30. aug, 2017

Sjukhusdagar, MUCH, David mot Goliat, elevhälsa, Trafikplats Fagrabäck

Omtumlande dagar med maken L på sjukhuset sedan i lördags. Nu ska jag i alla fall hämta honom i eftermiddag och försöka upprätta en hanterlig vardag. Vi trodde att han skulle komma hem idag, så jag har frigjort mig från produktionen av (V)äxjös Kommunnytt, med senaste nytt från kommunfullmäktige igår. Det var för övrigt en David och Goliat-föreställning, där vi fyra ordinarie ledamöter hade övriga mot oss i ett antal ärenden. ”Trafikplats Fagrabäck” var största ärendet och viktigaste för att här togs ställning för stora utgifter och utsläpp, som inte går att omintetgöra när betongen väl ligger där. (SD) röstade med oss – eller mer rätt de som sitter på SD-mandat och var närvarande. En av dem är utesluten ur partiet och en annan visade sig sent på dagordningen lämna partiet men ha för avsikt att sitta kvar på platsen. Då hade jag avvikit för att besöka maken.

(V) hade tre motioner – alla handlade om tillgänglighetsskapande åtgärder, tillgänglighet till arbete, till hjälpmedel och om en handbok för att underlätta för kommunens anställda och förtroendevalda att tillgängliggöra kommunens alla tjänster och miljöer för personer med funktionsvariationer. Tjurigt värre att få igenom. Luktade ”ni ska inte tro att ni kommer med något nytt” lång väg. Tur att inte vi i (V) är sådana! Vi drar oss inte för att berömma (M), om de gör något vi tycker är bra eller ger ett upplysande svar på en interpellation. Ja, eget beröm... men det är faktiskt sant.

Avdelningen positiva nyheter: 1. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCH) flyttar till Växjö. Bra! Den här regionen behöver verkligen dylika arbetsplatser. 2. Jag var rastfadder på Sandsbro skola häromdagen. Träffade och pratade lite med en nyanställd socialpedagog. De var två nya socialpedagoger på skolan, berättade den kvinnan jag pratade med. Hon hade själv mycket neuropsykiatrisk kompetens. Dessa två förstärker elevhälsan. Bra! Skolan har 460 elever på låg- och mellanstadierna.

Hinner inte skriva mer idag. Ska till sjukhuset, träffa läkare och få hem maken L.

Växjö 170830

Carin Högstedt

www.varhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

27. aug, 2017

Fuck cancer, avd 40, fikon, sjukhusbesök, Unga i Sverige, Vi står inte ut, slår på de som ligger

I onsdags förmiddag satt maken L och jag på onkologen i Växjö och talade med hans läkare i en timme. Hon är lugn, ingen stress, försöker hitta förbättringar på olika symptom genom att byta mediciner etc. Lördag morgon är Lennart riktigt dålig. Klagade redan på fredagen på dubbelseende. Det är kvar. Ytterst dålig sömn på natten dessutom. Vad hör ihop med vad och ska det vara så här? Ring till onkologen! säger jag och efter viss tvekan så gör maken det. Vi får komma dit direkt. En läkare skaffas fram under dagen. Mängder med prover tas, röntgen. Maken L får vara kvar till måndag för att de ska kunna reda ut om någon nerv är i kläm och påverkar synen t ex.

Mycket kan sägas om sjukvården men den här avdelningen 40 verkar fungera mycket bra. Om de nu bara kan reda ut vad som hänt med sjukdomen, eller om det är andra sjukdomar, de senaste dagarna, så maken L blir bättre, finns inget att klaga på i hur de behandlar oss. Ja, jag skriver oss, för som anhörig blir en ”medsjuk” på något sätt. Idag söndag hade vi planerat att få besök av maken L.s dotter och bror. Det blir besök, men vi får träffas på lasarettet. Kanske kan äta lunch/middag där!?

Första ”sittstrejken” för Amnesti för de afghanska ungdomarna i Växjö i fredags. Ca 50 personer deltog, bedömningsmässigt hälften berörda ungdomar, hälften svenskar som stödjer dem eller arbetar med dem, eller har tagit något/några under sina vingars skydd. Ingen media där vad jag kunde se. Flera partikamrater däremo och jag träffade Titti Jahn, en gång journalist på tidningen Kronobergaren med säte i Växjö. Sedan till Stockholm och Svensk Damtidning (tror jag). Återvändare till kommunen – vi bor nära varandra. Hon har engagerat sig i ensamkommande och vi hade mycket att tala om beträffande det bemötande de fått av svenska myndigheter. ”Vi står inte ut” och ”Ung i Sverige” arrangerar fortsatt sittstrejk de fyra kommande fredagarna, samma plats, Storgatan i Växjö, kl 16-17. Den här gången kom en riktigt rejäl regnskur mitt i manifestationen. Hoppas slippa det, men ta med något att sitta på och regnkläder! Varje opinionsyttring kan vara en dag närmare beslut om amnesti!

Läser SvD, dagens, Emilie Hillert, advokat: ”Jag skäms över vad Sverige nu gör”. Debattartikel, som slutar: ”Hur kan vi leva med oss själva?” Hur en ung pojke, åldersuppskriven till 18, möts av inte bara hot om utvisning utan en verklighet i Sverige som innebär byte av boende, inget familjehem längre, inte bo kvar i området, inte gå i skolan, inte gå på SFI, inte arbeta, ingen god man. Hillert skriver att det är uppenbart hur vi sparkar på dem som redan ligger. LÄS!

Läser en sedan DN idag, så har Kent Wisti fångat en av veckans händelser så bra att mer behövs inte om AKB: - ”Vi behöver fler kvinnliga partiledare. Det är smidigt att ha någon som avgår för att mäns politik inte funkar.”

”Sparka på den som ligger”. Läste revisionsrapport om Växjö kommuns bostadsförsörjningsplan. Stark kritik av att vissa gruppers behov av bostäder inte tillgodoses, inte uppmärksammas, inte planeras för. Bra revisorer vi har!

Borgholm tur och retur i torsdags för en dags föreläsningar om utbildningsfrågor. Nytt för mig var Matz Nilsson, som berättade om skolkommissionens slutrapport och närmast om ”hur höjer vi skolresultaten?” Slutrapporten är på remiss. Rapporten föreslår bättre samarbete stat och kommun, bättre utbildning av lärare med mer arbetsförlagd utbildning, bättre introduktion det första året som lärare och mycket annat, som kan få fler lärare att utbilda sig färdigt och stanna i yrket. Lärare som är förberedda på att vara lärare, har kunskaper och får fortsätta utbilda sig till nya kunskaper. Ärligt – jag visste inte att denna skolkommission (13 ledamöter) suttit i ett par år och fått till 600 sidor, som nu kommuner med fler ska läsa och bedöma innehållet i. Till exempel kan nuvarande förskoleklass inkluderas i skolan med uppdraget att lära sig läsa. Bra, tycker jag.

Regnade när jag steg upp. Nu lite sol. Fikonträdet har ca 10 fikon på gång. Med en varm september som förra året, så kan det bli färdiga fikon.

Carin Högstedt

170827

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

23. aug, 2017

Braåsbesök, Benders, Sjöliden, Braås ponnyklubb, landsbygdsutveckling, bredband

Lite annorlunda på besök på Sjölidens äldreboende i Braås i måndags! Inte bara information från chefer och rundvandring utan kaffestund tillsammans med, jag tror, sex av de boende och ett antal personal. Verkligen trevligt och givande! Vad önskar sig de boende? Jo, de betonar att de har det väldigt bra, men en resa till Växjö en gång per månad var ett önskemål. För att handla kanske eller se på utställning, gå på restaurang... Kan inte vara så svårt att boka färdtjänstbuss och samla ihop de som vill åka till staden någon gång då och då? Det hänger på resurser, sa personalen. Vi började besöket med att äta lunch, som tillagats på Sjöliden. Två rätter serverades, varav en vegetarisk och blåbärskräm till efterrätt. Båda rätterna fick gott betyg av oss. I köket lagas 600 måltider per dag till Sjöliden och skolan. Wifi? Ja, i de allmänna utrymmena, inte i lägenheterna. Trodde faktiskt det var fixat! (V) drev detta för ett par år sedan genom motioner/interpellationer. Verkligen illa att inte kunna koppla upp sig och skypa med barn och barnbarn, surfa eller vad en önskar i sin egen lägenhet, som en betalar hyra för! Ta tag i igen!

Bra start på besöket i Braås och nu var det Benders tur, ett familjeföretag som finns i hela Sverige på olika platser och som gör takpannor av betong och marksten till exempel. I Braås görs bara takpannor och det gör de i massor, 106 pannor på en minut. Drygt tio personer arbetar här och Jonas, chefen berättade gärna och mycket om denna industri. Så himla trevlig person och vad mycket vi fick veta! För att arbeta på Benders krävs att en vill ta i och arbeta helt enkelt. Lönen är ca 27-28 000 per månad. Flera pensioneringar väntar, men Jonas hyste ingen oro för rekryteringen som jag uppfattade. Företaget har sitt ursprung i Braås i firman ”Örkencement” för 50 år sedan. Örken är sjön i Braås.

Så till Braås ponnyklubb, som fyller 50 i år. Här träffade vi Cissi och Lena och fick en rejäl information om verksamheten, som har 130-140 ridelever. De flesta kommer från Braås och närbelägna Rottne men även stadsdelen Sandsbro, där jag bor. Två av mina döttrar var elever här som unga. Här finns 13 ridskolehästar och nio privata hästar. Det är väldigt mycket ideellt arbete och svårt att få ekonomin att gå ihop. Att göra i ordning p-platser skulle underlätta att ha tävlingar som ger ökade inkomster, sa Lena. Det är ju så att ridsporten är tjejdominerad och inte så prioriterad som fotboll och ishockey till exempel. Strukturerna sitter i. Det var ett förslag i S och V.s gemensamma budget att satsa på just ridsporten, bland annat för att kunna investera i uttjänta anläggningar. Det gick ju inte igenom i budgeten för 2018, men vi fortsätter driva på för att skapa rättvisa mellan olika sporter/idrotter/fritidssysselsättningar. Ridstallen funkar för övrigt också som fritidsgård. De unga är där och umgås med andra och hästar, inte alltid för att själva rida.

Så till Braåsgården, samlingslokalen, där vi hade gruppmöte efter att först ha blivit informerade av ordföranden i Braåsgårdens styrelse, Mats från Volvo. Vice ordförande i denna styrelsen, Maria, är med i vår V-grupp. Mats berättade om alla förbättrande investeringar som gjorts och att oron för framtiden är ekonomin, när förskolan som nu hyr lokaler ska flytta. Svårt att ersätta den inkomsten. Men det löser sig nog; styrelsen kommer att hitta utvägar.

Ja, det blev en lyckad dag och kväll! Nu går vi vidare till nästa tätort och kommundelscentrum, Rottne. Men det blir en dag till i Braås, för besök på skolan och Volvo.

Mötena duggar tätt nu. Har haft träffar tillsammans med Eva (C), med kommunens landsbygdsutvecklare idag och igår med tillgänglighetshandläggare för att stämma av och förbereda höstens möten och göromål. Mycket tal om bredband – resurser saknas på alla håll. Illa! Färdiga projekt och ansökningar finns det 33 av i Kronoberg, ca 165 miljoner kr är summan de behöver.

I morgon till Borgholm och strategisamråd med kommunens alla ordförande och vice plus förvaltningschefer/Vdar. En hel del intressant som Agenda 2030, tidiga insatser för barn och unga, skolresultaten – hur höjer vi dem? Pågår i två dagar. Jag deltar i morgon men av olika skäl inte fredag.

Carin Högstedt

170823

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

20. aug, 2017

Röd lördag, dialog, folkomröstning, amnesti nu! TV-serier, söndagsgöra

Använder nu SVTPlay så gott som konsekvent. Funkar tillfredsställande med ipaden ute på altanen i bekväm korgstol. Sett bra deckarserier, Ett fall för Vera och Saknad – aldrig glömd, den senare helt superbra.

Varje fredag kl 16.00 Storgatan i Växjö, det som kalla Speakers corner,  kommer nätverket ”Vi står inte ut” att ha opinionsträff för alla som på olika sätt verkar för att de afghanska ungdomarna INTE ska utvisas till en ytterst oviss, osäker, farlig, otrygg, dödsfarlig tillvaro. Det finns en human lösning: Amnesti nu!

Efter Dädesjö marknad (förra bloggen) blev det ”Röd lördag” i Växjö, vilket sammanföll med Karl-Oskardagarna, en folkfest som ordnas av Cityhandlarna och innehåller kommers, musik, utställningar och lite politik. Såg att (S) var ute med sitt röda tält. (V) hade sin röda lådcykel med kaffe och info. Blev mycket bättre än jag vågat hoppas. Trodde det skulle vara för tjockt med folk på Storgatan. Det var mycket folk men inte för mycket. Det gick bra att dela ut flygblad och vi hade gott om samtal med nya idéer. Trafikplats Fagrabäck mest diskuterat. -Var kan jag skriva mitt nej till rondellen? var en typisk fråga. Vi får ordna en ”lokal folkomröstning” nästa gång vi är  ”på stan” för dialog med folket. ”Rondellen” är alltså tänkt att bli trafikplats med tre rondeller!

Idag jobbat så gott som oavbrutet med att skriva, minnesanteckningar från möte, nyhetsbrev till distriktsstyrelsen, insändare... I morgon ska vi rastfaddrar på Sandsbro skola visa upp oss för nybörjarna. Sedan ska (V)s kommunala grupp göra besök på vårdboendet Sjöliden i Braås, där vi börjar med lunch. Därefter blir det företaget Benders, som tillverkar takpannor. Vet inte så mycket mer. Aldrig varit där. Efter Benders blir det Braås Ponnyklubb och säkert samtal om ridsport, jämställdhet och rättvis fördelning av stödet till idrott och fritid. Sedan är det inte slut utan vi sätter oss i Braåsgården och har vårt månatliga gruppmöte där. Braås skola skulle vi också besöka, men det var en olämplig dag – första skoldagen, så vi skjuter det till senare i höst. Då blir det besök på Volvo också, kommunens största privata arbetsplats.

Carin Högstedt

170820

#hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

 

 

 

 

18. aug, 2017

Dädesjö marknad, Kronobergs slottsruin, LRF, makt och ägande, val 2018, luften vi andas

Tillbringat några timmar på Dädesjö marknad i eftermiddag. Bra marknadsväder, mycket folk och många knallar. Men lite klagan på att Karl-Oskardagarna i Växjö i år sammanfaller med Dädesjö marknad. Några knallar hade uteblivit, troligen för att de satsade på Växjö istället. Marknaden i Dädesjö är en mycket gammal tradition. En partikamrat som varit lärare i Braås berättade att dädesjöbarnen brukade få halvdags ledigt från skolan på marknadsdagen, så stor är dagen i byn med omnejd. Intresset för partibroschyrer var inte särdeles stort. Det vore synd att påstå. Men vi syns och en del samtal blir det. (S) var också där och (SD). I övrigt upptäckte i alla fall jag inte något mer parti. Träffade ett par medborgare som var mycket generösa med beröm över vårt agerande i olika frågor. Så roligt! En slickar i sig.

Senaste dagarna har innehållit distriktsstyrelsemöte, valledningsmöte med V Växjö, regiongrupp idag på förmiddagen. Allt planenligt och framåtsyftande mot valrörelse. Ett avbrott i partiarbetet igår, när barnbarnen och jag besökte Kronobergs slottsruin. Ny stor instruktiv skylt som visar en skiss i färg på vasaborgen och med förklaring på vad de olika rummen och tornen innehållit. Tyvärr är inte broschyren en får med sig in på ruinen lika instruktiv. Behöver förnyas liksom  texterna som finns här och där och berättar om händelser i förgången tid. Vi gick igenom det hela och barnen tog många foton. Fängelsehålan kunde vi identifiera. Den har kallats Dackehålan, men Dacke har aldrig suttit fången där, lärde vi oss. Avslutade med glass och dricka på Ryttmästargården. Nya bron över till slottsruinen och Stallholmen är jättefin liksom vindbryggan. Tack Fastighetsverket och Växjö kommun! Nu återstår bara resten: Restaurering av vasaborgen, åtminstone delvis, så att användningen kan öka. Platsen är synnerligen vacker och kan bli mycket mer av kulturell mötesplats.

Ett annat avbrott, men inte från politiken, var träffen i onsdags med LRF. De samlade riksdagsledamöter med fler till en träff i skogen, nordväst om Lammhult, om jag tänker rätt. Ett skogsägarpar var värdar och vi fick se tre olika hägn, ett där inte djur kunde komma in, ett där mindre djur kunde äta och ett där det var fritt fram. Samma typ av skog i alla och väldigt skilda utseenden, beroende på om älg och råddjur med fler kunnat beta på träden eller inte. Samtalet rörde alltså jakt på de djur som äter upp t ex tallar. Så gick vi en slinga och såg en mycket fin skog. Rubriken på denna halvdag var äganderätten. Det var som vanligt när LRF Sydost är arrangörer väldigt väl organiserat och tonläget är helt OK. En känner sig inte alls behöva hålla med. De berättar ur skogsägarnas vinkel vad de upplever som hotande inskränkningar i äganderätten. Det kan en lyssna på. Men när det gäller skog, mark, vatten så är vi alla människor beroende av att det sköts för att vi ska kunna andas och leva liksom den biologiska mångfalden. Det finns ett starkt allmänintresse, kan inte jämföras med att äga en bil eller en villa.

Fredag kväll. Skulle behövt skriva en insändare om vattenskotrar och andra farkoster till sjöss efter Smålandspostens artikel idag om beslutet i tisdags på kommunstyrelsen. I artikeln står inte ett ljud om att det fanns olika åsikter om tillåtelse för vattenskotrar i naturreservatet. Borde förstås ha skrivit en reservation, som jag gjorde i ett annat ärende. Det uppmärksammades i alla fall av Radio Kronoberg. Men hör det inte till vanlig journalistisk heder att redovisa avvikande meningar? Nu är jag för trött för att få iväg en insändare och tänker ta helgdagskväll. Skjuter upp insändare och alla andra skriverier jag åtagit mig till morgondagen, då det för övrigt är så kallad ”röd lördag”, vilket betyder ett par timmar på stan med kaffe, flygblad och samtal med folk.

Varje fredag från 25/8 kommer nätverket ”Vi står inte ut” att ha opinionsmöte kl 16.00 på scenen på Storgatan i Växjö. Visa din solidaritet med de utvisningshotade ungdomarna genom att delta en stund! Amnesti nu! Fredagar kl 16.00.

Carin Högstedt

170818

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se