14. sep, 2017

Samhall, Araby Park Arena, bostäder istf "stadshus", sjukhusnatt, fuck cancer, P-böter

Torsdag morgon. Sover till halv åtta. Ensam hemma. Maken L fick stanna på sjukhuset på vår enträgna begäran. Vi var igår där enligt kallelser för blodtransfusioner och andra intrevenösa doser plus strålning. Men natten innan hade maken L fått nya besvär och nu ville vi verkligen få detta utrett och inte ha ytterligare en skräcknatt hemma. De ordnade en sängplats – trots att det var fullt. Vilken skillnad att ha proffs omkring sig, nåbara hela tiden! Nu är allt öppet idag. Läkare måste bedöma och ge råd. Lennart vid gott mod.

Jag lyckades genomföra ett möte med distriktsstyrelsens arbetsutskott, avstod själva distriktsstyrelsen och har överlåtit ansvar på vice ordföranden tills vidare. Vi har en bra tidsplan, ett par större evenemang inbokade i höst och kongressombudsval under kontroll. Medlemsutvecklingen går framåt. Känner mig trygg i kamraternas hägn. Det är svårt att hinna med att vara ordförande dock,, mitt i att vara maken L behjälplig med transporter och läkarsamtal. Samt hålla alla barnen och syskon underrättade om vad som händer på hemmafronten.

 Som transportör till och från sjukhuset har jag fått ett P-tillstånd i sjukhusets P-hus. Söker upp reserverade platser för ”Strålningspatienter”. Nu ska jag gnälla riktigt ordentligt: Finns tre sådana skyltar, tror jag. Alla felstavade OCH för små bokstäver. Ser inte från bilen vad det står. Hamnar på ”Blodgivare” ofta. OK. Går ur bilen och hittar rätt. Igår när jag skulle ut från P-huset efter strålningen hade jag en lapp på rutan. Från Securitas. Felparkering för det står bara från vilket datum tillståndet gäller, inte slutdatum för det visste inte den som skrev ut det. 400 kr. Ett bra exempel på att i vårt samhällssystem växer kontrollapparaten mer än produktionen? Något jag funderar på. Ska bli en interpellation om Växjö kommun har koll på och analyser av hur andelar administration och produktion fördelar sig över tid.

Det nya kommunhuset behövs inte i dagsläget. Det gamla är omgjort, moderniserat, renoverat, tillbyggt under alla år för åtskilliga miljoner. Det är inte optimalt (60-tal) men fungerar mycket bra, inte minst den nya entrén. Det går säkert att behålla och verka i under ett antal år, 8-10. Låt oss göra det och under tiden fundera på vad vi en gång vill ersätta det med och var. Så använder vi tomten på Stationsområdet till bostäder för de billösa, som är ca hälften av medborgarna i Växjö stad, om jag minns rätt. Så fortsätter vi använda kommunhuset, som även ska fortsätta heta kommunhus och inkludera alla invånare i Växjö kommun. Ungefär så har Vänsterpartiet resonerat om stadshusplanerna från första början. Eller från det tillfälle då vi insåg att det nya stadshuset inte var ett skämt.  

Tidigare i veckan hade vi styrelsemöte i Bibliotekets vänner. Planering inför våren. Bland de som nämndes som efterlängtade gäster är författarna till två uppmärksammade biografier: Karin Boye och Kata Dahlström. Japp! Håll tummarna för att de kommer till Växjö! Fått mycket bra recensioner.

Har också klarat av två besök på arbetsplatser: Samhall och Araby Park Arena. Givande båda! Samhall hade för dagen 464 anställda i Kronoberg. Araby Park Arena har ny chef, Malin, och hon har idéer. Ska följa hennes och medarbetarnas verksamhet noggrant. Den gamla nerlagda fritidsgården på Centrumskolan ska bli allaktivitetshus, sas det. -Var det inte det vi sa och drev? Jovisst. Även om vi inte använde det ordet. Hoppas det stämmer att det ska användas till något vettigt.

Nu till sjukhuset så sakteliga, Sista strålningen idag. Resultatet väntar på sig några veckor. Om det går i lås ska jag delta i ETC Växjös samtal om ”Basinkomst” ikväll på bokcaféet. Kl 18.00, om jag inte läst fel någonstans. Basinkomst eller medborgarlön är förslag som genomförda kan skapa ett annorlunda/bättre samhälle för fler. Tror jag. Men inte enkelt. Pågår försök både här och där i världen!

Carin Högstedt

170914

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

11. sep, 2017

Hjälpmedel- en frihetsfråga, minus blir plus - duktigt? vargtimmen, fuck cancer, pallpaket

Måndag 11 september (just det datumet kan väcka oro i kroppen). Vaknar kl 4.00. Klockan ställd på halv sex. Läser, slumrar mig genom vargtimmen. Kollar i lägenheten. Lugnt. En katt ut, en in. De vill bara ha en viss sorts buljong nu. Något nytt – eller i varje fall har vi inte köpt den här varianten tidigare. De älskar den! Det är mycket lite buljong och svårt att få ut ur förpackningen. Kilopriset lär vara extremt. Maken L också vaken, men vi tar det lugnt tills klockan ringer, säger vi.

5.30. Frukost, tidningar. Våra frukostvanor kan glädja vilken dietist som helst – tror jag. Eller den gläder i alla fall oss. Negligerade totalt varningarna under en period för att äta ägg. Vi hade rätt; inte alls farligt eller kolestorolrisk. Läser Smålandsposten om hur socialnämnden i Växjö vänt plus till minus. Räknade helt enkelt med mindre statsbidrag i budgeten för ensamkommande än det kom pengar i verkligheten. Sådär 10 milj kr.  Blir förb-d. Såg ordföranden i riks-TV ilsket kräva mer statsbidrag om Växjö kommun skulle ställa upp för barnen. Så skryt med att underskott vänts till plus – på grund av högre statsbidrag är förväntat. Inte konstigt att folk i allmänhets oro ökar. Vad ska de tro? Vad ska de tro på? Har Växjö kommun dålig ekonomi och är det därför omsorgsnämnden enligt rykten ska dra ner på personal? I samma andetag som majoriteten i kommunen gör allt för att plantera det nya kommunhuset i folks medvetande som klart för färgsättning på möblerna. Finns inget beslut! 635 milj plus en trafikplats för 78 kommunala miljoner och 200 statliga! Omsorgsnämnden har ett eget kapital på 100 milj kr. Då klämmer vi åt omsorgspersonalen!

7.30 ska vi vara på sjukhuset för maken L.s blodprov. Blir lite sena. Många piller att ta och ta med. Känner stressen krypa i porerna. Den stabila pall till hallen (som används för att sitta på när skorna ska på t ex) som vi var iväg och köpte i lördags, den ska ersätta nuvarande trebenta ostabila pall, den skulle maken L.s dotter, på besök igår, sätta ihop ur ett platt paket. Tro det eller ej! Inte ett rätt i det platta paketet! Jo fyra ben kunde identifieras. Hur kan detta ha gått till?

8.00. På blodprovningen. Det går bra.  Vi vandrar vidare i huset mot strålningsenheten. Kanske hinns strålningen med innan vår tid med läkare kl 9.20? Jo, ambitionen visar sig vara så och jag blir nästan ensam i väntrummet. Trevliga lokaler. Gott om tidningar. Wifi. Kaffe. TV4 på. Går inte att byta kanal?!

9.20 prick samtal med läkare på denna enhet. Ny medicinlista och frågor och svar. Tre strålningar kvar. Blodvärdena något sämre, så det blir ny transfusion. Det är tungt.

10.00. I kaféet på sjukhuset. Efter strålningarna vill maken L ha wienerbröd och kaffe. Träffar god vän, som är sjukhuspräst. Pratar lite.

10.30. I hjälpmedelsbutiken som Funkibator driver i sina lokaler på Söder. Vi ska ha en griptång, en som man kan använda för att plocka upp något från golvet t ex utan att böja sig. Jättebra för många människor och förhindrar olyckor. Hittade även en ”gåbock” som verkar synnerligen användbar och kan ersätta rollatorn i många situationer. Griptången är exempel på ett hjälpmedel som omsorgsnämndens majoritet beslöt att inte tillhandahålla för några år sedan. Folk skulle själva söka upp och köpa dylikt. På så sätt skulle 300 000 kr sparas in (OBS! Inte miljoner). Vi betalade 975 kr för de båda sakerna. Det finns många med sådana behov som inte har en chans att betala, som låter bli att köpa saker som kan underlätta livet och skapa större frihet. För pensionen räcker inte. Politiskt beslut, som (V) och (S) bekämpat (spara på hjälpmedel), påtagligt gripbart i klassklyftornas verklighet, där griptänger inte är för alla.  

Kl 11.30. I möbelaffären med ”pallen”. Vi får ta demonstrationsexet, för pallpaketen är slut. Då har vi med oss en hel pall hem! Något att skratta åt så småningom. Vem har fått en pall med många överflödiga skruvar, muttrar och liknande? Två pallar i paketet från början, tros det vara.

12.00. Maken L avlämnad utanför regionhuset, jag till kommunhuset.

Försöker hinna ikapp mig själv och mailen. Deltar i ett möte med det Samverkansråd som hanterar äldre-, sociala och överförmyndarnämndsfrågor som åhörare. Vill se hur det fungerar. Utvärdering av hela organisationen för kommunens tillgänglighetspolitik och samarbete med tillgänglighetsrörelsen ska göras. Startade idag på förmiddagen, då jag inte kunde delta.

Kl 15.50. Bra samverkansrådsmöte på det stora hela. Nu till Bibliotekets Vänners styrelsemöte och sedan har (V)s kommunala grupp möte. Är nog rätt mör när jag väl är hemma.

Carin Högstedt

170911

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

7. sep, 2017

Agenda 2030, klassklyftor, folkhälsa, nationalpark Åsnen, fågelturism, drogfritt kafé

Hemma rätt tidigt. Riktigt skönt väder plötsligt. Suttit inne i konserthuset hela dagen och nu njutit av en stund på altanen. Många fikon under utveckling trots det trista vädret på sistone. Och den röda ”bägarrankan” (konstigt namn) översållad med blommor.

Konserthuset ja. Region Kronoberg ordnar tvådagars konferens om Agenda 2030. I Kristina Nilsson-salen, Växjö,  som rymmer 800 personer. Ca 200 där från början, glest på slutet av dagen. Det är en rikskonferens och där var folk från olika delar av Sverige. Mest från kommuner. Det handlade idag och fortsätter i morgon om FNs 17 mål med 169 delmål som ska genomföras till 2030 i hela världen. Anne Kullman från SIDA, uppvuxen i Växjö, inledde med globala aspekten. Millenniemålen, föregångare till Agenda 2030, ledde till halvering av fattigdomen, men hungern ökar och klyftorna mellan rika och fattiga ökar. Inte minst i Sverige ökar klyftorna upplystes om senare! Mycket matnyttigt, inte minst om mat på eftermiddagens föreläsningar om folkhälsa, men jag upplever ett tassande runt grundproblemet: Om all fattigdom ska avskaffas – det är ett av målen – om alla människor ska ha en värdig bostad, utbildning, rent vatten, miljö och klimat räddas, då krävs en annan ordning fördelningsmässigt mellan  kontinenter, länder, grupper och individer. Det går an att proklamera att Sverige ska gå i bräschen, men vika ner sig när det gäller att ta ut lite mer, med betoning på lite, av höginkomsttagare i skatt. Eller vara emot varje ytterligare skattekrona överhuvudtaget till förmån för satsningar på de som behöver stöd!

Klyftorna har ökat i Sverige i 30 år, sa en man från Hässleholm. Vad är det som säger att det går att ändra nu? Han hänvisade till en annan man från Vänsterpartiet i Uppsala, som också var inne på den frågeställningen. Det är säkert bra med sockerskatt och närhet till möjligheter för fysisk rörelse, absolut, men kärnan i den nödvändiga omställningen om världen ska lyckas med något enda mål av de 17 till 2030 är mycket mycket djupare.

På Campus i Växjö är studentkåren inrymd i ett gammalt hus, mycket trevligt. Där finns också mötesplats, drogfri sådan, för studenterna. Kafé Tufvan sörjer för förtäringen. Det drivs med hjälp av kommunal ”daglig verksamhet”, alltså personer som har någon funktionsvariation och  är utanför den ordinarie arbetsmarknaden. De jobbar i köket och serverar. Stämningen och atmosfären är lugn, gemytlig och studenterna läser, samtalar och fikar. Ibland är det kvällsaktiviteter. Nu är kaféet under press; verkar som en majoritet tänker stänga och göra de som arbetar där överflödiga. Inte första gången som Kafé tufvan varit ifrågasatt. Enda drogfria mötesplatsen på Campus. Vad är det som gör att vissa verksamheter ständigt är utsatta för hot? Hur rimmar detta med de höga målen i Agenda 2030? I en kommun som kan bygga nytt kommunhus för 635 miljoner utan att blinka? (Ja, beloppet inkluderar inte inredningen vad jag förstår).

Det som slog mig i morse i konserthuset var den höga andelen kvinnor i publiken. Har inte räknat men det var slående. – Har vi tagit över framtiden? Tänkte jag. Plötsligt händer det!

I morgon blir det bara halvdag för mig på den fortsatta konferensen. Maken L och jag ska ta emot ”kommunen” här hemma för att se vad vi behöver för hjälpmedel o dy. På eftermiddagen. Sedan ”sittstrejk” med Vi står inte ut/Unga i Sverige. Kl 16.00, Scenen Storgatan, Växjö! Amnesti nu!

Igår en finfin dag med regionala bolaget Destination Småland. Vi hade utflykt till Nationalparken (blivande) Åsnen och styrelsemöte. Gick lite strövstigar vid Trollberget och imponerades av det som är gjort. Träbryggor och vindskydd, bänkar, toaletter och skyltar. Snyggt, genomtänkt och vilka trevliga ställen vi besökte! Till exempel det kafé och butik som drivs av ett holländskt par sedan sju år. Här utvecklas konst och fågelturism är på gång! Ca 15 år sedan jag skrev motion, till dåvarande kommunförbundet tror jag, om fågelturism! Väckte intresse i ornitologkretsar, men först nu är det verkligen på gång!  Ta en tur till Åsnenområdet! Det har stor tjusning och omväxling. Kvinnan som är projektledare för ”Destination Åsnen”, vår guide denna dag, är synnerligen kreativ! Vilken Nationalpark och vilket besöksmål som är under utveckling!

Carin Högstedt

170907

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

5. sep, 2017

Martin Luther, fria resor pensionärer, höga berg o djupa dalar, fuck cancer

Livet är höga berg och djupa dalar. Kliché men i alla fall. Maken L och jag har vandrat väldigt mycket i höga berg, i Alperna, i Pyrenéerna, i Tatrabergen och varstans. Aldrig i svenska fjällen. Nu är maken på grund av sjukdom  beroende av rullator, en otroligt bra uppfinning, vem som nu ligger bakom. Den enkla saken, rullatorn, gör oändligt mycket för människors frihet, de som av olika anledningar har svårt med balansen och rörelser. Dalarna i livet finns kvar, men de blir inte raviner.

Lång dag med sjukhusbesök med L och möten av olika sorter. Helskön avslutning med Martin Luther, det vill säga Per Svensson föreläste om sin bok om Luther,” Frihet, jämlikhet och reformation”, på Fria ordets hus i Växjö. Bibliotekets vänner, Fria ordets hus och Svenska kyrkan samarrangerade en kväll med Per Svensson om reformationen 500 år. Otroligt intressant! Vet betydligt mer nu än jag lärde mig i skolan om Martin Luther; han var troligen bipolär med dagens synsätt, pendlade mellan djup depression och upprymdhet, var otroligt beläst och intellektuell, skrev gräsligt antisemitiska skrifter  blandat med de 95 teserna, som troligen inte spikades upp på en kyrkport.

Det politiska budskapet från Luther och många andra vid den här tiden var att en inte kunde köpa sig in i himlen via en VIP-biljett. Allt hängde på tron, nåden och skriften. Den auktoritära kyrkans makt ifrågasattes. En fråga som väcktes var varför frihetsrörelser – oavsett vad de handlar om – vänds i sin motsats, vilket sker gång på gång genom historien. Reformationens frihetstanke blev i Sverige ett konventikelplakat (ett ord jag kommer ihåg från min skola) som förbjöd människor i Sverige att sitta hemma och läsa bibeln tillsammans med andra. Det var ett av skälen till utvandringen till Nordamerika.

Väldigt trött efter dålig sömn och lång dag. I morgon utflykt till Åsnenområdet och styrelsemöte med Destination Småland. Innan dess till sjukhuset med maken L för olika behandlingar. Min ersättare i kommunstyrelsen, Eva-Britt, tog över rodret idag. Nu säger vi äntligen klart  ja till medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer på lågtrafiktid, när bussarna ändå går mer eller mindre tomma. Nu har vi definitivt  bestämt oss. Det är verkligen viktigt och åt rätt håll.

Carin Högstedt

170905

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

3. sep, 2017

Söndagsfrid och söndagsskola, Noa, Houston, klimat, strålning och besök

Söndag morgon. Inte blivit mycket skrivet på sistone men nu ska jag igång igen. Tillbringat många timmar på sjukhuset med maken L för att förbereda för de kommande 14 dagarna med strålning varje vardag. Första strålningen är avklarad. I morgon nästa. Så har vi haft besök av familjemedlemmar. Igår och idag två systrar till L med respektive och ex-hustrun. Trevligt. Dukade kaffebordet ute och hann precis fika klart kakor och tårta, när åskan mullrade och regnet vräkte ner på tvären in på altanen.

Idag tänker jag ta itu med ca 100 olästa mail, handlingar till sammanträden och annat. Hämtar styrka i att läsa SvD – ja, det är sant – t ex idag om Åsa Moberg, intressant intervju, och Björn Wiman, som skriver det jag skulle vilja beskriva så bra som han gör: ”Bilderna från vår tids syndaflod är bara en försmak av framtiden”. Översvämningen i Houston, Texas är utgångspunkten. Han drar paralleller till bibelns text om Noas ark, båten som räddade djuren. Skulle vilja veta hur många i befolkningen som har kunskaper om Noa, arken och berget Ararat? Som uppvuxen i en mycket stark frireligiös landsbygd kan jag innehållet i bibeln rätt väl, genom söndagsskolan bland annat, men är det alldagliga kunskaper numera? I DN finns rubriken ” Houston byggde bort skyddet mot vattnet”. ”Tiotusentals hektar våtmark har asfalterats – naturen kan inte absorbera allt regn”. Betong och motorvägar har ersatt naturen. - Är det ett sammanträffande eller klimatkonsekvens att just Houston haft trestora  stormar på tre år? Går inte att svara på ännu skriver vetenskapsredaktören Maria Gunther, men tillägger att lärdomen av stormen Harvey är att varje stadsplanerare måste ha med i sina beräkningar att oväder kommer att bli värre och vanligare. Tänker osökt på senaste beslutet i Växjös fullmäktige, där sex partier uppenbarligen tror att det går att bygga bort bilköer med ännu bättre bilvägar och massor av betong.

Solen skiner. Ännu. Ska bli mer regn, tror jag. Maken L sitter ute och läser tidningar. Nu ska vi njuta av denna sensommarsöndag. Tids nog blir det måndag.

Carin Högstedt

170903

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se