16. dec, 2017

Stress o press, uppkopplingsproblem, funktionshinder, pepparkakor och jultrevlig fredag

Förskräcklig vecka med bra avslutning på fredagen åtminstone. Pepparkaksbak med barnbarnen, besök av alla barn i olika omgångar och middag med äldsta dotter och hennes chef/kollega. Slutligen På spåret. Både min köttgryta och pepparkakorna blev bra. De senare dock lite olika tjocka, men barnbarnen djupt engagerade.

Nu är klockan 5.30 lördags morgon och det är bara jag och katterna som är uppe. Eventuellt har jag hittat ett sätt att kunna skriva ett dokument på min privata hemdator, som varit halvdöd. Orkar inte redogöra för vad som hänt sedan kommunen installerat nytt program eller vad det nu kan heta, men stressnivån är superhög. Otroligt mycket merarbete, tidsåtgång och oro för att missa att svara på mail.

Informativt möte med Samverkansrådet med tillgänglighetsrörelsen i onsdags. Kommunchefen deltog och redogjorde för hur tillgänglighetsinventeringen av de kommunala bostäderna ligger till. I Växjöbostäder har utemiljön inventerats och slutförts. Nu påbörjas inventering inomhus och i Vidingehem börjar inventering utomhus. Bra frågor från ledamöterna: Åtgärder? Gemensamhetslokaler? Tvättstugorna? De privata bostäderna? Ljudmiljön? Fanns inte svar på allt under mötet, men det kommer. Jag påpekade att i den skrivelse som Eva-Britt Svensson och undertecknad gjorde, som bifölls, så hade vi önskemål att även de privata skulle ingå – om möjligt. Speciellt angeläget sedan 2 000 ur det lite äldre beståndet bostäder med rimliga hyror sålts ut till privata bolag. Åtgärder med anledning av inventeringen kommer i budget för 2019 – förhoppningsvis.

Fick också en rapport om Norra stationsområdet och de tillfälliga flytten av bussar, hållplatser med mera under bygge av nya kommunhuset med mera. Det kommer att finnas ett par HC-parkeringsplatser vid kommunhuset, men hur en kan köra dit var osäkert. Mycket återstår att lösa och tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar står som vanligt inte överst på dagordningen.

Skriver inte mer nu för jag vet inte om det går att få iväg det här dokumentet. Återkommer.

Carin Högstedt

171216

@hgstedt

www.maqt.se

www.

 

11. dec, 2017

Tiny tigers, medborgarförslag, förtätning på gott o ont, #metoo, trafikhinder, bluff o båg

 Uppe tidigt! Ser i SvDs näringslivsbilaga, som jag sällan hinner läsa, att försäkringsförmedlarföretaget Mysafety får många klagomål. Känner viss upprättelse; jag är inte ensam om att ha fört en ojämn kamp med dem och deras inkasso Arwato. Trots uppsägning av avtal som accepterats skriftligen så kommer påminnelser, som ser förrädiskt äkta ut. Det bara pågår. Påminnelse läggs till påminnelse. Uppsägning till uppsägning. Jag var en hårsmån från polisanmälan, när jag fick dem att erkänna att vi inte hade med varandra att göra. Men en vecka senare ringer en representant och ska lura på mig en försäkring igen! Han vill inte förstå att det är slut. Det är inte seriöst. På fyra år ha Mysafetys årliga omsättning ökat med 50 % till 300 milj kr, vinsten ökat till 60 miljoner och 500 kunder anmälde dem till Konsumentverket, skriver SvD. Jag förstår det. Jag har bidragit till vinsten, när jag inte orkat ta fighten fullt ut. Se upp! Bluff o båg!

Niklas Orrenius om (SD) och framför allt Kent Ekeroth i lördagens DN. Borde vara obligatorisk läsning för de som befinner sig i gruppen som kan tänka sig att rösta på detta parti och inte är rasister, där denne man har haft enormt inflytande genom åren.

Smp har haft ett par reportage om initiativ för ny skogsforskning i Småland. Det verkar gå rakt framåt för att starta ett skogsforskarcentrum på Linnéuniversitetet. Ursprungligen kommer idén från en (M)-motion till Region Kronoberg. Maken L var ivrig att få igång detta projekt (som ännu inte har långsiktig ekonomisk lösning)  och till min glädje verkar det som sagt att kunna starta.

Läst ut ”Kvinna inför rätta” av Louise Doughty, som skrevs 2013. Det är en roman, spänningsroman kanske den ska kallas, hennes stora genombrott i England, välskriven och intressant. Ett klart #metoo-tema innan rörelsen uppstått. Fenomenet är ju dock inte nytt.

På avslutning på sonsonens karatetermin igår. Tiny Tigers heter klubben. Fin uppvisning av vad de lärt sig under hösten. Bland annat ha de tränat vänster-höger och ”vändningar” tror jag det sas. Bra träning av koordination, hövlighet, snabbhet i rörelserna. Efter detta åt vi hämtmat hos barnbarnens farmor, från Hong Kong, maten alltså. Bra andra advent.

Läste in handlingarna till morgondagens kommunstyrelsens arbetsutskott. Inte så många ärenden. Noterar att allt fler som skriver medborgarförslag vill ha upp dem till beslut i kommunfullmäktige. Det finns en poäng med det! Har (V) alltid tyckt. Ett förslag om trafikhinder på Åbovägen i Högstorp får bifall enligt förslaget. Kan tyckas att just ett farthinder behöver inte fullmäktige ta beslut om. -Nä, det är sant. Men när nu inte bara en utan ca 30 invånare gör sig mödan att samla in namn och skriva ett förslag, så är det ju ett väldigt bra sätt att visa hur demokration kan fungera, att politiken lyssnar, att de skrivande kan komma till ett offentligt fullmäktigemöte – som också spelas in och sänds på Öppna kanalen – och plädera för sitt förslag – det är ju alldeles utmärkt om en anser att den lokala demokration och tiiliten till systemet är värdefulla!

Svåraste ärendet är detaljplan för Kråkan 4, Väster. Hur långt kan förtätning drivas? Varför ska ett visst område har väldigt mycket mindre yta av grönt och rekreationsytor än andra? Jag får återkomma om detta. Ska kolla upp området, sätta in det i ett sammanhang. Vi har satt upp regler för hur långa avstånd folk max ska ha till natur. Vore det inte bra att följa dem?

Carin Högstedt

171211

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959 (röstbrevlåda funkar inte)

0724525559

8. dec, 2017

Cider med Rosie, Sjöstugans camping, Ett land att besöka, panik - var är visakortet?

Hemma efter två dagar i Stockholm med SKL-konferens om besöksnäringen och träff med nätverket för offentliga organisationer som verkar för att utveckla besöksnäringen. Deltog som ledamot i Destination Småland AB, helägt av Region Kronoberg,  och reste med VD Anna Sjödahl och Ingemar Swalander (M), vice ordförande i bolaget. Trevligt ressällskap och en hel del intressanta föredrag och inlägg. Huvudnumret var utredningen ”Ett land att besöka”, nyligen klar. Britt Bohlin presenterade den 409 sidor långa SOU.n med 50 konkreta förslag som ska underlätta för besöksnäringen och göra den mer hållbar. Upplägget påminner mycket om landsbygdskommitténs förslag med sina 75 förslag för landsbygdens fromma. ”Ett land att besöka” ska ut på remiss till regioner, vissa kommuner och organisationer.

Det andra huvudnumret och roliga avslutningen på dagen var utdelning av Stora turismpriset 2017. 17 regionalt nominerade aktörer fanns på plats med utställning och alla fick diplom och blommor. Från Kronoberg var Sjöstugans Camping i Älmhults kommun. Där finns plats för tält men även stugor, lägenheter, hotell, vandrarhem – alla möjligheter och gott om aktiviteter. Vann priset gjorde en innovativ konsthall, som jag just nu inte kommer ihåg var den finns. Lät mycket intressant i alla fall.

Det frestar på att gå upp 4.30, speciellt som jag vaknade 3.30, för att komma iväg till Stockholm. Så jag avstod middag igår kväll och tillbringade kvällen i total avkoppling på hotellrummet med SvtPlay. Såg Grotesco-avsnitt som jag missat plus Granchester (kanske felstavat) senaste delen och så – filmen ”Cider med Rosie” som jag aldrig tidigare lyckats se. Den är väldigt fin!

Torsdagen var stressig och slutade i panik. Mitt visa-kort fanns inte när jag skulle betala frisören! Letade frenetiskt, svor och försökte minnas vad jag gjort med kortet senast. Lyckades till slut komma på att jag betalat i en P-automat. Glömde jag ta ut kortet? Inte omöjligt. Jag träffade en bekant som jag pratade med samtidigt som jag betalade. Eller tappade jag det på mammografin (efter P-automaten), när jag tog fram körkortet för att logga in mig? Vet inte. Kom hem, kontaktade banken och spärrade kortet. Då hade det gått bortåt ett par timmar sedan P-automaten, så hur mycket hade någon hunnit handla för? Men nej, inte ett öre hade rörts!  Nytt kort på väg. Fick låna pengar av dotter så jag hade lite i Stockholm. Slutet gott.

Ha en skön andra advent!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959

0724525559

 

 

 

 

5. dec, 2017

Femitolv, #tystiklassen, gympa, Unga i Sverige, LSS, tillgängliga bostäder

Såg stormånen igår morse mot en blekblå klar himmel. Vackert!  

Var för första gången i mitt liv på ett gym, ja, en rehabdito för att motverka höftartrosen. Det passar mig; att delta i grupp. Riktigt roligt och ingen träningsvärk idag. I övrigt en dag med interna möten plus presidiet i samverkansrådet med tillgänglighetsrörelsen för att förbereda nästa möte med rådet.

Kommunala gruppens arbetsutskott planerade för innehållet i (V)äxjös Kommunnytt nästa halvår. Vi prickade in datum för besök i alla de fyra kommundelscentra som vi inte gjort nerslag i ännu plus ett återbesök i Gemla. Det blir förhoppningsvis samtal med samhällsföreningen/sockenrådet på varje ort, besök på skola och/eller äldreboende, något privat företag etc. Kalendrarna fylls på snabbt. Och så möte med fullmäktigegruppen inför denna dags kommunstyrelse och arbetsutskott. Många ärenden men inte så mycket att hetsa upp sig för.

Besviken och förvånad över att alla övriga partier säger nej till vår motion om ”feministiskt självförsvar” som tillval för tjejer på högstadiet. Vi trodde ärligt att #tystiklassen skulle gjort så pass intryck att det skulle ses som självklart. Ännu inte helt avgjort för motionen ska upp i fullmäktige, men där händer sällan något oförutsett.  Däremot är vår motion om utbildning i våld i nära relationer inom omsorgen positivt besvarad efter bra jobb i omsorgsnämnden av Eva-Britt Svensson.

Äntligen var min insändare om Centrumskolan i Växjö och nerskärningarna av personal där i tidningen idag! Den finns förutom i smp.se/Smålandsposten också på www.vvaxjo.se.

Fick info på kommunstyrelsen att inventeringen av tillgängligheten (V-skrivelse) inom Växjöbostäder och utemiljön där är klar. Nu går inventeringen vidare till Vidingehem, det andra kommunala bostadsbolaget. Måste höra om något privat bostadsbolag är med på tåget. Massor av hyresrätter är ju sålda till privata bolag, vars hyresgäster, nuvarande och kommande, också är betjänta av tillgänglighet, ute och inne.

Konstaterar att den moderatledda majoriteten gjort helt om när det gäller att bygga på åkermark i Marklanda. Förslag till beslut tidigare var nej av nationella såväl som lokala miljörestriktioner för att exploatera åkermark. Nu var det ja på arbetsutskottet, där jag inte kunde yrka, eftersom jag som ersättare inte tjänstgjorde idag.

Fick på arbetsutskottet en bra information om hur nerdragningar/tolkningar av LSS och rättigheten till personlig assistans påverkar dels de behövande, dels kommunens kostnader. Lite osäkert i dagsläget men det finns identifierade personer som hamnar i ett slags ingenmansland tills utredning och direktiv klarnar. Oro förstås. Det är stor skillnad på att ha personlig assistans och att vara på ett boende eller ha hemtjänst. Med assistans följer självbestämmande och frihet.  Hemtjänst och boende innebär att någon annan bestämmer innehållet i livet.

Idag är det 5/12 och ”Femitolvrörelsen” hade som vanligt torgmöte kl 11.55 på Storgatan i Växjö. Jag missade det för jag använde lunchen att handla kattmat, servera kattmat och klia katterna, som får vara ensamma till sent igen. ”Ung i Sverige” har manifestation för amnesti för unga människor som oförskyllt har hamnat i Sverige och hotas av utvisning till ett av världens farligaste länder, om jag läste rätt häromdagen, näst farligaste? Ca 1 600 civila har dödats hittills i år. Demonstration från järnvägsstationen kl 17.00 idag till Storgatan och scenen. Där blir det tal med mera. Ska delta i det och därefter är det julmiddag med kommunstyrelsen.

I morgon visning av möjliga begravningsplatser på Skogslyckans kyrkogård. Hoppas det löser sig med plats som känns bra för oss alla berörda.

Avslutar veckan med Stockholm torsdag-fredag, först SKL (Sveriges kommuner o landsting) om besöksnäringen, sedan nätverket för regionala organisationer, som Destination Småland.

Carin Högstedt

171205

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559

2. dec, 2017

Advent, Växjö Ridklubb, tjejdominerad sport, ojämställt, sockertoppsgran, LSS- Frihet

Lördag eftermiddag. Hemma efter några timmars meningsfulla aktiviteter. Manifestation i Alvesta för ”Assistans – Frihet, Rädda – LSS”! Så väl organiserat, en ren fröjd att komma och vara med. Jag bedömde drygt 100 personer i demonstrationståget genom ett fint julpyntat Alvesta. Talkörer, skrammel med musikinstrument, fyra tal och alla var mycket tydliga, mycket bra! Här är en grupp människor som är beroende av eller anhöriga till beroende av personlig assistans för att kunna leva och bestämma över sitt liv som andra kan. LSS, frihetsreformen från 1993, hotas och inskränks istället för att värna friheten och de människor som är berörda. Det kan vara du eller jag i morgon, våra barn, föräldrar, barnbarn. - 2 miljoner röster handlar det om, sa en talare. – Regeringen vill tydligen inte bli omvald, sa en annan. – Lukas ( en ung man med assistent) vet till skillnad från Östling varför vi betalar skatt, sa någon.

Innan dess ett två timmars studiebesök på Växjö ridklubb i Araby. Vilket privilegium att få så mycket information av så väl förberedda och engagerade ridskoleföreträdare! Verkligen väl använd lördagsförmiddag. Vi var tre från (V)s kommunala grupp som blev guidade genom anläggningarna, där delar är från 1800-talet och där det också finns delar som är uttjänta. Så satte vi oss i det enda uppvärmda rummet, fikade och pratade. Vi i (V) börjar nu få en bild av hur de fem olika ridklubbarna i kommunen ser ut och och deras olikheter. Här i Araby är det betoning på ridning för personer med funktionsnedsättningar, på små barn, på fritidsverksamhet mer allmänt, allt är inte ridning, och alla är välkomna. Ungdomssektionen är mycket aktiv och ordnar t ex barnkalas, modell Leos Lekland, fast i en annan miljö och med annat innehåll. Från början togs vi emot av fyra representanter, sedan växte skaran intresserade och till slut var vi nog 15 i det varma rummet med det goda fikat. Imponerande verksamhet! Stora möjligheter att utöka, kö till ridskolan, men lokalerna måste åtgärdas och spiltor byggas om till boxar. Återstår att besöka Lammhults ridklubb och den på Teleborg. Ridsporten vill vi i (V) prioritera och argumenten är folkhälsa, arbetsmiljö, jämställdhet. Andra sporter har anläggningar som har milsvid högre standard. Det är ojämställt och grunden är att det är en tjejdominerad sport. Vad skulle det annars vara? De har inte ens duschar. Men ett himla driv!

I morgon 1 advent. Har gruvat mig för helgerna med förlusten av maken L så nära inpå. Men en dag i taget, en ljusstake här och en där. Så sakteliga har det blivit ungefär så pyntat som det brukar vara. Tänkte ett tag bryta traditionerna och faktiskt ha en riktig julgran på altanen. Men ångrade mig. Sockertoppsgranen stå ju bara ett par meter från altanen och är hur fin som helst. Den fick en ny belysning (LEDslinga), uppsatt  med hjälp av dotter, och det blev riktigt fint. I morgon adventsfika hos min granne och barnbarnens farmor. Sedan ett distriktsstyrelsens arbetsutskott för att bl a räkna röster i kongressombudsvalet. Vi brukar inte ha möten på helgerna, men nu händer det. Tyvärr missade jag Älghults julmarknad denna helg, den riktigt genuina. Inget att göra åt. Hembygdsföreningens årsbok har jag dock köpt på bokmässan häromsistens.

En god advent till alla!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559