26. dec, 2017

Maspalomas i sikte, julen snart slut, Fanny o Alexander, fåglar ute och inne

Julen nästan slut. Det är annandag. Drar lite av en lättnadens suck. Och drar till Gran Canaria i morgon bitti. Med mellandottern. Har bokat en vecka i närheten av öknen Maspalomas. Enkel boning. Blir nog bra – hoppas vädret är med oss. Sola, bada, vila, läsa, vandra är det som gäller.

Julafton i Gasslanda gick bra. Barnbarnen nöjda med sina julklappar, ja riktigt nöjda och glada. Även jag nöjd med – och överraskad  av – bok om radikala kvinnor i USA, 26 korta texter om dessa kvinnor som gjort stor påverkan på USA.s utveckling. Så hade barnen hittat fåglar (en stenskulptur av tror jag sparvuggla och tre trägäss). Roligt! Jag hade inte kunnat prestera något behov eller önskan, men fick ändå lite fynd från nätauktioner. Samlar nämligen på fåglar. Nämner också scarfen från Hermés, Paris, med fåglar på, köpt på auktion i Braås av mittendotterns särbo, som visste att jag blivit förtjust i den på visningen i höstas. Bortskämd är jag.

Igår ensam hemma och ute med (V)äxjös kommunnytt i några timmar. Nästan klar med de sex hundra jag har på min lott. Utrist väder men ändå rätt skönt både att gå och cykla. Satte mig sedan och började se Fanny och Alexander på TV. Har sett den förr som biofilm men kanske inte denna långa variant. Intressant att se de här numera gamla, och skickliga, skådespelarna och också inredningen i det överdådiga överklassiga  hemmet. Levande ljus överallt, precis överallt, och ingen verkade bry sig om brandfaran. Tänkte jag på under julavsnittet.

Ska nu packa och även ha julfika för alla de närmaste i eftermiddag.

God fortsättning!

Carin Högstedt

171226

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

0706214959

0724525559

24. dec, 2017

Julaftonstankar, minnen och om hemlösheten för mer än 30 000 i Sverige

Julafton 2017. Min första jul som ensamstående på 53 år, efter två äktenskap. Jag kommer inte att använda ordet ”änka”, om det går att undvika. Tycker inte om det.

Det är plus 5 grader ute! Igår 7 till och med. En kliché men i alla fall: Lika varmt som vissa midsommaraftnar. Alltså satt jag ute på altanen läste tidningar, beundrade min bordsgran som jag lite slumpartat köpte på jakt efter lite tallris. Funderade också på alla julaftnar med maken L genom åren. I rader av år hade vi julafton med alla barnen dagen före julafton. Sedan for de till ny julafton på olika håll. Plötsligt var julafton 24/12 bara vår. Då införde vi julaftonsvandringen i ”trestugespåret” i Fyllerydsskogen, den stadsnära skogen som delvis är naturreservat och kapas av den planerade Trafikplats Fagrabäck. Trestugespåret är en led som binder samman tre stugor, som drivs av olika idrottsföreningar och den är ca 11 km lång. Vi annonserade ut julaftonsvandringen och gick för det mesta ensamma, men ibland några stycken, med en lussebulle i ryggsäcken, en julmust och kikare till hands. Fick häromdagen kort från en kvinna som gick med ett år. Hon flyttade sedan till Ljungby. Hon skriver att hon tänker på våra julvandringar, går i pension nu efter 50 år av lönearbete, att hon nu vill engagera sig i praktisk politik. Tack för hälsning och fint kort Eija! Får för mig att du följer min blogg. Efter den långa vandringen smakade julbordet bra!

Sedan kom barnbarnen och vi ändrade vanorna. Alla julaftnar har vi varit i Gasslanda de senaste nio åren, tillsammans med deras närmaste i släkten. Tio-12 personer och gott om paket. Men under kontroll. Vi vet vad barnen behöver, vi vet vad vi själva behöver och meddelar varandra. Det blir många paket men inte så mycket överraskning och inga dubbelköp. I övrigt vandring genom byn, spel, mat, kaffe, Kalle anka för den som vill. Ingen tomte längre, det var alltid maken L. Nu får barnbarnen vara tomtenissar och sköta utdelningen.

En annan kvinna som skickar brevkort (bra gammalt ord) bor fortfarande kvar i annan bostadsrättsförening i Sandsbro. För mer än 30 år sedan bodde vi grannar på samma adress, ”Lennarts tak var mitt golv” som hon skriver.

Jag har fått iväg en del julkort, lite sent men i alla fall,  men får tacka andra med nyårshälsningar.  

Centrumskolan, den skola som ligger i vårt särskilt utsatta område i Växjö, har varit på nyhtetssidorna, TV och radio på senaste tiden. Dels för att de vann ”retorikmatchen”, de blev svenska mästare i retorik!, dels för att personalen, bl a elevstödjare, ska minskas med 13 personer, dels för att skolforskare Gudrun Svensson kallar personalminskningen ”Ett hån mot barnen på Centrumskolan.” Hon har forskat och skrivit två böcker om skolan. Hon bör veta vad hon säger. Hon är känd för metoden ”transspråkande”, som innebär att flerspråkighet ses som en resurs. Så här säger hon (i Smp igår 23/12): ”Det här handlar om samhällsbygge. När elevernas identitet byggs upp och de får använda sitt förstaspråk i skolan, får vi starka elever som inte behöver gå ut och slåss. De får pennan som vapen och behöver inga pistoler”.  Låter lika rätt som enkelt!

Jag rekommenderar DN Debatt, denna dag 24/12, som handlar om bostadslösas situation och hemlöshetspolitik. Det är ju passande att läsa och tänka om just idag. (Det finns inget rum för dem i härbärget, Lukas 2:7). Två professorer  i Lund skriver och föreslår att den pågående utredningen om Framtidens socialtjänst ska få tilläggsdirektiv om hur rätten till bostad för kommunernas invånare ska göras till absolut rättighet. 1993 redovisades 9 903 hemlösa i Sverige. 2017 är det 33 250.

I SvD Debatt skriver Monica Brendler Lindqvist, chef på Röda Korsets Center för torterade flyktingar och Eva Nyberg,fil dr, f d forskningsledare på FoU Södertörn om ”Bostadslösa barn – är de ingens ansvar? Ingen institution eller myndighet verkar ha ett övergripande ansvar för hemlösa barn, skriver de. ”Här på socialtjänsten har vi inga lägenheter att hyra ut”, har många fått till svar. Allt bygger på en förutsättning att alla ha råd att betala hyran för det lilla utbud som eventuellt finns. Det är denna brist på ansvar som möter de som har engagerat sig i hemlösas situation och förtvivlat försöker hitta boende åt ensamkommande ungdomar där de har rotat sig. Sverige kan bättre än så!

Ha en riktigt god jul och vi kan väl lova varandra att försöka bidra till ett bättre 2018 än 2017 blev. Det är ju så att det på vissa områden går framåt för mänskligheten. Färre svälter t ex. Men när slavhandel dyker upp igen, börjar en undra. Och alla dessa journalister som mördats och fängslats. Människovärdet och demokratin i fara, minst sagt.

Carin Högstedt

171224

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559 (privat)

 

 

 

22. dec, 2017

Konsten att mäta koldioxid, Trafikplats Fagrabäck bra för ökande bilism, datorservice!

Tog igår lite desperat min hemdator med mig till en datorservicefirma som ligger på Norremark, på vägen in till Växjö centrum. Nu skulle jag få hjälp. Båda de arbetande där var ute. Ringde. -Ja, han svarade,  David. -Ja, vi stämde träff hemma på eftermiddagen. Kanske behöver jag en ny rauter? -Ja, han kom, på rätt tid. Efter en timme har jag ny rauter, nytt nätverk, alla övriga maskiner inställda, internet... Skrivaren gick han bet på och jag har nu bestämt mig; det blir en ny sådan i januari. Den som står här är minst 15 år gammal. Har gått klanderfritt, men datorn vägrar koppla in den. Den får gå i pension och lämnas tillbaka till Landstinget, det vill säga numera Region Kronoberg, där maken L fick den en gång i tiden. Den ingick i något uppdrag. Om det nu håller och går efter servicemannens insatser, så ska jag göra reklam för den firman i all evighet. Till saken hör att jag suttit och väntat tre gånger under hösten på en annan man med egen firma – som inte kom, trots att vi stämt möte. Det lär ligga personliga svårigheter bakom. Det var en mycket trevlig man, den gången i somras, när han var här. Men ur kundperspektiv inte hållbart.

Äntligen! I tidningen Dagens samhälle finns varje vecka ”Poll of polls”, ett vägt genomsnitt av alla opinionsmätningar senaste månaden. Det blir pil uppåt, neråt eller platt utfall, beoende på trenden i sammanvägningen. Vänsterpartiet har legat platt vecka efter vecka. Nu, 21/12, äntligen pil uppåt! Må det fortsätta! I DN Ipsos idag, 22/12, tyvärr inte något lyft. Den mätningen omfattar dock bara 1700 intervjuer. ”M-revansch medan tre andra partier är nära spärrstupet” är rubriken. Röd-gröna 40%, alliansen 40%.

Klockan är sju på morgonen. Ätit långfrukost i sängen med skinksmörgåsar och slottssenap samt flera papperstidningar. Beckmörkt ute. -Ja, skinkan ugnsbakades igår kväll. Den är mitt traditionella bidrag till julbordet i Gasslanda på söndag. Plus ”mormors pannbiffar” som ska stekas idag. Det är nog hela julstöket vad gäller mat för min del. Men alla mattor ska ut och dammsugaren fram. Idag.

Jag har många gånger skrivit om sättet att mäta koldioxidutsläppen i Sverige och i kommunen. Mätningarna leder fel. Miljöaktivisten Börje Svensson i Växjö kommun var först med att ta upp det i ett medborgarförslag för kanske 12 år sedan. Då förstod jag inte hur rätt han hade. Sedan har det blivit alltmer uppenbart: Sverige bidrar till ökade utsläpp om konsumtionen utomlands inkluderas. Naturskyddsföreningen, forskare och andra har påtalat detta gång på gång. I kommunen har undertecknad tagit upp det och medvetenheten finns hos tjänstepersonerna, men Växjö kommun har svårt att mäta sina egna utsläpp utomlands. Nu har insikten om ofullständiga mätresultat nått ända fram till regeringen. DN har nyheten idag. Naturvårdsverket får i uppdrag att kartlägga hur våra klimatavtryck egentligen ser ut. Fokus på flyg och livsmedel som importeras. I artikeln läses att Göteborgs kommun har mål för konsumtionen. Det ska googlas på! Kommuner går alltså före nationella politiken. Kan Göteborg så kan väl Växjö också. Slut på illusioner om växande BNP och minskande utsläpp när hela vår konsumtion räknas med!?

I Smålandsposten finns ett stort välskrivet reportage om Trafikplats Fagrabäck, där både tjänstepersoner och en del förtroendevalda får uttala sig om varför den storskaliga lösningen är av nöden  - eller inte (Örjan Mossberg, V). ”Varje lösning som förenklar för bilarna ökar bilismen”, säger han och har vi sagt hela tiden vid varje tillfälle det varit uppe till diskussion. Ingen säger emot! Det går inte att bygga bort bilköer genom ännu bättre och snabbare vägar. Det innehåller en motsägelse och är dessutom rakt mot alla miljömål på alla nivåer. Att cykel- och kollektivtrafik skulle underlättas genom tre rondeller och förbifarter påstås av vissa  i artikeln. Men läser en den second opinion som Ramböll gjorde, så är det inte så utan faktiskt delvis tvärtom. Region Kronobergs remissvar från Länstrafiken ifrågasätter starkt bussarnas framkomlighet. Jag är glad att i varje fall mitt parti tagit konsekvent ställning för klimat och miljö i denna fråga.

Trevligt på Storgatan igår! Vi delade senaste (V)äxjös Kommunnytt, som nu var än mer efterfrågat efter Moderaternas osannolika påhopp om ”Ljugarbänken” och annat från Vänsterpartiet häromdagen. Är Växjö på väg bort från att vara ”Fria ordets kommun? -Nä, det tror jag väl ändå inte. Nu siktar vi på lite julfrid. Nödrop på stan igår och på facebook om ensamkommande ungdomar, som inte har någonstans att bo. Vadstena kommun löste det enligt rapport, på Gotland har Röda Korset hittat ett sätt, vet inte vilket ännu.

Det börjar ljusna nu klockan åtta. Blir en fin dag, tror jag. Milt. Dan före dan före dopparedan.

Carin Högstedt

171222

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0706214959

0724525559 (privat)

 

19. dec, 2017

Julavslutning i kommunfullmäktige, skollokaler i Lammhult o Dädesjö, feministiskt självförsvar - nej

Två intensiva dagar i julveckan och dålig sömn. Tänkte lämna kommunfullmäktige i eftermiddag, men det gick rätt raskt och jag satt kvar. Mycket irritation i ögonen, om av sömnbrist, inflammation, förkylning, allergi eller vad, vet jag inte.

Igår hade V-gruppen träff med företrädare för Kommunal. Mycket bra samtal om sjukskrivningar, arbetsmiljö, stress, centralisering kontra decentralisering, klassklyftor, utbildning och inflytande över sin arbetssituation.

Så hastade jag iväg till sjukgympan och ansträngde mig att noggrant göra alla träningsmomenten. Om jag gjorde detta varje dag eller varannan - skulle jag ha mindre ont i leder då? Så kan det vara, men den tiden ger jag mig inte. Ännu.

Så till partilokalen och intervjuer med sökanden till våra utannonserade jobb i partiet, dels politisk sekreterare i Region Kronoberg, dels biträdande deltid valombudsperson i V Kronoberg. -Ja, vi har goda sökanden och ska avgöra denna vecka. Gjorde också klart utskick inför provval till region- och riksdagslistorna. Provvalet är endast vägledande för valberedningen och beslut på valkonferens i början på mars. Det är helsickes mycket bakom kulisserna som ska göras inför val!

Denna dag började med kommunstyrelsens arbetsutskott och stora beslut om förnyelse lokalmässigt av Lammhults skola, bygge av sporthall, bibliotek, kök och matsal. Så Dädesjö skola, om- och tillbyggnad för skolan och förskolan. Förskolan lämnar därmed Staffansgården, en kommunägd samlingslokal med kök,så vad händer med den? Också beslut om att utreda möjligheten att göra Kampagården i Växjö till förskola. Det är mycket med lokaler.

Detaljplan för bostäder i Regementsparken uppe igen. Mycket kritik mot att ta grönområde i anspråk. Nu har bostadsbolaget gjort lite ändringar och får ja till planen – utom från (MP) och (V). Vi kunde dock som ersättare inte yrka idag, bara tala om var vi står. Planen kommer till fullmäktige.

Så gruppmöte med V.s fullmäktigegrupp och fullmäktige med sedvanlig julavslutning med ordförandens tal, som var bra och humoristiskt. Vid varje plats står en julblomma (azalea). Mötet inleddes med diverse prisutdelningar, bland annat Landskapsvårdspris till föreningen ”Bonnakött” i Jät och Hembygdsföreningen i Kalvsvik. Den senare rensat ån och gjort en naturstig på summa tror jag 12 km. Den invigde jag för ett par år sedan! Therese Willstedt, ny VD för Regionteatern, presenterade sig och sina visioner om konst och kultur. Mycket seriöst och intressant!

 Mest diskussion om ärendena blev det om V-motionen om ”feministiskt självförsvar”. Trots all samstämmighet om #metoo och #tystiklassen, så skar det sig mellan å ena sidan (V), å andra övriga partier. När vi vill att flickor/tjejer ska få möjlighet att i grundskolan välja självförsvar som tillval, så får vi höra att vår motion är ”riktigt dålig”, att vi ”stigmatiserar bilden” (inget svar på vilken bild), att det är emot skollagen, att ”utbildningsnämnden måste arbeta förebyggande mot mäns våld mot kvinnor” och så vidare. Häpnadsväckande. Vi vill ge flickor/kvinnor ett verktyg att freda sig, att med kroppsspråk och självförtroende ta sig ur farliga situationer. Men tji fick vi. I andra kommuner som Göteborg och Norrköping går det bra, men inte i Växjö.

I morgon möte med Destination Småland och jag missar därför större delen av produktionen av (V)äxjös Kommunnnytt. Har därför lovat att skicka in några manus ikväll och det kanske jag gör eller i morgon bitti. Tusen saker att ta itu med innan julafton!

Carin Högstedt

171219

@hgstedt

www.carhög14.se

www.maqt.se

0706214959

0724525559

 

 

 

16. dec, 2017

Avslag på assistans, LSS, Faludis Backlash o Mörkrummet, Karin Boye, vänbok till Johan

Lördag eftermiddag. Sista SIFO för detta år och partierna är ungefär lika stora som i januari i år enligt SvD. S+V+MP har inte majoritet om det vore val idag och det har inte heller allianspartierna M+C+L+KD. Det senare åker ur riksdagen. MP ligger på 4,1 och L på 5,0. V som vanligt på drygt 7. Vi borde ha mer! Det är visserligen bara en opinionsmätning men underlaget är drygt 10 000 intervjuer och det är mycket.

I samma tidning slås fast att Försäkringskassan beviljar färre personer assistansersättning och att de flesta med funktionsnedsättningar får avslag när de ansöker om assistans. I en annan artikel i SvD varnas för sämre kvalité i assistansen, då det finns oseriösa privata bolag inom området. Mer än hälften av av de ca 15 000 personerna som har assistans beviljad får det genom privata företag. ISF, Inspektionen för socialförsäkringar, har granskat och varnar alltså för sämre kvalitet. Granska och åtgärda, säger jag, men låt inte oseriösa företag leda till att de som behöver assistans i sin vardag inte får den rätten och möjligheten till ett bra liv.

I övrigt väldigt mycket om böcker i båda rikstidningarna och i DN korar många kritiker sina årets bästa böcker. Blir sugen på Susan Falludis ”Mörkrummet”. Faludis ”Backlash” från 1991 var en rejäl ögonöppnare för mig, en av de böcker som betytt väldigt mycket för kvinnor i världen. Noterar nu att baksidestexten är skriven av Maria-Pia Boethius och att hon också var djupt imponerad av Faludis bok som tog fyra år att skriva. Johan Svedjedals ”Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv” får lovord av Maria Schottenius. Tror inte jag kommer att läsa den men ska mer än gärna lyssna på författaren, när han kommer till Växjö och Bibliotekets vänner 7 februari, då han ska berätta om Karin Boye och sin bok.

Varit på stan och handlat julklappar och annat. Såg att både M och L var på Storgatan med pepparkakor och kanske glögg också. På torsdag är det V som är där med rykande färskt (V)äxjös Kommunnytt och kanske något att bjuda på också. Det blir en bra avslutning på det här årets politiska arbete. På tisdag är det kommunfullmäktige. Tror jag får svar på interpellationer om bostäder på landsbygden och om hur trenden ser ut när det gäller anställda i kommunen – växer administrationen på t ex vårdpersonalens bekostnad? V-motioner om utbildning i våld i nära relationer för personal inom äldreomsorgen och om feministiskt självförsvar som tillval i grundskolan ska behandlas. Bra svar på den första, avslag (!) på den andra föreslås.

Suttit och slagit in paket – i ovanligt god tid före julafton. Kan vara för att skjuta upp städningen lite till. Nåja. Allt ordnar sig. Det hände sig att i år fyllde Johan Lönnroth, känd vänsterpartist, vice ordförande i partiet, riksdagsledamot, författare m m, 80 år. Vänner tog initiativ till en vänbok, ”Johan Lönnroth och det frihetliga spåret i svensk arbetarrörelse”. Många har bidragit till boken, släkt, vänner, partiledning, nationalekonomer, riksdagsledamöter. Maken L är en av dem som bidragit med en text. Han höll på med detta i somras och hann skriva klart, beställa jag tror 16 böcker och betala dem, innan han gick bort för tre månader sedan. Jag hittade en handskriven lista på vilka som skulle få dessa böcker i julklapp! Nu har jag slagit in dem och börjat dela ut till dem han ville skulle ha. Jag är glad att kunna verkställa denna hans vilja. Maken L.s text handlar om aktiefonden Sisyfos (s 198), där Lönnroth var aktiv. Sisyfos ägnade sig åt att köpa några aktier i olika företag, delta i bolagsstämmor och driva miljö- och jämställdhetsfrågor bl a.

Slut för idag. Han en bra tredje advent!

Carin Högstedt

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559