31. jul, 2017

Sol och vind, vågor, friska fläktar, Villa Maria-Pia, jazzmusik till maten

34 grader varmt nu kl 20 denna måndag på Sardinien. Vi åkte buss till Stintinostranden norrut från Alghero idag på morgonen. Intressanta ca 5-6 mil, som jag inte sett förut. Landsbygd, glesbygd, mycket odlingar och fina gårdar/hus. Ser välmående ut. Olivlundar (fint ord tycker jag), vinodlingar och annat, som vi inte kunde definiera från bussen. Får förstås men vi såg även kor och hästar. Intressant att mellan Porto Torres och Stintino har åkrar blivit solkraftsparker! Mängder med paneler och jag menar verkligen mängder. Både sol- och vindkraft kommer mer och mer, sägs det. Vi såg en hel del vindkraftverk också. Vackert landskap, ren njutning.

Väl framme i Stintino gick vi till playa Pelosa. Så väldigt mycket folk! Klämde bokstavligen in oss och satte upp medhavt parasoll. Skruvade i sanden och gjorde vad vi kunde för att få det att stå stadigt. Friska fläktar här och skönt i solen. Vi höll precis på att dåsa bort när parasollen flög iväg. Tack och lov ingen skada skedd! Pinsamt. Sedan badade vi och badade och badade. Höga vågor gjorde det svårt att simma, men skönt i alla fall. Gick till busshållplatsen. Bakom den hittade vi av en slump en liten idyll för vindsurfare bland andra. Gott om space och frisk vind. Njöt där också.

Hemma och hungriga gick vi till närmsta matställe – hotellets bistro stänger 18.00 – en ”spagetteria” som de kallar sig. Det blev en överraskning. Visade sig vara Villa Maria-Pia, ett stort hus med jätteträdgård och ett botaniskt förflutet. Måste ta reda på vem denna Maria-Pia, som döpt så mycket här, var! Villans innergård var servering och nog har de spagetti alltid! Vi satt i ensamt majestät (ingen annan äter lunch/middag kl 18.00) på den mycket vackra gården med enorma krukor för palmer och hör och häpna – de satte på jazzmusik på en lagom (för oss) ljudnivå. Den spagettin satt fint.

Vi hittar wi-fi om vi går ut från lägenheten och går 20 m till en vissa lyktstolpe. Sedan lägger vi paddan/telefonen på balkonräcket, går in och för det mesta fungera uppkopplingen ett tag. Både dottern och jag roar oss med att läsa deckare, den ena efter den andra. Annat skjuts effektivt upp i den sagolika värmen och solen. Har dock daglig kontakt med maken L och hemmafronten samt följer media sådär. Snart är veckan slut. Träffade förresten partikamrat Jonas Wanér med hustru  som hastigast idag i Stintino.

Carin Högstedt

170731

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

29. jul, 2017

Rundtur i kultur-historia, 35 gr, pinjer, gåsgamar, Deledda, nobelpris, nurager

Sitter på balkongen fredag kväll, utanför staden Alghero, Sardinien. Ska försöka sammanfatta, inte minst för mitt eget minne, vad dottern och jag varit med om denna dag. 10 timmar har vi varit på bussutflykt. Minibuss. Guide – skandinavisktalande. Vi hade tänkt oss att ta reguljärbussen själva till Bosa, några mil söder om Alghero, Men vi avstod när vi hörde att den kör motorvägen. Vi ville åka kustvägen. Den är otroligt vacker. Har åkt den förr fast åt andra hållet. Vi gjorde rätt. Fick en heldag med riktigt bra innehåll, historia och kultur. Spanade efter gåsgamar som finns en koloni av på en sträcka utmed kustvägen, men inte idag. Glömmer aldrig när maken L och jag såg dessa gamar i Pyrenéerna, franska sidan, en gång. Trodde inte våra ögon.

Bosa är en gammal stad, med en borg från 1100-talet och en katedral från 13-1400-talen. Båda fick vi se på en stadsrundtur med engelskspråkig italienska som guide. Bosa är känd för att det går en flod, Temo, genom staden (ovanligt på Sardinien) och de färggranna husen, allt från rosa till lila. Jag kände igen mig. Maken L och jag bodde ett par nätter i Bosa Marina, lite utanför staden. Vi kom gåendes en tidig morgon utmed floden och det var gudomligt vackert. Vi skulle ta bussen till Alghero från Bosa. Det gick bra. Idag stannade bussen i Bosa och jag kände igen mig. Här någonstans klev vi på bussen för 22 år sedan!

Vi hade gott om tid efter guidningen, åt en lätt lunch, strosade, åt första glassen, beundrade floden. Vidare till den finaste nuragen, stentorn/bebyggelse, Sant Antine. Bra guidning där också. Dessa stenbyggnader är ca 7 000 styck, som är synliga, men man tror att de är ca 20 000, fast många är nerrasade och överspelade. Forskarna inte överens om vad de användes till. De är 3-4 000 år gamla. Matmagasin? Skyddsrum? De spelade ut sin roll ca 100 år e Kr, om jag fattade rätt. Mycket instruktiv information om denna nurag! Skisser på hur den troligen sett ut i tidernas begynnelse. Nu bostad för duvor.

Landskapet vi åkte genom är magiskt, tycker jag. Kargt, öde bitvis. Det bor 1,6 milj människor på Sardinien och tre gånger fler får. Vi såg även kor ute i markerna, men vad hittar de att äta i dessa brända marker? Juni-juli varit torra och ett par skogsbränder har inträffat. Om torkan och värmen ökar stadigt, så kanske boskapsskötseln inte kan fortsätta?

Fortsättning följer i morgon. Nu trött.

Lördag morgon.

Så på nya vägar till Rocca Doria, en by på 365 m höjd över havet. Skulle inte velat köra bussen upp eller ner där! 160 invånare ungefär, lite mer på sommaren. Väldigt fint, rent och vackert med utsikt över en sjö, en uppdämning av floden Temo. Här finns ett brödmuseum och vi fick återigen en guidning, nu av en lokal ung tjej. De bröd som skapats historiskt i trakten är konstverk, ibland äts de, men ofta är de dekorationer, olika till påsk, bröllop, dop etc. De vi smakade var söta, såg ut som och smakade som småkakor här. Roligt att nobelpristagaren Deledda, tappat förnamnet just nu, första kvinnan som fick det i litteratur!, var från trakten. Hon hyllas nu. Fick priset på 20-talet om jag minns rätt. Då ansågs hon alldeles för radikal men idag hyllas hon och läses. Maken L och jag var vid hennes födelsehem, men jag minns inte vilken by det var, då för 22 år sedan. Växjö bibliotek hade minst en bok av henne, i magasinet, som jag läste. Den gjorde inte något starkt intryck. Kanske ska försöka igen. Den lokala guiden berättade spontant om Deledda och med stolthet.

Ja, det var en innehållsrik dag. Sett kråkor, koltrast, tornseglare, trolig tornfalk från bussen plus en större rovfågel, men uppfattade inte vilken. Måsar, duvor. Växtligheten är palmer av olika sorter, imponerande prästpalmer bl a, oleander, pinjer, eucalyptus. Speciellt mycket oleanderbuskar och mellan oss och stranden växer en skog av pinjer.

Blå himmel. Ska bli ca 35 grader. Det är stranden som gäller. Följer politiken hemma så gott det går. De borgerliga sitter på pottkanten, fattar vi det som. Enda minuset här är dålig wi-fi. Om det nu är ett minus.

Carin Högstedt

170729

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

25. jul, 2017

Kampanj mot plastpåsar i Växjö! Gavino Ledda, Padre Padrone, nurager, semester

Nu är det kampanj i Växjöbutikerna, nu ska det sparas på plastpåsar! Det är väl 12-15 år sedan jag skrev första motionen – ivrigt påhejad och inspirerad av en medborgare. Det blev ja till den i kommunfullmäktige, men genomfördes aldrig. Då sas det från föreningen Citysamverkan att butikerna kunde inte bestämma själva om det. Deras huvudkontor skulle ta sådana beslut som att försöka få ner den absurda användningen av plastpåsar. Ett försök senare slutade på samma sätt; välvillig inställning från politiken, men hjälpte inte. NU är butikspersonalen väldigt införstådda att vi som har tygkasse med oss vill använda den. De uppmuntrar det! Pratar om att då ”sparar vi den plastpåsen”! Trägen vinner! En tredje motion från (V) och undertecknad om plastanvändning (inte bara påsar) är nu på väg upp till fullmäktige.

Jag har rört mig i en hel del butiker i Växjö stad de senaste dagarna och lagt märke till förändringen i attityd gentemot plastpåsar. I morgon bär det av till Sardinien en vecka, Alghero, vilket har krävt vissa inköp. Var där för 22 år sedan. Hittade en guidebok i vår resebokhylla, tryckt 1993. Väl gammal utan att vara antik och intressant på det viset. Så köpte en ny för att ha färskare information.  Reser med en av döttrarna. Maken L avstår bland annat för att det är extremt varmt på dessa breddgrader den här årstiden. Vi åker från Växjö flygplats kl 7.00. Är framme redan kl 10.00. Tar med dator men en vet ju inte hur bra det funkar, där vi bor. För övrigt fem böcker i min väska. Minns från förra besöket att det gick att gå en stig utmed havet, att det var gott om fåglar, mitt första möte med steglitsor har jag för mig. Nu har vi dem här på vintern. Kommer troligen inte att känna igen mig över huvud taget. Spännande! Sardinienresan för 22 år sedan var för övrigt en av maken L.s och mina bästa egenkomponerade resor. Magnifikt landskap med ca 7000 så kallade nurager, konformade stenhus, som är ca 4000 år gamla (om jag minns rätt). Det går att göra dagsutflykt till Korsika från Alghero och då besöka hamnstaden Bonifacio. Där var vi också för många år sedan, när vi åkte kors och tvärs över Korsika, bland annat med smalspårsjärnväg. Får se vad det blir för utflykt – om någon. Kanske så varmt att en inte vill annat än bada?

Säkert skrivit det tidigare, men Gavino Leddas bok ”Padre Padrone” (Far Husbonde) är verkligen läsvärd. Självbiografisk. Handlar om en hård uppväxt med  en olivlundsodlande far, på Sardinien. Ingen skola, bara hårt arbete, analfabet. Lärde sig läsa i 20-årsåldern och skrev boken, som även blev film.

Carin Högstedt

170725

@hgstedt

www.carhog14,se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

23. jul, 2017

1662 civila döda, minoritetsspråk, bokostnader, 7 000 sommarflygblad, Croneman, vemod och vinbär

Johan Croneman har roat mig och säkerligen många andra med sina krönikor i DN de senaste dagarna. Idag om ”Sommaren full av vackert vemod”, en tillbakablick på barndomens långtråkiga somrar, rätten till att göra ingenting, rätten till tristess och planlöshet. Skönt att läsa. Jag slits hela tiden mellan ytterligheterna, göra absolut ingenting utom slöa och att göra allt som borde göras, när jag nu har tid. Meningslöst tvistande med mig själv. Igår i samma tidning ”Känner ni någon som förstår det här med Transportstyrelsen?” Ha! Så elakt, så roligt, så på kornet!

FN.s halvårsrapport 2017 Afghanistan – 1662 civila döda, i sprängdåd och av självmordsattacker. Rekord.  Dit skickas unga ensamkommande från Sverige. Det är makabert.

Radio Kronoberg har på sin webb om en undersökning av hur kommunerna i Kronoberg informerar på de fem minoritetsspråken. Lagen har skärpts. Två av de åtta får knappt godkänt, Lessebo och Alvesta. Resten är underkända. Erinrar mig att jag i interpellation till före detta utbildningsnämndens ordförande, Anna Tenje, numera kommunstyrelsens ordförande, ställde frågor om beredskapen för att uppfylla lagen om minoriteternas rättigheter vad gäller utbildning på sitt modersmål. Vi var rätt överens och jag upplevde att Tenje var intresserad av frågan. Dags för ny interpellation? Språken är finska, jiddisch, meänkieli, romska, samiska.

Blir mer och mer intresserad av Örebro kommun och deras bostadspolitik. De bygger mycket. I tidningen Dagens samhälle stod häromsistens om hur bokostnaderna i nya hyresrätter ska hållas nere med hjälp av ett privat byggbolag, Botrygg, som har en egen filosofi. De bygger bostadsrätter och hyresrätter i samma område, låter vinst från bostadsrätterna subventionera hyresrätterna, som får en rimlig hyra. Marken upplåts med tomträtt och hyresnivån ska ligga fast i 15 år. VD.n Merdad Moghtadal tror att om det fortsätter matas ut hyresrätter som inte de som behöver dem mest har råd att bo i, så blir det helt snett. Onekligen intressant. Ska se vad som mer finns att hämta i Örebro kommun på detta område.

Tog en cykeltur på morgonkvisten, sådär kl sju. Delade de sista Sommarflygbladen. Så skönt ute, friskt och knappt en människa, bara fåglar och en och annan katt. Sedan har det börjat blåsa rejält och jag har jobbat inomhus med att rensa pappershögar, göra dagordningar och göralista. Maken L rensar vinbär som han plockat hos snälla kamrater. Han äter vinbär till youghurten varje morgon året om, så det gäller att plocka och frysa in. Jag läser, badar när solen skiner, tittar på engelska antikrundan. Igår på badstranden vid Toftasjön med barnbarnen. Äntligen så varmt i vattnet att det lockar både barn och vuxna att bada! När sommaren är på väg att ta slut. -Ja, det stora vackra vemodet är nära till hands.

Carin Högstedt

170723

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

20. jul, 2017

Sol och bå himmel, 6 veckors semester, medborgarlön - en frihetsreform, Kata Dalström, solkraft

Makalös sommarmorgon! Lite vind, blå himmel. Igår också. Badade och det var tillräckligt för att njuta och ta en riktig simtur, inte bara hoppa i och huttrande vända upp igen. Gott om tomater på Totemplantan blir det. Inga fikon ännu men trädet växer. Paprika på väg liksom chilipeppar. Julkaktusen belönar alltid utevistelsen med att blomma en extra gång. Ska se om jag kan ta ett bra foto av den och stockrosorna.

Läste en bok under gårdagen: Tove Alsterdal ”Vänd dig inte om”. Bra! Deckare med mycket aktuell samhällsbeskrivning. Lugn dag med besök av en av döttrarna och vegeterande på altanen. Nöjda med rottingstolarna (inköpta på nätauktion häromdagen). De är bra att sitta och läsa i, precis som jag trodde! Bevakade fyra olika bud på nätauktion igår. Vann tre av dem, så nu har vi mer att hämta. Lite roliga grejer.

Funderar på att skriva ihop en interpellation om 1. Sommarjobb – fick alla ungdomar något att göra? 2. Sommaraktiviteter för barn utan kostnader – kom det barnen till del? 3. Sommarskolan – blev den lyckad? Uppskattad? Dessa tre områden får riktade statsbidrag. Det går att säga mycket om riktade statsbidrag – små potter som kanske kostar mer att administrera än de ger. Bättre med generella bidrag i ”påsen” så att kommunerna kan använda pengarna där de bäst behövs. Samtidigt så vete tusan om ca 8 000 barn i Växjö kommun hade nåtts av gratis aktiviteter 2016, om inte det riktade statsbidraget hade kunnat sökas! Så tack regeringen, det ger många barn innehållsrikare sommar. Som sas på TV-nyheterna igår av en mycket glad pappa: När barnen börjar skolan och ska berätta vad de gjort på sommarlovet kan många barn berätta om besök i Thailand. Våra kan nu (efter utflykt till djurpark) säga att de varit i Eskilstuna och djurparken. Jag tror det var Botkyrka kommun som fick sätta in extrabussar, när familjer bjöds in till utflykter. Stort intresse och så lite som behövs för att något minska en klyfta mellan de som har och de som inte har någonting.

Lite läsefrukter i nyhetstidningar:

Göran Greider tycker i ledare i Dagens ETC 19/7 att det är dags för en sjätte semestervecka. Det är 39 år sedan sista ändringen, till fem veckor. CiterarGreider: ”Vi är inte lediga. Vi har permission från arbetet. Vi är tillfälligt frigivna och redan den första lediga måndagen börjar nedräkningen mot arbetet.” Jag anser det betydligt viktigare – men svårare – att korta arbetsdagen, bättre för folkhälsa, demokrati, jämställdhet t ex. Det gör i och för sig Greider också men menar att det är betydligt längre bort i tiden, ”många många år”. Så ser det ut, men det kan ändras. Det är nödvändigt med omställning till hållbar framtid för kommande generationer. Det kräver ändrat beteende när det gäller konsumtion av produktion som ger utsläpp. En cirkulär ekonomi , en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar framtid ligger helt i linje med kortare arbetsdag och mer fokus på att arbeta för att leva och inte tvärtom.

Dagens ETC 18/7 rapporterar att det finns ett växande stöd för basinkomst (medborgarlön) i Europa. I Finland, Nederländerna och Italien håller man på med olika experiment och idéer för vissa grupper. Frågan är inte ny men har fått en renässans på senare tid. Partier som Podemos,(Spanien) Syriz,(Grekland) M5S (Italien) är positiva liksom även Corbyn, Labour-ledaren. ”Basinkomst är den största frihetsreformen som kan genomföras i Europa, säger Carl Schlyter, MP. Även V har en grupp inom sin medlemskår som är positiva till basinkomsten, men har aldrig fått majoritet på någon kongress.

Snart kommer en ny bok om Kata Dalström, ”arbetarpionjären från överklassen”, som levde 1858-1923. Det är Gunnela Björk, författare och historiker, som gett sig i kast med Kata. Tycker hon förtjänar en mer framträdande plats. Kata var agitator, politiker, författare, folkbildare. När hon var i Växjö och agiterade i början på 1900-talet hamnade hon i häktet för uppvigling. Hon var socialist, feminist. Hon var medlem i socialdemokraterna. När det splittrades 1917 följde hon med över till Sveriges socialdemokratiska vänsterparti som så småningom på krokiga vägar blev Vänsterpartiet. Boken om Kata Dalström släpps 21/8.

En redovisning av hur mycket solkraft kommunerna har satsat på säger att Uppvidinge i Kronobergs län är på plats 13, bäst i länet. Bra! Växjö kommun är på plats 144, inte lysande alls. Mätmetoden är dock inte helt säkrad.

Carin Högstedt

170720

www.carhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

carin.hogstedt@vaxjo.se