18. okt, 2017

Hugnesamt, tröstande, glashus, minoritetsskydd, ögonlock, (V)äxjös Kommunnytt, höger-vänster

Ikväll bildas ”Tantpatrullen” i Växjö. En sådan finns i Stockholm och arbetar över partigränserna och utåtriktat med framför allt pensionspolitik. Kl 18.00 på ETC Växjös bokcafé, Klostergatan 9. Besök av två tanter från Stockholm, som ska berätta om hur de verkar i Sthlm. Tror det kan bli ett viktigt forum för jämställdhetsaktivism.

Kan tyvärr inte delta då vi landsbygdsansvariga ska ha möte med alla samhällsföreningarna och sockenråden. Det blir en inspirationskväll i Asa i norra änden av Växjö kommun, som jag ska berätta mer om senare.  

Idag på fötter igen efter att i förrgår varit febrig och igår fick åka hem och lägga mig istället för att delta i fullmäktige. Efter 18 timmar i sängen, så var denna morgon acceptabel och jag har kunnat vara med och författa (V)äxjös Kommunnytt. Och orkar åka till Asa ikväll. Min egen diagnos är problem med bihålorna och ögonlocksinflammation, som blommat upp igen. Har ett helt apotek efter förra omgången, då jag besökte fyra läkare för att få hjälp. Är inte ensam om detta. Träffade en partikamrat idag med samma historia.

Följde naturligtvis fullmäktigedebatten via TV igår. Väldigt speciellt att se det utifrån och utan anspänningen att hela tiden ta ställning till: Säga något? Inte säga något? Kort eller långt? Ironi? Går sällan hem. Lägga sig i det mesta eller koncentrera sig? Tala till fullmäktigeförsamlingen eller publiken vid TV och radio? Nu kunde jag bara ligga och iaktta. Lite svagt ljud ibland när ledamöter talade från sin plats i bänken. Annars helt OK sändning och väldigt anständig debattnivå. Ordföranden på gott humör och smidig i klubbsvängningen. Långt möte med en helt obefogad allmänpolitisk debatt, som gjorde att dagens stora ärende, nytt kommunhus för netto 635 miljoner, fördröjdes rejält. Det blev en minoritetsåterremiss, så huset kommer upp i november igen. Det går inte att använda minoritetsskyddet en gång till i det här ärendet, utan då blir det beslut. Väldigt mycket engagemang från folket, frågor på allmänhetens frågestund, insändare, brev, mail... Självfallet ifrågasätts priset, men även det estetiska, trängsel, brist på P-platser och säkerheten. Att bygga kommunhus ihop med buss- och järnvägsstation är ju speciellt minst sagt. (V) håller sin linje: Nuvarande kommunhus duger ett antal år till. Sans och balans i framtagande av ett nytt kommunhus i samarbete med anställda.

Den allmänpolitiska debatten var obefogad och ledde inte framåt. Kanske skulle vi ha en debatt på hösten på ett speciellt tema, t ex utbildning. Vad vill partier och ledamöter göra för att Växjö kommun ska bli en skolkommun som ökar andelen godkända och studiehungriga elever? -Ja, det är i alla fall min tanke just nu. Kanske gav debatten något för den som lyssnar och inte följer med så väl i media om riks- och kommunpolitik. Skillnaden mellan höger och vänster kom ju fram väldigt tydligt. Ökade klyftor eller mindre? Glasögon till alla barn eller inte? Mer jämlikt och jämställt eller mindre?

Resten av veckan blir mycket utåtriktad med flygbladsutdelning. Helgen – ja, det är mycket eftersatt hemma med städning, ett alternativ. Hälsa på min bror med sambo  i Kalmar ett annat. Eller lite av varje. Försöker vara aktiv samtidigt som minnet av maken L snurrar runt i huvudet. En månad igår sedan han vandrade vidare. Fortfarande kommer kort och brev från olika människor som på något sätt varit i kontakt med honom. Tack! Det är, med ett gammalt ord, hugnesamt att läsa.

Carin Högstedt

171018

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

 

14. okt, 2017

Crossfit, TC, sociala media, städdag i Sågverkets brf, mobilstrul i 4 veckor, kommunhuset duger

Lördag kväll. 13 gr ute. Lönnlöven flockas på altanen. Pilfinkarna jätteglada över matning. De är verkligen trevliga. Finns en bok som handlar om pilfinkar och heter just ”Pilfink” av Göran Bergengren, Carlssons förlag, illustrationer Gebbe Björkman. Rekommenderas! Pilfinken ser ut som gråsparv förutom den bruna fläcken på ”kinden”.

Häromkvällen gjorde några ur vår kommunala grupp besök på TC (Teleborgs centrum), fritidsgård. Där träffade vi Simon och Madelene, ledare, som berättade om verksamheten. -Delar de upp grupper i killar och tjejer? -Ja, på begäran av ungdomarna själva händer det. Madelene har en grupp tjejer som bett om crossfit separat från killar. Det får de nu. Trevlig pratstund och fika på en lugn fritidsgård i början av kvällen. Fältarbetare dök upp och bjöd in oss att träffa dem vid tillfälle. Gärna! De organiserar även nattvandrarna. Vad vi inte visste var att Madelene är en crossfitstjärna! Det ser vi i dagens Smp (C-delen), som har stor artikel om henne! Hon jobbar halvtid på TC, halvtid på eget företag (delägare), Crossfit Linné och tävlar i crossfit.  Roligt att ha träffat henne och säkert en tillgång för TC och deras ungdomar.

Igår en orgie i privatsaker. Det är inte nog med sorg efter en anhörigs bortgång, det är mycket med papper och byråkrati också. Med hjälp av en av döttrarna kom jag i igenom det mesta i posthögen. Hon är resolut och ringer upp  företag som skickat det ena och det andra. Till slut hade allt löst sig. Innan dess till Telia för att avsluta maken L.s abonnemang och – äntligen öppna ett eget privat. Kan inte vara bunden till kommunmobilen längre efter att den inte släppt fram samtalssignal på ca fyra veckor. Olidligt! Nu ska jag bara lära mig min nya mobil, så ska jag lansera numret. Det är ju bra om jag vet hur en ska svara när det ringer... Det får bli kvällens övning.

Åkte in till stan idag vid niotiden. När jag startade bilen såg jag in i bostadsrättsföreningens samlingslokal. Fullt med folk. Usch, vad jag skämdes. Glömt att vi har städdag, inte meddelat att jag är upptagen! Sedan länge har (V) Kronoberg utlyst en utbildning i sociala media denna lördag och vad vi ska tänka på, när vi använder dem och hur vi kan nå fler med våra budskap. Flera nya medlemmar där – och några veteraner, alla lika angelägna om att veta mer och förmedla sina egna kunskaper och undringar. Bra dag. Jag vacklade ifråga om att över huvud taget delta med min förkylning och lätt febrig. Men faktum är att jag blev bättre under dagens lopp – trevligt sällskap gjorde det möjligt? – och nu börjar jag tro att jag klarar det utan antibiotika.

I morgon träffa barnbarnen förhoppningsvis och för övrigt förbereda kommunfullmäktige och den allmänpolitiska debatten som ska hållas på tisdag. Då ska även beslut tas om att bygga nytt kommunhus – eller inte. Helst inte.

Carin Högstedt

171014

@hgstedt

www,carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

11. okt, 2017

Norregårdskolan, intraprenad, nytt kommunhus - inte nu, Volvo Braås, ojämställdhet bakom ohälsa

Trots en fram och tillbaka böljande förkylning gick jag till Stadsbiblioteket i Växjö igår kväll. Bibliotekets vänner bjöd på ”Gutenberggalaxens nova”, föredrag av författaren Nina Burton om boken som fick Augustpris 2016. Som ledamot i styrelsen för vännerna finns ju en lojalitet att gå och lyssna på våra arrangemang. Lite fördomsfullt tänkte jag att hur många är intresserade av Erasmus av Rotterdam, renässanshumanismen och 1500-talets medierevolution? Bäst att gå och fylla ut publiken. -Haha! Återigen så gott som fullt, 150 platser, intensivt lyssnande, långa applåder, många frågor. Och mycken ny kunskap! Fantastiskt att höra Nina beskriva hur Erasmus och tiden efter 1492 innehöll motsvarigheter till vår tids bokmässor, Internet, Facebook, twitter. Nätverk, flygblad med pamfletter, postgång med kurirer, gränsöverskridande... Erasmus själv ständigt på resa, hela livet, skrev motsvarande fyra hyllmetrar, ville dialog, samtal istället för konflikter... En sådan här timme i livet som ger mer än en kan ta emot av kunskaper och perspektiv. 1492 är året då renässansen tar sin början och medeltiden ligger bakom. 1492 rymde Erasmus från klosterlivet, Columbus ”upptäckte” en ny kontinent, boktryckarkonsten satte fart. Om jag sammanfattar Burton rätt.

Jag har pläderat i Bibliotekets vänners styrelse för att ta hit Gunnela Björk för att tala om Kata Dahlström och sin nya bok om henne. Försök har gjorts men en annan förening (återkommer om det) hann före. Bra att hon kommer! Johannes Anyuru, ”De kommer drunkna i sina mödrars tårar”, bördig från Araby i Växjö, kommer också. Här har jag datum: 8 november.

Fick iväg en interpellation om hur personalutvecklingen ter sig i Växjö kommun. Växer andel medarbetare med kontrollerande, ledande, styrande arbetsuppgifter på bekostnad av de som verkställer välfärden, de ”på golvet”, lärare och vårdpersonal? (Finns i sin helhet på www.vvaxjo.se). I övrigt har vår kommunala grupp gjort arbetsplatsbesök på Volvo i Braås, ca 900 anställda, största privata företaget i Växjö kommun, som gör stora saker, dumprar för schaktarbete i dagbrott  i hela världen. Imponerande, precision, Cotvå-fri fabrik,svetsare är ett bristyrke. Sådana här dumprar görs globalt sett bara i Braås och ett ställe i Brasilien. 39% marknadsandel globalt. Roligt att delta i detta besök!

Dagens ETC 9/10 - ledaren av Somar Al Naher, ”Att vara kvinna är en omöjlig ekvation”, klart läsvärt. Med tanke på all sjukskrivning, stressrelaterade sjukdomar, utmattning och psykisk ohälsa bland flickor/kvinnor – så kanske kvinnor ska säga: Nej, vi kan inte, vi klarar inte alla dessa krav! Istället för att säga: Ja, vi kan, alltid, överallt, allting! Kanske, säger Somar Al Naher är det en politisk radikalitet att säga nej till alla krav, att vägra bli utsugen. Jag kan hålla med om att ”istället för att omkullkasta manssamhället har resultatet blivit att kvinnor blivit en del av det manliga kapitalistiska maskineriet”, även om jag inte uttrycker mig i de termerna vanligtvis. Samtidigt är jag livrädd för att kvinnor ska bli beroende av män för sin försörjning – igen. Framtiden måste innebära att både kvinnor och män erkänner sina begränsningar och tar hand om reproduktionen och det obetalda arbetet i lika hög utsträckning. Alla kommer att må bättre när den betalda arbetstiden kortas.

Smp idag 11/10, artikel av V.s fullmäktigeledamöter med den tydliga rubriken ”Nytt kommunhus behövs inte nu”.

En annan rubrik i samma tidning: ”Ingen intraprenad på Norregårdskolan”. Blir förtvivlad över senfärdigheten när de anställda på en skola vill ha något mer frihet att leda och utveckla. Vårterminen 2019 kanske det kan starta enligt ordföranden i Utbildningsnämnden. Förstår inte argumentationen att det skulle bli negativa konsekvenser för andra skolor. Det har väl aldrig varit några problem med privatiseringar och entreprenader till utomstående företag! Eller? Växjö kommun har väldigt få intraprenader. Varje begäran från arbetsplatser som vill förändra ska tas på allvar och uppmuntras. Om det är vi i (V) helt överens.

Börjat mata fåglarna. Ett stort gäng pilfinkar uppskattar det och så även skator och kajor som gärna förser sig.

Ha en god onsdag! Lite blå himmel just nu i Sandsbro, Växjö.

Carin Högstedt

171011

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959

 

8. okt, 2017

Bostadsbyggande med förhinder på landet, budget för låginkomsttagare, månsken och blåbärspaj

-Nä, jag har inte läst årets nobelpristagare i litteratur. Och när jag läser om hans böcker tror jag knappt jag kommer att göra det. Säkert bra men inte den sortens litteratur jag kastar mig över. Däremot läser jag just nu Joyce Carol Oates ”Älskad, saknad”. Handlar om två systrar och deras mor, som blir mördad. Under sorgeåret växer bilden av modern, som blir en människa med egna hemligheter, inte bara en mamma. Oates stora produktion är kanske lite ojämn, men bara boken ”Blonde” är värd ett nobelpris.

I förrgår kväll en makalös fullmåne över Toftasjön. Vackraste utsikten är när månen gör en guldgata i sjön. Igår kväll mulet och regnigt. Sitter fortfarande ute en stund på kvällarna. God vana att meditera i korgstolen. Idag på förmiddagen en långpromenad i sol och fågelkvitter. Såg talgoxar, pilfinkar, koltrastar och änder i Helgasjön. Börjar bli dags för fågelmatning. Får skaffa en ställning för de olika fågelmatarna, nu när syrénhäcken är väck. Vill ju se fåglarna.

Såg en rapport om Växjö kommuns bostadsbyggande; pågående och planerade bostäder inom staden – räknade jag rätt  - 4 050 styck. Inga utanför stadsgränsen nämndes! Häromsistens rubriker i Smp att det är stopp för fler bostäder i Tävelsås för VA-ledningar räcker inte till. Är det så på fler orter utanför Växjö? Hur som helst måste stor andel av de 4050 bli hyresrätter till kostnader som folk kan betala! Alla kan inte låna miljoner till bostadsrätter och villor. Alla vill inte bo så heller.

Lite roligt att i SvD 21/9, reportage om regeringens budget lyder rubriken: ”Låginkomsttagare och kvinnor är vinnarna”. I Dagens ETC samma dag om samma budget: ”Budgeten som inte rår på arvet från Alliansen”. En kritik från vänster är för mycket pengar till vägarna och därmed svårt att uppnå miljömålen. Båda rubrikerna är ju rätt. Det är satsningar på välfärd för låginkomsttagare och kvinnor. Det är samtidigt inte någon budget för omställning av Sverige. Men fortsatt och mer förtroende för de tre partierna, en mandatperiod till och möjligheterna ligger öppna för en progressiv och offensiv politik för nödvändig omställning.

Kvällens partiledardebatt ska jag se. Om inte annat så för att jag är med i Demoskops enkät om vad jag tyckte om debatten. Hoppas det inte blir för tjafsigt. Bra på DN Debatt idag av Enna Gerin och Daniel Suhonen, tankesmedjan Katalys. Läs gärna ”Högern vill försvaga välfärden med integration som tillhygge”. Citat: Den svenska modellen och en aktiv välfärdspolitik är lösningen på integrationsutmaningarna som Sverige står inför, inte problemet. Slut citat. Bra att artikeln  kan läsas just idag inför debatten.

I eftermiddag mycket god blåbärspaj i Gasslanda hos barnbarnen.  Stillsam avslutning på helgen och den gångna veckan.

Carin Högstedt

171008

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959

 

6. okt, 2017

Torgmöten, valledningar, buss nr 8, val 2018, anti/diskriminering, integration

Startade denna fredag 6/10 med bil till stan och fick skrapa rutorna! Det är tidigt det och fikonen som inte har mognat än. Är gott om dem i alla fall. Fått vindruvor mer än någonsin på den gamla vinstocken, en gång planterad av maken L, som nu somnat in.

Från senare delen av veckan i övrigt kan nämnas att barnbarnen och jag åkte buss nr 8 till Grand Samarkand i onsdags. Där fikade vi enligt traditionen på Askelyckan. Uppdraget var att äntligen få tag i en refill till min kalender med hela 2018. Det lyckades. Ja, så blev det ett par julklappar i förskott till barnen också.

På kvällen V Växjös valledning och igår kväll valledning med V-distriktet. Innan dess en dryg timme på Dalbo torg tillsammans med partikamrat och vår röda cykel. Vi delade flygblad och pratade med folk. Sol men kallt. Kylde ner mig rejält. Inte mycket folk på torget men desto mer tid att ha samtal. Flera beklagade min sorg och beskrev vad Lennart betytt för dem och Växjö. En del var helt ovetande om att han var sjuk sedan drygt tre år tillbaka. Nu hade de hört på radion. Lennart var oerhört öppen med sin cancersjukdom, men om en inte är med på facebook eller läser tidningar så noga, eller följer regionfullmäktigedebatterna på Öppna Kanalen Växjö, så visst. Det är ju bl a därför vi som parti ska vara på Dalbo torg och alla andra torg och prata med de som vill live! Givande samtal om tillståndet i världen, Trafikplats Fagrabäck och svara på frågan ”är det val?”. Lite pinsamt att folk associerar till val, för att de ser oss på torget. Men sanningen är ju att vi har bytt Dalbo mot Willys på Teleborg på senare tid för vår månatliga flygbladsutdelning. Får bli både – och i fortsättningen.

Just nu har vi en särskild drive vid köpcentra varje torsdagseftermiddag. -Ja, om 11 månader är det val!

Deltog idag på ett kunskapsseminarium om integration, arrangerat av Växjö kommun och med inbjudna politiker och tjänstepersoner. Vi fick se och höra mycket statistik och fick också en del goda exempel från omvärlden av föredragande från SKL (Sveriges kommuner och landsting), Arbetsförmedlingen och forskare på Linnéuniversitetet.  Riktigt bra förmiddag med olika forskningsresultat och vinklar på det faktum att det finns ”utanförskapsområden”, att arbetslösheten är hög bland nyanlända efter de två årens etablering, att den har en tendens att ärvas av barnen, att både privat och offentlig sektor har brist på personal inom väldigt många branscher samtidigt som många är arbetslösa. Borde gå att ändra på... Klart det går! Tid, utbildning – alla behövs! Vad är det som hindrar? Det stavas diskriminering, omedveten eller medveten. Många små företag anställer unga utan yrkeskunskap. De ser på den sociala kompetensen och på arbetsviljan – så utbildar de internt. Det har jag från många företagsbesök. Tänk så många talanger som missas, om en arbetsgivare undviker gruppen ”tämligen nya i Sverige”! De afghanska ungdomarna som har deltagit i manifestationerna för amnesti på Storgatan i Växjö – de pratar bra svenska, mycket bra! De behövs för att utveckla Sverige och Växjö kommun.

Igår besök av sociala företaget ”Positiv kraft”. Två män, en från Polen, en från Kosovo, kapade vår syrenhäck. Det var många döda grenar i somras och vi bestämde att nu skulle vi göra som en ska: Kapa och låta häcken växa upp igen. Det blir nog bra. Fåglarna, som brukar få mat och uppehålla sig i häcken, får vänja sig och så även jag. Nu är det mycket god insyn till altanen. Vi som tidigare var ”de bakom buskarna”.

Snuvig och aningen febrig men det ska inte få styra. Långpromenad i skogen i helgen och diverse pappersarbete.

Återigen: Tack för allt vänligt deltagande och ha en god helg!

Carin Högstedt

171006

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959