DISKRIMINERING INGEN NYHET

140624

DISKRIMINERINGSDEBATTEN IGÅR INGEN NYHET IDAG?

I åratal har utredningen ”Bortom fagert tal” legat i en låda hos Anders Borg på finansdepartementet. Utredningen är på flera hundra sidor och skulle leda till att brister i tillgänglighet äntligen blev en del av diskrimineringslagen. Nu var timmen slagen. Utredningen och förslag baxade ända till riksdagen och debatt igår. Undantag från huvudregeln för små företag m m har gjort att tillgänglighetsrörelsen protesterat och demonstrerar in i det sista för att inte en lag mot diskriminering ska tillåta diskriminering. Olika meningar bland partierna. Fattade att S+V+MP stod på lagens sida så att säga, men vet inte hur det slutade. Kan inte se i någon rikstidning om detta idag. Kanske missat något, men funktionshinderfrågor står ofta längst ner på alla dagordningar. Och ändå är vi mer eller mindre, förr eller senare, ytterst begränsade funktionsmässigt! När ska vi bygga samhället för alla?

Rubriken ”Läxhjälp i offentlig regi riskerar att öka klyftorna” (DN idag) gör mig inte nyfiken, bara trött. Var får man allt ifrån? Undertecknare är VD My Academy och VD Studybuddy. Ett särskilt RUT-avdrag för läxhjälp!? Var är de engagerade lärarna och nyfikna eleverna? Var är skolan och dess uppgift? Lärande har väl alltid kostat på; traggel, repetition, banka in, förhör av kompis/förälder… Utan avdrag och utan anlitande av företag.

Ser att det plötsliga allianshugskottet med strängare straff för bostadsinbrott sågas av kommentatorer. Jag ser uppgifter om att 3 - 5% av dessa brott klaras upp. At sätta ett mål om att fler av dessa brott klaras upp skulle skapa mer trygghet och mindre ångest hos drabbade än att de få som kan straffbeläggas buras in längre. Är jag säker på.

Den fågel som katten Tassi missade med en morrhårsmån häromdagen var en rödstjärt. Har antecknat en sådan här hemma en gång tidigare, 20030429.

Ha en bra dag alla! Jag ska snart ha möte med distriktsstyrelsens arbetsutskott och gå igenom allt inför valturné under augusti-september. Måste göras. Hursomhelst kallt i Växjö. Frös fötterna till isbitar under frukosten.

Carin Högstedt