vid scenen på Storgatan i Växjö. Där blir det tal av Ung Vänster Växjös ordförande Amanda Karlsson, estradpoesi av Erica Engdahl, som också lanserar dikthäftet Med hjärtat till vänster! 13.30 tågar vi till Vattentorget vid Växjösjön och IOGT, där ett möte tar vid kl 14.00 med musik av Bergsbestigarna och tal av Lars Ohly. Fika naturligtvis. Blir lite andra korta inslag också.  

Läser fredagens Dagens ETC, där ett antal slagord att använda 1 maj presenteras. Kan de flesta. Min favorit är nog: Gör det till avtal! Gör det till lag! Inför sex timmars arbetsdag! Eller denna mycket tänkvärda: Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal! Aktuell är den här: Pengar till skolan och mer personal – inga vinster till riskkapital!

Ha en skön fortsättning på helgen!

Carin Högstedt

170430

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se