5. jun, 2017

Islossning och virus, mandarinand, spillkråka, Good girl, budgetläsning, Vena

Klämdag utan något inbokat möte. Solen på väg fram. 6 mm regn sedan igår eftermiddag. En spillkråka här utanför, mellan altanen och sjön. De finns i Fyllerydsskogen, men jag kan inte påminna mig att vi haft någon på så nära håll tidigare. En fågelgåta fick sin upplösning igår. Pratade med ett par kvinnor som passerade utanför om storlommarna, om skäggdoppingen och så nämner de mandarinanden! Den andfågel som maken L såg i våras (jag var bortrest) som var mycket färggrann och vi till slut bestämde mest liknade en bläsand – det var en mandarinand. Den uppmärksammades av ornitologer, berättade kvinnorna. Mandarinand är en östasiatisk fågel, som också har en fast population i England, enligt fågelbok. Ja, här händer saker om en ger sig tid att ha korpgluggarna öppna.

Inblicksredaktionen på Smålandsposten har en bra serie om hur arbetsplatser kan befordra trivsel och låg sjukfrånvaro med delaktighet för all personal, kommunikation till alla. Läser om Konga Mekaniska, som nyanställt 25 personer bara i år. Företaget verkar i ortens föreningar, har funnits i 30 år och ser långsiktigt på sin verkstad som producerar vagnar. Konga Mekaniska, värt ett studiebesök. Så mycket lidande och resurser som skulle kunna sparas om alla hade en trygg anställning, inflytande och makt över sin arbetssituation.

Göran Greider har gett ut en trädgårdsbok. Hans favoritblomma är dahlia. Han har berättat i Kloka Hem om hur han längtar hem till blommorna, när han är i Almedalen, ja, han har ångest redan innan han åkt. Greider menar att vi behöver mer tid för att odla och därför behöver vi kortare arbetstid. ”Jag tror att vi arbetar för mycket idag. Det håller på att äta upp oss och det förstör planeten. Jag tror att en reform där vi sakta rör oss ner mot 30-timmarsvecka är en förutsättning både för att demokratin ska fungera bättre och för att vi ska få förutsättningar att odla mer.” (Dagens ETC, Lisa Persson). Se där – ett argument till för kortare arbetsdag!

På tal om odlingar; fikonträdet har överlevt vintern ute – helt klart att det är fullt liv i det. Olivträdet var jag tveksam om – trots att det varit inomhus, men nu är det igång! Praktdahlian från förra året, som varit i förrådet under vintern – nej, det gick inte. Det är kallförråd. Det enda materiella jag saknar: Bra förråd för övervintrande växter och en öppen spis.

Läser om fall av mjältbrand i Sibirien. En pojke dog. När isen smälter så kommer gamla virus upp. I detta fall en död ren som legat nerfrusen i permafrosten i 75 år. Smittor kan slippa loss  på grund av klimatförändringar. I Sibirien ligger spanska sjukan, böldpest och smittkoppor strax under permafrosten. Även gruvdrift kan släppa loss sådana krafter. Hemska framtidsutsikter! (Källa: Dagens ETC 19/5)

I Dagens samhälle nr 20 2017 ser jag att Borås kommun ska ta bort all plast från de kommunala köken. Radikalt beslut. Och grattis Halmstads kommun som enligt Tillgänglighetsbarometern är bäst på tillgänglighet av kommunerna. 197 kompletta svar kom in. Växjö är inte med bland de 10 bästa – eller de 10 sämsta. Ska kolla var vi hamnade.

Fått en hel utredning om ”Trafiken i Växjö stad” av privatperson. Lysande helt enkelt om vad som kan göras istället för den storskaliga Trafikplats Fagrabäck för 280 miljoner! Underbyggd analys av ”problemens” storlek. Blir mer och mer stärkt i motståndet.

Igår ett trevligt besök av min bror Peder med hustru Lorene, som var på väg från Malmö till hemmet på Gotland och stannade till. Vi planerar den årliga släktträffen till början på augusti och i framför allt  Venatrakterna, där vår farmor och farfar har djupa rötter.

Två måsten idag: Läsa in de borgerligas förslag till budget för Växjö kommun och stryka. I övrigt kanske kaffekalas för barn och barnbarn? Idag eller i morgon. Vädret får avgöra.

Läser Mary Kubicas Good girl. Höll mig vaken ett bra tag i natt.

Carin Högstedt

170605

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

2. jun, 2017

Barnahus, knyta band, Pride Älmhult, cykelpendling, V-motioner, grillos över nejden

År 2006 skrev Elisabeth Risedal (V) den första motionen om ”Barnahus” i Växjö. Den blev väl mottagen. Vem säger nej till att fyra myndigheter samverkar för att barn som utsatts för övergrepp ska kunna möta dessa myndigheter (åklagare, polis, läkare, socialtjänst) på ett och samma ställe? Men det hände inte så mycket. Sedan skrev nuvarande (L) motion till Regionfullmäktige om Barnahus. Under hela tiden har Rädda Barnen verkat för att det ska bli verklighet. Idag invigdes Barnahus i bra lokaler och med många glada människor från hela länet. Äntligen! Symbolisk invigning genom att knyta ihop fyra band istället för att klippa band. Det finns för övrigt 30 Barnahus i Sverige, så det är ingen extraordinär historia, bara ett fullföljande av en god idé, som borde ha varit genomförd för länge sedan. Det talades mycket om det idag, den tid det tar ibland för att genomföra något som alla är överens om är bra. Märkligt fenomen egentligen. Roligt med alla dessa engagerade människor som informerade om och visade hur det ska fungera. Poängen är alltså att barnet ifråga sätts i centrum och slipper går från ena myndigheten till den andra. Tryggare på alla sätt. Ingen ska falla mellan stolarna.

På förmiddagen gick jag upp till diariet i kommunhuset med en nyskriven motion om pendlingscykelvägar från orter i kommunen som ligger upp till 1,5 – 2 mil från stan. Vi tror att med miljötänk och elcykel, så kommer många fler att vilja pendla per cykel, även om det är så pass långt. På disken i diariet låg en nyinkommen överklagning från Naturskyddsföreningen, som nu alltså överklagat intrånget i naturreservat Fylleryd. Bra! säger jag. Det är inte vilket naturreservat som helst. Det ligger i stan, det är nära för väldigt många boende, det är flitigt använt och omtyckt. Det kan verkligen ifrågasättas om biltrafikens bekvämlighet ska gå före växjöbors behov av natur, rekreation, motion och biologisk mångfald. Ska bli intressant att följa utgången. (V) är enda partiet som motsatt sig trafikplatsen och intrånget i naturreservatet. Men det finns en folklig opinion mot. Idag återigen en mycket bra insändare i Smålandsposten!

Åkte Älmhult fram och tillbaka igår kväll och deltog i Pride Älmhult. Glatt och ungdomligt, god stämning. Kan inte bedöma hur många som deltog, men där var gott om folk.

Nu sätta på grillen och i morgon ledig lördag!

Carin Högstedt

170602

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

31. maj, 2017

Budgetarbete, stadsvandring ur synskadeperspektiv, Älmhult Pride, besöksnäring

Hemma rätt tidigt. Det sista mötet var en videokonferens via Skype med alla distriktsordförandena i vänsterpartiet. Premiär att använda ”Skype för företag” i ett sådant här sammanhang. Vi ordföranden brukar åka till Sthlm ett par gånger om året. Funkade så där för en del, men helt klart bra mötesform miljömässigt och tidsmässigt. Det visade sig att jag har detta program i kommundatorn. Dock gick inte min kamera igång, men ljudet var bra och jag hörde och såg allt som hände och övriga hörde mig. Det handlade om valrörelsen, om former, innehåll och attityder. Eftersom jag tillbringat tre lördagar under våren på vad vi kallar partiföreningsskola, så kände jag igen mycket av innehållet.

På förmiddagen hade SRF, Synskadades Riksförbund, bjudit in till stadsvandring med ögonbindel och vit käpp. Nyttigt – men svårt och tröttsamt. Jag blir yr när jag inte ser och det delar jag med andra. Bra samtal om de hinder vi mötte på gator, Stortorget och Storgatan. Vet inte hur många förtroendevalda som bjudits in att delta, men alla partier kunde varit där. Två kom. S+V. Från V som prioriterar tillgänglighetsfrågor var tre anmälda, en fick förhinder på grund av sjukdom i familjen, två kom. Och en socialdemokrat. Uppföljningsmöte senare i juni för att diskutera det vi upplevde.

I måndags kväll träff med KPR, Kommunala Pensionärsrådet, som är väldigt aktiva och insatta. Fem kvinnor representerade och vi, delar av fullmäktigegruppen, hade ett förtroendefullt samtal om bostäder, tillgänglighet, pensioner, LOV (lagen om valfrihet), kollektivtrafik, måltider, korttidsplatser med mera. Alla sådana här möten bidrar till kunskap som är bra underlag för beslut i politiska sammanhang. Personligen kan en också få nytta av kunskapen. Visste inte mycket om ”FixarRoland”, men han existerar och hjälper en med göromål i hemmet, inte utanför.  Från 67 års ålder har jag för mig.

Igår en heldag med kommunpolitik; först kommunstyrelsens arbetsutskott, där näringslivschefen redovisade från företagsveckan tidigare i vår. 34 företag besöktes, 28 av dem kände sig expansiva, fem oförändrade framåt i tiden och ett (socialt företag) hade det tufft. Över huvud taget hade de sociala företagen som besöktes varit oroliga för framtiden. Det är en för lång historia att berätta här och nu, men jag förstår verkligen oron! I övrigt var det mest frekventa som tagits upp svårigheter att hitta mark för verksamheter och rekrytering.

De blågröna presenterade sin budget. Den innehåller stort uttag av pengar från bostadsbolagen, stor nerskärning på omsorgen, mer resurser till utbildning och är i övrigt småtrevlig att läsa texten till. Återkommer om detta förstås. Vi i S+V presenterar vårt alternativ om en vecka.

En motion av Lena Wibroe (M), om en strategi för besöksnäringen, får bifall och det enda jag beklagar är att jag inte skrivit den själv. Men – som jag upplyste arbetsutskottet om – jag har inte vågat för risken att få nej, så mycket känner jag för själva sakfrågan! Underlaget till beslut var väldigt befriat från landsbygdsperspektiv! Besöksnäringen ligger ju där, på landet! Majoriteten hade den goda smaken att ändra beslutsförslaget i min riktning.

Så paus med lite budgetdiskussion inom S+V, gruppmöte inför kommunstyrelsen och en väldig massa ärenden på det mötet, men inte mycket till diskussioner. Det stora den här dagen var budgeten för 2018 och vilka kommentarer som skulle komma om den. Efter detta möte hade vi i oppositionen genomgång av våra budgettexter i, tror jag, ca fyra timmar. God stämning och konstruktivt, men vi blev trötta på slutet, medges.

Nu sitta ute en stund och begrunda livets gång och flytet i kommunala budgetar. I morgon ska jag roa mig med Pride Älmhult!

Carin Högstedt

170531

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

28. maj, 2017

Vattenbrist, Vårstad, dialogmöte på stan, VDFF-vinst igen, mycket cyklande och varmt

Maken L dragit fram vattenslangen, ett par hundra meter kollektiv slang som tar vatten från sjön. Härligt att kunna få lite liv i växtligheten här. Slangen räcker inte till allt, så jag fyller vattenkanna och vattnar för hand också.

Vilka vackra dagar det varit! Så bra att många människor var lediga  torsdag och fredag med strålande sol, i alla fall här i Småland och Växjö. ”Vårstad” i Växjö i denna helg med mycket underhållning och kultur på gatorna och på innergårdar. Väldigt mycket folk igår och vi i vänstern delade nya ETC-tidningen och (V)äxjös Kommunnytt, bjöd på kaffe och pratade med många flanerare.

Sedan till ”Myran” och Växjö DFF mot IFK Kalmar. Började bra med mål av DFF, men snabbt kvitterat av IFK och sedan rätt segt, tills i förlängningen då DFF gjorde mål och därmed vann den matchen också. Eva-Britt Svensson och jag satt envist i den brännande solen. Partikamrat Håkan föredrog skuggan. Det var varmt, det var verkligen varmt att cykla långa vägen från ”Myran” och hem. Jag var helt slut och orkade knappt pilla i mig den goda maten som maken L lagat till. Sov bra och tidigt uppe och i sjön. Simturerna blir längre och längre. Vattnet idag är 20 grader varmt. Riktig sommar i maj! Har väl hänt förr, men det jag läser om vattenbrist i Sverige är oroväckande. Vilken planering har kommuner med fler när vattnet sinar för många människor och djur? Det borde Växjös kommunstyrelse diskutera. Vi där är krisledningsnämnd också.

Kommunstyrelsen ska i alla fall få info om de stora idrottsföreningarna ekonomiska situation, de som äger arenor på Arenastaden. Och även ska de avtal vi har med dem ses över. Minst sagt märkligt att kommunen har avtal om mängder med timmar att använda, som inte används! Vi betalar hyra för lokaler, som inte används! Som sagt; på fråga så, jo, det kommer till kommunstyrelsen endera veckan.  Kanske på tisdag? Har ännu inte tittat på kallelser till kommunstyrelsen och arbetsutskottet på tisdag. Får bli efter karateföreställningen, som vi ska gå på i eftermiddag. Ena barnbarnet i Gasslanda tränar karate och nu får föräldrar och mor- och farföräldrar chansen att se vad de lärt sig sedan förra avslutningen.

Kommande vecka är det vandring på stan med SRF, Synskadades riksförbund. Det är också Pride Älmhult, som en del från Växjö, bland andra undertecknad, tänker delta i. För övrigt lär det bli en vecka med budgetöverläggningar och korrekturläsning av texter. De styrande M, C, L, KD, MP presenterar sin budget på tisdag. S+V några dagar senare.

Lupinerna har slagit ut. De finns i stor mängd bredvid min cykelväg och nu ska saxen med så jag kan plocka några med mig hem. Hundlokor och lupiner – så vackert!

Hade inte tid att lyssna på MP-kongressen mer än marginellt. Det som sas där om trafik, infrastruktur och bilismen stämmer mycket dåligt med den Trafikplats Fagrabäck som planeras i Växjö och försvaras av MP. Eller missuppfattade jag något?

Carin Högstedt

170528

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

26. maj, 2017

VDFF, SAIK, ETCVäxjö, Ryttartorpet, folkliv, Röd lördag, mikroplaster, rött o grönt, treårsfest

Premiär för ETC Växjö! Första numret kommit till lokalen på Klostergatan 9 i 5 000 ex för utdelning. Cyklade in till stan i fantastiskt fint väder. Vi var ett tiotal entusiaster som spred oss med det fräscha exet och jag ägnade en timme åt att dela ut på Storgatan. Gick bra. Första gången jag var inne i lokalen. Så perfekt för bokcafé, möten, föreläsningar… Öppnar i sommar. Idag bara depå för tidningen.

Läste tidningen väl hemma igen. Helt OK! Lidia Svensson är detta nummers ledarskribent. Hon är fritidsledare, journalist, HBTQ-engagerad växjöbo sedan 10 år. Lidia är en av fyra ledarskribenter, med lite olika politisk färg, röda och gröna. Det lokala innehållet är en intervju med fristadsförfattaren Nadia Tariqi, som nyligen kom till Växjö och Fria ordets hus, en artikel om en kandidatuppsats på Linnéuniversitetet om Storgatan i Växjö och ett reportage om mikroplasteroch konstgräsplaner och där får V-motionen om mikroplatser och plastpåseeländet utrymme. Med mera. Bra om behovet av alternativ till ”dinosaurier och troll” i mediautbudet av Lars Edqvist! Han har jobbat på flera tidningar i Växjö i en annan tid, när det var kamp om nyheterna och fullt på presskonferenser. Releasefest i eftermiddag, men jag står över den. Eventuellt tar maken L en tur till stan, delar ut och går på fest.

Fest var det igår – hela dagen firades Julia 3 år med besök av familjen här hos oss först med lunch, försiktigt bad i sjön, försök till metfiske och besök på lekplatsen. Nioårige Kasper L var mycket intresserad av fiske. Så åkte både vi och Julias familj ut på landet, till familjen Högstedt i Gasslanda, där bonuskusinerna väntade ivrigt. Dit kom även farmor till Julia, dotter till maken L samt två syskon till honom plus min äldsta dotter. Vi fick plats på verandan alla 15, tårtorna var goda och solen sken. Barnen lekte vattenlekar och sprutade vatten på varandra och vuxna med vattenspridaren (har egen brunn). På kvällen grill här hemma med maken L.s syskon och Julias farmor. Varmt hela kvällen. Tack till alla som bidrog till en jättefin födelsedagsfest och speciellt till Camilla, som fixat presenterna på Kreta och slagit in dem i vackra paket! Det senare är inte min bästa gren.

I onsdags kväll var V Växjö värdar på Ryttartorpet, som ligger vid Helgasjön, ett jättefint ställe dit folk gärna cyklar på onsdagskvällarna för då är det program. Musik av olika karaktär plus lite annat och sponsorerna (värdarna) bjuds på kaffe och våffla samt får presentera sin förening. Ca 150 i publiken denna första kväll för denna säsong. Hit kan alla komma och delta. Det är inga krav på att köpa något eller entréer. Många i publiken är pensionärer. Vi var fem V-partister som höll i värdskapet, delade ut information och pratade med folk. Jonas kom på vår nya cykel, som jag inte beskriver i detalj, den ska upplevas. Den innehåller många möjligheter, lyser röd och drivs med el. Ryttartorpet kan bli en tradition varje år för V Växjö. Vi sponsrar en god sak och vi får en trevlig kväll utan större åthävor. Eva-Britt Svensson höll talet som presenterade vår partiförening, kort och engagerat.

Började dagen med tidigt bad. Vinden har vänt och vattnet var faktisk betydligt kallare än förra veckan. Kom snabbt upp efter några simtag. Uppfriskande kan en kalla det.

I morgon har V Växjö röd lördag. Det betyder ett par timmar på Storgatan med flygblad, nya cykeln, kaffe och dialog. Därefter på fotboll med partivännen Eva-Britt – Växjö DFF spelar hemma. Innan dessa händelser fotboll på Brinkvallen här i vår stadsdel Sandsbro där dotterdotter spelar i SAIKlag. Och sommarvädret fortsätter! Syrenerna doftar och pilfinkarna är glada. Skäggdoppingen passerade på morgonen. Räknade till minst 10 ungar.  

Ha en skön helg!

Carin Högstedt

170526

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se