7. jul, 2017

Datorkrasch, fågelliv, tyskhare, sol en hel dag, Bergveckan, Almedalen

Igår morse var omvärlden mjölkvit, när vi steg upp. Men dimman lättade och en ytterst vacker dag började. Jag satt i solstol i timmar och bara tittade; sädesärleungar i gräset. Tyvärr lätta byten för katter. Ringduvorna kuttrar. Tyskharen kom sättandes, stannade och åt av växtligheten, skuttade vidare. Storlommen dök och simmade långt under vattnet. Fiskmåsarna härjade, som de gör när något hotar deras ungar och bon. Skator är det gott om. Svart katt och randig katt väste mot varandra men nöjde sig med det. Inget blodvite.

Ja, det var en härlig dag med tid för vila och njuta. Datorn ute på bordet. Den blev  jättevarm, så jag la ner den på en stol med filt över. Musen mellan skärmen och tangentbordet. Maken L sätter sig på stolen. Krasch! I varje fall skärmen är trasig. Maken L ringer till den firma vi brukar anlita. De har semester. Googlar och på tredje försöket svarar en person och han kommer förbi inom ett par timmar och tittar på datorn. Vilket lyckokast! Jättetrevlig ensamföretagare med datorverkstad, från Iran, 30 år i Sverige, vi har gemensamma bekanta och mycket att prata om. På måndag ska jag få svar på hur det är ställt med min dator, som visserligen behövde bytas i vilket fall, trött som den är efter 6 år ungefär. Men – hela släktforskningen och alla program jag har för att forska – det är det som är kruxet. Går det att använda? Maken L näst intill otröstlig över olyckshändelsen, men det kan bli riktigt bra i sista änden. Eventuellt bara skärmen som är skadad. Ny dator nödvändig i vilket fall inom kort.

Lyssnade förstås på Ebba Busch-Thor (KD) i Almedalen. Snyggt framförande med bilderna i bakgrunden. Men blir less på att de borgerliga helt glömt att de styrt för inte länge sedan. De hade socialminister! Och nu är äldrevården helt under isen och det saknas särskilda boenden för ”våra äldre” som EBT envist upprepar: ”våra äldre”. Det är mycket vanligt och jag retar mig på uttrycket. För mig framstår det som att äldre är en homogen grupp som inte förmår tänka själva.

Sitter i kommunhuset och skriver. Här är lugnt. Träffat två andra förtroendevalda i ”politikerkorridoren”. Ann-Christin Lindkvist (S) och Sofia Stynsberg (M). Ute helt mulet idag, så jag passar på att uträtta lite ärenden och har tittat till partilokalen. Sommarflygbladen (5 000) nästan slut. Kan nog låta trycka några tusen till.

SOM-institutet ha kollat opinionsläget i storstäderna: (V) tredje största parti. Gott – får ta alla tillfällen till (skade)glädje i akt.

I eftermiddag tar maken L och jag en tur till Berg med omnejd igen. Finns mycket av konsthantverk till exempel att titta på.

Carin Högstedt

170707

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

5. jul, 2017

Stor blåklocka, fornborg, radby, levande landsbygd, återkommunalisering, almedalstal

Heldag igår med mellandottern på smala, krokiga, backiga och överlag bra vägar i mest Vena socken men även Mörlunda och Kristdala var vi inne i. Jag hade antecknat ett stort antal byar, gårdar och stugor där våra anmödrar och fäder bott, som vi skulle titta på och om möjligt i en by identifiera rätt fastighet med hjälp av foton bl a. En del har vi uppsökt tidigare, en del var nytt. Dottern är kartläsare, jag kör. Det blev 35 mil. Gick som smort. Kallt och ruggigt när vi åkte. Vid gränsen till Kalmar län kom första solglimten. Sedan bättre och bättre väder, med ett par inslag av korta duggregn.

Gick en mindre vandring för att titta på en fornborg utmed vägen mellan Junnarp och Blaxhult. Njöt av blomprakten, speciellt de stora blåklockorna, som var många. Fornborgen var som den vi har i skogen här hemma i Notterydstrakten; Om ingen talar om att här finns en fornborg, så skulle en inte se det som något annat än sten på sten. Trevlig dag och vi kan snart ställa upp i frågetävling på området byar i mellersta Kalmar län. Fortfarande hittar vi vägar vi inte åkt tidigare! Stora överraskningen var Björnhult i Mörlunda socken, tror jag. En radby som var så himla fin, så välhållen, så vacker, så ompysslad. Mitt uti ingenstans mellan Hagelsrum och Krokshult. Vena värdshus och matbutik nerlagda sedan förra året. Tråkigt. Vi åt pizza i Hultsfred på hemvägen. Inga missöden, inga bommar över vägen, gott om tranor och levande landsbygder med djur. Många av ställena har hyst släktingar på 1600-1800-talen.

Har nu sett och hört Jonas Sjöstedt (V), Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C ) hålla tal i Almedalen. Alla tre var personliga i sin framtoning. Det är tydligen det nya retoriska greppet och hellre det än förra årets ”svenskhetens bevarande” som alla utom Jonas ägnade sig åt. Jonas tal höll hela vägen, tycker jag. Jan Björklund hade en bra inledning om klassklyftor, men sedan glömde han att han varit utbildningsminister ett antal år.  Annie Lööf hade också dåligt minne – hon var ju näringsminister – och allt elände kan rimligen inte ha inträffat på de senaste tre åren. Klassklyftorna har ökat i 20 år ju! Lööf hade dock en mycket stark avslutning mot nazism och rasism! Ikväll Magdalena Andersson (S). Ska bli spännande. Mer nyfiken på det talet än om det varit Stefan Löfvén måste jag säga.

Mycket intressant i Dagens ETC 4/7 om hur ”Städer över hela världen avvisar privatiseringar”. I Tyskland, i Frankrike, i England, i Spanien återkommunaliseras sjukvård, utbildning, vatten, avfall, transporter exempelvis. Artikeln bygger på en ny rapport från Transnational Institute. Ett exempel som nämns i artikeln är det särskilda boendet Sörgården i Rottne, Växjö kommun, som varit privat drivet och nu blir intraprenad på personalens förslag. Men i kommunen är detta endast ett befriande undantag från privatiseringsivern. 2016 såldes näst flest hyresrätter i Sverige, nästan 2000 på ett bräde, i Växjö kommun! Intraprenader har vi alldeles för få enligt min mening. Roligt att Sörgården ska drivas så.

Underbar förmiddag på altanen, efter allt blåsande, regnskurande och kyla. Varade från sjusnåret till ca 12. Nu helt plötsligt regn, kallt, blåsigt!?

I morgon fyller äldsta barnbarnet 10 år. Stor dag. Kalaset är på lördag, eftersom en del inblandade gäster arbetar som i morgon.

Carin Högstedt

170705

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

2. jul, 2017

Kent Wisti, satir, Bergveckan, loppis, Garaget, Almedalen, sjukvård, primärvård

Dubbla tröjor och filt. Ska härda ut, ja, härdas ute kan en skriva. Det är sommar. Det är städat på altanen och maken L har klippt torra grenar i buskarna. Tre säckar rens blev det. Det är söndag, V-dag i Almedalen. Det ska följas utomhus. Tyskharen här på morgonen, berättar maken som var uppe tidigt. Solen sken, säger han. Jag sov till sju minsann. Då var solen i moln. Ser på nyheterna från Almedalen att det är kallt där också.

Förra året bloggade jag om varje partiledares tal. Det har jag inte bestämt mig för i år, men jag ska försöka lyssna på vad de säger. Noterar med glädje att (C ) nu går ut och kräver paus för att skicka asylsökande till Afghanistan. Inte amnesti vad jag förstår men ”paus”. Åt rätt håll i alla fall!

Tittat på presskonferensen som Jonas Sjöstedt haft i Almedalen om sjukvårdsfrågor i allmänhet, om de många förbättringar (V) har fått igenom i förhandlingar med regeringen och om dagens nya krav på dygnetruntöppna vårdcentraler i alla landsting/regioner. Det är ett bra krav på reform som ska omfördela från akuter på sjukhus till primärvården. Skulle kunna vara kostnadsneutralt, men inte givet. Framför allt ökar människors möjligheter att få hjälp inom rimlig tid istället för att sitta på en akut, där det kommer in trafikolyckor och annat som går före ett barns ont i magen eller örat.

-Hur är Vänsterpartiet på sociala media? Jo, sa en expert i Almedalen på det: Många följare, stort engagemang. Inte Jonas själv som åstadkommer så mycket, men andra runt omkring. Låter ju bra.

Trevlig dag igår med vernissage på Galleri Garaget. Lena Selander, en av utställarna, målare, , var där personligen. Fastnade för hennes bild av ”De åttas gäng”, åtta vuxna änder och en mängd andungar. Göran Wassberg, skulptör, visade underfundiga små träfigurer, som han snidat. T ex ”Undervegetation”, ett par soldater och många små människor som väntar på att rekryteras. Soldaterna höjer sig över de många. Starkt intryck.

Bergveckan började igår och drog mycket folk! Vi nöjde oss med Garaget och vår väns loppis, som ligger mellan Berg och Lädja. Mycket grejer och bekanta att prata med. På hemvägen till Gasslanda för att gratulera svärsonen på födelsedagen och träffa barnbarnen en liten stund. Hann inte med Växjö DFF.s hemmamatch. De vann med 6-0 i vår frånvaro! Vi ska lägga en dag till på Bergveckan.

Jane Harper är debutant och lyckosam sådan! Hennes deckare ”Hetta” har gjort succé. Nu läser jag Lone Theils ”Flickorna på englandsbåten”. Inget omdöme ännu. Igår kväll läste jag ett antal ICA-kuriren. Det är en av de tidningar som cirkulerar mellan döttrarna, barnbarnens farmor och mig. Mycket intressant artikel om och med Kent Wisti, som är präst, satiriker och konstnär. Hans satirteckningar är verkligen i min smak: En ”gubbe” funderar: ”Regeringen vill öppna för möjligheten att stänga Öresundsbron. – Bron byggdes för att vi skulle sammanlänkas med resten av världen. Men det var inte så roligt som vi trodde, det här med världen och det”.

Nästa gubbe: ”Människan består till 2/3 av vatten. – I princip är vi bara gurkor med ångest”.

Och en till: ” – Om vi inte stänger gränserna nu kan vi hamna i ett läge där vi inte har råd att köpa Per Morbergs skärbräda för 4 000 kr”.

  • Varför vet jag ingenting om denne präst? – För att du inte följer twitter och facebook som du ska, säger maken L.

OK. Wisti har ca 8 000 följare på twitter läster jag på nätet. Bra! Nu blir det en till.

Carin Högstedt

170702

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

30. jun, 2017

Frid o fredsvandring, Galleri Garaget, VDFF, Bergveckan, konstutställning IOGT

Tröstlöst väder: Regnskurar, stark blåst, 13 grader. Igår sådan vind från sjön att tomatplantan, som är jättefin och med många blommor, vek sig. Jag band upp den till en pinne. Sedan flög hela krukan iväg på altangolvet. Blåser det inte väldigt mycket nuförtiden?

Utflykten till Vena socken med dotter flyttades till tisdag nästa vecka. Ägnade gårdagen åt administrativt politiskt arbete. Tog bort en massa flaggade mail, en del från 2015, och inte så aktuella längre. Läste ut ”Hetta” av Jane Harper, som vännen Lotta Svanberg tipsat om. –Ja, mycket bra och tänkvärd! Undrar om hon skrivit mer? Ska ta reda på.

Idag en tur med tre partikamrater (och en liten dotter till en) med sommarflygbladet till Åryd, Furuby, Risinge, Ingelstad. Meningsfullt och gick bra trots regnet. I morgon börjar Bergveckan och det är vernissage på Galleri Garaget mellan Berg och Tolg. Hemmamatch med Växjö DFF och Frid- och fredsvandringen träffas i Spjutaretorp kl 11.00, något som planerats i månader. Maken L ska inviga en konstutställning på IOGT, Vattentorget i Växjö.  Svärson fyller år. Mycket som händer just 1 juli. Jag väljer att besöka Galleri Garaget, sista året som den utställningen äger rum. Det hinner vi efter invigningen av konstutställningen. Kanske hinner vi även se matchen. Galleri Garaget har i år måleri av Lena Selander, Göteborg och skulpturer av Göran Wassberg, Stockholm. Intressant ska det bli att ta del. Loppissugen också. Bergveckan innefattar minst en loppis. Ja, finns att göra. Har en artikel på gång inne i huvudet. Men är lite för för-d på många saker för att skriva just nu. Se t ex min förra blogg.

Från Afghanistans flyktingministrar kommer vädjanden till Sverige att inte utvisa fler till Afghanistan. De har inte möjlighet att ge ett värdigt eller säkert mottagande. Vad svarar den svenska regeringen?

Carin Högstedt

170630

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

28. jun, 2017

Social ekonomi, sociala företag, kooperativ, arbete åt alla, non-profit, nödvändig sektor

Runt millennieskiftet var jag på SKL-kongress (Sveriges kommuner och landsting). En av motionerna fäste jag mig särskilt för. Den handlade om ”social ekonomi” och var skriven av Jens Nilsson, då S-kommunalråd i Östersunds kommun, nu EU-parlamentariker. Vi talades vid och det var starten på mitt intresse för social ekonomi. Med det menar jag den sektor som består av ideella föreningar/ organisationer, sociala företag, kooperativ m fl. Gemensamt för dem är att de inte verkar för privata vinster utan överskott går in i företaget/föreningen. Sociala företag – eller arbetsintegrerande sociala företag (ASF) tillhör inte privat sektor och inte offentlig. Den är en sektor för sig, som ofta ägnar sig åt social verksamhet för utsatta grupper.

Jag läste på och när vi skulle bestämma om ansvarsområden i kommunstyrelsen i Växjö efter något val, så tjatade jag mig till att vi skulle ha social ekonomi som ansvarsområde. Det var verkligen inte självklart. – Vad är det? var den ständiga frågan. I åratal hade jag med den officiella svenska definitionen som finns för att kunna läsa eller visa upp. Det blev ett ansvarsområde och sakta gick det framåt. Jens Nilsson och ytterligare några kommunalråd/landstingsråd från olika partier hade bildat ett nationellt nätverk. Vi hade seminarier ibland. En gång skulle Jens Nilsson hålla inledningsanförandet på en nationell sammandragning. Han fick förhinder och lämnade över uppgiften till mig. Rubriken var: ”Lämna tillbaka makten till folket!” En spännande utmaning!

Växjö kommun blev medlemmar i det internationella nätverket REVES (en förkortning som också betyder drömmar på franska). Fantastiskt intressant! Nu förstod jag att Italien och Frankrike t ex var framstående inom social ekonomi, att Sverige var underutvecklat på området. Skrev en motion till SKL om att ändra lagstiftningen så att den sociala ekonomin skulle kunna växa. Den blev bifallen, men det hände aldrig något såvitt jag vet. Som medlemmar i REVES deltog både politiker och tjänstepersoner i konferenser i Europa. Vi var i Prag minns jag och i Italien, glömt namnet på staden. Vi tog in goda exempel och insåg att vi hade mycket att göra. Glömmer aldrig en polsk film om ett jordbruk, som sköttes av blinda personer. Hemma i Växjö bildades ett nätverk av de sociala företagen som fanns då och intresserade politiker/tjänstepersoner, kallad SEG-gruppen (sociala ekonomigruppen), inte utan viss ironi. En policy togs fram, en av de första i Sverige. Jag fick in meningen ”att sociala ekonomi-sektorn kan ersätta kommunal verksamhet” (ungefär).

Och det vidhåller jag: Alla tre sektorerna behövs, privata, offentliga, sociala. Alla är beroende av varandra. Alla går delvis in i varandra. Det är inga knivskarpa gränser. Alla människor känner sig inte hemma i offentlig sektor eller privat. Ingendera anställer t ex personer med funktionsnersättningar i den omfattning som behövs. I ett kooperativ gör man något tillsammans för en grupp människor som får en meningsfull vardag utifrån sin ork och sin kompetens. Gemenskap och demokrati är viktiga ingredienser.

SKL visade intresse för vad vi sysslade med på det här området i Växjö kommun. Jag var inbjuden till olika kommuner för att prata om den sociala ekonomin. S+V+MP styrde, jag var kommunalråd i ett par mandatperioder och hade möjligheter att påverka utvecklingen. Det tog slut efter valet 2006.  

Atrium, Macken, Positiv Kraft, Café REKOmmendera, Funkibator, MKEF är några av de sociala företag som finns nu och som i vissa fall funnits ett bra tag i Växjö kommun. De berikar mångfald, ger sysselsättning/anställningar för många och höjer social trygghet, ja, tillväxt i meningsfullhet i kommunen.

Idag, 28/6 2017 går det att läsa en artikel i Smålandsposten, skriven av Stefan Johansson för styrelsen i Funkibator. Funkibator bedriver verksamhet av många olika slag för främst barn och unga med funktionsvariationer. Rubriken är ”Stort tack för stjälpen Växjö kommun”. Det är en svidande kritik av hur de sociala företagen behandlas, hur de jämställs med och ska konkurrera med multinationella företag och kommuner med tusentals anställda. Det är stor besvikelse, stor oro. Fredrik Bergman, eldsjälen bakom rosade och kända ”Macken” (inte minst genom filmen som visades på TV maj 2016), drar till Stockholm efter att 1. Varit ambassadör för Växjö kommun och socialt entreprenörskap i många år 2. Lagt ner sin själ och anställt medarbetare i projekt Återbruksbyn, som Växjö kommun gjorde till sitt egna projekt. En kommunalisering i blågröna Växjö! Återbruksbyn ligger  f ö nu  i någon skrivbordslåda…

Ett annat exempel är det möbellager som kommunen innehar. Helt plötsligt skulle det ”bli slut på slit och släng”, sas det. Nu skulle det repareras och återanvändas. Till saken hör att möblerna varit tillgängliga och kunnat användas, de har inte slängts. Men det här med renovering var ju jättebra, var vi många som tyckte, så bra verksamhet för Macken och Atrium t ex, som redan är i branschen! Men nej, det skulle hanteras i egen kommunal regi. Äskandet inför budget för 2018 var flera miljoner för detta! Men de pengarna försvann från budgeten. Frågan är hur det går med ”slut på slit och släng”?

Det blev långt det här men ämnet är högaktuellt i Växjö kommun och det är en hjärtefråga för mig och vänstern i Växjö. Det sociala företagandet är så nödvändigt för så många människors möjligheter till gemenskap, arbete/sysselsättning, delaktighet. Läs Stefan Johanssons artikel!

Carin Högstedt

Växjö 170628

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se