23. maj, 2017

Sju möten på raken, val 2018, vindstilla, vardagspolitik, stadsodling

Vindstilla kväll. Humlor. Fågelkvitter. Äntligen hemma efter sju olika möten denna dag. Varmt.

Trevligt igår på EKO-backen, stadsodlingen mitt i Växjö, som firade biologiska mångfaldens dag. Var med en stund och tittade på olika slags insektsbostäder, som en kan göra själv för att stötta mångfalden. För att nämna något i utbudet på EKO-backen en vacker kväll. Så till V Kronobergs distriktsstyrelse, som var trevligt och tog beslut om tidsplan inför valet 2018, viktiga datum som när vi tar beslut om listor till region och riksdag. 3 mars  blir det.

Denna dag började med möte med facken, sex olika fackförbund, fullt med folk i lokalen och det var S och V som bjöd in. Det är en tradition inför varje budget i Växjö kommun och numera är det skilda möten med de styrande respektive oppositionen. Det var ett givande möte idag. Mycket av det som framfördes bekräftar mina egna intryck av läget. Fick en hel del idéer om vad som kan drivas.

Därefter gruppmöte inför kommunstyrelsens arbetsutskott och så själva arbetsutskottet. Jag var inte tjänstgörande och kunde inte yrka. Var inte så mycket att haka upp sig på heller. Men V-motionen om ”bostad först” kommer vi att yrka bifall till i kommunstyrelsen. Information om alla nyheter inom arbetsmarknad, som nuvarande regering kommit med. En hel drös. Fick klart för mig att nästan en miljon i statsbidrag till sommarjobb i Växjö kommun gäller 2017. Gott så.

Så möte på lunchen med S om budgeten. Köpte en smörgås uppe i kommunhusets kafé för att döva hungern. Fick lite tid som gick till att svara på brev från medborgare. Därefter till partiexpeditionen för möte med valledningen i Växjö kommun, första mötet med den valledningen inför nästa val. Bestämde datum för beslut om kommunala listan. Det blir 15 februari. Och mycket annat ventilerades. Börjar bra, tycker jag. Nya i denna grupp ifrågasätter gamla traditioner som att ha valstuga på Storgatan. Vi konservativa vinner dock. Det blir både valstuga och nymodigheter.

Tillbaka till kommunhuset och nytt möte. Nu kommunala gruppens arbetsutskott. Gjorde nytta vi också. Nu började jag svikta i koncentration och cyklade till biblioteket och köpte en smörgås. Sista mötet var med en boförening som vill bygga ”bogemenskap”, en form av kollektivboende. De vill träffa alla partier, för de har visserligen positivt beslut från fullmäktige med fler församlingar men har stött på patrull i verkställighet. Fyra trevliga personer från föreningen informerade mig och partikamrat Örjan. Diskussion om mångfald i boende och äldres behov av gemenskap och därmed livskvalitet.

Cyklade hem i bara tunn kofta. Nu är Toftasjön spegelblank och solen skiner fortfarande på andra sidan sjön. Ska njuta en stund till. I morgon till Ryttartorpet. V Växjö är värdar för kvällen. Ska bli intressant. Jag har bara varit på dessa ryttartorpskvällar någon enstaka gång och inte som värd.  Ska bli intressant.

Carin Högstedt

170523

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

21. maj, 2017

Mycket med fåglar, premiärbad, grill i gräset, komposten, val 2018

Syrenerna har slagit ut. Starar här, men tornseglare är det ont om. Deras svischande i luften hör intimt till sommaren. Maken L piggare (blodtransfusionen?) och har badat flera gånger i sjön. Jag premiärbadade igår efter intensiv dag i 28 graders värme. Dessutom drog jag igång grillen igår kväll. Det är mitt göra. Fast först välte jag den på gräsmattan och det digra innehållet sedan förra sommaren spred sig. På sätt och vis tur, för nu blev grillen ren och fin. Jag hade aldrig fått till en grillbädd med gamla kolen och askan i.

Lite kyligare idag men så vackert. Kl 8 cyklade jag ut med ca 500 (V)äxjös Kommunnytt. De var slut efter två timmar och 40 minuter. Sedan iväg till Blomsterlandet – känns som om jag bosatt mig där – för presentplantor till mellandottern. Jättenöjd med det jag hittade. Så åkte maken L och jag till Eke och dottern med plantorna och satt på altanen och drack te. Skönt och så vackert i byn! Maken L jobbat med komposten, jag har rensat ogräs och tagit några varv med handgräsklipparen. Granne undrade varför jag inte använder motorgräsklipparen, som vi har i föreningens förråd. Och inte vet jag. Jag har aldrig klippt med motorgräsklippare i hela mitt liv. Ska överväga att börja.

Igår i det intensivt vackra och varma vädret hade V.s kommunala grupp utbildning. Vi höll till i kommunhuset. Jag måste säga att jag kände mig upplyft, trots all missad sol, när jag cyklade hemåt. Vi hade kommit framåt i framtagandet av lokala profilfrågor inför val 2018! Roligt! Mer om det tänker jag inte avslöja här och nu. Och vi är inte helt färdiga.

I morgon distriktsstyrelsemöte med V Kronoberg bland annat. Har gjort dagordningen i eftermiddag. Den är mer än en A4 lång. Sedan inget möte förrän i augusti.

Mycket på gång i veckan, som även innehåller helgdag och firande av mitt bonusbarnbarns treåriga födelsedag. Det blir fest här i Sandsbro och i Gasslanda, där kusinerna finns. På fredag första numret av ETC Växjö – det ska delas på stan och så är det releasfest! På lördag har V Växjö så kallad Röd lördag på stan och efter det så är det hemmamatch Växjö DFF, som ska ses. Mycket att se fram emot – trots allt. En dag i taget och pilfinkarna är trevligt och nöjt sällskap här på altanen. Maken L köpt ny mat till dem.  En ensam kråka går runt här i gräset. Kan vara (se långt tidigare bloggar) den halvtama som blivit frisk? Nä, nu spånar jag hej vilt.

Carin Högstedt

170521

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

19. maj, 2017

God mat med sällskap, tunga steg, skäggdopping med 11 ungar, dikt o verklighet, miljömål

I torsdags var maken L och jag på besök hos makens läkare på onkologen. Vi brukar gå med rätt lätta steg därifrån, alltsedan diagnosen juli 2014. Behandlingar har hållit cancern i schack. Så inte denna gång. Tunga steg. Turbulens i kropp och själ, även för mig som ”medsjuk”. Ny behandling omgående och vi inrättar oss efter det, samtidigt som vi fortsätter ta en dag i taget och gör bästa möjliga av den. Det betyder att vi är fortsatt aktiva på uppdrag och i föreningslivet.

Det är fantastiskt väder. Jag vaknade vid fyra-tiden, hämtade tidningarna halv fem, gjorde frukost och konstaterar nu att det var 12 grader, när jag gick upp och kl sju är det 18! För första gången på rätt många år finns det en häckande skäggdopping här. Den var alldeles vid stranden med sina elva ungar häromkvällen. Många ungar att hålla reda på. Förr om åren (vi har bott här i 30 år) var skäggdoppingen ett stående inslag i fågellivet, sedan borta och nu här i Toftasjön igen! Så graciös, så vacker och elva dunbollar…

Igår kväll var det årsstämma med vår bostadsrättsförening. Valberedningens förslag (jag är sammankallande) gick rakt igenom och vi i valberedningen valdes om. Goda smörgåstårtor och på ”övrigt” talade vi om solenergi, laddstolpar för elbilar och om spisfläktarna som är högljudda. Vår spiskåpa är dessutom trasig och det finns inga att ersätta med längre. Utgångna.

Smålandsposten har i ett reportage uppmärksammat att Växjö kommuns miljömål inte uppfylls. Det är inte så illa som på den nationella nivån, där ett av ca 15 mål eventuellt uppfylls, men alldeles för många mål på den kommunala nivån är på väg åt fel håll. Detta har (V) uppmärksammat gång på gång. Det är som om luften gått ur den politiska ledningen när det gäller miljön. De tar inte heller chansen när vi bjuder dem på förslag som skulle kunna leda framåt och reparera fasaden på Europas grönaste stad. Solenergimotionen – nix. Får se vad som händer med vår ”plastmotion”, om mikroplaster och annan plast. Trafikplats Fagrabäck leder till mer bilism, inte mindre. Och det sväljs med hull och hår.

I gårdagens Smålandsposten har Liberaler i Växjö en artikel om ”Bra mat måste vara en integrerad del av vården”. Det är ingen hejd på vad gott som (L) önskar de äldre och driver i Växjö kommun: Fler rätter att välja på, hemtjänstpersonal som äter tillsammans med vårdtagare, ökad måltidskompetens i hemtjänsten. Som exempel. Men varför säger de inget när kommunen nu drar ner på ekologiska livsmedel, slutar med KRAVcertifieringen och sparar på kompetensutvecklingen hos personal. När (V) ville att hemtjänsten skulle i något område få testa att laga mat hemma hos vårdtagarna (åt de som ville) så var det nej att ens försöka. Citat artikel: ”Alla vårdinrättningar bör ha egna tillagningskök”. Gäller det inte skolor/förskolor också? Där avskaffas en rad tillagningskök i kommunen för närvarande. Den måltidspolicy som Växjö fullmäktige antagit, som är tämligen bra, den levs inte upp till. Det sparas på måltiderna! (L) styr kommunen ihop med (M), (C) ), (KD), (MP). Jag får inte ihop de lovvärda ambitionerna i artikeln med den praktiska och reella politiken som förs.

Carin Högstedt

170519

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

16. maj, 2017

ETCVäxjö, solenergi, solstrategi, nattomsorg, nattarbete, handgräsklippning,

18.00 tisdag kväll efter fullmäktige är jag hemma på altanen. Bra! Lagom långt fullmäktige men inte så engagerande för min del. Vi har ju ältat behovet av nattomsorg för föräldrar med nattarbete antingen de är inom vården eller kör långtradare så många gånger. Vi kan inte ens över blockgränserna komma överens om att låta folk få anmäla sitt behov, ta reda på fakta. S+V har gjort särskild skrivelse om att förälder med behov av omsorg på natten för att kunna arbeta skulle få uttrycka det. Det avslogs! Inte särskilt proffsigt från majoritetens sida att säga nej till att ens ta reda på fakta. Självfallet finns det förälder med svårigheter, beroende av någon grannes välvilja, med oro och ängslan inför varje nattpass. Nattomsorg ska ge trygghet för föräldrar och barn. De flesta löser det med hjälp av anhöriga, andra har inte den möjligheten, men är beroende av arbete för sin och barnens försörjning. Nattjobb är inget konstigt, inget sällsynt. Vi ska vara tacksamma för att det finns nattarbetare. En del av dem har barn som behöver omsorg på obekväma tider.

Vänsterpartiets eminenta motion om ”en strategisk satsning på solenergi” hänvisades till arbetet med Agenda 2030. Endast V röstade för bifall. Jag är helt säker på att det är precis som jag sa: Solenergin är inne i ett utvecklingssprång och Växjö kommun borde satsa nu och göra som andra kommuner: Ta med solenergin in i stads- och bostadsområdesplaneringen på ett tidigt stadium. Solenergi avger inga utsläpp och bullrar inte. Driften är verkligen ren och stör ingen. Tja. Inte direkt negativ inställning, men lite tråkig. Europas grönaste kommun borde verkligen hotta upp sig och vara förebild. Vi finns inte med i någon tabell över solkraftsinriktade kommuner!

Trevligt möte med Växjö-ETC-gruppen igår kväll. Träffade redaktionschefen för denna veckotidning som kommer ut med första numret nästa fredag, klämdagen mellan Kristi Himmelsfärd och lördagen.  Helt fantastiskt. Har inte ord för att uttrycka lyckan över att detta blir verklighet! När jag ser historiskt på den mediala utvecklingen i Växjö med omnejd, så är det en enda serie avvecklingar. Går det att driva en röd-grön veckotidning här i dessa tider, en papperstidning? I så fall ett trendbrott och jag ska göra vad jag kan för att det blir hållbart. Mötet ägde rum på Fria ordets hus. Kändes perfekt.

På förmiddagen idag kommunstyrelsens arbetsutskott med bl a information om Länstransportplan 2018-29. Jag har följt denna plan i många herrans år i styrelsen för Länsstyrelsen, när det fanns en politiskt tillsatt styrelse där, och i Regionförbundet när det var kommunalförbund och ingen äkta region, som numera Region Kronoberg. Känner att jag skulle vilja vara med och besluta, styra och ställa. Det är jätteviktigt att satsa på järnväg och cykelvägar och arbeta för att minska bilismen! Nu får kommunen ett förslag på remiss så småningom och vi kan ha åsikter, men det är Region Kronoberg som har beslutanderätten.

Sitter och tittar på handgräsklipparen som jag hämtade i föreningens förråd igår kväll. Den står kvar här. Jag är inte färdig. Det är tungt att klippa långt gräs. Dessutom har jag köpt ett antal växter som ska planteras. Det blir säkert bra men jag är något trött efter denna dag och cyklandet. I morgon ska vi producera  (V)äxjös Kommunnytt och sprida söderut i kommunen. Förhoppningsvis. En vet aldrig vad som kan hända i produktionen. Vikmaskinen är f ö sönder. Ja, den viker ett A4 till ett behändigt A5 och gör det lättare och snabbare att dela ut flygbladen i brevlådor och till folk i händerna.

Det är lite liv i fikonträdet. Olivträdet är jag osäker på. Alpklematisen blommar vackert. Maken L hittade den vild (ja inte detta exemplar) i franska Alperna när vi letade efter ”Filosofernas berg”. Det är en annan historia.

Carin Högstedt

170516

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

14. maj, 2017

Happy Pride, sol och glädje, ca 9 000, utan bygglov, solstrategi, nattomsorg

Litet stilla regn denna söndagsförmiddag. Men det verkar vara slut med vintern och risken för skador på växterna. Igår perfekt för Växjö Pride! Lagom varmt, sol, glädje, skämt och allvar. Massor med folk! Ungefär som förra året enligt min bedömning, det vill säga sådär 9 000 och mycket publik. Alla kaféer och restauranger utmed paradvägen var fullsatta. Bitvis på Storgatan stod folk tätt, tätt. Inga incidenter såvitt jag vet, trots folkmängden, bara glatt Happy Pride!

Innan maken L och jag cyklade till Växjö Pride var jag på fotboll på Brinkvallen i Sandsbro. Där spelade dotterdotter i ett av Sandsbro AIKs tjejlag mot ett lag från Hovmantorp. Matchen slutade 10 – 0 till SAIKs fördel. Inte så kul med så ojämnt resultat. Lilla dotterdottern snart 10 år stod i mål första halvlek. Som mormor blev jag orolig. Hur skulle detta gå? Men på hela tiden fick hon en enda boll att rädda.

Positiv rapport från byggnadsnämndens arbetsutskott – det blir fritt fram för solpaneler på ordinära villor även inom detaljplanelagt område, om panelerna följer taklutningen. Gäller förstås ej kulturbyggnader som kyrkor eller vissa miljöer. Vet inte detaljer, men är mycket nöjd med att vår skrivelse om att göra det enklare med bygglov för solcellsutveckling får stöd. Visserligen ska ärendet upp i byggnadsnämnden och kommunstyrelsen också, men det verkar ofarligt att glädja sig redan nu!

På tisdag är det kommunfullmäktige och där har (V) en motion om ”strategisk satsning på solenergi” på dagordningen. Jag läser varenda dag om solenergiutvecklingen i världen. Dagens ETC är hejare på detta område. I Växjö kommuns energiplan finns ett mål om att användningen av sol, vind och vatten ska öka, men målet uppfylldes inte 2016. Jag är säker på att en regnhåla som Växjö kan mycket bättre och även bli känd för solanvändning trots regnet. Svaret på motionen hittills är att utan värdering hänskjuta motionen till Agenda 2030-arbetet. Men vi vill ha en strategisk satsning och ett positivt svar NU.

I övrigt blir det diskussion om en S-motion om nattomsorg för barn, rökförbud i busskurerna och barnfattigdom. –Ja, säkert andra frågor också.

Leader Linné Smålands årsmöte i Hjortsbergagården i torsdags kväll gick väldigt smidigt och det var bra att få en genomgång av större projekt som pågår inom landsbygdsutveckling. Destination nationalparken Åsnen är det största med flera miljoner i stöd. Enda diskussionen som uppstod grundades i det faktum att smålandskommuner är överlag dåliga på att söka och få EU-stöd. Regionerna borde samordna och ha tjänstepersoner som inte gör annat än hämtar tillbaka EU-pengar.

Snart hälsa på barnbarnen. Dagen lär avslutas med att se partiledardebatten.

Carin Högstedt

170514

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se