2. nov, 2017

Textilåterbruk, inläsningstjänst, valarbete, #metoo, mikroplast, höstlov med filmer

Inte bloggat på hela veckan ser jag. Den började i alla fall bra med filmen ”Ballerinan och uppfinnaren” tillsammans med barnbarnen. Rörande, fin! Håller nog inte för en granskning av könsstereotyper men handlar om två barn som lyckas genomföra sina drömmar. Både barnbarn, 9 och 10 år, och jag var klart nöjda. Det är en fransk-kanadensisk film.

Så möten på möten: Måndag kväll till Ljungby för möte med V-distriktets valledning. Vi hade en bra träff med representant för den lilla V-föreningen i Markaryd, där vi inte har något mandat i kommunfullmäktige. Ännu. Ska bli nu med fungerande förening. Vi la grunden för planering för lista och valprogram.

Tisdagen kommunstyrelsens arbetsutskott. V-skrivelse om återbruk av textilier får snabbt och positivt svar den här gången. Förra gången vi skrev om samma sak (för ett år sedan ungefär) var det nej från den styrande majoriteten M+C+L+KD+MP. Nu har det vänt och ett tvåårsprojekt startar 16/11! Uppenbarligen har det utgått ett pressmeddelande om denna blå-gröna gärning – utan att nämna V och ursprunget. Ja,ja. Jag ska gå igenom alla motioner/skrivelser vi gjort under mandatperioden (vi gör flest motioner av alla partier) och se vilka framgångar vi haft och – motgångar. Kommer att publiceras på (V)äxjös Kommunnytt så småningom. Bra för allmänheten att ta del av och för oss själva att se statistiskt.

En motgång var svaret på vår ”mikroplastmotion”, där vi fick ett rätt taffligt svar. Nu på detta möte i arbetsutskottet fick vi info av upphandlingschefen om hur upphandlingarna sker. Han, David, är en ytterst engagerad person, som verkar älska sitt arbete och är en fröjd att lyssna till. Jag passade på att fråga om hur kraven på användning av plast/mikroplast ställs i upphandlingarna. Han blev lite svaret skyldig. Kompetensen finns inte. Upphandlingsenheten får fråga andra enheter och det finns mycket att utveckla på området var svaret ungefär. -Precis. Det var ju det vi ville skulle förbättras med vår plastmotion. Men det är inte Davids fel, det är politiken som inte vill medge ett behov av kunskap och kompetens inom ett viktigt område.

Det var många ärenden på detta arbetsutskott. Ska bara nämna att den inläsningstjänst för synskadade som funnits dras in från ”nämnden för arbete och välfärd”. De sparar där 0,5 milj kr och den verkar inte finansierad någon annan stans. Ställt frågan. Kommer upp på kommunstyrelsen i ärende ”internbudget” nästa vecka. Hittills har S+V lagt förslag så att måltidsverksamheten slipper spara 3 milj kr. Vi lägger den besparingen på kommunstyrelsens andra verksamheter.

På eftermiddagen kommunala gruppens arbetsutskott och på kvällen långt möte med distriktsstyrelsen för V Kronoberg. Vi behandlade ca 10 inkomna kongressmotioner bl a. Igår styrelsemöte med Destination Småland. Som alltid tre timmar av information och diskussion om utvecklingen i regionen i besöksnäringen. Väldigt bra siffror för sommaren 2017. Som i alla bolagsstyrelser så är klimatet ett annat än i vanliga kommunala nämnder. I bolagen märks inte partitillhörigheten på samma sätt. Vi arbetar för bolagets bästa och de direktiv vi har från ägaren, Region Kronoberg. Jag informerade lite om Landsbygdsdagarna i Oskarshamn. Det som presenterades där kan vi använda i utvecklingen av Destination Åsnen, Sydostleden med fler besöksmål, där det också handlar om landsbygdsutveckling. Måste bara få ner de goda idéerna från O-hamn på pränt.

Igår kväll V Växjös valledning. Vi såg bl a intressanta presentationer från Vänsterdagarna i Malmö, om taktik och strategier för att vinna väljare och val. Eller bättre uttryckt: Vinna förtroende hos fler medborgare.

Igår lämnade jag och Eva-Britt Svensson in motion om att hantera #metoo – erfarenheterna i kommunen genom att starta jämställdhetsprojekt. Motionen finns på www.vvaxjo.se. Idag i Smp har Janna Li Holmberg skrivit en bra krönika om #metoo. Vad ska hända med dessa vittnesmål, kunskapen om hur det ser ut med sexistiskt våld, trakasserier, hån, hat, tafsandet? Risk att det blir en dagslända. Därför bör alla som vill ett annat och jämställt samhälle anstränga sig att påverka så att vi kan bli av med de strukturer som tillåter våldet att fortsätta.

Idag mycket skrivarbete men också start på ”artrosskola” och utåtriktat V-arbete på Dalbo torg. Ser fram mot helgen, då jag får besök av bror och svägerska på söndag, maken L.s barn kommer också söndag kväll och i morgon är det film här hemma med barnbarn och dotter.

Carin Högstedt

171102

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0724525559

Kanske kommunmobilen kommer att fungera nästa vecka är det senaste beskedet, 0706214959

 

29. okt, 2017

Oskarshamn i mitt hjärta, landsbygdsutveckling är möjlig, läsvärda krönikor, #metoo

-Öppet i lanthandeln dygnet runt. -Ideell mäklare säljer ruckel med framgång. -En chartrad buss i Göteborg med hemlig destination kör till Uddebo – och där väntar hammare, spik och såg på sina arbetare. -Andelsjordbruk. -Fiber utan bidrag till rimlig kostnad och samma kostnad för alla. -4 000 kr i hyra för ny tvåa. -Stängde turistbyrån, öppnade infopunkter. -Främjande av lokala producenter genom utlämningsplatser med kylskåp för kunderna – en sorts crowdfunding och - demokratisering. -Boplikt för akademiker på jobb i landsbygder – studielån skrivs av. -Innovationscentrum utan kontor, som stöder företagsamheten.

Bara ett axplock ur en tvådagars konferens, Landsbygdsdagar, i Oskarshamn, med nyheter och nytänkande inom framför allt boende, kommunikation och innovation. Kan inte redogöra för allt! Det kommer att successivt bli uppföljningar i Växjö kommun; djupdykningar för att se vad vi behöver och kan använda. Hoppas jag och vi som var där från Växjö var helt överens. Allt på denna konferens var faktiskt riktigt riktigt bra! Intressant, nytt, roligt. Ungefär 140 deltog på fredagen, något färre på lördagen och det är Hela Sverige ska leva Kalmar län som arrangerar. De gör en sådan här tillställning vartannat år.

Också väldigt trevligt att träffa människor från mina hemtrakter. Till exempel ung kvinna som var född i Bråbo, en hemort för mina anmödrar och fäder och som nu bor i Möckhult, samma sak. Alldeles i närheten av Möckhult, i Spinketorpet,  föddes min mormor och hennes nio syskon. I alla fall, den här kvinnan berättade om ett Möckhult,där invånarna har köpt det gamla missionshuset och gjort det till mötesplats och som nu arbetar för att få till en lekplats åt alla barnen i bygden! Kunde en inte tro för ett antal år sedan!

Ja, mycket nostalgi. Gick förbi La Robe, min favobutik med kläder sedan 1960 ungefär. Den hade utförsäljning, ska stänga! Gick till den andra icke-kedja-butiken, Eminette. Frågade varför La Robe lägger ner. -Bristande lönsamhet, var svaret. Hon beklagade också. Känslomässigt en svår helg, då jag haft det mycket bra och intressant, men ofta tappat fokus och känt mig totalt disträ och urledsen. Verkligheten börjar komma ifatt. Maken L kommer inte tillbaka.

Satt igår kväll och läste ifatt tidningar. Mycket skrivs om och hoppas på #metoo. Det är bra. Björn Wiman, DN 22/10, ”Måste vi verkligen upprepa samma meningar om manssamhällets mentalitet och dess kvinnofientlighet för tusende gången?” Han citerar Asli Erdogan (turkisk författare). Björn svarar: Ja, förmodligen. Den som vill ändra på det kan lämpligen engagera sig i föreningen Män för jämställdhet, @ManForJamst, www.mfj.se och/eller hämta kunskap där.

Niklas Orrenius, en favorit, skrev igår(28/10) i DN en krönika om antisemitismen med rubriken: ”I dagens Sverige visar sig hatet mot judar ofta i andra miljöer än de renodlat nazistiska”. Mycket bra! I samma tidning hade han en krönika 14/10 med rubriken ”Om man vill göra ner en pojke, då kallar man honom fröken, fjolla, bög.” Trots att varneda stad med självaktning har en egen pridefestival, så fortsätter ”bög” och ”hora” att vara skällsord på skolgårdarna. Lärarna orkar inte alltid konfrontera.

Nu väntar höstlov och ett par dagar med barnbarnen. Det blir bio och annat skoj. Har jobbat hela denna söndag för att kunna vara ledig och verkligen umgås med dem.

Lågt lufttryck – på deppnivå - och blåsigt värre. Har virat bubbelplast runt fikonträdets kruka. Lite kallare och säckväven åker också på.

Vad jag förstått från facebook, så gick vår 100-årsdag igår väldigt bra! Så skönt. Får veta mer i morgon kväll, när V-distriktets valledning träffas i Ljungby.

Ha en trevlig söndagskväll!

Carin Högstedt

171029

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0724525559

 

26. okt, 2017

Ridsport, funktionsvariationer, T-märkning, flygblad, vad är sant? stress, Oskarshamn

Härligt höstväder i eftermiddag, när vi var sex V-partister vid köpcentrum på Norremark och delade flygblad. Det var då det. Blå himmel och sol. Nu regnar det igen och mörkret är kompakt. 12 timmar precis tills att bilen går 7.10 till Oskarshamn och Landsbygdsdagarna. Känns bra, både för innehållet och lite miljöombyte två dagar. Bo på Posthotellet, ett favorithotell i stark konkurrens med Hotell Corallen i samma stad, min hemstad. Som jag för övrigt aldrig bott i, bara utanför, på flera platser.

Bra stämning på Norremark och många blad utdelade men också många samtal. Byggandet av nytt kommunhus liksom Trafikplats Fagrabäck intresserar verkligen folket och upprör många.

Förmiddagen stressade jag igenom för att få iväg pressmeddelanden, annonser och svara på brev. Kändes inte alls bra. Stressat har jag alltid gjort men inte negativt utan i lagom dos. Men denna höst är ju inte som vanligt; större känslighet, sämre immunförsvar och på något sätt långsammare i handling. Nåväl. Hann med det jag måste. Så till träff på distriktskansliet med vår ombudsperson och vice ordförande i V-distriktet. Åt en macka med kaffe under tiden. Därefter sammanträde med kommunstyrelsens samverkansråd med tillgänglighetsrörelsen. Tema för mötet trafik. Avlöpte bra med information och frågor. Inventering av trafiksituationen och tillgängligheten i centrala Växjö är gjord. Den skulle följas av en handlingsplan för att ta itu med det som behöver göras. Handlingsplanen försenad. Så mycket annat att göra på tekniska förvaltningen. Jag tiger med vad jag tänker. Ska vi någonsin komma till handling och även utanför Växjö centrum? Frågor om P-platser – ca 600 försvinner i omdaningen av Stationsområdet. Men ett nytt P-hus med 800 platser ska byggas i kv Fabriken! Låter maffigt. Men det är alltså 200 plus. Första förslaget till P-hus som togs fram skulle gå med 17 milj kr per år minus, upplyste Gunnar Storbjörk, S, som är ersättare i samverkansrådet men även vice ordförande i tekniska nämnden. Ledamot konstaterar att det blir långt att gå för mammor/pappor med barn och väskor, som ska med tåget, då det helt saknas långtidsparkering vid stationen i det planen för stationsområdet. Hen har rätt i det.

Så till ärende 7 på detta sammanträde, en ”skriftlig rapport om tillgänglighetsarbetet vid Växjöbostäder”. Frågor har ställt från rörelsen om hur tillgänglighetsinventeringarna fortlöper. I maj 2017 tog kommunfullmäktige ett enhälligt beslut om bifall till en V-motion om ”tillgänglighetsmärkning av bostadsbeståndet”. Kan en komma ut och in i lägenheten, röra sig i badrummet etc utan besvär? Till saken hör att vi för ett antal år sedan (4-5) gjorde en skrivelse till moderbolaget för allmännyttan om samma sak. Fick ja då också, men sedan hände ingenting och ingenting, lägenheter såldes på löpande band och varför då bry sig om tillgängligheten? Så hur går det nu efter maj-beslutet? I handlingarna till ärendet står några rader om att de ser över en plan ”där såväl förändringar som måste göras i vårt system ses över och därefter tillsammans med bostadsbolagen göra en plan gemensamt när det kan göras”. Ingen blir väl klokare av detta. Men vi får en komplettering från Växjöbostäder, där det framgår att det som pågår nu är utifrån ett tidigare beslut, inte maj 2017, utan då säkerligen det gamla beslutet som är 4-5 år gammalt. Det inventeras utomhus, inte i lägenheterna. Fullmäktiges maj-beslut har ”vi inte fått ta del av förrän i förra veckan”. Jag blir tvärilsk. Hur kan en kommun som säger sig vara förebild i snart sagt allting, världsbäst i hållbarhet, låta ett beslut i fullmäktige ligga någonstans i ett halvår utan åtgärd??? Hur? Jag säger som jag känner: Fullständigt meningslöst att hålla på med tillgänglighetsfrågor i Växjö kommun.

Så träffar jag Eva-Britt Svensson, min partikamrat som är en fena på tillgänglighet och nyligen invald i Växjöbostäders styrelse. Visar henne handlingen. -Men nej, säger hon, så här är det inte. Jag har frågat och arbetet ska intensifieras både med detta och vårt bifallna förslag om ”huskurage”. Jag vet ju att Eva-Britt ligger på, men vad är det för olika budskap och vad är sant???

En ledamot i samverkansrådet tar upp ridsporten som en angelägenhet för många funktionsnedsatta. -Ja, det är många eftersatta behov av renovering av ridstall, säger vår ordförande Eva. 47 milj kr behövs. Kultur- och fritid har 850 000 kr att sätta in för akutåtgärder, så att inte någon ridklubb ska vara tvungen att stänga av arbetsmiljöskäl. Återigen en klassisk prioritering. Tjejernas fritidssysslor, funktionsnedsattas behov, står inte överst på dagordningen och får inte de resurser som är självklara för andra grupper. Frågan är om det är möjligt att ändra på det. Ser inte ljust ut ikväll i alla fall. Bär på en idé att göra något konkret i Växjö kommun utifrån #metoo-rörelsen. Men intresset kanske är en dagslända? Det är ju i varje fall inget nytt. Hur många gånger under boråt 40 år har jag inte sagt/skrivit  att våldet mot kvinnor är ingen kvinnofråga, det är en mansfråga. Ingen säger emot, några, men alltför få, män  tar det på allvar och driver Män för jämställdhet. Andra fortsätter ”skämta”. Godnatt.

Carin Högstedt

171026

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

Tel 0724525559

 

 

25. okt, 2017

Landsbygdsdagar, 100 år av gemenskap, Jonasturné, bilservice, annonsering, Utvandrarnas hus 28/10

Gjort en tidig utflykt till bilverkstad på andra sidan stan. Service. Har gått lång tid sedan sist. Åkte buss nr 8 tillbaka hem. Ska arbeta hemifrån åtminstone på förmiddagen. Hade tänkt ta en dag för att utveckla motionsidéer jag har, men måste först ta itu med diverse administrativt arbete, annonser t ex. Har verkställt annonser inför lördagens stora dag, Vi i V Kronoberg har seminarier med Håkan Blomqvist, författare, Torbjörn Tännsjö, filosof, Kajsa Ekis Ekman, skribent, om Vänstern historia, utveckling  och framtid – med en kort beskrivning. Olika föreningat har infobord, det serveras buffé, bjuds på estradpoesi och musik. Allt på lördag 28/10 från kl 11.00 i Utvandrarnas hus, vid Växjösjön i Växjö. Närmare om hållpunkter i dagens Smp, facebookevenemang, Smålänningen. Bortsett från allt annat så höll mitt annonsmanusskrivande att barka åt hel-a. En tidningskvinna upptäckte att annonsen som de höll på att trycka saknade DATUM! Det redde sig! Men i sista sekund. Stressvarning för min del. Men välkomna till hela eller delar av dagen alla intresserade! Jag, som är  distriktsordförande,  kommer inte att vara där. Sedan länge inbokad på ”Landsbygdsdagarna” i Oskarshamn. Som ansvarig för landsbygdsutveckling i partidistriktet och i Växjö kommunstyrelse känner jag behov att delta i det – också. Fredag morgon åker vi fyra personer från Växjö kommun och kommer tillbaka lördag kväll. Hoppas på nya idéer och inspiration. Bakom konferensen står bl a Hela Sverige ska leva! Vice ordförande Janna Tisjö håller i lördagen i Utvandrarnas hus. Det blir jättebra dag!

Nu gäller det nästa evenemang. I mitten på november kommer Jonas Sjöstedt till V Växjö. Det ska också förberedas och annonseras. Som annonsansvarig ska jag ta itu med det under denna förmiddag. Igår kväll hade V Växjö styrelsemöte och ett långt sådant. Allt ska planeras in i minsta detalj. Växjös partiförening är en av 10 som får besök av Jonas nu i höst och sedan ytterligare ett besök under våren. Det är ett hedersuppdrag kan en säga att få till ett bra program. Onsdag 15 nov kl 18.00 träffas och talar Jonas i Sigfridssalen, IOGT-huset, Vattentorget 1, Växjö. Se, där fick jag med datum. Alla är välkomna förstås!

Heldag med kommunstyrelsen igår, kallad internbudgetdialog. Ger en hel del fakta om tillståndet i kommunen: Kompetensbrist – företag kan inte anställa och växa. Precis vad (V) framförde i den allmänpolitiska debatten häromdagen. Studenter lämnar så snart de är klara med studierna. Just det (V) sa i debatten... Videum, kommunalt bolag som bygger åt universitetet, driver Science Park och Företagsfabriken, ska öppna en mötesplats för akademin och näringsliv i samverkan – ja, ungefär. Låter bra. Tänk om det fanns en drivkraft för ett universitetssjukhus med forskning och utbildning av läkare – kanske inom geriatrik eller rättspsykiatri... Två gånger har (V) i län och kommun motionerat om det men mött ringa förståelde i politiken, men en hel del utanför.

Wexnet (offentligägt bolag) ska ha stamnätet för fiber klart 2022 enligt mål. Först därefter kan alla fiberföreningarna kopplas upp. Det går för sakta, anser jag. Avloppsreningen ska koncentrera på läkemedel och mikrofiber. Bra! Linköping var ett föredöme, sas det. Omvärldsbevakning alltid bra. Skolan får ca 100 milj kr i statsbidrag 2018, pengar som inte finns i den stora ”påsen” utan måsta ansökas om. Krävs mycket personalkraft för dessa ansökningar! Ja, lägg alla pengar i den stora påsen! Detaljreglering kostar.

Några kartor över bostadsbyggande utanför staden fanns inte i powerpointen, vilket påpekades av min landsbygdsansvariga kollega Eva. - Kan läggas till, var svaret. Det går inte av sig självt inte.

Skulle kunna hända att ridanläggningar tvingas stänga av arbets- och djuskyddsskäl, så illa ställt är det med anläggningarna. Det betyder mycket för ridstallen men främst för alla barn och unga som får sin fritidsgård stängd. Glad att vi i S och V förutsåg detta och avsatte några miljoner extra i vårt budgetförslag. Men det hjälper ju inte nu eftersom det röstades ner av övriga partier. Tveksamt om målet för närproducerat och ekologiskt 80% 2020 klaras. Positivt att en mötesplats, Stationspark Lammhult, är på gång. Ja, på 5 timmar hinner mycket sägas och snappas upp.

I eftermiddag cafémöte på ETC Växjös bokcafé. Där kan hyras lokal och ha mindre möten. (V) Växjö har bjudit in de senast tillkomna medlemmarna på fika och pratstund. Vi är tre från styrelsen som ska ta emot dem.

Carin Högstedt

171025

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559

0706214959, mitt nummer sedan hedenhös,  funkar för SMS och mail, osäker i övrigt

21. okt, 2017

Nytt telnummer, bygdebolag, städdag, flygblad, väg 941, Tolg, Asa

Sedan Växjö kommun bytte telefonisystem för 4-5 veckor sedan har min kommuntelefon inte fungerat. Jag har kunnat ringa, men när folk har ringt mig så kommer besked att det är upptaget alternativt att de ringt fel nummer (!). Jag får ett meddelande om att jag missat samtal. I fredags gick jag för för tionde gången till kommunens IT-avdelning med telefonen. Den unge mannen – som jag inte träffat vid de tidigare besöken – tittade på mina inställningar. Inget fel. Han mixtrade och så provringde vi till min telefon som lät precis som alltid. Det vill säga signalen gick fram. OK. Så skönt. Men så har det ju varit vid de tidigare besöken också, så jag går till V-rummet i samma kommunhus som IT-avdelningen och så testar jag genom att ringa från en ny privat telefon. Inte ett ljud. Missat samtal. Så går jag tillbaka till IT. Unge mannen har ingen förklaring. Han tycker det verkar övernaturligt och skojar om att jag får börja jobba på IT, där telefonen fungerar. Nu ger jag upp: Ring detta nummer istället: 0724525559. Det är min telefon och jag svarar i den. Det är inte bara jag som har detta problem med kommuntelefonen – eller har haft – vet inte om någon mer FORTFARANDE har problem.

Det är lördag sen eftermiddag. Är så nöjd med att ha städat hela dagen. Halva lägenheten klar. Värk i kroppen, men som sagt nöjd. Fortsätter i morgon. Trivs inte med smutsiga fönster. Gjort utrensning av prylar för att orka fortsätta hålla rent.

Haft några relativt bra dagar med mycket aktivitet. Ca 30 personer från olika samhällsföreningar och sockenråd  i onsdags kväll på Asa Herrgård med föreläsning om bygdebolag av Gunnar Petersson från Hela Sverige ska leva. Petersson var med och startade ett sådant bolag i Flyinge i Skåne. Han är en eldsjäl som har många tankar om utveckling för landsbygden. Jag träffade på ett sådant bygdebolag på Gotland under Landsbygdsriksdagen 2015 (var det väl?). Synnerligen inspirerande och jag har sedan dess funderat på hur intresset skulle vara i Växjö kommun. Så kommer Gunnar Petersson och vill föreläsa om detta! Finns några bygdebolag i Kronoberg. Idén med att ideella föreningar bildar bolag är för att ha en  part som kan ta emot pengar, prata med banker och vara en naturlig samtalspartner för offentlig och privat sektor. Det finns många fördelar med ett bolag som gärna får vara ett bolag med begränsat vinstuttag. Syftet är att utveckla sin bygd.

Torsdag-fredag var flygbladsutdelningsdagar, på Storgatan i Växjö, på Teleborgs centrum, i Åryd och Furuby plus möte med distriktsstyrelsens arbetsutskott (DSAU). Allt gick bra. DSAU hade mycket att ta ställning till: Det är kongress i februari och vi hade en rad motioner till kongressen på dagordningen bland mycket annat. Fredagen avslutades med ett möte med representanter från Älghultsbygden som verkar för breddning av väg 941. Bo Frank (M) bjöd in mig till träffen han hade med dessa herrar. Trevligt! Men sorgligt att inte Trafikverket verkställt beslut från december 2013 och nytt beslut om breddning i Region Kronoberg senare. Det är många troll i den här frågan. Vi gav lite tips till fprtsättningen för att få verkställt breddningen av vägen. Från detta möte till en träff med en av döttrarna. Vi åkte till Tolg på visning av auktionsgrejerna, som har sålts idag. Sedan hjälpte hon mig med vissa husliga, tekniska saker, som jag inte klarat av.

#metoo är en framgång för kvinnorörelsen, men jag kan inte låta bli att fundera på varför detta fenomen med tafsande, ordbajseri, kränkningar, urdumheter, sexistiskt våld kunnat fortsätta. Det är ju inget nytt. Kvinnojourrörelsen har hållit på sedan 1980 ungefär och pratat om den här sfären i samhället. Och en del män, somliga med ledande positioner inom media t ex,  har inte fattat ett dugg!? -Nä, det kan inte vara möjligt att inte förstå att kvinnor/flickor vill bli behandlade som människor!

Carin Högstedt

171021

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559