17. jul, 2017

Globalt ansvar för klimatet, inhuman politik, sommarflygblad, brevlådesamlingar, frakthjälp

Tog en jätterunda på fem timmar drygt med vårt sommarflygblad i stadsdelar och byar vi inte når ut i annars. Till exempel Räppe, Kalvsvik, Vederslöv, Dänningelanda, Öhr, Ormesberga. Rätt slitsamt när en ska både köra, hitta brevlådorna och dela ut. Bra med brevlådesamlingar! De blir allt vanligare. Gjorde inga kulturella stopp och tittade på kyrkor eller fornlämningar, men köpte en mineralvatten och chokladbit i lanthandeln i Kalvsvik. Mycket trevlig affär, som verkar gå bra. Sämre med kooperativet i Åryd, men det kan vara en lösning på gång där.

Så till Växjö auktionskammare, där vi sedan igår hade ett par rejäla rottingfåtöljer att hämta efter att ha vunnit budgivningen på nätauktion. Jag förälskade mig i de här och kunde känna hur skönt en skulle sitta ute och läsa i de här med dynor och kuddar och filtar. Sedan visste jag att vi inte har plats egentligen. De kräver egentligen en jätteveranda och det har vi inte. Hur som helst. Nu var frågan: skulle en fåtölj över huvud taget kunna få plats i min bil? Jag grunnade på detta och tänkte att försöka duger. Kommer till auktionskammaren och där är svärsonen, dotter och barnbarn. Lustigt nog. Det är ju inte öppet idag, egentligen. Och det verkar som att de har släp efter bilen! Och ja, alla fraktproblem borta! De har röjt i sina uthus, hyrt släp och fraktat dit saker. Nu ska de till Sandsbro och fika hos svärsonens mamma, som bor 50 m från oss! Vilken timing utan att ha pratat med varandra! Ja, ett mindre mirakel. Möbleringen med fåtöljerna är knepig, men det löser sig. Katten Tassi gonar nu in sig i den ena fåtöljen, maken L i den andra.

Katten Tassi förresten. Jag tog ett ”överblivet” keramikfat, fyllde det med vatten och satte på ett litet trädgårdsbord som inte används till något särskilt. Tänkte det som fågelbad. Men det smög sig. Tassi tror det är för henne den här extra vattentäkten. Sitter där och spanar och dricker. Och fåglarna har ju hela sjön för den delen.

Haft besök i helgen av två män, som en gång för länge sedan var partikamrater med oss och arbetade för vänsterpartiet centralt. Mycket diskussioner och trevligt.  

I lördagens DN fortsätter Terese Cristiansson och Sandra Calligaro sina reportage från Afghanistan om vad som händer ungdomarna, som utvisas. Det är förfärande att Sverige kan hantera unga människor så här. Det är ju helt klart att Afghanistan inte klarar av att ta emot dem! De säger ju det, de ber om paus! Och ungdomarna får ingen hjälp eller minimal sådan. Vad tror Sveriges ansvariga att ungdomarna ska få för liv, som situationen ser ut? De har inga anhöriga, det finns inga arbeten, det finns inga säkra regioner.

Bra på DN Debatt i lördags också om att ”Sverige måste ta ett globalt ansvar för klimatet”. Det är Henrik Carlsen och Adis Dzebo, båda forskare vid Environment institute, som skriver om klimathoten och det faktum att det inte räcker med att vara fossilbränslefritt land; det krävs globalt ansvar och det innebär att sätta upp mål för utsläppsminskningar från svensk konsumtion som bidrar till utsläpp i andra länder. Självklart. Och det ska varenda region och kommun också. Det är hög tid.  Mycket läsvärt!

Läser ifatt tidningar och tidskrifter, som ligger i högar. Många fågeltidningar, VI-tidningen, släktforskartidningar, Faktum – en njutning när tiden finns att läsa i sommartid.

Carin Högstedt

170717

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

14. jul, 2017

Jawad - tvångsavvisad, domen blir stenhård, Johannes Anyuru, Sommar i P1

Satt stilla och lyssnade på hela Sommar i P1 idag. Spanat in just denna dag då Johannes Anyuru talade, poet, författare med rötter i Araby i Växjö, miljonprogramområdet med vissa bekymmer. Johannes kom denna vår med boken ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”, en dystopi (negativ framtidsvision) om terror och rasism i Sverige. Har inte läst den själv ännu. När attentatet på Drottninggatan inträffade 7 april i Stockholm, så blev visionen verklighet. Många hörde av sig till Anyurus förlag och ville ha hans kommentarer i TV och radio. Men han skrev istället och DN publicerade hans kommentar någon eller ett par dagar efter attentatet. Han berättar om detta, om sitt liv, om sin bästa väns död, om sin omvändelse till islam, om svårigheten att tro på ett gott liv som muslim, som människor i denna värld och konstaterar gång på gång att ”det är fortfarande fred i Sverige”, som ett halmstrå. Det är så bra, det är så tänkvärt, så seriöst. Jag får gåshud.

Artikel i DN idag, reportage från Kabul. Terese Cristiansson, text, Sandra Caligaro, foto. Den handlar om Jawad, som är tvångsutvisad från Sverige till Afghanistan, från ett hem hos Maria Karlsson, som har gård och ekologiskt bageri på Tjörn. Där har han varit i tre år och Margareta betraktar han som sin mamma. Denne yngling går att läsa om, hans historia, hans flykt, livet i Sverige. Han kan bara läsa och skriva på svenska. Han har bara varit en enda natt i Kabul tidigare, under flykten från Wardakprovinsen i Afghanistan. Han har satts på flyget med tvång och han enda hopp är att kunna ta sig tillbaka till Sverige och familjen. ”Och det ska jag säga dig, man behöver inte föda sitt barn för att älska det” säger Maria på Tjörn.

Det finns flera tusen afghaner i Sverige som ska utvisas. Det finns många Jawad, utan anhöriga och som har fått fotfäste i Sverige. De är unga och nära till arbetsför ålder. Problemen i Sverige är bland annat att den arbetsföra befolkningen är för liten jämfört med äldre och barn. Det är stora rekryteringsbekymmer, både i privat och offentlig sektor. Så tacksamt att ha nära till mer arbetskraft! Kan en tycka lite krasst, men det är ett faktum. Oavsett så är det inhumant att hantera Jawad och hans olycksbröder på detta sätt. Jag är övertygad om att om Barnkonventionen och ”människors lika värde” spelar någon som helst roll i framtiden i Sverige, så blir domen hård. Stenhård.

Växjö kommun har fått bidrag till cykelvägar på drygt 11 miljoner kr från Trafikverket/staten. Vad jag förstår ska alla pengarna läggas på cykelvägar i Växjö stad, förutom något för förbättring i Rottne. Det jag inte blir klok på är om det är ett krav att det ska vara i staden från bidragsgivaren. Annars finns det anledning att fördela även till orter utanför Växjö stad. Behoven är stora. Fler vill cykla till jobbet och har elcyklar, som gör det möjligt med cykelpendling längre sträckor. Sedan räcker inte 11 milj kr så långt.

Igår bara slött och slappt i solstolarna. Idag gick jag upp kl 5, började städa kl 6 och slutade 13.00 för att lyssna på Johannes. Solen skiner. Det är en riktigt vacker sommareftermiddag. Såg för övrigt en vacker Amiral, fjäril, på försommaren. Sedan inte en fjäril förrän igår och idag. Frös de ihjäl? Förra året hade vi gott om dem och jag köpte fjärilsbok och kunde artbestämma dem. I år en Amiral och hittills två kålfjärilar!?

Carin Högstedt

170714

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

12. jul, 2017

Fuck cancer, Fareeda, rehabilitering, bistånd, grillad med bröd, från solparasoll till regnskydd

Kallt och blåsigt idag men nu på kvällskvisten aningen sol och lugnt. Grillat korv med barn och barnbarn. Solparasollen från igår blev snabbt regnskydd när det började regna mitt i grillningen. Blev bara några droppar.

Besöket på onkologen gick bra. Maken L.s värden bättre och behandlingen fortsätter. Tack och lov. Gick med lättare steg därifrån. Tog en vända på rea och fick en hel påse kläder för lite pengar. Passerade salutorgets onsdagsmarknad. Såg kopia på ett par byxor jag köpt på någon marknad för flera år sedan och som är underbara hemmabyxor. 80 kr och ett par nya blev mina! Turen höll i sig; behövde bara vänta två minuter, så kom bussen!

Funderar på om Region Kronoberg skulle kunna öppna klinik för Fareeda och hennes likar som jag skrev om igår. Alltså alla dessa kvinnor som hållits och hålls som sexslavar av IS i olika delar av Syrien och Irak, som kan bli fritagna eller rymma. Och som inte accepteras av sina familjer och släkt, eftersom de blivit våldtagna och får skulden för den grymma behandling de utsatts för. Eller annan region? Eller riktat bistånd? Den feministiska regeringen bör fundera på det. Kanske gör det? Tyskland har tydligen ett program för just rehabilitering av dessa stigmatiserade offer. De är många.

Carin Högstedt

170712

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

11. jul, 2017

Folkmord, sexslaveri, total förnedring, blockpolitik av cement? ÖKV, demokrati och dialog

Måndag 10 juli har SvD en artikel av Gunilla Hall. Hon har träffat Fareeda, 20 år, som mot alla odds har lyckats fly från IS slavläger i norra Irak. Fareeda är en av yazidierna, en av de mest förföljda folkgrupperna. Deras religion har delar av både kristendom och islam. Fareeda berättar om den oerhört grymma behandlingen av slavarna, kvinnorna och barnen, våldtäkterna. Hon berättar om försöken att ta sitt liv och hur hon när hon flytt blir brännmärkt av sitt eget folk. Till slut kommer hon till Tyskland och ett program för stigmatiserade av sina familjer efter sexslaveriet i IS-läger. Hon kämpar. Vill bli lärare i matematik. Fortfarande beräknas ca 2 600 kvinnor finnas i fångenskap hos IS. Dem tänker Fareeda på hela tiden. Läs gärna! FN har beskrivit IS förföljelse av yazidierna som folkmord. Vad kan göras för att hjälpa de kvinnor som räddas ur slavlägren?

Varm dag med många ärenden och bad mellan varven. Riktig sommardag med vita moln. Nya datorn börjar fungera, men det är mycket jox.

Tragisk olycka på vårdboendet Sörgården i Rottne. Kvinna i rullstol åkte nerför en trappa och avled av skadorna. Trappan skulle ha åtgärdats, men det blev inte gjort av någon anledning. Säkerhetstänket är väl utvecklat i Sverige och kommunerna, tycker jag, men ändå händer en sådan här olycka.

Hade en artikel i Smålandsposten igår – om enkelt sagt landsbygdsutveckling och om möjligt samarbete över blockgränserna i frågor där det i ord är samstämmighet. Jag förstår att medborgarna tycker det är trist att partierna ofta säger sig ha samma mål, men ändå inte kan ge och ta lite. Lite mer pragmatism är kanske inte fel i Växjö kommun? Tja, funderar. Fick höra av en samhällsintresserad man att i Växjö kommun är blocken helt cementerade. Och – ja – den som följer budgetdebatten kan nog uppfatta det hela som så. Utgången är given från början. Många lyssnar på/tittar på kommunfullmäktiges sammanträden, som spelas in och visas på Öppna kanalen Växjö (ÖKV), ett socialt företag som har kommit till för att stimulera demokratin. När vi i (V) är på stan dagarna efter fullmäktige med (V)äxjös kommunnytt får vi ofta höra kommentarer från de som har sett på ÖKV. Bra med detta intresse och att få dialog kring det som sas och hände på sammanträdet!

I morgon med maken L till onkologen för samtal med hans läkare.

Carin Högstedt

170711

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

9. jul, 2017

Soldyrkan, 10-årskalas, Almedalstalen avklarade, 10 storlommar på rad,

Samtliga Almedalstal lyssnade på liksom även recensenterna efteråt, som är det roligaste. T ex Per Gudmundson (SvD) och Ulf Bjereld (S), idag efter Anna Kindberg Batras (M) tal, som inte var förutsägbara någon av dem. Talet var däremot rätt förutsägbart. Mycket bra att hon tydligt sa till Nordiska Motståndsrörelsens figurer, som häckade i ett hörn under talet: ”Åk härifrån, Sverigehatare”!

Jimmie Åkesson (SD) gjorde sitt bästa för att ta sig ännu längre in i stugvärmen, bl a genom att upprepa ”Det moderna folkhemmet” som de ska skapa, otaliga säger otaliga gånger. Det blir så enkelt när sjukvården ska få en kolossal förbättring samtidigt som de ska regera med (M), som ska sänka skatterna…

Födelsedagskalas igår, för barnbarn 10 år. Tyvärr fick vi fika inomhus. Det var inte bästa vädret denna födelsedag. Men lyckan var stor över presenterna: Fiskegrejer, morakniv, shorts och tröja, hudlotion och handkräm, böcker, böcker och prenumeration på Kamratposten plus ny cykel. Alla de närmaste var där, ca 15 personer och det blir många presenter till flickan, som börjar bli stor.

På förmiddagen åkte jag runt i skogarna hemomkring och delade (V)s sommarflygblad i små byarna. Trevligt. Vi beställer 2 000 till har vi bestämt.

Fick ett gott erbjudande från partiet centralt igår: Förvalsturné med Jonas Sjöstedt till hösten och V Växjö är en av tio organisationer som tillfrågas om vi vill arrangera ett möte med Jonas. Och inte bara ett möte utan två gånger ska ha komma till samma orter. Självfallet vill vi det!

Idag såg vi minst tio storlommar i Toftasjön. Kan ha varit elva. Det betyder att de har en träff från flera sjöar i närheten. Hör de ropen på långa avstånd eller hur får de fatt i varandra? Inbyggd rutin?

Kall och trist förmiddag men nu kommer solen mellan molnen. Växjö hittills sist i solligan, så det gäller att vara snabb på solstolen, när det väl händer.

I morgon ska jag få reda på hur läget är för min dator (se tidigare blogg om kraschen) och släktforskningen.

Carin Högstedt

170709

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se