30. nov, 2017

Kosta, Vederslöf, FoU, LSS, kommunlista, valförberedelser, besöksnäring

Vilken kompakt vecka hittills! Inte hunnit blogga förrän jag nu torsdag eftermiddag gör våld på schemat. Jag kör inte i snöblask till Lammhult tur och retur, 80 km, för ett studiebesök. Jag hade hela dagen inbokad i Lammhult på olika företag ihop med kommunala tjänstepersoner och några politiska företrädare från kommunstyrelsen. Men så visade sig den regionala FoU-beredningen, där jag nu är nyvald ordförande, ha möte just denna dag och det gick före Lammhult. Tyvärr – en heldag i Lammhult hade varit intressant, men jag kan bara vara på ett ställe samtidigt.

FoU-beredningens möte gick bra, tycker jag. Intressant information från en  forskargrupp inom Hälsa, humaniora, medicin. Trevliga förtroendevalda och tjänstepersoner med gedigna kunskaper i ämnet. Det som kan diskuteras är organisationsformen ”beredning” som i detta fall betyder ”bereda ärenden till regionala utvecklingsnämnden”, en slags mellanställning utan makt att genomföra. Men det får nästa års nya regionfullmäktige, efter valet, avgöra hur Region Kronobergs politiska organisation ska se ut. Jag ska göra det bästa av uppdraget och möjligheterna i det under 2018.

Igår var det Smålandsdagen i Kosta på glashotellet, inte att förväxla med ”glashuset” i Växjö. Smålandsdagen samlar besöksnäringen från Småland-Öland och det var ca 200 personer där. Jag var där för Destination Småland, ett regionalt bolag för besöksnäringens utveckling i  Kronoberg, där jag är ledamot i styrelsen. Smålandsdagen äger rum en gång om året och igår handlade det mycket om entreprenörskap. Bland föreläsarna fanns Maud Olofsson, före detta partiledare (C), nu bl a ordförande för branschorganisationen Visita. Därtill Torsten Jansson från New Wave Group, som ligger bakom investeringarna i Kosta (ihop med Lessebo kommun) på butiker, hotell och kommande ytterligare hotell, safaripark och samlingssal för 500 personer m m. Det var det nya för mig igår. Visste inte hur stora investeringar och utbyggnader som är på planeringsstadiet. Kosta har f ö 800 invånare. Lite häftigt att där ha samlingslokal för 500 personer!

Efter en heldag i Kosta gick jag på medlemsmöte med Vänsterpartiet Växjö om valrörelse, politisk organisation i Växjö kommun och Region Kronoberg. - Vad gör de i nämnder och styrelser? - Hur intressanta är de olika posterna? – Vad kan (V) räkna med för platser? Tja, det sista är enkelt att svara på. Det beror på valresultatet och det beror på vad vi gemensamt åstadkommer av politiskt arbete. Det regnar inte röster över (V) i Kronoberg bara för att Jonas Sjöstedt, vår eminenta partiledare, är en bra debattör och ser trevlig ut. Det krävs mer och mer är hårt arbete.

I tisdags kväll träffade jag för övrigt en annan f d partiledare, nämligen Bengt Westerberg (L). Han var i Växjö för att tala om LSS och det gjorde han med den äran. (L) i Växjö bjöd in till offentligt möte, tillsammans med Vuxenskolan,  och vi var två från (V) och två från (S), som var intresserade av att lyssna och lära ännu mer. Det var en mycket bra genomgång av bakgrund till reformen från 1993 och hur det sedan snävats in på  vilka definitioner som ska gälla på kriterier för rätten till personlig assistans. B W redogjorde också för skillnaden i hemtjänst och gruppboende (kommunalt) och personlig assistans (staten). Den förra är myndighetsstyrd, den senare är styrd av individen och betyder frihet. Det var trevlig stämning och liberalerna verkade uppriktigt glada över att andra partiföreträdare hade kommit till mötet. Bra att få en sammanhållen info om LSS. Till helgen är det LSS-dagen och på lördag manifestation i Alvesta kl 13.00 för frihet och LSS.

Ett intressant arbetsplatsbesök i måndags på Vederslöfs Byggnadsvård! Tala om entreprenörer! Här säljs nytillverkade miljövänliga produkter, som såpa, isolering till hus, detaljer som fotskrapor, lås och allehanda pryttlar till byggnader. Här ges kurser i t ex knuttimring och grön rehabilitering. En gång om året är det Byggnadsvårdsdag. Här går att få hjälp med ritningar till exempelvis en ny veranda till gammalt hus. Bara smakprov. Företaget önskar fler företag på sin landsbygd och gärna samverkan i en företagarförening.

Ja, det var en del  från drygt halva veckan. Det är jobbigt med mörkret, tycker jag. Mörkt på morgonen när en åker, mörkt när en kommer hem. Fruktansvärt mörkt plus ett evigt småregnande. I förrgår ringde förresten Per Jodenius, journalist på Smålandsposten, och frågade utan förvarning om hur jag ser på min politiska framtid. Resultatet var i Smp igår, på nätet med historik därtill och bilder från min entré i politiken för 40 år sedan. Vågade inte läsa de gamla klippen. Jag svarade Per som jag känner: Trappa ner rejält på det partipolitiska men inte hugga av alla möjligheter att fortsätta i mindre skala. (V) har goda utsikter till väldigt bra toppnamn på kommunlistan! Ska bli roligt att följa dem! För övrigt är utbudet av ideell verksamhet väldigt gott för den som likt mig har lust att göra insatser till samhällets fromma. Bra att Per ställde frågan förresten även om den kom lite tidigt.  Nu har jag en linje.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559

 

26. nov, 2017

Lesbos, Moria, flykt, adventsljus, Zonta, MÄN, Älghult, auktioner

Söndagsmorgon. Klokan är sju. Svart ute. Som alltid ätit rejäl och god frukost och på söndagen med båda stora rikstidningarna. All heder åt DNs Alexander Mahmoud och Elina Pahnke som lyckats ta sig in i ett egentligen helt stängt Moria, ett läger där 5300 flyktingar finns. Ja finns, ”bor” är är för mycket sagt med tanke på att det händer att barn fryser ihjäl. Moria ligger på ön Lesbos. 3000 av de 5300 har ouppvärmda tält som bostad. Ingen utomstående får komma in. Alexander lyckades dock bakvägen. Han har en ”guide”, Arman, som hellre är utanför lägret än innanför på grund av eländet där inne. Hans avsikt är att ta sig därifrån och vidare in i Europa och frihet genom att hänga under lastbilar. Om jag satt i Moria skulle jag inte ens kunna drömma om att ta mig därifrån. Skulle aldrig våga eller orka hänga under lastbilar. Arman har bälte i Kung Fu. Alexander och Elina – tack vare deras mod och skicklighet får svenska folket idag läsa om vad som försiggår i lägret Moria och hur flyktingar har det. För någonstans är de ju, även efter 2015.

Var inne i Växjö stad före kl 10 igår. Hade tackat ja på facebook till att delta i Män för jämställdhets manifestation (numera MÄN) på Stortorget kl 10.00. Lodade runt och tittade på vackra julblommor av olika sorter. Pratade så småningom med representanter för föreningen Zonta, som hade ett infobord. Det var ju väldigt bra det, för det visade sig att MÄN och Zonta samarbetar kring jämställdhet. Visste jag inte. Representant för MÄN kom och jag berättade vad V.s kommunala grupp föreslagit inom området på senare tid. Zonta verkar för ”huskurage” bland annat, men visste inte att vi fått ja till det i Växjö kommun och dess bostadsbolag! Jag känner otillräckligheten, svårigheten att nå alla människor med information, trots att vi gör (V)äxjös Kommunnytt varje månad, lägger på webbsida, publicerar på facebook etc...

Nåväl. Efter denna positiva stund på Stortorget går jag Storgatan västerut och handlar precis det jag behöver i olika butiker och så dagens höjdpunkt: Kronobergs bokmässa på Stadsbiblioteket! Underbart. Här träffar jag många vänner. Koncentrerar mig på några böcker, inte högvis, även om det frestar. Tur jag åker buss och inte orkar bära så mycket. Det blir som alltid 2017 års Älghultskrönika, som verkar fullmatad. Min julklapp till mig själv. Därtill vännerna Erica och Johan Månssons  nya deckare ”Flyttfåglar”, i medelhavsmiljö. Den blir reselitteratur om en månad när jag och mellandotter åker till Gran Canaria. Och så Sven-Olof Josefssons ”Berättelsen om folkhemmet och dess barn”. Handlar om 1950-talet och har sin kärna i stadsdelen Gamla Norr i Växjö, arbetarkvarteren.

Riktigt nöjd fortsatte jag eftermiddagen med att dela ut flygblad. Tog en tur för att köpa ägg direkt på lantgård, som blivit en vana. Satt ute en stund och tittade på ljuspunkterna i det kompakta mörkret. Börjar komma fram ljusslingor och ljusstakar.  Startade ljuskarusellen själv med en adventsljusstake. Tar det successivt. I fredags kväll efter en flygbladstur till Åryd, Furuby och Risinge, hängde jag med mellandottern och hennes Stellan på auktionsvisning i Braås (premiär i gamla järnhandelslokalerna) och i Hovmantorp. Trött så in i vassen, men piggnade till av att se de vackra sakerna i Braås. Klart intressant utbud. Missade dock att följa auktionen( som är både på nätet och live) igår.

Nu jobb. Läsa in handlingar till veckans sammanträden varvat med flygbladsspridning. OK, lite adventspyssel också. Förresten många glada tillrop när vi delade Kommunnytt på Storgatan i torsdags. Glashuset! Det som ett kommunalråd i sin iver kallade ”världens finaste parlamentsbyggnad” – ungefär så – fast det inte ens innehåller någon fullmäktigesal utan en väntsal för resande med tåg och bussar plus kontorslokaler! Folket: – Går det att överklaga? - När blir det demonstration? – Vi vill ha folkomröstning! På biblioteket igår tog en man upp att så stora beslut borde tas av två fullmäktigen med ett val emellan. Engagemanget mot glashuset är stort.

Carin Högstedt

171126

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559

 

22. nov, 2017

Forskning o Utveckling, skrytbygget, Fria Ordets Hus, (V)äxjös Kommunnnytt, advent

Nyss hemkommen från en unik och mycket trevlig afton på Residenset, där alla regionens sociala företag  och landshövdingen bjöd in till mingel, buffé, inspiration och information. Coompanion höll i trådarna och det kom faktiskt ca 70 personer, många verksamma i sociala företag eller intresserade av att starta och en del regionala och kommunala tjänstepersoner. Det är första gången alla dessa träffas på detta sätt, men inte den sista. En förening för de sociala företagen har nyligen bildats. Det är också positivt. Tillsammans blir de starkare. Känner väldigt många av de 70, men gjorde en ny trevlig bekantskap – av en slump. Kom att prata med de båda ägarna till KITTEBO kursgård, som ligger i norra Alvesta kommun, ”mitt i skogen”. De ordnar konferenser inom hälsa och kultur. Jag blev nyfiken och ska verkligen se om inte V Kronoberg ska använda deras Skogscafé till något möte.

Dagen har annars gått i rykande fart. Förmiddagen stark koncentration på att producera (V)äxjös Kommunnytts framsida efter gårdagens fullmäktige. Inte enkelt att sammanfatta sex timmars möte på en A4, men vi fick till det. Stora ärendet var ju nya kommunhuset - glashuset, skrytbygget – omdiskuterat barn har många namn. Oppositionen, S+V, förlorade omröstningen, men knappast röster 2018. Vilket folkligt engagemang i denna fråga!

En annan sak som engagerar är det märkliga och uppseendeväckande beslutet att stoppa en författarkväll på Fria ordets hus, arrangerad av Kommunistiska partiet och ABF. Hur fritt är ordet på Fria ordets hus? Eva-Britt Svensson (V) ställde frågor om detta på ledamöternas frågestund. Svaret från de styrande var att policyn för uthyrning ska ses över.  

Igår valdes jag i Regionstyrelsen till ordförande för FoU-beredningen, Forskning och Utveckling. Idag på eftermiddagen har jag haft möte med FoU-chefen, träffat forskare som finns på den här enheten ute på Sigfridsområdet och gått igenom ansökningar till Vetenskapliga rådet om bidrag till forskning. Intressant och ett nytt område att sätta mig in i. Maken L hade detta uppdrag och var synnerligen engagerad i det. Pratade mycket om det och jag lyssnade, ofta lite förstrött. MEN mycket har satt sig och därför har jag accepterat uppdraget det år som är kvar av mandatperioden. Nästa vecka första beredningsmötet. Och här i Region Kronoberg ingår (V) i en majoritet. Jag är så ovan vid det, så jag får nypa mig i armen. I kommunen har vi regerat ihop med S och MP i sammanlagt fyra perioder, men det var ett bra tag sedan.

#tystnadtagning på Regionteatern i måndags var mycket bra. Publiken nästan helt bestående av kvinnor liksom övriga kulturarrangemang jag varit på senaste tiden. Noterar bara. Är nu riktigt trött och frusen efter långa dagar och upptagna kvällar. Såg igår kväll när jag kom hem att grannen har gjort adventsfint i sina fönster med stjärna och ljusstakar. Kändes välkomnande! På söndag sätter jag igång. Innan dess ska ca 5 miljoner (V)äxjös Kommunnnytt delas ut. Nåja. Känns så just nu.

Carin Högstedt

171122

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959

0724525559

19. nov, 2017

Litteraturkanon, Selma Lagerlöf, deckarberoende, #tystnadtagning, framgång med V-motion

Söndag kväll. Kolsvart ute. Läst handlingarna till kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag. Inte många ärenden. En V-motion av Eva-Britt Svensson och undertecknad om utbildning för omsorgspersonalen om våld i nära relationer får ett svar som vi kan acceptera. En kompetensutvecklingsplan ska tas fram där det område vi motionerar om ska vara med. Vi hänvisar bland annat till en rapport som Länsstyrelsen i Stockholm tagit fram: ”Det slutar inte vid 65”. Den beskriver att många anställda inom äldreomsorgen möter våldsutsatta, framför allt kvinnor, i sitt arbete. Äldre är mindre benägna att anmäla våld, har ofta en beroendeställning till förövaren och våldet är mycket skambelagt. Därför så viktigt att personal har kunskaper och komptens att våga se, våga fråga och agera.

Att bygga bostäder (nio villor) på åkermark i Marklanda verkar få nej av den styrande majoriteten. Instämmer. Det ska vi inte göra.

Två engagerade medborgare har skickat in medborgarförslag: En kräver fler laddstolpar för elbilar, en vill bygga nytt kommunhus i Lammhult. Båda vill att deras förslag behandlas av fullmäktige, så det blir väl beslut i december.

Vilken jättefin film, Paddington 2! Såg den igår med dotter och barnbarn. Den har fått lysande recensioner och är värd varje uppskattande ord.  Lika bra för vuxna och barn!

Jag trodde det var omöjligt att ta sig igenom svensk grundskola utan att kunna koppla ”Gösta Berlings saga” med Selma Lagerlöf, men det är tydligen möjligt erfar jag i SvD 17/11. (Ebba Busch Thor, KD missade). Finns bara en lösning. Ta fram en litteraturkanon med svenska klassiker! Bara diskussionen om vad som ska rymmas i den kommer att öka  bildningen.

Själv har jag misslyckats med att läsa ut tre böcker på raken. Ovanligt. Började med Keplers Kaninjägaren. Nä, för våldsam. Tog en ”snäll” Damernas detektivbyrå. Nä, hade sett filmerna, blev tråkig. Hittade en uppföljare till ”Berlinerpopplarna”, ”Det finns alltid förlåtelse”, men tröttnade, helt ointressant för mig här och nu. Gick till biblioteket och lånade fyra deckare. Började med en som verkade lovande. Kom på att jag nog läst den. Kollade mina läsdagböcker. Jodå. Så sent som mars 2016 läste jag den. Nu har jag i alla fall läst halva Christina Granboms ”Morsarvet” utan att tröttna. -Jo, jag har läst Gösta Berlings saga. Läste de ”stora” författarna som tonåring. Blivit beroende av deckare som vuxen.

Denna dag började vackert med lite sol och spegelblank sjö. Tog en promenad utmed sjön. Glada änder och skator. Sedan blött och blåsigt. Snö på väg. Svärsonen i Gasslanda bytt däcken på bilen, som han alltid gör. Väldigt snällt och bekvämt. Dessutom fika och den ”försvunna diamanten” med barnbarnen.

I morgon bl a delta i läsningen på Regionteatern i Växjö, #tystnadtagning. Kl 18.00.

Carin Högstedt

171119

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959 (funkar!)

0724525559

 

 

17. nov, 2017

Gamla plastbåten, vaccinering, företagsklimat, försvar mot våld utan våld, sjöliv, provval

Fredag eftermiddag och tänker laga god middag och ha det skönt ihop med katterna. Hektisk vecka som varvats med politiska möten och träffar med värderare av lägenhet och lösöre inför bouppteckning. Gått bra men är psykiskt påfrestande. I morgon kommer maken L.s bror Göran  och systerson Johnny och hämtar vår båt, en ca 20 år gammal plasteka med el-motor. Det gick hål i botten på den för två år sedan och den har sedan dess funnits i svärsonens händer i Gasslanda. Har lagats. Nu ska den till Kolsjön i Västergötland, där bror Göran har en liten ö med en liten fiskestuga på. Suverän lösning! På Ön i Kolsjön har maken L och jag tillbringat många semesterveckor och helger, helt underbart, omodernt till max. Kajkat runt på sjön, vandrat på mossarna, fiskat, badat, Kommit vintertid när isen lagt sig. Vadat genom ett sund på ”baksidan” av Ön med tunntunn is, som skar in i benen – allt för att uppleva friden där. Enda värmekällan brasa i öppen spis. Nu får vår båt guppa mellan fastlandet och Ön. Som sagt; suverän lösning.

MEN när jag tänker på den tiden när maken L och jag åkte runt på Helgasjön och Toftasjön så fort vi kunde vara lediga, campade på olika öar, badade, rodde - för våra motorer har aldrig varit bra - upptäckte kanaler, såg en mink bada, upptäckte Galtö med fiskgjusar på, landade i Öjaby och köpte glass, SÅ är det tungt. Det är slut med den epoken. Det har det varit i flera år egentligen. Men nu är det så definitivt och så slut. Usch ja. Allt har ett slut.

Skrattade gott åt Ove Sävermans krönika på Namn och Nytt i DN idag. Den heter ”Nog inte gravid” och handlar om precis det jag gjorde igår: Uppsökte min vårdcentral för influensa- vaccinering. Ja fullt så roligt som Sävermans vårdcentralbesök var det inte, men det är ett tillfälle, då en träffar sina grannar och andra i närområdet! Det är alla vi som inte listat oss själva utan fått oss Hovshaga tilldelat, vi som inte övergav Hovshaga när det från att ha varit landstingsdrivet blev ägt av Capio. Vi ses på gratisvaccinationen och det är väldigt trevligt. -Nä, jag har inte haft någon reell anledning (mer än möjligen ideologisk) att byta vårdcentral. Tycker det fungerar och att jag gärna vill ha koll på att det gör det. Det går bra att komma dit med åttans buss dessutom. Eller cykel.

Mötet i onsdags kväll med Jonas Sjöstedt blev jättebra, stort, intressant, många nya ansikten och unga! Drygt 225 trängdes, folk satt till och med på golvet. Jonas avslappnad, resonerande om klassklyftor och vad det gör med oss människor och samhällsutvecklingen. Men i opinionssiffrorna ligger vi stilla, visserligen på en högre nivå än förra valet, men stilla.

I övrigt interna möten, distriktsstyrelse – kongressombudsval förbereds, liksom provval till region- och riksdagsvalen. Mycket att tänka på. Beslut om nyrekrytering till politisk sekreterare till regiongruppen och valombudsperson. Idag hela förmiddagen regiongruppmöte med 1,5 timme med Eilon Fransson, Svenskt Näringsliv, som gav oss en rejäl info om företagsklimatet i länet och speciellt Växjös. Mycket bra genomgång, frågor och svar! Vi planerade också några studiebesök, diskuterade Region Kronobergs organisation ur demokratiperspektiv. Den långtgående delegationen till tjänstepersoner gör att politiken får mycket information, men tar få beslut. Inte det enklaste att ändra på den kulturen, men nödvändigt, anser vi.

Avslutade vår turné på torsdagseftermiddagarna igår på Samarkand. Summa sex torsdagseftermiddagar har vi delat vårt budskap till stressade kunder på väg från jobbet till hemmet med mat i kassarna. Nu gör vi uppehåll. Har haft tur med vädret men igår inte roligt; kallt och duggregn.

Partikamrat Eva-Britt Svensson och jag har nu lämnat in ytterligare en motion med anledning av #metoo-rörelsen. Vi upprepar ”feministiskt självförsvar”. Fått nej innan, men kanske #metoo fått några i fullmäktige att tänka om??? Båda motionerna ligger på www.vvaxjo.se.

Nu – till spisen och laga mat!

Trevlig helg!

Carin Högstedt

171117

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959 (funkar just nu)

0724525559