Lidboholm, Braås, Äskås, Birdlife, Yttre Hebriderna, Nordin, landsbygdens näringsliv
Hemma – lite mör efter heldag på ”Bonderunda”, norr om Braås. Själva namnet på denna dag antyder att det är bondgårdar som har öppet hus. Det är det men inte alls bara – det är alla sorters företag på landsbygden; så idag har mina partikamrater Maria, Atti och jag besökt Lidboholms gård, Braås Hembygdspark, Våges smide och odling i Äskås, Kvarnagårdens industriservice och Kvarnagårdens bryggeri. Vi startade med Lidboholm. Måste erkänna att jag aldrig varit där tidigare. Denna gård ligger vid vägs ände, så en kommer inte dit ”naturligt”. Magnifikt! Släktgård sedan 1898. Fastigheten består av huvudbyggnaden med flyglar, ett antal torp, 440 hektar skog och 80 hektar åker och äng. Verksamheten är skogs- och jordbruk plus uthyrning av bostäder. Flera andra familjer än ägarna bor här. Kunskap om att gården fanns på 1400-talet finns. Gården ligger mycket vackert vid stranden av sjön Örken. Enligt berättelsen så har ön Galgön i sjön sitt namn av att en ägare 1440-50 lät avrätta de som vågade säga mot honom. Ja, hur som helst, mycket vackert och här var mycket folk idag som kunde äta pizza, bekanta sig med djuren och mycket annat. Bra start för mig som inte visste någonting om denna storstilade gård.
Vi fortsatte till Braås Hembygdspark, fikade, tittade in på loppis och det gamla undantagshuset. Hela tiden varmt och skönt och samtal med folk. ”Våges smide och odling” kände jag inte heller till. Här görs smidessaker – t ex ljussstakar – som säljs över hela världen. Möbelföretaget Norrgavel har en del av deras produkter. Nu är vi verkligen långt ut på landsbygden på vindlande småvägar. Blir alltid imponerad av dessa verksamheter som håller liv i bygderna, även utanför bekvämlighetsgränser. Snygga saker de gör!
Vi tittade in på Industriservice, en mekanisk verkstad, familjeföretag i flera generationer. Vi besökte Kvarnagårdens ölbryggeri och så slutligen åkte vi till Rottne och Rottnedagen. Mycket folk även här men på sluttampen. V-partisterna hade haft en bra dag med många samtal och skulle nu plocka ner tältet och annat. Jag drog mot Gasslanda och besök hos barn, barnbarn med fler. Fin kaffestund på verandan i fortsatt härligt sensommarväder.
Läser i Vår Fågelvärld, medlemstidning för Sveriges ornitologiska förening Birdlife, att blåmesen är den fågel som häckar närmare människan än de flesta andra arter. Det förklarar att vi för ett antal år sedan hade en fågelholk på altanväggen och mot all förmodan - där häckade blåmes. Minns tydligt hur tyst det blev när alla ungarna flög ut. Tidningen är helt underbar med helt fantastiska bilder. Läser om fågellivet på yttre Hebriderna – text och bild av Torgny Nordin. Varför har inte jag gjort sådana äventyrliga resor? Kan inte se mig mätt på foto av en lunnefågel. Hen ser ut som om den bär på all världens sorg och bedrövelser. Och dess förekomst i dessa vatten och på öarna minskar dramatiskt, så hen har nog anledning.
Kort sagt: Bra och lärorik dag i trevligt sällskap.
Carin Högstedt
20190831
@hgstedt
Ranking i klimat/miljö och djurrättigheter, omställning 1988 gick om intet, 2018?, ridsport
Hemma tidigt för en gångs skull. Vacker kväll. Dumt att sova bort den, men jag känner av viss sömnbrist. Har läst en följetång i riksmedia i sommar om hur farligt det är att inte sova, som påverkat mig. Kanske därför jag inte kunde sova i natt!? Lite ironiskt i så fall.
Nåväl. Det är hetsigt och stressat att hinna med allt som ska göras dessa tokiga dagar som är kvar till 9/9. I morgon börjar förtidsröstningen. Följer jag mina traditioner så ska jag rösta då. Men jag har banne mig inget röstkort! Märkligt. Brukar komma i tid. Våra kuvert med info och valsedlar har i alla fall kommit ut i tid före att röstningen startar. Igår måndag var en partikamrat och jag på turné i södra kommundelen och delade valinfo i ca tusen brevlådor. Vi såg utskicket med våra valsedlar i många brevlådor, även i rena glesbygden. Vi har använt Direktreklam för den utdelningen.
Det flyter på i valstugan. Folk är trevliga, frågvisa och nyfikna plus kaffesugna och intresserade av våra tygkassar och tröjor. Idag perfekt väder. Finns några saker som vi ännu inte fått till för att engagera förbipasserande, men det kommer. Underhållning också. Kommunala frågor som engagerar är – förutom nya kommunhuset förstås – Trafikplats Fagrabäck, placeringen av ny simhall på ett industriområde istället för vid Växjösjön, indragning av två busshållplatser i västra staden, LSS och brist på P-platser i centrala Växjö.
På förmiddagen idag kommunstyrelsens arbetsutskott med ett större ärende, ett lån på max 55 miljoner kr till Växjöortens Fältridklubb, till renovering och tävlingsarena. Bra och positivt i och för sig med den satsningen, men i (V) ifrågasätter vi tågordningen på investeringarna. Det finns fem ridklubbar i kommunen, alla har mer eller mindre behov av investeringar i god arbets- och djurmiljö, i boxar istället för spiltor, i tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar, i lokaler som inte hotar att falla ihop. Speciellt ridklubbarna i Araby och Braås. Vår fullmäktigegrupp har besökt alla fem under våren och har en bra bild av behoven. Vi tycker det vore naturligt att starta med de värst utsatta. Vårt budgetförslag från juni hade pengar till alla investeringar inklusive arenan. Det hade inget annat parti. Får se hur det hela avlöper. Det blir inget definitivt beslut om lånet förrän efter valet. Som sagt: Positivt med nya arenan, men de andra ridklubbarna då?
Intressant ledare i Dagens ETC 20/8 av Birger Schlaug. Han skriver att klimatfrågan (som SD fnyser åt) var uppe redan i 1988 års valrörelse. Då fnös de flesta åt sol- och vindkraft och växthuseffekten. Det var högteknologisk kärnkraft som gällde. Trots att det i Sverige efter folkomröstningen 1980 fanns en gedigen kunskap om alternativen, så schabblades det bort. Solceller tog Tyskland hand om, vindkraften Danmark osv. Efter valet 1988 fanns grönt tryck från MP, Vänstern, Centern och stora delar av socialdemokratin. Men 18 månader efter valet avsattes Birgitta Dahl (S), energiminister och ”visionen om det ekologiskt hållbara energisystemet”. ”Omställningen ställdes in”. ”De som fnyst åt klimatfrågan har kostat alltför mycket”. – Allt enligt Birger Schlaug. Så låt oss nu inte svikta och fnysa! Se på klimat- och miljöpolitiken som partierna bedriver, om du bryr dig om framtiden och kommande generationers möjligheter till ett gott liv på denna fina planet! Naturskyddsföreningens bedömning och betyg finns uppsatta på vår valstuga på Storgatan i Växjö. För dig som är intresserad av djurrättsfrågor finns Djurens Rätts ranking inne i stugan. 2018 års val – genomslag för omställningen på allvar?!
Och i SvD idag rannsakar minister Anna Ekström och Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO, socialdemokraternas skolpolitik: ”Den naiva synen på skolan som en marknad och eleverna som kunder har bäddat för en låt-gå-attityd till skolan och dränerat skolans kunskapskrav. Sverige är idag det enda landet i världen som kombinerar en skattefinansierad skolpeng med obegränsade möjligheter att ta ut vinst, ett löst reglerat skolval och en närmast fri etableringsrätt för privata aktörer”. Japp!
Köpte Faktum idag och med följde fyra häften med noveller av Kerstin Thorvall, Bodil Malmsten, Suzanne Brögger, Birgitta Stenberg. Inte illa. Blir bra godnattläsning.
Carin Högstedt
180821
@hgstedt
0706214959