27. jun, 2017

Storgatan gågata eller cykelgata? Vena socken, misslyckade pelargoner och vulgär hortensia,

Tog en cykeltur med nya ”KommunNytt sommar” och delade för första gången på Långarör, ett sommarstugeområde från 1940-50-talet, bedömer jag, där nu de flesta stugorna är åretruntboenden och ombyggda till max eller helt nya. Fler brevlådor än jag trodde och ett helt nytt bostadsområde på väg att byggas, allt nära Helgasjön. Långarör innehåller ett långt gravröse. Har glömt åldern, men det är långt och pampigt. Har alltså varit bebott länge här. Trevligt, mysigt område, inget hus det andra likt nästan, förutom de som håller på att byggas i nyröjd mark.

Kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen hade möte idag om ett specifikt ämne, trafiksäkerhet. Ett nytt trafiksäkerhetsprogram ska skrivas och beslutas. Det gällande är från 1997 så det är på tiden! Bra att tjänstepersoner, som jobbar med ett nytt program, tar in åsikter på ett tidigt stadium. Mötet välbesökt och informativt. Viktigast ansågs – och jag håller med – att barnen via skolan får trafikkunskaper som sitter i ryggmärgen. Det går inte att separera alla trafikslag överallt. Vi får lära oss att samsas. Men cykelfri Storgata-gågata vore värd att pröva i Växjö. Senast idag höll jag som gående på att bli överkörd av cyklist. Så satt jag på uteservering på Klostergatan från tio över elva och fram till kanske tio i tolv. Gågata. Den ena långtradaren efter den andra passerade, kanske en meter från serveringen. Ingen trevlig miljö. De ska leverera varor till butiker. Det ska ske före kl 11, men ingen bryr sig. Situationen skapar inte den lugna atmosfär som besökare, turister och vanliga invånare vill ha.

Arbetade hela dagen igår med att planera årets släktträff med mina bröder och respektive. Det blir koncentration på Vena socken, där vår farmors rötter är djupa. Byar som Dalsebo, Svinhult, Kvarnarp, Blaxhult, Junnarp, Hyggelsebo, Bredbol, Ungsberg (namnen rena poesin) ska besökas. De flesta gjorde min mellandotter och jag rekognocering på förra sommaren, men vi gör om det på torsdag, så jag har tillståndet på vägarna klart för mig, om det nu finns farbar väg, till i augusti då släktträffen äger rum. I många fall har jag nu grepp om vilket hus i en by jag söker. Sveriges bebyggelse landsbygden Kalmar län, från 1960-talet är till stor hjälp liksom mantalslängder och hembygdsböcker, typ ”Dalsebo by”. Men i visa fall, som t ex Svinhult, är det öde sedan 1940-talet. Och i andra fall omöjligt att veta vilket hus, eftersom det är borta sedan länge men kanske nybyggt på platsen.

Ikväll riktigt drägligt väder. Har varit bedrövligt blåsigt och kallt. Nöjd med det mesta av våra planteringar. Fikonträdet frodas och det är liv i olivträdet. Petuniorna är urvackra, nysatta kaprifolen har tagit sig bra. Hortensian är aningen vulgärt stor och röd eller? Pelargonerna de sämsta i mannaminne. Eller mitt kvinnominne snarare. Ska ta lite foton i morgon och lägga ut. Inte min starkaste gren men i alla fall. Så ska maken L och jag på bio med barnbarnen. ”Dumma mej 3” – kan den heta så? Premiär.

Ser i dagens Dagens ETC att en studie visar att en förskjuten dygnsrytm och dålig sömn kan återställas med camping. Jomenvisst, vetenskapligt eller ej, fanatiska tältare som maken L och jag har varit, vi har sovit väldigt bra utomhus. Vi har slagit upp tältet utanför altanen för att kunna sova ute. Vi har campat genom Europa och mått väldigt bra av det. Det är väl inget konstigt. Människan är inte skapad för den torra inomhusluften. Jag sover bättre kommande natt för att jag cyklat omkring i ca 1,5 timme ikväll än om jag inte gjort det.

Carin Högstedt

170627

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

25. jun, 2017

Midsommarfröjder, då och nu, amnesti nu! RUT 10 år, moralisk hållbarhet, solidaritet

Trotsar vinden, molnen och kylan (13-14 grader) och sitter ute och skriver. Klockan är halv nio på förmiddagen, söndag efter midsommar. Börjar landa efter den plötsliga ledigheten, som kan ge mig lite ångest; i vilken ände ska jag börja göra allt det som är eftersatt och som jag tänkt? Det ordnar sig känner jag nu.

Maken L och jag var hos barnbarnen med fler i Gasslanda på midsommarafton. Väderprognosen sa att i Gårdsby (2 km från G-landa) skulle det börja regna kl 17.00. Och banne mig, prognosen höll på minuten! Men då hade vi grillat, ätit ute, fortsatt med att äta jordgubbar, gått runt byn (en bra bit), spelat krocket och boccia, så kl 17.00 blev det kaffe och farmors synnerligen läckra jordgubbstårta i verandan. (Oj, skatungar i fejd med varandra. Jagar varandra runt en buske. Eller är det en lek?)

Tänker på midsommartraditioner, de som min familj hade på 60-talet när familjen bodde i torpet Smältängen, mellersta Kalmar län, utanför Oskarshamn. Jag hade flyttat hemifrån men besökte gärna mina föräldrar under midsommar och på semestern. På midsommarkvällen gjorde vi upp en eld utanför huset och grillade korv. Där var mamma, pappa, mina tre yngre bröder, min dåvarande man och sedan 1965 en dotter. Det var det hela. På dagen åt vi säkert gott. Det gjorde vi alltid. Mamma var fenomenal på god mat och kakor/tårtor. Senare på kvällen brukade det vara någon Agatha Christie-film eller liknande höjdare på TV. Jag gick naturligtvis gamla vägen ner mot sjön och plockade blommor. Floran här var mångsidig – jag skriver ”var” för vägen är bortsopad nu och därmed kanske stor blåklocka, backsippa, mandelblom, kattfot… Kalmar läns flora är för övrigt betydligt rikare än Kronobergs.

Läser Tove Lifvendahls ledare i SvD denna dag 25/6. Läsvärd minst sagt och här är avslutningen: ”V, MP och L har nu lagt sin röst på amnesti-alternativet. SD är bortom allt hopp. Min fråga: finns det bland andra partier något som har förmågan, orken, viljan att tänka längs en väg som både principiellt och praktiskt, moraliskt, politiskt och ekonomiskt bär framåt?” Hon berättar om att nyligen dränkte sig en 16-åring i Halmstad i desperation, att av 50 kommuner säger sig drygt hälften känna till självmordsplaner. Vi talar om de ungdomar som väntar på besked om utvisning eller ej. Om de som utvisas till Afghanistan, ett land som de ofta inte varit i över huvud taget. Vi talar om ungdomar som går i skola i Sverige, som om några år är färdigutbildade och behövs på en arbetsmarknad som skriker efter kompetens och nya medarbetare. Vi talar om Afghanistan, ett land dit ingen rekommenderas att åka, för det är farligt, livsfarligt. Men dit skickar Sverige medvetet unga människor rakt ut i ingenting, inget jobb, inga kontakter, inget hem, ingenting mer än gatan,  kriminalitet och prostitution. Eller döden. Amnesti nu! Förläng inte plågan!

Läser också Nina Björks suveräna artikel i DN idag: ”När Sverige la ut livet på entreprenad”, om RUT-avdraget 10 år. Jag kan inte återge den långa artikeln – läsvärd i högsta grad! – men hon resonerar kring det faktum att vissa jämför människor och maskiner och menar att en investering i en maskin ska vårdas på bästa sätt av de som är experter och samma sak med människor. Varför ska den som är jurist inte ägna sig åt det istället för att vabba eller läsa läxor med barnen? Det finns ju andra som är bättre på de ”enkla” jobben? Enkelt uttryckt: ”Vad händer när vi betalar andra för att leva våra liv?” Nina Björk avslutar med slutsatsen att om vi inte hinner leva våra vardagliga liv, varför har vi då ett liv? ”Om det är vad realismen kräver – ja, då måste vi sluta vara realister. Om det är vad den kapitalistiska ekonomin kräver – ja då måste vi å det snaraste börja arbeta för en annan ekonomi”.

Nu trotsar jag inte bara vind och kyla utan även ett rejält regn. Under tak i hörnet på altanen går det, men skönt är det inte längre. Bra för grundvattnet dock!

Fick iväg en insändare till ETC Växjö tillsammans med maken L igår. Vi skriver om Trafikplats Fagrabäck och det nödvändiga behovet av omställning för att nå miljömålen och överlämna en hållbar utveckling till kommande generationer. Amnesti för ungdomarna som riskerar utvisning är också en hållbarhetshandling. Vad ska barnbarnsbarnen tänka om oss annars?

Carin Högstedt

170625

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

22. jun, 2017

Skatteparadiset Sverige, ETC, 50 miljarder i förmögenhet, jordgubbar, Trafikplats Fagrabäck

Tre dagar i rad har Dagens ETC rapporterat om ”skatteparadiset Sverige”, där butiksbiträdet på Willys betala mer i skatt än ägaren till Willys, Antonia Ax:son Johnsson, 23% respektive 18%. Antonia har en förmögenhet på 50 miljarder. Som jämförelse omsätter Växjö kommun 5-6 miljarder per år, en kommun med 90 000 invånare. Sverige är ett extremland. Ekonomen Stefan De Wylder har uttryckt sig så här i Aftonbladet: ”Den som idag går omvägen över Panama för att minska sin skatt är en åsna”. Sedan 2005 har Sverige avskaffa fler skatter på kapital än något annat land i västvärlden: Arvs- och gåvoskatt, förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, generösare regler för aktieinnehav…

Väldigt bra redovisning 20-22/6! Bra bakgrund till valrörelsen! (V) är väl det enda partiet som driver frågan att rika ska betala (lite) mer i skatt!? I dagens tidning uttalar sig Magdalena Andersson bl a. Självklart sticker det i ögonen, säger hon. Men vad händer?

Vilket otroligt klassamhälle Sverige blivit! En person har 57 miljarder och samtidigt ska 25 miljoner sparas på äldreomsorgen i Växjö kommun. Kvinnors ohälsa på grund av dålig arbetsmiljö ökar och personer med funktionsnersättningar mister sin assistans. Föräldrar och andra anhöriga sätts i jättesvår sits. Friheten och möjligheten att leva ett värdigt liv för alla är ifrågasatt.

ETC Växjö är en tillgång! Varje fredag kommer den nya lokaltidningen. Idag (torsdag!) finns ett reportage om Trafikplats Fagrabäck och den utredning, kan en kalla det, som privatpersoner gjort och skickat till förtroendevalda och media. Eftersom utredningen stöder V.s linje, nej till 280 milj kr för att uppmuntra till mer bilism, så har vi tackat och berömt Kjell Johansson som lagt tid på att uppehålla sig i nuvarande rondell och noggrant bokfört bilar, kötider etc. Ingen media brydde sig om denna analys och genomgång av ärendet. Kjell mailade om ointresset. Jag tipsade om ETC Växjö och det gick vägen. Bra artikel idag!

Hoppas fler och fler uppmärksammar både Dagens ETC och ETC Växjö och blir prenumeranter! Vi behöver dessa tidningar med röda och gröna förtecken!

I morgon är det midsommarafton på den rätta dagen, 23/6, ”gamla midsommarafton”, min pappas födelsedag och min och maken L.s bröllopsdag. Vi ska ut på landet och ha trevligt med barnbarn med flera. Vårt bidrag till maten är jordgubbar. Handlade idag för att säkert få några. Tre liter. Inte en enda gubbe var dålig ens i kanten! COOP Norremark.

Nu grilla några korvar och läsa tidningar.

Ha en riktigt skön midsommarhelg!

Carin Högstedt

170622

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

21. jun, 2017

Sammanträdesfritt, idrottsarenor, jordgubbar, SRF, sommarflygblad

Per cykel in till kommunhuset på förmiddagen. Trevligt möte med Eva (C) och tjänsteperson Helén. Planering av tillgänglighetsarbetet till hösten och diskussion om utvärderingen av den rätt nya organisationen: De två samverkansråden, tillgänglighetslinjen, direktmötena med tema tillgänglighet.  Hemåt på cykeln, som nu gått några mil, distansmätare installerad. På vägen delade jag de sista (V)äxjös Kommunnytt i två HSB-områden. De få människor som var hemma och ute mitt på dagen var mycket trevliga. En man visade sig kunna vår adress i huvudet. Han har arbetat på posten. Vi pratade om våra respektive lägenheter, HSB och byggda ungefär samtidigt. Båda nöjda och glada över att bo i markplan på äldre dar.

Stannade vid COOP, rätt svett i värmen, köpte jordgubbar och det första jag gjorde äntligen hemma var att äta somrig lunch, jordgubbar i youghurt. Nu är det mötesfritt och ledigt! Endast ett möte nästa vecka och hela juli är kalendern tom på politiska sammanträden. Men sysslar gärna med politik även i juli – brukar få ihop både motioner och insändare. Sedan har vi i vänsten i Växjö kommun fått till ett sommarblad – ett Sommarkommunnytt, vikt A4! Det är under tryckning nu och kan delas hela tiden fram till mitten på augusti. Jag fick idén i vintras och nu är den förverkligad av tre nya i vår kommunala grupp! Jag är lycklig över detta. En ska ju ändå röra på sig och kan ta det när det passar.

Härlig eftermiddag på altanen. Läst Hus & Hem. –Ja, tittat på bilderna i alla fall. Igår sex möten på raken och ganska spak när jag kom hem. Bland annat en träff med SRF, synskadades riksförbund. Vi följde upp det vi iakttagit när vi var på stadsvandring med SRF häromsistens. Bra genomgång av stolpar i vägen, illa parkerade cyklar, trottoarpratare och möjliga förbättringar av våra beteenden och gatumöblering för att underlätta för synskadade att ta sig fram utan olyckor. Som vanligt konstateras att förbättringar för synskadade leder till förbättringar för alla människor.

På kommunstyrelsens arbetsutskott fick vi en bra redovisning av de stora idrottsföreningarnas ekonomi, de som har byggt arenorna med lån från kommunen. Vi fick också belysta de avtal om kommunens hyra av arenorna, som inte används fullt ut eller i ett fall mycket lite. Fortsättning följer om detta. Två V-motioner inom funktionsnersättningsområdet avslogs. I ett fall rakt av och i ett annat med ett mer inlindat avslag. Det senare handlar om att använda en modell från Skellefteå som går ut på att anställa studenter som gått ut särgymnasium med vettiga villkor. Som ersättare kunde jag inte yrka, men motionerna kommer att passera kommunstyrelsen och fullmäktige.

Nu är maten färdig och jag slutar skriva. Ska njuta av en vacker försommarkväll.

Carin Högstedt

170621

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

19. jun, 2017

Sustainable Småland, koldioxidfri betong, Agenda 2030, Destination Småland

Började hemmakvällen med ett dopp i sjön. Klibbig efter varm och aktiv dag. Aningen kallt i vattnet men fullt acceptabelt. Ingen längre simtur dock. Började dagen med att få syn på en hare, som åt friskt av gräset utanför altanen. Kollade med vänner via facebook. –Jo, det var nog en tyskhare. Långa ben. Fick medhåll av två vänner.

Mycket intressant förmiddag! ”Sustainable Småland”, en förening vars medlemmar är företag, kommuner m fl, som är intresserade av hållbar utveckling, hade bjudit in till öppet styrelsemöte och utflykt per buss. Jag är väldigt glad att jag fick en inbjudan och att jag kunde följa med. Syftet var nämligen att undersöka hur mål 11 i Agenda 2030 kan förverkligas. Det målet är inget mindre än ”Hållbara städer och samhällen”. Det finns 7 delmål. Det första lyder: ”Senast 2030 säkerställa tillgång för alla till fullgoda, säkra och ekonomiskt överkomliga bostäder och grundläggande tjänster samt rusta upp slumområden.” Globalt. Fatta! Det är gigantiskt. Och det enda rätta! Hur tog vi oss då an detta idag? – Jo, vi åkte runt och tittade på bostadsområden, nyss färdiga och pågående i Växjö stad. Vi lyssnade på respektive byggbolags information och tittade runt på Skärvet, Strandsnäckan, Pelarsalen, Gamla Vattentornet. Vi, ca 30 intresserade från företag och kommuner, lyssnade på Skanska. Som alltid är Skanska respektingivande när det gäller miljö- och klimatarbete. De fick nog av RocaGil-skandalen och tunneln i Hallandsåsen för många år sedan. Därefter har de satsat på miljö-klimat och har gott självförtroende på det området. Det händer mycket på energiområdet, på material utan gifter och de dokumenterar så att allt ska kunna återanvändas. De tänker och agerar cirkulär ekonomi.

Vi lyssnade på NCC, på HSB, på A-betong och Cementa. Det senare är väl koncernnamnet där A-betong ingår. Lite osäker men så måste det vara. Cementas vision är ”noll koldioxidutsläpp under produktens livscykel”. Medlen är energieffektivisering, biobränslen, nya cementsorter, koldioxidupptag i betong, koldioxidavskiljning, lagring eller återvinning. Går inte in på detaljer. Impad av medvetenhet och ansvarstagande.

Nåväl. Vi såg och hörde om nya bostäder, mestadels bostadsrätter, fina som snus och de går lätt att sälja. Priserna är två miljoner och uppåt. Pooler och takterasser, tvättstuga i varje bostad etc. Mycket miljö- och energitänk, utan tvekan. Men nu ska ju Agenda 2030 omfatta även social hållbarhet! Alla människor ska ha tillgång till ekonomiskt överkomliga bostäder. De vi såg idag kan tillräckligt många efterfråga, men långt ifrån alla. Där är den stora utmaningen. Hur skapas bostadsområden och bostäder så att alla unga kan flytta hemifrån, när de är vuxna? Hur skapas bostäder som studenter, låginkomsttagare och nya svenskar kan efterfråga? Hur ska alla kategorier människor få en chans att träffas och prata med varandra? Jag ser fram mot fler sådana här möten då kommunikationer (som också hör till mål 11) diskuteras och så den sociala hållbarheten med särskild tonvikt på barn, äldre och kvinnor. Som det står i FNs Agenda 2030, som Sverige skrivit under och Växjö kommun har beslut på att bidra till att förverkliga.

Tack till Sustainable Småland – bra initiativ! Lärorikt. Vet mycket mer om betong t ex.

Så till Destination Småland och styrelsemöte. Som i alla bolagsstyrelser inte så partipolitiskt. En kan ta upp diskussioner och frågor och det är ingen som yrkar avslag. Allt för bolagets och uppdragets bästa. Jag informerade om att ett förslag att göra en strategi för besöksnäringen är på väg till Växjö fullmäktige. En M-motion, som jag livligt understödjer. Tog upp frågan om ”idrottsturism” – Växjö DFF.s framgångar – vad kan Destination Småland göra?  -Inget självklart svar ännu, men jag tror det finns ett vakuum. Kvinnors fotboll har nyss blivit intressant. Kan den här regionen göra något av det?

Underbar kväll! Maken L sitter och sliter med budgethandlingar inför två dagars regionfullmäktige. Avundas inte. Så glad att i morgon är det fullt med möten och sedan är det ett på onsdag och så är det semester!

Carin Högstedt

170619

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se