15. jan, 2018

Heja Åsa! #metoo, förändring nu, amnesti nu, trött i kväll

Så väldigt överraskande! Åsa Karlsson Björkmarker, socialdemokraternas första namn på kommunlistan och en lysande talare med stora kunskaper om det mesta avgår från alla politiska uppdrag. Har varit sjukskriven ett tag och är tröttkörd. Jag förstår henne efter att ha läst intervjun med henne i Smålandsposten. Men kommer att sakna hennes bländande inlägg i fullmäktige. Tack för vårt goda samarbete! Heja Åsa, du kommer igen – som det ena eller andra i samhällsdebatten!

#metoo- manifestationen i Växjö (och tror jag 19 andra städer i Sverige) blev en framgång. Vi var många, vi gick i långt tåg med våra facklor, vi lyssnade på tal och sång. Styrkan finns att förändra strukturerna. IST.s VD (tror jag han var) talade om hur ett företag kan göra för att skapa en god kultur där alla har plats. IST har 400 anställda, så det är en förebild i den företagsvärlden och ett bra grepp att lyfta den här dagen. Marie-Helen Eriksson, forskare på Linnéuniversitetet,  som alltid alldeles utmärkt att lyssna till. Nu går vi vidare och gör den nödvändiga förändringen, hemma, på jobbet, i skolan, i politiken, i media, i kulturen, i idrotten...

Haft väldigt mycket att göra några dagar. Ikväll besök av vän och afghansk pojke, som behöver bo någonstans. Får se hur det går. Trevligt att träffas vid köksbordet. Svårt att veta vad som är bäst för dessa unga individer som kastas hit och dit. Jag är lite novis på det området.

I morgon kommunstyrelsens arbetsutskott och sedan kommunstyrelsen. Jättemånga ärenden men få av dem lär vi vara oeniga om. Bibliotekets vänner har styrelsemöte och så har Elöverkänsligas förening i Kronobergs län en föreläsning av Mona Nilsson från Strålskyddsstiftelsen på IOGT kl 18.30. Lång dag.

 Känner att jag nu ska bädda ner mig och läsa Hus & Hem.  

Carin Högstedt

180115

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559

 

13. jan, 2018

Mycket i Smp idag, allas hoppfullhet?, Destination Åsnen, trähus och laddstolpar

Lördag morgon. Vitt ute. Ett tunt lager snö och minusgrad. Tre rejäla muggar kaffe och en ny (arbets)dag. Ska fortsätta med verksamhetsberättelse för V Kronoberg med mera. Den gångna veckan innehöll ca 12 timmars partimöten. Och där emellan skrivarbete. Nödvändigt ibland.  Men vill komma loss nu och göra utåtriktade saker. Kommande vecka blir det en studiedag i Ingelstad med bl a besök på Naturbruksgymnasiet och – om inte kräksjuka lägger hinder i vägen – Kvarngårdens särskilda boende för äldre.

I morgon söndag kl 15.00, samling Stortorget i Växjö, fackeltåg för #metoo-rörelsen. Ska bli stort, hoppas jag! Förändringens tid är nu, inte sedan.

Till kaffet läste jag – som alltid – Smålandsposten, oftast pappersvarianten. Som lokal politiker är det en plikt att se vad där står och ibland nödvändigt att reagera, kanske med en insändare. Idag läser jag ett inlägg i en uppkommen diskussion om att ”Växjö är en kommun för hoppfulla”. Det är Andreas Wilson, ”politisk samordnare för Blågröna Växjö”, som försöker försöker förklara vad deras slogan om hoppfullheten innebär. Den är allmänt välmenande och avslutas med att ”Det är så vi bygger en starkare och mer hållbar kommun, när ALLA får möjligheten att växa och utvecklas utifrån sina förutsättningar. I en kommun för de hoppfulla ska alla tillåtas att lyckas, flera gånger och genom hela livet.” Ja, bortsett från att det  borde stå att en får misslyckas också, så är ju det skrivna svårt att säga emot. MEN så läser jag debattartikeln i samma tidning ”Det är hög tid att sluta prata och börja agera”. Terese Hansen, ”lärare och engagerad för ensamkommande” som har en svidande vidräkning med hur hanteringen av unga ensamkommande ser ut i Sverige. Läs! Smp 13/1. Hon beskriver situationen för de som engagerat sig i dessa ungdomar och framför allt för ungdomarna själva: ”Vad är det för ordning och reda med en flyktingpolitik som till slut får besvikna, psykiskt nedbrutna unga människor att lämna landet och söka sig vidare ut i Europa till en osäker framtid och ett liv på gatan?  Eller ännu värre, att ta sina liv?”

Dessa ungdomar kom 2015 – fulla av hopp – om räddning och en god framtid!  De kom till Sverige, de kom till Växjö. De har blivit bröder, systrar, barn och vänner i relationer till  kommunens engagerade invånare. De har gått i skola, de behövs inom många branscher som har brist på arbetskraft. Hoppfullheten kunde ha mycket goda förutsättningar för dessa ungdomar och för deras nya vänner! Men för det krävs politiska beslut och direktiv. Amnesti! Terese Hansen skriver att situationen 2015 var unik och att det är logiskt med en unik lösning. Ja, kan inte sägas mycket bättre. En unik lösning nu – eller helst igår.

Ett reportage i tidningen om att trähusen i Växjö byggs av importerat trä från Österrike. Intressant. I Sverige finns en enda tillverkare av korslimmat trä – i Skellefteå. Om ett år räknar Södra med att börja producera det trä som behövs och ersätter betongen, det som kallas korslimmat. Lite märkligt att vi som lever mitt i vedboa, som det brukar sägas, inte har en sådan produktion. När jag en gång för flera år sedan hörde att det regionala Möbelriket importerar trä från Sibiren för möbeltillverkning, blev jag också förbluffad. Träet härifrån hade inte tillräckligt bra kvalité. Vet inte hur det är med det i dagsläget.  Tranporterna av träet måste ju räknas in i livscykelanalysen för hus/möbler. Eller?

Ser också i tidningen att VEAB ska utrusta Växjö kommun med 31 laddstationer. Äntligen! Det är i dagsläget undermåligt enligt medborgare. Vi hade ett mycket kritiskt medborgarförslag uppe i kommunfullmäktige häromsistens. Och nu är det på gång med hjälp av statsbidrag.  Till kommunens egna fordon, står det. Men de kan väl användas av andra också???

Fortsätter med tidningen. Chefen för den utflyttade myndigheten MUCF presenteras. Hon heter Maria Engelbrektson. Hon har arbetserfarenhet från både regionen och universitetet. 70-80 anställda och många kommer att behöva nyrekryteras. Bra för Region Kronoberg, bra för Växjö kommun med denna nya arbetsplats! Mer sådant! Flytt ut! Decentralisera!

Slutligen en artikel om svårigheterna för Tingsryds kommun att sälja Korrö. Marie-Louise Hilmersson (C) är motståndare till försäljningen. Håller helt med henne. I arbetet för nationalparken Destination Åsnen är varje kulturell mötesplats värdefull. Å ena sidan arbetas med statliga projektmedel för att utveckla näringslivet kring Åsnenområdet, å andra sidan avvecklas Korrö! Befängt.

Nu till andra sysslor. Och det snöar.

Carin Högstedt

180113

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559 (privat)

0706214959

11. jan, 2018

Provval riksdag/region, #metoo -manifestation, onda ögon, fåglar på kyrkogården, 65+ växer

Klockan är sju, tidningarna lästa, frukosten intagen, lite plock och så en blank dag och en lång lista på vad som ska skrivas denna dag. Som ordförande i V Kronoberg ligger det på mig att författa verksamhetsberättelsen. Det tar ett par arbetsdagar att gå igenom alla protokollen, ca 25 med arbetsutskottets och styrelsens. Läsa, välja ut det viktigaste. Som sagt: En lång lista.

Igår hade distriktsstyrelsens arbetsutskott möte för att skriva anställningsavtal med ny medarbetare och ta en hel del beslut. Men först skulle vi räkna rösterna i provvalet till riksdags- och regionlistorna. Det tog tid! Många medlemmar hade hörsammat möjligheten och noggrant rangordnat 15 på regionlistan och 10 på riksdagsdito. Vi skulle få ner alla siffror på ett excellark. Det tog 2,5 timmar för två av oss att gå igenom alla valsedlar till regionlistan. Provvalet är inte beslutande utan en VÄGLEDNING för valberedningen. Beslut om listorna tas 3 mars på års- och valkonferens i Rådmannen Alvesta. -Ja, den något tidsödande processen igår var dock värd besväret! Det tycker jag. Ledde till att vi får ha ett nytt arbetsutskott med de andra besluten i morgon eftermiddag. Det är många interna möten i dessa tider. (V) har snart kongress – 9-11/2. Kräver också möte med kongressombuden, som är: Janna Tisjö, V Alvesta, Maria Garmer, V Braås-Rottne, Mikaela Gross, V Uppvidinge, Robert Armblad, V Växjö med Morgan Karlsson, V Ljungby, Christer Persson, V Markaryd och Karl-Bertil Bertilsson, V Älmhult som ersättare.

SvD har haft några artiklar om hur gruppen pensionärer ökar i landet och vilken effekt det kan få på valresultatet. I en tredjedel av landets kommuner är minst en av tre väljare 65+. Socialdemokraterna sägs tjäna på fler äldre. De har sin styrka där och de äldre röstar. Vänsterpartiet och Miljöpartiet sägs förlora på fler äldre. Tja. Det beror väl något på vilken politik som förs för äldre av partierna? Min kamplust vaknar i motlut.

Drog igång valberedningsarbetet till V Växjös årsmöte 15/2. Vi ska ha val av styrelse. Tack och lov sa vi förra året att de som väljs 2017 ska räkna med att sitta över valåret också. Det funkar i stort sett.

På Gran Canaria råkade jag sätta mig på mina glasögon, som blev sneda. Gick till optiker med dem tillbaka i Växjö. Passade på att boka tid för synkontroll. Ser väldigt dåligt på ena ögat. Beror det på glasögonen eller mina ögon? Glasögon kan ju krackelera. Bra genomlysning. Ser uruselt på ena ögat. Har grå starr i. Remiss till ögonkliniken. Operation. Min ögonlocksinflammation har min optiker  en kollega som är expert på. Gick dit och fick en tid nästa vecka. Så det hände mycket tack vare att jag satte mig på glasögonen! Usch för att få starr, usch för alla ålderskrämpor. Jag erkänner; jag hatar åldrandets fysiska  konsekvenser.

Två gympass mot artrosen har jag genomlidit denna vecka. Ja, lidit är ju att ta i. Trevliga kompisar och sjukgymnaster om inte annat. Försöker göra de övningar jag tycker skulle kunna ha positiv betydelse. Cyklar t ex.

På söndag är det manifestation #metoo, Stortorget, Växjö kl 15.00. Bra initiativ!

Känns väldigt bra att ha en plats att gå till på kyrkogården, där maken L finns. Vi valde rätt plats i lugn sluttning och inte  mycket trafik.   Stora träd med många fågelholkar och så rododendron. På tre dagar såg jag trädkrypare, nötväcka och koltrast.

Nu ta itu med det som måste göras. Ikväll styrelsemöte med V Växjö.

 Positivt: Ny skrivare är inköpt. Min ”dataservicekille” gav mig råd om vilken jag skulle ha. Han kommer hit hem på onsdag och installerar den och gör lite annat. Vilken fröjd! Skrivaren är så liten så den kan stå på skrivbordet till skillnad från den tunga klump som stått under skrivbordet i ca 15 år.

Carin Högstedt

180111

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559 (privat)

 

 

7. jan, 2018

Trädkrypare på kyrkogården, småbarn ska ut, textilinsamling o huskurage, Solsidan lyste

Klockan är sju söndag morgon. Skönt att vara uppe tidigt, äta grundlig frukost och läsa tidningarna! Somnade tidigt igår efter att ha ägnat större delen av dagen åt att författa en verksamhetsberättelse för vår (Vänsterpartiet i Växjö kommun) kommunala grupp. Tämligen noggranna anteckningar om vad som hänt och gjorts dag för dag underlättar. Nöjd med resultaten. Vi uppfyller flertalet mål med råge. Årsskiften innebär alltid en massa skrivarbete. Bokslut av olika sorter. Punkt. Gå vidare.  Upptäcker att min känsla av vanmakt i den kommunala politiken är något överdriven. Vi har fått igenom en hel del, trots matematiskt underläge. Även det ska jag gå igenom och göra statistik på. Men här är några exempel:

·         Textilinsamling för återvinning. Ska finnas denna möjlighet på Norremarks ÅVC.

·         Enklare (och billigare) att få bygglov för solceller på ordinära villatak.

·         ”Huskurage” i de kommunala bostadsbolagen. En metod för att förhindra våld i nära relationer.

·         Lånecyklar för anställda i kommunen, en förmån modell hemPC en gång i tiden. Hyra med rätt att köpa loss så småningom.

·         ”Tillgänglighetsmärkning”, inventering av de kommunala bostädernas tillgänglighet för personer med funktionsvariationer. Inventeringen pågår. Utemiljön i Växjöbostäder är klar. Inomhus påbörjat och utemiljön i Vidingehem likaså. Hoppas även de privata kommer att nappa!

·         Tillsammans med Eva Johansson (C), vi är båda kommunstyrelsens ansvariga för landsbygdsutvecklingen, gjordes en skrivelse om inventering av campingplatserna i kommunen. Standard? Läge? Tillgänglighet? Utveckling? Nu har en rapport kommit upp i Kultur- o Fritidsnämnden. Den innehåller både inventering, dess resultat och förslag till åtgärder. Ett särskilt beslut att öka antalet badplatser som kan användas för personer med funktionsnedsättningar. Under 2018. Hela beslutet kan läsas i protokoll från KoF §120, DNR 2017-00015.

Lägg till att en strategi för besöksnäringen ska tas fram ((M)-motion) och att på tisdag lär kommunstyrelsens arbetsutskott ta beslut om att återkommunalisera turistbyråns verksamhet. Den har legat i ett bolag ett antal år. Jag är för kommunaliseringen. Hörde i Stockholm på nätverkets träff för den offentliga besöksnäringen att när turistchefer i Sverige  träffas, så deltar inte Växjö. Om det stämmer så är det inte offensivt. Kan bara bli bättre.

Växjö DFF, allsvenskt fotbollslag, har haft planer på ett utvecklingscentra för damfotboll, regionalt, nationellt och med sikte på internationellt. Utmärkt idé, tycker jag. Men det stupar förstås på pengar. I alla fall för tillfället. Varken Region Kronoberg eller Växjö kommun vill satsa och då gör ingen annan det heller. Är det så smart? Eller jämställt? Växjö DFF får däremot bidrag från kommunen för att ha resurser i sin allsvenska position. Beslut på tisdag om det också.

”Ordning och reda – pengar på fredag”. Det är ett gammalt uttryck som jag ofta använt. Uttrycker väl en form av önskan om att vardagslivet löper på utan stora överraskningar som hål i plånboken när hyran ska betalas. ”Ordning och reda” används numera om allt, skriver Per Svensson, politisk redaktör på DN idag 7/1. Uttrycket har fått en glidning åt hårdare tag. Ordning och reda i migrationspolitiken betyder inte att ”alla ska med” utan snarare ”alla ska ut” (min tolkning). Så kan ”ordning och reda” leda till att tre bosniska barn, mellan tre och fem år, i Sverige sedan tre år tillbaka och med svenska fosterföräldrar, ska utvisas till Bosnien. De kan inte språket. De har ingen vuxen anhörig vad jag förstår och hamnar troligen på något barnhem i Bosnien. Ja, de har romsk bakgrund. Barnkonventionen ska upphöjas till lag i Sverige. Är det sagt och lovat. Men trögt. Kanske ordning- och reda-doktrinen hindrar lagstiftning med barnperspektiv? -Nä, usch så svartsynt denna morgon. Men likväl: Tre småbarn skickas till barnhem i främmande land. Och i Sverige finns de som inget hellre vill än adoptera barn! De barnen finns oftast på barnhem i vissa länder. Ridå.

Självfallet ska det vara ordning och reda, men vi får se upp med vad som avses. Växjö kommuns ekonomi ska präglas av ordning och reda. Den ska vara transparent och det ska gå att ha koll på miljonerna. Men det finns inte bara ett sätt att räkna som är rätt. Det finns alltid alternativ. Att minska på personalen inom äldreomsorgen är inte naturnödvändigt. Det kan vara kontraproduktivt, även ekonomiskt. Utslitna, utmattade  människor finns det för många av inom vårdsektorn. Det kostar. Pengar.

Ser att Christoffer Barnekow är död. Har följt honom sådär i kanten genom åren. Vi läste litteraturhistoria samtidigt i Lund. Alltid gillat hans TV-program. Intellektuellt och smart, lärorikt. Tack för det!

Nu finns maken L.s viloplats på Skogslyckans kyrkogård, kvarter 6, nr 25. Stenen saknas ännu, men kommer om några veckor. När jag var där med en gravlykta såg jag en trädkrypare i en tall alldeles nära graven. Trädkrypare är alltså en liten fågel, som är rolig att iaktta. Jag låter den vara maken L. Det är inget konstigt. Vet att många människor ser sina döda anhöriga i fåglar. Det underlättar.

Mitt på dagen igår gick jag på bio. Mådde pest och roade mig med att se Solsidan, relationskomedi, tror jag den kallas. Bra! Rolig, bitska repliker, svart underton, lite galen.

Carin Högstedt

180107

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

tel 0724525559 (privat)

0706214959

 

 

4. jan, 2018

Djurparker, Zoo, sol och värme, saknad wifi, sandstorm och kylig pool

Hemma igen efter en mycket vilsam vecka på Gran Canaria. Några dagar till i solen och värmen hade suttit bra! En vecka lite för kort för den långa resan. Vackert väder förutom en gråmulen och rätt kylslagen dag. Sista dagen väldigt varm även kvällstid. Vad gjorde dottern och jag? -Så lite som möjligt, skulle jag vilja säga. Jag inte ens bloggade – beroende på att wifi saknades i lägenheten. Vi läste, löste korsord, vandrade i sandstorm, badade i ouppvärmd pool (15-16 grader), solade... Sov, vilade. Tankarna på livet med maken L, och inte minst alla veckorna på denna kustremsa av Gran Canaria, fick fritt spelrum. En vecka varje vinter spenderade vi på någon av Kanarieöarna. San Augustin känns lite som hembygd.

Dottern googlade på svensk charterhistoria. 1956 gick första resan från Stockholm till Mallorca. Det krävdes fyra mellanlandningar! Därefter öppnades  Teneriffa och sedan Gran Canaria, där just San Augustin blev svenskarnas resmål och är så fortfarande i hög utsträckning. Enligt uppgift från en av mina bröder, så var vår pappas kusin Hagar Jaensson, Berga gård i Högsby socken, en av de allra första charterturisterna. Hagar var en av 11 eller 12, minns inte just nu,  i en syskonskara.

Maken L och jag brukade mest vandra utmed stränderna och över kullarna. Deltog nästan aldrig i arrangerade utflykter till turistmål. Nu lade dottern och jag en dag på Palmitos Park, en djurpark med mycket fåglar och shower med delfiner, papegojor och rovfåglar. Jag är kluven till djurparker. Glömmer aldrig Zoo i Köpenhamn sådär ca 1968. Då gick lejon och tigrar fram och tillbaka i burar på några meter. Fruktansvärt. Palmitos Park har väldigt vacker natur. Det är rent och snyggt. Djuren ser ut att ha det bra och på sina villkor så långt möjligt. Många fåglar och akvariet fullt av otänkbara fiskar och andra sjödjur. Å ena sidan är det naturligtvis fel att ha vilda djur som objekt för människors nöjen. Å andra sidan så får vi se och uppleva en djurvärld som kan få oss att bli varsammare med just djuren och naturen.  

Vi såg en jättesköldpadda som såg död ut. Skalet var lagat. Den var mycket gammal helt uppenbart. En annan sköldpadda kröp sakteliga fram till den ”döda” och rörde vid den med ena framfoten. Då löste dramat sig. Den gamla började röra på sig. Pust!

Lärdom av veckan: Aldrig boka lägenhet eller rum som saknar säker wifi! Mycket löser sig på restauranger och caféer, men det är inte särskilt bekvämt att dra runt med en dator och sitta i ett par timmar med en kopp kaffe vid kafébord för att skriva och få iväg något dokument.

Nu är snart alla helgerna över och valåret, med allt av arbete det innebär, startar så smått nästa vecka. Men innan dess, i morgon trettondagsafton, ett ytterligare smärtsamt steg i begravningen av maken L; urnnedsättning på kyrkogården. Vi är 11 närstående som deltar i detta.  

 Carin Högstedt

20180104

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se