18. jun, 2017

Brf Sågverket 30 år, glad cykel, LSS, medborgardialog, bostadsbrist

Växjö DFF vann matchen igår med 5 – 0 mot Östersund! Hade gärna varit där, men nu hade vi fest i bostadsrättsföreningen samtidigt. Vi firade 30 år och såklart att maken L och jag ville vara där. Vi har ju bott här hela tiden! Makalös tur med underbart sommarväder, god mat från grillen på ”udden” vid bastun, mycket svår tipspromenad och trevliga grannar.

Innan dess ”röd lördag” på Storgatan med många samtal precis som i fredags, då vi också var ute med flygbladet, (V)äxjös Kommunnytt. Samtal om LSS och hur det kan vara att ha en dotter som är 30 år, som blivit fråntagen sin assistans och som mamma måste besöka varje natt. I ett års tid har detta pågått. – Vad händer i kommunen? undrade hon. –Ja, vad händer? Inte var det någon stor fråga i budgetdebatten fastän konsekvenserna av det som sker med förändringen av LSS är att ansvaret ligger hos kommunen. Vi som över huvud taget talade om LSS och hur människor fått sin frihet och vardag sönderslagen var vänsterpartister. Lite idéer till att pressa partierna på svar om hur de ser på LSS och framtiden kom vi fram till under samtalet. Som parti måste vi driva tillgänglighetsfrågorna och LSS ännu bättre.

Annat som kom upp i dialoger var den orättvisa pensionärsskatten, den inhumana utvisningen till Afghanistan, bostadsbristen och det faktum att tokmånga ungdomar/vuxna bor kvar hemma. I fredags ett envist strilande regn, igår sol och glada människor. I fredags gjorde jag slag i saken efter en tids funderingar på ny cykel. Nä, ingen elcykel utan en helt vanlig treväxlad cykel med rätt absurd dekoration. Grön och lila med blommor och blader. Jag valde mellan denna och en sådan som jag haft de senaste 15 åren och som nu åker till Atrium (socialt företag), där de åstadkommer underverk med cyklar. När jag såg att det bland blommorna står skrivet ”Karin i Rio de Janeiro” (!?)så var valet avgjort. Noterar att cyklar inte kostar mer än för 15 år sedan.

Badsäsong igen. 19-20 grader igår i vattnet. Och nu kommer solen fram.

Carin Högstedt

170618

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

15. jun, 2017

Den blomstertid nu kommer, skattedebatt, 25 milj mindre till äldreomsorg

Så är det bara resten kvar. Budgeten fastställd efter många timmars prat. Nu ska (V)äxjös Kommunnytt skrivas, redigeras, tryckas och delas ut i ca 10 000 ex. Jag blir lite ur balans av så mycket sittande, lyssnande och ältande med mig själv. –Säga något eller avstå? Vilket är bäst i varje läge? Självfallet vann den moderatledda alliansen M+C+L+KD+MP och det betyder att äldreomsorgen ska bantas med 25 milj kr. Det betyder också att kommunhuset ska säljas och en vinst på 70 milj kr ska in i kommunens verksamhet. Lösa boliner kan tyckas. Men den här alliansen har haft tur många gånger. Nya statsbidrag, utdelning från Kommuninvest m fl plötsliga inkomster har räddat boksluten.

Det blev inga nattmanglingar. Med nuvarande system med en budget som ställs mot en annan blir det en votering och utgången är given. Ingen spänning överhuvudtaget. Förr kunde det bli kanske 25-30 voteringar och utgången var inte klar i förväg. Det gick att få igenom ändringar. Och ja, det var i alla fall roligare förr!

För de som lyssnade på debatten var det möjligt att urskilja den ideologiska skiljelinjen mellan de styrande partierna och oppositionen S+V. Det gäller finansieringen, mål och medel. Skattehöjning kontra att ta från bostadsbolagen. De 38 ören vi föreslog att skatten skulle höjas med upprörde de borgerliga väldeliga. De 20 kr som medborgarna redan betalar i skatt i kommunen nämndes inte. De 38 örena däremot skulle få människor att välja bidrag istället för arbete. Just den 100-lappen/månad för de med vanliga inkomster var ifrågasatt i snart sagt varje inlägg från motsidan. Vi förklarade gång på gång att vi med hjälp av de 71 milj kr, som det ger till den gemensamma kassan till skola, vård och omsorg, kan bevara välfärden och att de med låga inkomster tjänar på den gemensamma solidariska finansieringen. Det intressanta är att när omsorgen om äldre och personer med funktionsnedsättningar ska skära ner med 25 miljoner, så ska det inte drabba verksamheten! Ingen vill vidkännas att det kommer att ha betydelse, fast summan är så stor att den motsvarar 50 tjänster. Nä, där går en ledamot från C upp i talarstolen och räknar upp allt gott som omsorgsnämnden vill genomföra, till synes obekymrad om att undersköterskorna redan är för få och många är stressade och pressade. Han är en hedersknyffel egentligen, stolt över sitt uppdrag i nämnden. Men de ”effektiviseringar” som ska göras – de kommer inte att gå oförmärkt förbi.

Nu kl 9.30 onsdag förmiddag gör jag paus för att gå på skolavslutning i Sandsbro skola. Ett barnbarn slutar tvåan, ett trean. Vädret sådär men det regnar inte. Det är viktigt för det är skolgården som gäller. Gympasalen brann ju ner vid årsskiftet. Sedan är dagen fylld med skrivarbete. Återkommer ikväll.

Fast nu, 14.30, har jag fått paus! När jag efter skolavslutningsfirande kom till partiexpeditionen  hade kamraterna i redaktionen klarat av det mesta med flygbladet. Nu återstår tryckning och utdelning av ca 800 ex i södra kommundelen idag. I morgon på Storgatan och Willys Teleborg, lördag ”röd lördag” med kaffe och flygblad på Storgatan igen. Måndag-tisdag nästa vecka fullt upp, men sedan lugna gatan till början på augusti. Så skönt!

Skolavslutningen gick jättebra. Alla klasser sjöng en sång, sexorna, som slutar Sandsbro skola, fick presenter och tal av skolledningen. Allt avslutades med Den blomstertid som kommer. Och det slog mig. Den sjöng vi när jag gick i skolan också. Men den är inte uppdaterad. De blommor vi plockade då och tänkte på är nu överblommade. Visst är det så? Syrenerna, lupinerna. De förra är helt över, lupinerna har blommat ca 10 dagar. Tankeväckande.

En sommarpratare ska jag inte missa: 14 juli, Johannes Anyuru, författare, poet med rötter i Växjö. Lovordad för den senaste boken om mödrarna som ska gråta (tappat korrekt titel just nu). Sommarläsning hoppas jag.

Carin Högstedt

170615

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

13. jun, 2017

Budgettal fullmäktige 170613 oredigerat, fortsättning följer

Budgettal 2017, Carin Högstedt (V)

Alla lyssnare, tittare, åhörare!

I lördagens DN hade Niklas Orrenius en nyhetskrönika, som är svår att gå förbi: Hamzeh, 19 år, landade i Kabul en timme efter sprängladdningen, som tog livet av 100-200 människor. Han kunde inte låta bli att titta i kratern och såg en massa kroppsdelar. Hamzeh är för första gången i sitt liv i Afghanistan. Gränspolisen frågade honom om han är afghan. Han visste inte sa han. Han har bott två år i Sverige men är född i Iran. Orrenius träffade Hamzeh första gången i förvaret i Åstorp. Han har följt honom per telefon. Hamzeh fick motsvarande 300 kr när han kom till Kabul av en hjälporganisation. Han har tio kr kvar när han berättar för Orrenius att folk skrattar åt honom när han frågar efter jobb, att han tog bussen till en annan stad och att det är likadant där. Ca 1000 män samlas i en rondell tidigt på morgnarna för att om möjligt kunna få ett påhugg  på något bygge. Hamzeh också. Finns inga. Människor här som har möjlighet flyr landet, bygger inga hus. Han bor tillfälligt hos en snäll kvinna med sex egna barn. Han har sett var uteliggarna håller till. Han är snart där han också, säger han. Han har ingen släkt, inga kontakter. Han ser hur polisen skjuter demonstranter. Han är livrädd.

Detta sker mitt framför oss nu. Det minsta vi kan göra, som individer, partier, i organisationer är att stötta Vistårinteut-rörelsen, sprida kunskap om det som pågår, påverka i humanistisk riktning. Om vi skulle åka till Afghanistan och hämta tillbaka Hamzeh och de andra, skulle vi inte komma in. Det är alldeles för farligt enligt UD. Amnesti nu för de barn och unga som riskerar utvisning till Afghanistan.

Ett annat mörkt stråk finns många berättelser om. En mycket tydlig sådan är Smålandspostens Inblicksredaktions berättelse om Per Berg, 30 år men på 2 års nivå i utveckling. Han har haft personlig assistans 106 timmar i veckan enligt LSS. Nu är det slut med det. Inte för att Per klarar sig själv, utan för att… ja, vad? Det är värre än en Kafkahistoria att begripa. Det handlar ju om människor som är totalt beroende av andra för att klara vardagen. Frihetsreformen. LSS. Sparobjekt? Kan det vara möjligt i Sverige 2017?

Häromdagen kom nyheter om att kvinnors sjukskrivningar på grund av dålig arbetsmiljö ökar. Sjukskrivningar är frekventa inom de kvinnodominerade arbetsplatserna skolan, vården, omsorgen, i Sverige, i Växjö kommun. Växjö kommun ska ha gott rykte som arbetsgivare – annars blir det ännu svårare att rekrytera. Såg att andra kommuner nu beslutar sig för maxantal medarbetare som en chef ska ha att chefa över. Har Växjö kommun något sådant på gång? Flera av förslagen i S+V-budgeten under område arbetsgivare skulle skapa ett hållbarare arbetsliv med friskare medarbetare: Heltider som norm, tillsvidareanställning som norm, kortare arbetstid istället för löneökning, på sikt bort med delade turer. Bra så långt, men vi kallar området ”Makt och inflytande över arbetet” och inte bara för att det låter bra. Vi i V tror att det finns all anledning att göra en maktdelningsreform, där personal ges mer utrymme för självstyre; intraprenader eller liknande. Att känna delaktighet och inflytande på arbetsplatsen skapar förutsättningar för trygghet och frisknärvaro samt attraktionskraft. Viss decentralisering är aldrig fel. Försöksverksamhet med kortare arbetsdag drar också intresse till sig. Växjö kommun ska vara steget före som arbetsgivare.

Det är stora skillnader mellan de båda budgetförslagen, speciellt vad gäller finansiering. Vi i S+V tar in mer pengar från invånarna för att ge tillbaka bra äldre – och tillgänglighetspolitik, god utbildning och social politik. Vi har stora mål – att minska klassklyftorna, att avskaffa barnfattigdomen. Vi löser inte det  med en budget, om vi skulle vinna omröstningen, men inriktningen är självklar för oss. Det är en ideologisk grund som ger mig/oss trygghet. Vi vet vart vi ska: Jämlikhet, jämställdhet. Ett samhälle som ger medborgarna tillit. Där varken innanförskapet eller utanförskapet bygger murar och vallgravar. 38 öres skattehöjning är faktiskt en viktig pusselbit i strävandena för en kommun där alla barn blir sedda, hörda och förstådda, där skolan är avgiftsfri, inte bara på papperet, tillgänglighet är genomförd och äldre har en måltidsmiljö som är värdig och inte befordrar undernäring och kan fylla vardagen med aktiviteter. För att nämna några möjligheter 38 öre mer skatt ger.

Agenda 2030 – handlar om att globalt arbeta med FNs 17 mål för en hållbar värld. Det handlar om att avskaffa fattigdomen, skapa fred, utbildning till alla barn och unga, klimatåtgärder. Det är bråttom. Mycket av arbetet som Sverige åtagit sig genom att skriva under hänger på kommunerna. Och kommunerna ska göra det ihop med sina invånare. I min vision är det ett arbete som kan skapa förståelse och dialog mellan grupper och individer, stad och land, unga och äldre, nya svenskar och gamla. Allas kunskaper, krafter och fantasi ska tas tillvara för en bättre värld, som vi kan överlämna till kommande generationer med gott samvete.

Bifall till S+V-budgeten

 

 

 

 

 

10. jun, 2017

Besök på Rättspsyk, "från nervdroppar till meningsfull vardag", budgettal och kval

Igår skulle mamma blivit 101 år, om hon levat. Brukar försöka frigöra mig från vardagen just den dagen. Det brukar vara fint väder. Igår dock ett mycket intressant besök tillsammans med regiongruppen (V) på Rättspsyk i Växjö och efterföljande lunch och möte ute på Sigfridsområdet.

Biträdande verksamhetschef gav en ingående presentation av Rättspsykkliniken och svarade på många frågor. Sedan fick vi av flera andra personal info om bemanning, rekrytering, sysselsättning, aktiviteter, utslussning, möjligheter till studier och mycket annat. Skriften ”Från nervdroppar till meningsfull vardag”, Rättspsykiatrin i Växjö 100 år, fick vi med oss. 1906 togs de första patienterna emot. Lönerna 1917 var för en överläkare 8 900 kr/år. Manlig skötare 660 kr/år och kvinnlig skötare 370 kr per år. Alla anställda hade fri bostad och värme.

Motiverande samtal och varierat utbud av aktiviteter är delar av behandlingskonceptet. Säkerhet är högprioriterat. Svårt med rekrytering av sjuksköterskor. Förstod att i utbildningen av sjuksköterskor inom den somatiska vården ingår ungefär en dags utbildning i psykiatri. Tala om att kropp och själ hör ihop! Det måste gå att ändra på! Jag ventilerade våra tankegångar kring universitetssjukhus och nischen rättspsykiatri. Två gånger har vi motionerat om det utan att få politiskt stöd. När vi talar med professionen så brukar det vara positivt. Så också här.

1907 bildades en lokal fackförening som anslöt sig till Svenska hospitalpersonalens förbund. Ledningen där sa dock nej till att kvinnor var medlemmar och efter att ha hotats med avsked, så lämnade de facket. Men 1917 ändrades inställningen. Nu fick kvinnor bli medlemmar. 1967 tog Kommunal över ansvaret för de fackliga frågorna. Ja, jag kan inte låta bli att läsa lite i den fina och intressanta historiska skriften vi fick.

På det efterföljande gruppmötet pratades mycket om S+V+MP-budgetförslagets innehåll. Alla verkade glada och nöjda med det.

Hem rätt tidigt på eftermiddagen och lagade god mat – igen. Vi har återupptagit att laga mat från grunden – efter en period med för mycket hämtmat och lite slarvigt. Nu är det rotfrukter och grönsaker i gryta med egenodlade kryddor och något grillat till det. Såg en mycket fin Amiral (fjäril) på altanen och bestämde att det var nog en hälsning från mamma.

Lördag förmiddag nu. Trist väder. Fullt med måsten – budgetanförande och djuplodande genomgång av mina ansvarsområden. Vi har delat upp de olika politikområdena mellan oss i fullmäktigegruppen. Tisdag-onsdag fullmäktige, heldagar. Sedan nertrappning, skolavslutning (barnbarnen), midsommar…

Carin Högstedt

170610

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

7. jun, 2017

Presentation budget S+V, spöregn, skattehöjning kontra uttag av bostadsbolagen

Vilket ösregn! 20 mm hittills idag och 12 mm gången natt. Det är en välbehövlig rotblöta, men inte något kul väder, höstlikt, kallt.

Intensiv dag med det ena efter det andra och gemensam presskonferens S+V om vårt budgetförslag. Ingen köbildning men Smålandsposten och Vxonews (nättidning) där och frilansjournalist gjorde intervju innan. Bra jobbat av ”politiska samordnaren” Julia Berg, som hållt i trådarna för att sy ihop budgeten till en helhet. Den skiljer sig i väsentliga delar från den borgerliga. Det gäller finansieringen – skattehöjning kontra uttag från bostadsbolagen. Det gäller prioriteringar. S+V höjer skatten med 38 öre vilket ger plus 71 miljoner. Det motsvarar exakt den summa som de borgerliga sänkt skatten med under sina regeringsår. S+V lägger intäkterna på framför allt skolan, men även omsorgen och kultur-fritid. Där ska vi satsa på ridsporten. Skolan handlar om plus 153 milj kr som ska användas till färre barn i förskolans grupper/de lägre klasserna, skyddskläder för personal, fler kompetenser i elevhälsan, fler pedagoger. Det är mycket som behövs. Inom omsorgen skiljer det 30 miljoner kr mellan de båda förslagen, där S+V vill öka och majoriteten dra undan medel.

Skrev under eftermiddagen ett manus på ovanstående tema till baksidan på (V)äxjös Kommunnytt, som ska komma ut nästa vecka efter två dagars fullmäktige, både ordinarie sådant och budgetfullmäktige.

Såg att moderata kommunalrådet Rosengren gjort en analys av vad vår skattehöjning och S+V+MP-ledningens i Region Kronoberg föreslagna skattehöjning skulle göra för ett hushåll med en polis och en universitetslärare ( såg det på twitter), som tjänar drygt 70 000 tillsammans per månad. Har inte kollat rimligheten i beräkningen, men en högre skatt på 7 000 ca på ett år skulle det leda till enligt Rosengren. Det kan faktiskt detta par uppskatta (hm) om de ser till vad de får för pengarna: Tryggare barn, sjukvård, ålderdom, fler lärare – öht ett bättre samhälle för flertalet. Långt ifrån alla är skräckslagna inför skattehöjningar som går till exempelvis vården. Nästan alla har anhöriga som är beroende av mediciner, vård och omsorg varenda dag. Väldigt många är villiga att betala lite mer för att bidra solidariskt till en god framtid.

Strax till V.s kommunala grupps möte. Valfrågor, budgetrapport med mera.

Carin Högstedt

170607

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se