16. sep, 2022

Förskräckande valresultat, litet plus i Växjö och Kronoberg, osäkra majoriteter

Torsdag kväll, ca 20.20. Kör hem från distriktsstyrelsemöte. Mörkt, riktigt mörkt, redan. Regnar. Stora mörkret är här. Burit in solstolarna till förrådet. Städar i något sorts post-val-trauma. Tar några dagar innan den mentala hälsan repar sig. Husligheten har varit bortträngd under valrörelsen; färdigmat, döda flugor på fönsterbrädena, pappershögar… Nu ska det bli annat av.

Valutgången för Vänsterpartiet plus och minus. Minus i riksdagsvalet i riket och i Kronoberg, lite plus i regionvalet, lite plus i vissa kommuner i länet. Tre nya mandat i Markaryd, Uppvidinge, respektive Lessebo. Plus i Växjö kommun men inget nytt mandat. Vi behåller våra fem mandat också i Region Kronoberg. Vi har alltså trots tappet i riksdagsvalet klarat oss tämligen bra i kommuner och region. Den tendensen finns i många kommuner/regioner i landet. Folket sprider sina röster i de olika valen.

Det är osäker situation när det gäller vilka som ska regera och i vilken konstellation på många håll. Varken Växjö kommun eller Region Kronoberg har ett tydligt resultat som går att bygga en majoritet på utan att ta in SD. Min dotterson har sagt att skolbarnen håller på SD. Jag kunde inte tro det, men ack så rätt han hade - resultaten i skolvalen ljuger inte. Vilken högervåg! I skolorna, på landsbygden, ja överallt. Förskräckande, svårsmält.  Noggranna valanalyser ska göras.  

I morgon 17/9 är det fem år sedan maken L lämnade jordelivet. Vi samlas på kyrkogården, vi som bor i närheten för minnesstund. Sedan fika hemma hos mig, tänker jag. Så nu fortsätter städningen, förutom lite jobb vid datorn och mobilen. Solen skiner just nu. Igelkottarna är fortfarande aktiva. Runda och fina ska de klara av månaders dvala i sina bon.

Carin Högstedt

Växjö 20220916

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

carin.hogstedt@vaxjo.se

 

 

10. sep, 2022

Insändare som Smp ratat. Läs den här! Före valet.

Till Opinion, Smp

 

Viktigaste frågorna? Vård och omsorg.

En valaffisch har texten ”Vi kapar köerna”. Det är Mikael Johansson (M), Regionstyrelsens ordförande i Region Kronoberg som säger detta på affischen. Men vad händer i verkligheten? Jo, det går att läsa i Smp (2/9). ”Växjö lasarett tvingas stänga en hel avdelning. Brist på sjuksköterskor.” !6 vårdplatser stängs under september. Oktober oklart. Det är operationer det handlar om och som inte kan genomföras på grund av sjuksköterskebrist. Under budgetdebatten i juni sade nämnde Mikael Johansson flera gånger att det finns inte personal att anställa. Pessimistiskt uttalande från ledande politikern i Region Kronoberg, tyckte vi i (V). Det går naturligtvis att behålla personal och även rekrytera om villkoren och arbetsmiljön upplevs som drägliga. Affischen skorrar falskt.

 Läser partibroschyrer som kommer i brevlådan. I Moderaternas Växjö kommun lovas att ”Växjö kommun ska vara Sveriges bästa stad att åldras i.” Det innebär bl a enligt texten att högre krav ska ställas på utförare av vård och omsorg. Det senare är intressant. Det är väl ett halvår sedan ett V-förslag lades fram om att höja nöjdhetskraven från nuvarande 80% till 90% av omsorgstagarna på särskilda boenden. 80% nöjda eller mycket nöjda är gränsen för ”godkänt”. Under det får utförare krav på att åtgärda bristerna. Vår ambitionshöjning avslogs. Så fortfarande kan 20% av omsorgstagarna vara mindre nöjda och missnöjda utan att något händer. 100 % nöjda är naturligtvis målet, men etapper i genomförandet är rätt håll.  Hela perioden har vi från oppositionen (S+V) fått avslag på att ställa krav på heltider för personalen inom de privata boendena, en kvalitetshöjning. Avslag på det också.  ”Sveriges bästa kommun att åldras i”. Gärna!  Men rimmar illa med skattesänkningar. Det skorrar här också.

I Smp 2/9 har Anna Zelvin (KD) en insändare utifrån sitt perspektiv som vice ordförande i Omsorgsnämnden. Anna skriver om alla förbättringar som hon har medverkat till och som ska fortsätta. ”Vi” har lagt förslag för att minska de ofrivilliga turerna som sliter på personalen, skriver Anna. Vet inte om vi syftar på KD eller hela blågröna styret, men jag minns tydligt den ena debatten efter den andra i nämnden, i fullmäktige, om delade turer där oppositionen fått höra hur omöjligt det är att avskaffa ett högst omodernt sätt att organisera det kvinnodominerade arbetet. Detsamma gäller det Anna skriver om personalkontinuiteten som KD har haft förslag om att öka. Det är märkligt då att när V-motionen om kontinuitet passerade nämnden så röstade KD för avslag, för högre kontinuitet var ”orealistiskt”. Men vi är inte ledsna – trots alla avslag – så har vi i oppositionen fått igenom en ny syn i nämnden på delade turer och kontinuitet.  Det är bra för personal och för omsorgstagarna.

Växjö kommun har haft moderatledd regering i kommunen i många år, i regionen under den nuvarande mandatperioden. Vi i (V) är beredda att ta ansvar i ett nytt styre. Tycker du det är dags för förändring på viktiga områden som vård och omsorg? Granska vad partierna har uträttat och vad de vill.

Carin Högstedt (V)

Växjö 20220902

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. sep, 2022

Valarbete, valrörelse, valsedlar, valprogram, valdebatter - snart är det slut

Plötsligt var hösten här. Regn, rusk, kyligt. Men vilken fin sommar – även i regnrika Växjö med omnejd. Badade in i september (1/9). Nu är vattentempen under min badgräns på 17 grader.

På måndag, dagen efter valet, av alla dagar har vi möte i Omsorgsnämndens arbetsutskott. Nu kommer skrivelser från (V) och (S) upp på dagordningen. Nämnden har i uppgift att yttra sig över V-motionen om ökad grundbemanning i omsorgen, alltså ökad personaltäthet. Förslag till beslut är att avslå förslaget, då det inte behövs – enkelt uttryckt. Det är en lång utredning bilagd, som jag inte har hunnit läsa ännu. Rekommendationen till kommunfullmäktige, dit motionen är på väg, är att avslå. Blir intressant för nya kommunfullmäktige! Flera partier har uttryckt muntligt och skriftligt att en ökad grundbemanning finns det behov av. S+L+MP mycket tydligt. Hur går det för dessa i valen på söndag?

Arbetsskor till omsorgsarbetarna hade både S och V med i sina budgetförslag. S har gjort skrivelse till nämnden. Förslag till beslut är i princip avslag med någon form av tröst genom att en omgång arbetsskor ska köpas in. Ja, det låter konstigt, men så står det.

V-skrivelsen om att även personer med funktionsnedsättning ska kunna vara spontana i sina liv genom att en volontärpool skapas, som ska kunna ledsaga en ungdom som kommer på att ikväll vill jag gå på bio. Ikväll, inte om tre veckor. Precis som vi gör så länge vi klarar oss utan stöd. Men det verkar inte gå vägen det heller, men här är bara en tjänsteskrivelse medskickad, inget politiskt beslut ännu.

Finns fler skrivelser och bl a ekonomisk redovisning, som inte är klar ännu, men som ska behandlas på måndag. Återkommer med rapport.

Den gångna veckan har gått till valarbete i valstugan, dörrknackning, utdelning av valprogram och ett välbesökt möte med partiets ekonomipolitiska talesperson Ali Esbati. Allt har flutit på, peppar, peppar. Förutom att min kommunpadda med handlingarna i låst sig och krävde besök på IT- avdelningen, som hade den under behandling en dag. Sedan fick min IT-hjälp-firma komma hem för att fixa kopplingen till Wifi, lösenordet borta.  Nu funkar det, tack och lov.

Nej, jag vågar inte tro något om valutgången. Det är olidligt oförutsägbart på alla nivåer. En dag kvar för kampanj. Söndagen går till att leverera valsedlar till vallokalerna och sedan stå utanför och dela valsedlar till hugade väljare. Egentligen onödigt, men trevligt under lång dag. Tyvärr har sabotage upptäckts i några vallokaler. Valsedlar har försvunnit och våra sedlar har dolts bakom annat partis. Hittills har M och V varit utsatta.

Ha en fin valhelg!

Carin Högstedt

Växjö 20220909

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

0706214959

 

 

4. sep, 2022

Högt och lågt i valdebatter, badande pilfinkar, David Ritschard, wow vilken talkshow

Försökte fota bortåt tio pilfinkar som badade i ett fat med vatten på altanen. Fatet står alltid här med friskt vatten för igelkottarnas skull. Nu har småfåglarna upptäckt att det går att dricka vatten där, men även bada. Så de burrade upp sig och skvätte, så roligt de hade. Men när jag började försöka fota dem, så ville de inte alls vara med. Kom för nära.

Söndag kväll. Om en vecka och en halvtimme stänger vallokalerna. Jag är nyss hemkommen från en talkshow (samtal + musik) som Vänsterpartiet arrangerat i Trädgård de Luxe inne i Växjö. Så himla bra! 150-200 personer bedömer jag. Samtalsledare Marie Eriksson, i soffan Susanne Seluska (riksdagskandidat nr 1), Maria Garmer ((kommunkandidat nr 1) och ingen mindre än Jonas Sjöstedt, f d partiledare, författare m m. En ny bok släpptes av Jonas. För sång och musik stod David Ritschard med två musiker. Lysande inlevelse av David, som sjöng egna och andras låtar om arbetarklass och kamp, så bra att tårarna var nära. Jag såg mina förfäder och mödrar, allt slit, inte så mycket i fabriker men på torpen, i dagsverken, pigor och drängar i köken och ladugårdar. Samtalet handlade om valet förstås, om hur det politiska landskapet förändrats snabbt så att sådant som inte kunde sägas för några år sedan är vardagsmat, hur det otänkbara blivit normaliserat. Publiken var på bettet, många unga, vilket i sig inger hopp trots allt. Några regndroppar men inget som störde i trädgården som var fullpackad med folk.

Igår var det Braåsdagen och som brukligt valår med en utfrågning av partierna om framtiden i Braås, om skolan, om bostäder, om kollektivtrafik m m. Bra utfrågare! Och här kunde åtta representanter för åtta partier stå i en och en halv timme och helt civiliserat svara på frågor utan att kasta skit eller prata i munnen på varandra. Det klarar däremot inte åtta partiledare i en debatt i SR P1 häromdagen. Riktigt låg nivå.

Denna Braåsdag hände något ytterst sällsynt. En kyrka lite norr om Braås, Sjösås kyrka, brann ner. Vissa inventarier kunde räddas men inte kyrkan. Hörde idag att ett åskväder och en blixt som slog ner för några dagar sedan kan vara förklaringen, men vet inte säkert. Tråkigt för bygden.  

Även kulturdebatten häromkvällen, arrangerad av Bibliotekets Vänner, om litteratur, läsning, bibliotek, - nuläge och framtiden – var mycket civiliserad. Mycket var de sju partirepresentanterna överens om, men att friskolorna ofta negligerar krav på bibliotek verkade de borgerliga partierna inte känna till eller vilja erkänna. Även friskoleelever ska förstås ha tillgång till böcker och bibliotek med skolbibliotekarie.

Hela kommande vecka ägnar jag åt valrörelsen. Många valstugepass. Bibliotekets Vänner har styrelsemöte i morgon, men i övrigt rätt lugnt. Har skickat in en insändare till Smp. Det brukar inte vara några problem att bli publicerad, men det lär vara trångt om utrymme den här veckan.

Klockan är 20.30. Mörkt. Lite kyligt. Igelkottarna rör sig, äter, dricker – ja, de är mina hyresgäster. Förnämligt att ha dem nära.

Ska sitta ute ett tag till. Fin kväll men hösten finns runt hörnet.

Carin Högstedt

Växjö 20220904

@hgstedt

www.maqt.se

www.carhog14.se

 

30. aug, 2022

Sjukhus i Räppe, nej tack. Ivo-rapport om omsorgsbrister, nytt styre nödvändigt!

Tisdag kväll, just hemkommen från ett annorlunda möte, arrangerat av Forum Växjö, ideell  ej partipolitisk förening, som granskar stadsutvecklingen i regionen och kommunen. Hittills har granskningen och de kritiska glasögonen handlat om simhallsbygget när var hur? – och  sjukhuset, nytt i Räppe utanför stadskärnan eller på befintlig plats genom om- och nybyggnation. I kväll var det sjukhuset och ifrågasättande av beslutet om nytt sjukhus i Räppe som var på dagordningen. Det kom mycket folk. Det var stort intresse. Från politiken var vi två från Vänsterpartiet. Eva-Britt, som sitter i regionstyrelsen m fl förde vår talan med den äran.  Inledningarna var kritiska mot beslutet av många skäl: Ekonomiska, klimat- och miljömässiga, trafikmässiga. Mycket har jag läst och förstått, men nytt var en genomgång av de överklagningar som gjorts på olika grunder. Mycket intressant. Kommunen har varit direkt slarvig i vissa stycken. Vilka kloka medborgare det finns som överklagar brist på demokratisk ordning i hanteringen av ärendet. Publiken som yttrade sig var helt eniga om att beslutet om nybygge i Räppe är åt häcklefjäll. Skojade om att det finns två partier att rösta på (V) och (L) i regionvalet. Riktigt roligt möte trots det allvarsamma ämnet. Och så bra att vi gick dit!

Är i valstugan en hel del. Också riktigt roligt. Kan inte minnas någon valrörelse med så många seriösa och intresserade frågeställare, unga, gamla, mittemellan. Sjukhuset är ett ämne som kommer upp ofta. Regionen – har ni något material om regionpolitiken? Sjukhuset har styrt ökat intresse för regionpolitiken liksom mediala inslag om ”det gömda och glömda valet”. (V)s nej till nytt sjukhus i Räppe har troligen positiv effekt men osvuret är bäst, som alltid.

Dagarna går och jag använder dem till att dela valplattformar i brevlådor, att vara i valstugan, att lyssna in nyheter och läsa av opinionsundersökningar. Kan inte låta bli fast jag vet att de oftast kommer på skam, d v s är opålitliga. Tycker vi har en mycket bra valrörelse i V Växjö. Blir förhoppningsvis en lyckad ”talkshow” när Jonas Sjöstedt kommer på söndag.

På DN Debatt häromdagen hade Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, en delrapport om granskningen de gjort av drygt 50 000 journaler från mestadels kommunala särskilda boenden. Den var mycket kritisk till hur vården i livets slutskede, medicingenomgångar och dokumentation av vårdplaner hanteras. Mycket kritisk. Så hur är det i Växjö kommun? Gjorde en skrivelse till Omsorgsnämnden med frågor hur det ser ut i Växjö kommun. I bästa fall kommer svar på sammanträde i oktober. Då kanske också svar kommer på andra V-skrivelser som ligger till sig till efter valet? Ja, jag är förgrymmad på hanteringen från ordförandens sida. Nytt styre behövs! Om vi ska nå upp till moderaternas vallöfte (fått i brevlådan) att ”Växjö ska vara Sveriges bästa stad att åldras i” (obs landsbygden bortglömd) så måste nuvarande regering bytas ut!

Mörkt ute. Sitter faktiskt inne och skriver. Lite kyligt ute. Men en jättefin sommardag även idag. Inte hunnit ta någon simtur, men det kommer fler tillfällen. ”Lillkotten” är på altanen och dricker vatten. Hen bor fortfarande under köpmannadisken och kommer ut och äter då och då. Helt ljuvligt gullig.

Carin Högstedt

Växjö 20220830

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se