14. nov, 2017

Glashus, skrytbygge, stadshus, folkligt engagemang, ridsport, jämställdhet

Smålandsposten har en omröstning om den styrande majoritetens (M+C+L+KD+MP) förslag till nytt kommunhus på nätet. Lite skojfriska men seriösa alternativ att välja på. Gör gärna det!

Partipolitisk omröstning idag i kommunstyrelsen om kommunhuset. Nio röster för nya huset, sex mot och för att vara kvar i det nuvarande kommunhuset. Fem S, en V. SD ej där utan representerades av en L. Stora debatten kommer i kommunfullmäktige 21/11. Folkets engagemang i frågan är mycket stort!

I övrigt lugnt arbetsutskott på förmiddagen, styrelse på eftermiddagen, artrosskola och styrelsemöte med Bibliotekets Vänner. Vi slutplanerade vårens författaraftnar och var även inne på hösten. Summerade den gångna hösten som mycket bra publikmässigt med nöjda författare och stor och intresserad publik.

Besök av mellandottern ikväll. Vi åt oss mätta på smörgåsar och Åsedaost. Det är dotterdotter som fått mig att köpa denna 38 % feta ost med mild smak. Hon äter nämligen bara den osten. Nu har jag själv blivit begiven på Åsedaost och övergett Falbygdens prästost 17 %! Trodde jag aldrig kunde inträffa!

Väldigt bra studiebesök på Bergunda ridskola igår! Så trevliga tre personer som representerade ridklubben och så bra information. Vi var sex personer ur V.s kommunala grupp som gjorde besöket och lärde oss och  informerades om nya idéer om utvecklingsmöjligheter för ridsporten. Japp!

I morgon kommer Jonas Sjöstedt till Växjö! Kl 18.00 öppet möte på IOGT, Sigfridssalen, Vattentorget 1, Växjö. Välkomna! Jonas talar och svarar på frågor fram till 19.30. Ska passa på att tacka honom för att han kom till och talade på begravningsakten för min make L 2/10. Fick inte tillfälle då.

Dagens telefonkuriosa; tog som jag numera gör varje kommunstyrelses arbetsutskott upp telefonproblemen. Den som ringer min kommuntelefon får upptagetton eller ett meddelande att vederbörande ringt fel nummer! Jag berättade att förra veckan fick jag hux flux två normala samtal via telefonen men sedan samma elände igen. Nu började Malin, S, och Anna, M, att mixtra med min telefon. De hittade en knapp med  symbolen ”månen” som var intryckt. Betyder ”stör ej”. Jag har varit på IT-avdelningen otaliga gånger och de har gått igenom mina inställningar och ansett att där är inget fel! Jag själv är lyckligen okunnig om månen och har aldrig tryckt in denna knapp. Dessutom är det fler som har haft och har samma problem. Alla kan väl inte av misstag tryckt in ”stör ej”??? Hur som helst; Ikväll går det att ringa till 0706214959. Det kommer signal!  Jag kollade nyss. Totalt absurd historia alltihop.

Carin Högstedt

171114

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

12. nov, 2017

Antikvariat - en dröm, #metoo och #tystnadtagning skakar om, integritet o samtycke på schemat

Dagens rikstidningar fulla av mycket intresseväckande innehåll om #metoo och #tystnadtagning, berättelser om förnedringen, kränkningen och utsattheten i teater- och filmbranschen. Och i skolan! Hur många gånger har inte småflickor fått höra att ”all kärlek börjar med bråk”, när de klagat på pojkars beteende. Tydligen förekommer detta fortfarande! I min hembygd sas det att ”all kärlek börjar med kast”. Därför skulle en inte klaga när en fick en hård snöboll kastad i ansiktet. Minns det som igår, hur ont det gjorde. Och trots alla värdegrunder så slänger barnen/ungdomarna tillmälen kring sig, som ”hora”, ”bögjävel” med mera. I lördagens SvD skriver Louise Wistfors, från Novahuset, i en debattartikel att hon från sin skolgång minns föreläsningar om kriminalitet, om nazism och narkotika i förebyggande syfte, men aldrig om gränser och samtycke i sexualkunskapen. Hon skriver också om att redan i sandlådan fick flickorna höra att ”han slår/ tar på dig/ drar dig i håret, för han är kär i dig”. Redan där grundlades/grundläggs att våldet får inga konsekvenser. Det är bara att finna sig i det. Novahuset är en ideell förening som med hjälp av 60 volontärer stöttar och hjälper sexuellt utsatta och deras anhöriga. De gör det för att ingen samhällsinstans tar det fulla ansvaret. Novahuset såväl som alla andra kvinno/tjejjourer  vill inte behövas. Ansvaret ska tas av förövarna, av rättsväsendet, av vården, socialtjänsten och skolan samt av var och en av oss vuxna. ”Se till att barnen får lära sig om integritet och gränser redan i förskolan”, säger Novahuset. Ja, självfallet! Undrar hur vår motion till Växjö kommunfullmäktige om just det kommer att tas emot?

Körde Kalmar tur och retur igår med lite böcker till min brors antikvariat. Bortsett från att det bara var en plusgrad och lite snö och frost när jag startade (jag är rädd för halka) och att jag totalt lyckades glömma bort var jag i Kalmar parkerat bilen (ja, jag är ovanligt disträ denna höst), så blev det en lyckad utflykt. Jag fick agera bokhandelsbiträde när min bror var ute på inköp. Det är andra gången det händer. Förra gången kom författaren Lena Andersson in och hämtade beställda böcker, minsann. Ja, att driva ett antikvariat och konsthandel var en av drömmarna när jag funderade på vad jag skulle bli en gång i tiden. Eller bibliotekarie. Nu har en bror antikvariat (med lite konst också) och en dotter är bibliotekarie. Mitt ”civila” yrke blev  så småningom SFI-lärare (svenska för invandrare). Hur som helst; besöket avslutades med lunch och kaffe hon min bror och svägerska och deras två katter. Efter att vi äntligen hittat min bil.

 Blek sol ute. Talgoxar och blåmesar i buskarna. Har en hemmadag med skriva och läsa. Veckan full av möten och besök. Kanske kan barnbarnen och jag gå och se Paddington 2 till helgen? Förutsätter att den går i Växjö. Lysande recensioner!

Carin Högstedt

171112

www.varhog14.se

www.maqt.se

@hgstedt

Carin.hogstedt@vaxjo.se

 

9. nov, 2017

Ebba W-B, Johannes Anyuru, bibliotek, litteratur, kulturtanter, 1970-talet, jämställdhet

Grattis till Lammhults hemtjänstgrupp som fått bästa resultaten i en undersökning av vad vårdtagarna tycker i Växjö kommun! Positivt resultat långt över rikssnittet. Det stämmer med mina iakttagelser, när jag följde gruppens arbete en heldag för något år sedan. Vi körde runt i Lammhult med omnejd och besökte de som har beviljats hemtjänst. Det flöt smidigt och bemötandet från personalens sida var jättebra.

Det har varit mycket kulturinslag för mig under en vecka. Först filmen Korparna i fredags, så ”Glömskans bibliotek” med Ulf Karl Olov Nilsson, psykoanalytiker och författare på biblioteket i tisdags, Johannes Anyuru, författare,  igår kväll på biblioteket och idag ”Teatersoppa” med Ebba Witt Brattström på Teleborgs slott, lunchtid. Genomgående mest kvinnor på alla författarföreläsningarna. Johannes talade om sitt liv, om sin religion, sitt sökande, sitt skrivande och läste en bit ur sin bok ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar”. Han är en ovanlig 28-åring, en fröjd att lyssna till. Har Växjö kommun uppmärksammat honom på något sätt? Han är ändå uppvuxen i Araby.

Ebba Witt Brattström talade om 1970-talets litteratur, ett ämne hon verkligen är insatt i. Och även publiken. Många av oss har ju läst alla böckerna hon talade om: ”Maken” av Sundström, ”SY Glädjen” av Inger Alfven, ”Jack” av Ulf Lundell, Märta Tikkanens ”Två”, Kerstin Thorvals ”Det mest förbjudna”... och många fler. Ebba är suverän att sätta in dessa böcker i samhällsutveckling och i (o)jämställdheten, suverän i sina beska kommentarer. Hon berättade att hon träffar människor när hon är ute och föreläser om det litterära 70-talet som säger: Den boken räddade mitt liv och pekar på någon av titlarna. Den boken räddade mitt äktenskap. Eller den boken fick mig att skiljas.

Ja, som sagt, mycket kulturupplevelser på några dagar. Känns väldigt bra att bara kunna sitta och lyssna och att träffa de andra ”kulturtanterna”!

Nästa vecka kommer Jonas Sjöstedt, vänsterpartiets partiledare,  till Växjö. Det blir arbetsplatsbesök på eftermiddagen och möte på kvällen kl 18.00 i Sigfridssalen, IOGT, Vattentorget 1, Växjö. Det är lite pyssel med förberedelser. Jag har gjort annonsmanus och pressmeddelande är klart för att skickas ut på måndag. Andra arbetar med logistiken, förflyttningar under dagen, filmning, utsmyckning av lokalen, affischer och annat. Det kommer att bli bra! Temat är ”En ekonomisk politik för alla, inte bara för de rikaste”.

I morgon distriktsstyrelsens arbetsutskott och valledning. Måste göra en dagordning.

Besök ikväll av mellandottern. Katten Sally snarkar högst påtagligt, där hon ligger i en stol bredvid mig.

Carin Högstedt

171109

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559

Igår hände det! Det kom fram två samtal till min kommuntelefon! De två första på två månader. Sedan blev det tyst igen i 0706214959. Men SMS kommer fram.

 

7. nov, 2017

Demens och poesi, inläsningsservice, måltidssparande, kulturmiljöer, idrott o jämställdhet

Denna tisdag blev innehållsrik och lång arbetsdag. 8.30 på plats i kommunhuset för ”Dialog kring kommunalt kulturmiljöarbete i Växjö kommun”. Länsstyrelsen och kommunstyrelsen i dialog om riksintressen, kommunen har åtta sådana områden, Växjö centrum är ett, Jät odlingslandskap ett annat. En annan fråga var hur kulturmiljön i växande stad, tätort och landsbygd kan tas tillvara. Samhällsbyggnadstjänstepersoner från Helsingborg berättade om sin översiktsplan för centrum i den staden. Sedan diskussioner i mindre grupper. Helsingborg har en antikvarie anställd. Inte tänkt tanken att Växjö kommun skulle ha det. Men fick en aha-upplevelse. Länsstyrelsen har en annan roll, granskande, Kanske skulle konfliktytan mellan kommun och länsstyrelse minska om Växjö kommun hade en egen antikvarie och arbetade förebyggande (proaktivt)? Intressant förmiddag. Jag försökte få in det som finns utanför Växjö stad i diskussionerna. Fattade också att Kronobergs slottruin inte är något riksintresse utan en fornlämning. Hur som helst – restaurera ruinen så den kan användas mer aktivt kulturellt och stimulera besöksnäringen! Gärna en attraktion för barn och deras familjer!

Så kommunstyrelsen på eftermiddagen. Många ärenden men de flesta inte så heta. Kommunstyrelsens internbudget – S+V yrkade att sparmål på måltidsorganisatione på tre milj kr tas bort och efter fråga så yrkade vi också att inläsningsservice för synskadade ska fortsätta inom kommunstyrelsens hägn. Den är nerlagd inom socialnämnden (Arbete och välfärd). Det senare gick igenom, efter en paus i mötet! Om det blir digitalt eller mänsklig funktion har vi inte sagt något om. Huvudsaken är att den servicen finns kvar.

Trafikverkets remiss över Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2019 är ett viktigt dokument. (V) köpte det  föreslagna yttrandetmen yrkade på att hyllandet avTrafikplats Fagrabäck skulle tas bort ur yttrandet. Ensamma om det förstås. I övrigt köpte vi yttrandet som innehåller en hel del kritik av förslaget till plan när det gäller behovet av dubbelspår Alvesta-Växjö t ex, som ligger utanför Trafikverkets plan.

”Förändring av bidrag till Fotbollsfastigheter i Växjö AB” handlar om en hybridgräsplan på Arenastaden och 100 000 kr mer i bidrag till Öster. I underlag till beslut står att hybridgräsplanen bl a ska ge killar och tjejer samma möjligheter till arenan. Det vill säga här sägs rakt ut att de har inte samma möjligheter idag! Trots villkor om jämställdhet när det gäller bidragen (drygt åtta milj kr per år), trots mångfaldsprogram osv. Löst jämställdheten med hybridgräs och 100 tkr!? Tror inte det.

Så avslutades dagen på Växjö stadsbibliotek där Bibliotekets vänner hade litteraturafton med Ulf Karl Olov Nilsson (UKON), författare, psykolog och psykoanalytiker om Glömskans bibliotek, demens, vansinne och litteratur. En dryg timme bara sitta och lyssna, inga krav, med partikamrat och vän Eva-Britt och en stor publik på ett rätt udda tema, måste jag väl säga. Så skönt och riktigt underhållande. Blir vi en annan person som dementa? Frågan är ställd. Men kanske inte. Skillnader mellan psykoanalys på den klassiska divanen eller kognitiv beteendeterapi (KBT)? Det är skillnader men UKON dömde inte ut någon metod.

Nu ska jag studera fullmånen en stund. Behöver lite meditation varje dag.

Carin Högstedt

171107

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0724525559

Ingen lösning på problem med kommuntelefonen i sikte, enligt upplysning på kommunstyrelsen idag. Tele2 och Telenor jobbar på det. Och det har de gjort i två månader nu!

 

 

 

4. nov, 2017

Allhelgonahelg, ljus, Korparna, Dalbo torg, glashus, hjälpmedel, artrosskola

Lördag eftermiddag. 9,5 gr plus ute. Sitter ute och skriver i avvaktan på att middagen ska bli färdig. Gjort gryta som ska räcka till gäster i morgon också. Allt går i grått: Toftasjön, himlen, skogen i bakgrunden som är lite dimmig. En och annan fågel är ute och äter. Såg nötväckan tidigare idag. Men pilfinkarna är flitigast ihop med skator, kajor och kråkor.

Igår hade två centerpartister skrivit en artikel om förslaget till nya kommunhuset. De varnar för att dra iväg för fort och vill avvakta valet! Kloka argument genomgående. Artikeln finns att läsa i gårdagens Smp. En liten skakning i skrytbygget!?

I omsorgsnämndens internbudget i förra veckan föreslog S+V att område hjälpmedel ska få tillbaka de indragna 300 000 kr och vara fria för de som behöver. Det är ingen besparing att snåla på hjälpmedel och alla har definitivt inte resurser eller möjligheter att gå och köpa. Men det blev nej från de blå-gröna. Tala om stort och smått, storslaget och småttigt!

Igår startade ”artrosskolan”. Vi var ungefär 10 personer som fick en genomgång av sjukdomens symptom, orsaker och behandling. Bra. Nu är jag övertygad om att jag har artros, det sitter i höften, fast jag har mest ont i ett knä. Så kan det vara. Äntligen fått svar på hur höften kan smärta i ljumsken, för så är det också. Fler kvinnor än män har det. Det är ärftligt. Det har med ålder att göra, men en skada i tidiga år kan ge artros senare. Den meniskskada jag opererade för länge sedan i ena knät kan ha lett till den artros jag nu har. Finns ingen bot men träning och aktivitet hjälper. Så det är bara att ta fram gympaprogrammet som jag fått tidigare i höst och cykla/promenera. Skolan fortsätter ett par gånger till.

Efter den sittningen var vi några partikamrater som delade flygblad på Dalbo torg. Som alltid väldigt trevligt där! Vi hade tur med vädret – riktigt behagligt - och folk var vänliga och pratsamma.

Igår var barnbarnen och en av deras mostrar här på förmiddagen. Vi skulle se en Starwarsfilm, bestämt sedan länge. Det visade sig att ingen av oss vuxna eller barn var särskilt intresserade av filmen! Troligen hade barnbarnen klart för sig både början och slut på filmen. Hur som helst; vi spelade ”mixmax ” istället.

Så gick jag på bio, 15.45 började filmen ”Korparna”. Bra tid för en film fredag eftermiddag! Vi var väl kanske 7-8 i publiken. Korparna är alltså filmen eftet Tomas Bannerheds roman med samma namn. Boken totalt förförde mig! Så njutningsfull språkligt, så intressant utan åthävor innehållsmässigt. Men OK, jag är ju uppvuxen som torpardotter, har kanske ett speciellt intresse i miljön. Klart att jag måste se filmen. Och är mycket glad att jag tog mig tid och lät mig sitta och bara njuta av  fotot, skådespelarna och det lugna tempot. All heder till de som gjort filmen, bara att den är gjord ger mig lite mer hopp om framtiden. Mitt minne av boken stämde dåligt med händelserna i filmen. Tyckte inte boken var så svart som filmen. Den är verkligen inte munter. Om jag inte visste att det handlar om 1970-talet så hade jag placerat den på 50-talet eller ännu tidigare. Det var ett jordbruk med gamla traditioner. Där jag växte upp las jordbruket ner i slutet på 60-talet. Dåvarande Domänverket ägde det. Åkerlapparna arrenderades sedan ut till bönder med egna hemman i trakten. Filmen handlar om konflikten mellan det nya och det gamla, pappan och sonen, kapitalet och traditionen generationer tillbaka. Visst är filmen ”tung” som någon sa, men den är väl värd att se. Jag kan se den igen.

Allhelgonahelg. Ingen grav att gå till ännu. Maken L ska vila på Skogslyckans kyrkogård men det blir inte förrän i december. Tänder ljusen hemma. Nu är det kolsvart ute och klockan är bara fem! Fortfarande drägligt, plus 8 grader. Maken L och jag satte gränsen för utesittande till 10 gr plus i många år, men sedan kröp gränsen längre ner. När det inte blåser så är det fullt acceptabelt, med rätt kläder och filt om benen.

Carin Högstedt

171104

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559

 Igår, på bion av alla ställen,  började min gamla telefon, kommuntelefonen, morra helt plötsligt. Signaler gick fram! Men sedan dog den igen. 0706214959 är tillgänglig för SMS i alla fall.