26. jan, 2018

IOP, LOU, ASF, FoU, arbete åt alla, ficktjuvarnas kongress? fåglar inpå knuten,

Fredag kväll. Eller ja, sen eftermiddag. Suttit med annonsmanus och fått ner mailen från 113 olästa till 32. På möten måndag, tisdag, onsdag kväll. Långt distriktsstyrelsemöte med V Kronoberg i onsdags, drygt tre timmar utan avbrott. Men ett bra möte med både diskussioner och beslut. God stämning – bästa grunden för ett bra valresultat i september.

Torsdagen skulle jag varit på festmiddag – FoU Kronoberg fyller 20 år. Jag var anmäld och hade sett fram mot att delta som ordförande i Region Kronobergs FoU-beredning. Men – och det är ju närmast tjänstefel – vid tanken på att träffa 64 personer i mitt trötta och den här dagen ledsna (det växlar) tillstånd, så anmälde jag förhinder. Orkade inte med tanken ens att träffa så många. Fick förståelse för det, tack!

Åt lunch i alla fall på torsdagen, med en vän och tjänsteperson i kommunen som jag haft en hel del att göra med genom åren. I något sammanhang kring social ekonomi och ett internationellt nätverk som Växjö kommun deltog i för ett antal år sedan, så var min vän och jag på konferens i Livorno, Italien och bodde i Florens på ditvägen. Min väns resväska var inte med på planet (direktresa), så vi startade med att köpa trosor till henne. Vi hade någorlunda samma storlek, så hon lånade av mina kläder i avvaktan på att väskan skulle anlända. Det gjorde den – en vecka efter hemkomsten till Sverige! Vi hade ständig kontakt med vännens sambo i Sverige, som gjorde allt för att följa resväskans väg och få den rätt men det hjälpte inte. I Florens skulle vi övernatta och vi rörde oss ute på kvällen i den vackra staden. Där blev jag av med plånboken och alla pengarna! Vi gick till polisstationen och där var fullt med folk som blivit av med plånböcker – tydligen hade ficktjuvarna julafton eller kanske kongress denna dag i denna stad! Vännens sambo fick nu rycka in igen och spärra kort etc åt mig. Fick en känsla av att han undrade vad vi sysslade med egentligen. Den här historien skrattar vi fortfarande åt. Det var inte kul då, men efteråt. Jag fick till och med innehållet i plånboken ersatt på kommunens försäkring utan krångel!

Idag har Växjö kommun haft så kallat strategisamråd, dit chefer, VDar och ordföranden plus vice ordföranden och några andra är bjudna. Det handlade om konkurrens på lika villkor, om LOU (lagen om offentlig upphandling), om IOP (idéburet offentligt partnerskap), om ASF (arbetsintegrerande sociala företag) med föreläsare från Konkurrensverket, Almega, Region Kronoberg, Nätverket SIP (samhällsförändring i praktiken) och utbildningsföretaget Alpha CE. Många förkortningar! Svårförståeliga begrepp kanske men mycket väsentlig information. Ska sociala företag (inga vinstintressen) som verkar för att få människor, som många gånger står långt från arbetsmarknaden, i jobb – ska de behandlas som vilket företag som helst? Ska de och kan de delta i upphandlingar och tävla med vinstdrivande storföretag, på lika villkor? Här ligger en konflikt beroende på vilket perspektiv en har.  Rättsprocesser pågår. Konkurrensverket anmäler när de anser att konkurrens sätts ur spel. Se t ex Bräcke diakoni, Alingsås, konkurrensverket diarienummer 377/2017. Daniel som talade om ASF menade att de har dubbel nytta: Tillväxt och välfärd, medarbetarnytta och samhällsnytta. Enklare uttryckt: De anställer de människor som andra arbetsgivare ratar. Det är själva grejen med ASF. Gabriella från privata AlphaCE, som arbetar med nyanlända och människor med funktionsvariationer, tog ur oss vissa fördomar kring vad privata företag sysslar med; här handlar det om att få privata företag att anställa de nyanlända, att anställa personer med funktionsnedsättningar och att se sina företag växa för att de får nya medarbetare som öppnar nya marknader. Ja, sånt händer! Gabriella och Sofie från SIP var gruvligt bra i sina reflektioner mot slutet av denna halvdag. Hoppas den leder till bättre dialog mellan kommunledning och de sociala företagen. Alla sorters företag behövs ju, om alla människor ska med.

Helg med kulturnatten och fågelräkning. Har köpt ny fågelmat för att få många besök att rapportera, men det har varit tunnsått med fåglar i eftermiddag. En talgoxe, en blåmes och en gråsiska!

Carin Högstedt

 180126

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559

 

 

24. jan, 2018

Oxfam, Davos, träning med kaffepaus, LSS, sondmatning, dåligt humör, klassklyftor

Fruktansvärt missnöjd med mig själv – och alla andra också för den delen. Känns som sirap att gå från det ena mötet till det andra och inte lyfta, till politikens kärna. Övergående förstås men denna vecka inte min bästa så här långt. Mycket administration. Över 100 olästa mail i nuläget.

Skön paus på avslutningen i artrosskolan idag! Vi var fyra entusiaster som slet med olika träningsmoment en bra stund. Så hade Kerstin med sig kaffe och nybakade bullar. Underbart! Kaffepaus! Jag åt två bullar, stressen lade sig och hjärtat slog jämnt. Har också köpt ”klippkort” till gymmet för att fortsätta träningen i egen regi

Såg ”Kalla fakta” i TV4 häromkvällen. Blev tipsad och övervann min aversion mot reklamen i den kanalen. Handlade om LSS. Mycket bra ur olika perspektiv. Niklas Altermark, forskare i Lund, mycket intressant; han sa att han kunnat se en global tendens att prata så mycket som möjligt om fusk för att kunna göra nerskärningar. Precis det vi ser med LSS i Sverige nu kan studeras i andra länder och med andra stödsystem. Trodde inte något sådant utstuderat beteende var möjligt att ägna sig åt i Sverige, men jag är ju fortfarande naiv och inbillar mig att här i Sverige är det högre social moral och etik. Det var ju ett tag sedan det var på det viset. Men hur kan det vara att det fusk som förekommer i assistansbranschen vänds mot barn som måste få sondmatning för att överleva! Angrip fusket i alla branscher men angrip inte barnen som behöver assistans! Det är ju inte klokt det som händer. Programmet finns säkert på någon play eller app någonstans! Se det!

Handläggare på Migrationsverket, handläggare på Försäkringskassan har larmat om att de pressas att t ex inte bevilja sjukpenning. Avslag anses bra jobbat.

I SvD 23/1 finns stort reportage om organisationen Oxfams uppgifter inför Davos-mötet: ”Kvinnor nekas toalettbesök under arbetstid – tvingas ha blöjor”. Det handlar om kycklingindustrin i USA.  ”En global skatt på 1,5 procent på alla miljardärers förmögenhet skulle betala för vartenda barns skolgång i världen” enligt Oxfams rapport. Den kommer att bli ifrågasatt på Davosmötet, menar SvD. Och det må vara men den innehåller mycket intressant och tänkvärda jämförelser. Världen är galen helt enkelt.

Lördag 27/1 är det Kulturnatten i Växjö. Massor av intressanta program. Jag kommer minimum att vara på stadsbiblioteket och medverka i Bibliotekets vänners citattävling mellan 17 och 18 enligt schema. I övrigt har jag inte bestämt något än.

Nu till möte med distriktsstyrelsen för V Kronoberg.

Carin Högstedt

180124

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559

 

21. jan, 2018

Gärdsmyg och steglits, klimatförändringar, bostäder utanför stadsgränsen, djurfri forskning

Tror knappt jag ser rätt, men det är svårt att ta fel på den stjärten: Det är en gärdsmyg i buskarna här utanför altanen, Sveriges näst minsta fågel. Andra gången på drygt 30 år i denna lägenhet som den visar sig förmig. I övrigt gråsiskor, blåmesar, talgoxar, kajor, koltrastar, skator och idag – steglitsar, underbar uppsyn och färggrann. Nästa helg är det fågelräkning, Sveriges ornitologiska förening, SOF, tar in rapporter från fågelmatande invånare. Vilka gästar oss runt knuten? Har blivit lite av en folkrörelse.

Gärdsmyg mitt i vintern? -Ja, de kan stanna milda vintrar upp till Mellansverige, enligt Lars Jonssons ”Fåglar i Europa”.

Tagit ett grepp i olästa tidningshögen idag och bland andra tidningar Sveriges Natur nr 5, 2017. Där läser jag om lavskrikan, som är en norrländsk gammelskogsfågel, nyfiken på människor. ”Den gillar människor, trots att vi gör livet surt för den med skogsbruk och klimatförändring.” Reportage om hur svenska fjällen ändrar sig. Fjällbjörkskogen har klättrat 130 m upp på kalfjället, noteras av vandrare. Det är en konsekvens av klimatförändringarna.

I en annan medlemstidning, Djurens rätt nr 4, 2017, lär jag mig att organisationen Djurens rätt grundades av en prinsessa Eugénie för 135 år sedan. Syftet var att avskaffa djurförsöken. 135 år senare har det kommit så långt att EU.s försöksdjursdirektiv säger att målet är att helt gå över till djurfria metoder. Holland har som första medlemsland antagit ett mål att många djurförsök ska vara borta till 2025. Djurfria forskningsmetoder är både billigare och snabbare. 42 000 medlemmar har Djurens rätt i dagsläget. Namnet har funnits sedan 1909. En miljon namnunderskrifter för att stoppa plågsamma djurtransporter har överlämnats till EU-parlamentet, 140 000 namn var från Sverige i kampanjen #StopTheTrucks. En ny och radikal djurskyddslag har antagits i Kroatien. Förbud mot djur på cirkus, kommuner ska göra program för kastrering av hemlösa katter och hundar, obligatorisk märkning och registrering av katter med mera.  

Vi hann knappt hem från Ingelstad i torsdags (se blogg 19/1) förrän sex nya lägenheter är på gång där, enligt Vidingehems vice ordförande i gårdagens Smålandsposten. Också uppgifter från tjänsteperson att villatomter på orten kommer att släppas till försäljning, inte i morgon, men arbetet med färdigställande ska börja. Om dessa uppgifter håller, så är det ett steg framåt för utvecklingen i Ingelstad.

Carin Högstedt

180121

www.cargog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559

 

 

 

19. jan, 2018

190 elever i internatet, fadderfamiljer, Goda krafter, Kvarngården, Solviken, Ingelstad

Lite ljusare idag, lite av vår i luften, när jag gick på Skogslyckans kyrkogård. Småfågelkvitter, duvkuttrande och koltrastar, som plöjde i snön. Men nu sjunker temperaturen.

Har gjort många nödvändiga ärenden idag och hann också med en timme på PRO-möte (S medarrangör) med ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S). Hon pratade bra i sin inledning. Fick många frågor om pensionerna. Jag missade tyvärr en halvtimme av frågestunden.  

Trevligt besök i Ingelstad igår! Fem V-partister träffade först två personal från särskilda boendet Kvarngården. Det gjorde vi på Solvikens Pensionat, eftersom kräksjuka förekom på själva boendet. Vi åt och pratade om Kvarngården, om äldreomsorgen i allmänhet, om besparingar och resursfördelningssystemet, som gör att den rehabiliterande vården blir eftersatt. Det vill säga vårdtagarnas delaktighet i påklädning, matlagning  och sådant som de skulle kunna delta i själva premieras inte, fast det är sagt att det ska göras. Kvarngården har låg sjukfrånvaro. Kan bero på att enhetschefen och samordnaren  vill att personalen är delaktig i verksamheten. Jag tror det är mycket viktigt för trivsel och arbetsmiljö. Mer grundbemanning, inte mindre, är ett önskemål. Som alltid suverän mat på Solviken! Rotmos och till efterrätt ostkaka – kan inte bli bättre för min del!

Vi hade lite tid till nästa besök, så vi vilade inte på några lagrar utan delade (V)äxjös Kommunnytt i ett villaområde, som inte hunnits med tidigare. Så till Naturbruksgymnasiet. T f rektor Mikael tog emot. Han berättade historien. 1945 öppnades lantmannaskola, 1972 blev det gymnasieskola. Hushållningssällskapet är ägare. Själva gården, ett säteri sedan gammalt, är utarrenderad. Byggnaderna, som är många, har olika årgångar, från 1700-tal till nybyggt. Här finns 225 elever och 190 av dem är internatboende. De kommer från hela landet. Tänk 190 gymnasieungdomar att hålla reda på dygnet runt!  Tre fritidsledare är anställda. Drygt 80 % av eleverna är tjejer. Det är inriktningen ridsport och smådjur som drar tjejerna. Utmärkt information. (V) har varit där tidigare, men det var tio år sedan. Mycket har hänt sedan dess. Personalen är ca 50 och det här är största arbetsplatsen i den här delen av kommunen. Imponerade åkte vi till samlingslokalen Näckrosen.

Där satte vi oss i pizzerian, fikade och samtalade med tre representanter för Ingelstads bygderåd. Vi talade om bostäder – varför tar det så lång tid att få fram några villatomter till försäljning. Tomterna finns ju!? Vi talade om utfarterna på väg 27 från villaområdet Sjöbol och trafikfarorna där. Vi talade om lokaler förskola och förskola, om säkra cykelvägar, om seniorbostäder och trygghetsbostäder, om fritidsverksamhet för ungdomar och en del positiva nyheter också, t ex en busslinje 242. Nu har vi en hemläxa att göra: Kolla upp, driva på, återkoppla!

Så hemåt och två av oss till nytt möte med alldeles nybildade föreningen ”Goda krafter” som är ett paraply bestående av många olika föreningar. Syftet är att verka för att de ensamkommande ungdomarna ska ha en dräglig tillvaro. Vad kan vi vanliga medborgare göra?

1.      Öppna vårt hem för någon.

2.      Bli god man.

3.      Hjälpa till i juridiska processer och liknande.

4.      Besöka dem i deras boende. Alla kommer inte att få fadderhem utan bo på annat sätt. Tipsa om bostäder.

5.      Följa med till tandläkare, läkare etc. Hjälp i vardagen.

6.      Ekonomiskt stöd till Goda krafter.

Personer som har någon/några ensamkommande i sina hem vittnade om hur positivt det är. Och de ungdomar som var med igår på mötet bekräftade; de har lärt sig svenska, de är hur trevliga som helst, hjälpsamma och de är värda ett bra bemötande och en framtid i säkerhet. Vilket ju för övrigt alla människor är.

I morgon lördag har Kulturskolan dansuppvisning och dotterdotter är på scenen. Ska bli väldigt roligt att uppleva!

Carin Högstedt

180119

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0724525559

0706214959

 

 

 

 

18. jan, 2018

Partiledardebatt, jämlikhet o jämställdhet, Ingelstad, Rottne, rotmos, naturbruk

Talgoxarna har dominerat fågelborden några dagar nu. Igår en mer ovanlig gäst vid min husknut: Entita eller talltita. Finns skillnader på dessa, men jag kan inte avgöra vilken sort det är utan fågelbok och i all hast.

Såg partiledardebatten igår kväll (SVTplay). Måste erkänna att jag underskattat Ulf Kristersson (M). Inte hans högerideologi men däremot hans verbala förmåga att tala för sin sak. Enligt Dagens samhälles idag publicerade ”Poll of polls”, sammanvägda opinionsresultat, så är (KD) på väg neråt med sina 3,2 %. Den här debatten lär inte ha höjt den nivån. Det var väldigt mycket om Löfvens (S) brister och väldigt lite om vad (KD) eventuellt vill. Jag har tidigare skrivit om att (V) vänt trenden uppåt. Nu är det slut med det – för tillfället i alla fall. Det har planat ut till ingen förändring på 7,3 %. Väntat med tanke på den olycksaliga Lars Ohly-historien. Där finns bara förlorare. Jonas insatser igår var i mitt tycke mycket bra. Han förmår ha flera spår samtidigt, knyter ihop klass och kön, sätter in brottsligheten i ett sammanhang, knöt an till #metoo – det sista gjorde för övrigt även Annie Lööf, ©. Isabella Lövin (MP) hade ett bra första inlägg – ägnat åt klimat och miljö. Jonas tog också upp klimatpolitiken. Ulf Kristersson verkade inte ha en enda tanke på det området! Tänk när klimatflyktingar väller in över mer säkra områden i världen! Vilken integrationspolitik är då tillämplig?

Var på väg att få en inneboende ensamkommande afghansk pojke, men så blev det inte. Han såväl som många andra förflyttades till Konga, ca sex mil härifrån, från att ha bott i Växjö och gått i gymnasiet här. Har kontakt med honom via facebook och ska besöka honom och Konga vid lämpligt väglag. Lösningar på väg för den här gruppen som går i skolan i Växjö, sägs det på ansvarigt håll.  – Ja, det hoppas vi verkligen! Möte ikväll med engagerade frivilliga människor som kämpar för en human behandling av dessa utsatta ungdomar som bara flyttas runt. Hur länge kan en ung person leva utan hopp om en säker framtid? Med ständig oro?

Snart är artrosskolan och träningspassen två gånger i veckan slut. Igår gick jag riktigt in för träningspasset och har ingen värk idag, varken ledvärk eller träningsvärk. Ska köpa ett kort och fortsätta besöka detta enkla gym två gånger i veckan, minst. Det ska gå. Träffar trevliga människor där. Var hos optiker häromdagen, som är specialist på ögonlocksinflammationer och liknande. En timmes fotograferande och instruktiv beskrivning av problemen med min syn. Fem olika medikamenter med hem. Betydligt klokare (och fattigare) än tidigare och förhoppningsvis kan jag bli bättre.

Nu snart iväg till Ingelstad och besök på Naturbruksgymnasiet, träff med bygderådet, och med personal från särskilda boendet Kvarngården. Riktigt intressant ska det bli. Nästa månad är det Rottnes tur. Vi är fem V-partister idag. Börjar med lunch på Solvikens Pensionat. Där vankas rotmos eller nasi goreng. Svårt val. Älskar båda.

Carin Högstedt

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

0706214959

0724525559