16. jul, 2014

Förr eller senare blir det av...

Jag är väl medveten om att partierna är tämligen begränsade i sina val av verktyg för att komma i positiv kontakt med folk. Det gäller alla partierna, men jag kan hålla mig till Vänsterpartiet och Vänsterpartiet i Växjö kommun i synnerhet. Och då är vi ändå flitiga, aktiva och oortodoxa! Vi använder väldigt mycket det skrivna ordet. Vi tänker tidningar, annonser, pappersfoldrar i mängder...Traditionellt. Men det finns fler språk/verktyg. Vi medborgare fungerar ju väldigt olika beroende på ålder, på språklig kunskap, på funktionsmöjligheter, på intressen, uppväxt, klass, kön. Vi som parti skulle kunna använda många fler kommunikationsmedel för att nå fler medborgare. Olika språk och lättläst - försöker vi. Bilder, målningar, serier - har vi i tanken men skulle kunna utvecklas ännu mer. Gatuteater - det var riktigt länge sedan. Skulle säkert väcka intresse. Sång o musik - används men kanske för lite. Poesi - ja,vi har haft Bob Hansson vid V-boa i tidigare valrörelser. Innan han var TV-stjärna. Jättekul! Vi har haft lokala poesiförfattare och uppläsare, som fått det politiska budskapet att sitta som en smäck. Man kan ha möten som inte innbär att en person pratar till ett auditorium. Kanske går att vända på steken så att publiken pratar till partiledaren. Tja, vad jag menar är att det är många medel och medier som kan användas, som vi inte alltid tänker på. De sociala medierna har kommit och används men jag är osäker på om de nyttjas rationellt när det gäller att få ut politiskt budskap. Mycket osäker. Hur som helst. I V Växjö har vi sagt och tänkt oss att genomföra politiska stadsvandringar för att visa på rivna hus, räddade hus, planerade hus, otillgänglighet, möjligheter till utveckling. Det har aldrig blivit av. Vi har inte orkat. Men förr eller senare blir det rätt tid och nu kommer vi att ha en "feministisk stadsvandring" 21/8 16.30. Vi har suttit vid V-boa idag och planerat. Jätteroligt projekt!

Och på tal om tala med istället för tala till folk, så har vi planerat tre "mingelkvällar" med politiska samtal, kaffe och musik i annorlunda miljö - gemensamhetslokal på Lillestadsvägen 99 i Växjö, kl 19-21. Kvällarna är 20/8, 27/8, 3/9. Tanken är att man kan komma dit hur opåläst som helst och gå därifrån med någon kunskap och nya vänner. Välkomna!

Idag hade även S och M öppet i valstugorna. En hel del turister, som frågar efter toa, turistbyrån, systembolaget m m.

Växjö 140716

Carin Högstedt

14. jul, 2014

Cirkulär ekonomi med mera

Har inte skrivit något på flera dagar. Istället suttit med kyrkböckerna, födda, döda, vigda, husförhör, för att skapa reda i mina anor i Gilbonderyd m fl byar i Älghults socken. Det ska också göras. Skönt att fly till 17-1800-talen ett tag.

Nu tillbaka till framtiden. Har gripit mig an med ett antal interpellationer/motioner som jag gått och ruvat på. En inlämnad. Kan tyckas vara en smärre sak, men ett rätt stort markområde, vid östra infarten till Växjö, avsedd för företag inom handel och/eller annan företagsverksamhet, ligger för fäfot sedan flera år. Den är såld till Lidl, men det verkar inte bli något av. Bottenplatta gjuten - sedan bara övergiven och slybevuxen. Utmärkt läge för företag. Retar mig varje dag på detta dystra område, som jag cyklar/kör förbi. Har Lidl fått köpa marken utan att behöva göra något av den?

Betänk att bara ett par hundra meter bort låg tidigare en vacker ås, som många medborgare tyckte var en fin naturplats i ett annars helt platt Norremark. Den åsen sprängdes och fraktades bort för åtskilliga miljoner kr med motivet att all mark behövdes för nyetableringar...En del av oss försökte in i det sista hejda stolleriet. Nu är stor del av åsens tidigare plats såld till ett tennistjosan (förlåt) - så mycket för nya företag. Lidltomten skulle kunna innehålla flera företag och gärna ett företagshotell därtill. Men den bara ligger där, ett enda impediment.

Började fundera på "cirkulär ekonomi", ett nygammalt recept för att koppla ihop ekologi och ekonomi. Vi förtroendevalda fick höra en föreläsning om ämnet på ett av Växjö kommuns strategisamråd i våras. Intressant. Det system vi har för budget i kommunen mäter inte hållbarhet, varken socialt eller ekologiskt. Biologisk mångfald som försvinner är en förlust, men mäts inte. Det faktum att arbetslöshet ger upphov till minskad produktion av varor och tjänster mäts inte heller.

Ska formulera något om cirkulär ekonomi i eftermiddag, hoppas jag. Nu till V-boa på Storgatan i Växjö. Öppet 11-13 hela juli. Välkommen om du har vägarna förbi.

140714

Carin Högstedt

8. jul, 2014

Brännström (M) desperat

Gråhägern på en brygga i Toftasjön, 50 m bort. Suttit hela morgonen. Jag har koll sedan kl 5.00, denna ljuva sommarmorgon med 18 gr så tidigt. Frukost o tidningar som är lättlästa. Katarina Brännström (M) har i stort uppslagen artikel i Smp beskrivit läget som att välfärden slagit rekord i Sverige och Växjö under (M)s styre, mätt i summor pengar som används. Det är något desperat i beskrivningen och utfallen mot oppositionspartierna. Ska man bry sig? Det är svårt att avgöra vad som är värt att lägga krut på.

Jag tänker så här. Hur många medborgare, oavsett social situation, har inte någon vän, anhörig, arbetskamrat, släkting som är långtidsarbetslös, sjuk och utförsäkrad, bidragsberoende trots sjukersättning eller A-kassa? Hur många har inte barn som går i alldeles för stora barngrupper? Någon förälder/svärförälder som behöver mycket mer vård och omsorg än vad som erbjuds? Hur många kvinnor/män arbetar deltid för att hjälpa och hur påverkar det inkomst/pension på lång sikt? Hur många är kvinnor i pensionärskollektivet är beroende av bidrag från anhöriga för att ta sig igenom månaden ? -Jag tror att nästan alla i Sverige känner och vet om att summan pengar till det ena och andra inte är avgörande, utan vad de används till och hur många som omfattas. I en ökande befolkning är det mycket konstigt om inte välfärdens kostnader ökar, men det betyder inte att det blir mer till varje individ!

Det finns mängder med statistik - jag hittar t ex Ekonomiverket på nätet. Där kan man hitta mycket av intresse, men med statistik går nästintill vad som helst att bevisas, som vi vet. Till exempel att förtidspensioneringen minskat sedan 2007. Men lyssnar man lite bättre så har förtidspensionering av unga under 30 ökat med över 40% de senaste 10 åren. Det kallar jag ett gigantiskt samhälls problem. Forskaren Ingvar Nilsson säger att ca 13000 unga som slutar skolan fastnar i utanförskap. Prislappen för en enda årskull är på sikt 260 miljarder! Det är klart att det går åt pengar när inte åtgärder sätts in i tidigt skede istället, förutom det individuella helvetet. Men som sagt: Statistik är en sak, det som människor upplever och kan berätta om är verklighet. Förresten; var hittas statistik på hur mycket av "välfärdens rekord", (enligt Brännström som i sin tur bygger på en redovisning från SKL) går till vinster som inte återinvesteras? OK. Jag ska läsa den rapporten.

137 miljarder till jobbskatteavdrag har inte rosat tillvaron för utförsäkrade, alla 43 000 i FAS 3, ungdomar med behov av stöd för att klara arbete/utbildning och inte klarat färre barn i grupper på fritis och förskola. För att nämna något av det som helt uppenbart gått åt fel håll.

Kanske sommarens varmaste dag? En simtur och sedan mot V-boa för nya samtal med strosande medborgare med nu lite turistiska inlag.

Carin Högstedt

140708

5. jul, 2014

"Valfrihet" - jag kräks

Plöjt igenom en rad tidningar, morgonen efter Jonas Sjöstedts tal i Almedalen. Fullkomlig översvämning av varningar för att valfriheten går åt skogen, om V får bestämma. Vilken valfrihet inom äldreomsorgen är det som avses? Rätten att välja boende? Rätten att välja maträtt 14 dagar i förväg? Rätten att välja innehållet i hemtjänsten? Rätten att välja innehåll i vardagen, aktiviteter? Rätten att välja att bo tillsammans med andra för att man är ensam i sin lägenhet?

Nej, inte alls. Det är firmanamnet över dörren till boendet som man kan välja, om man har ork. Om det finns plats. Om det finns två platser lediga samtidigt. Efter att tusentals platser på särskilda boenden försvunnit de senaste åren. Valfriheten inom äldreomsorgen är en chimär. Det blir ingen lägenhet på ett vårdboende, varken kommunalt eller privat, om inte myndigheten beslutar. Och myndighetens beslut styrs av politiken, som kan vara mer eller mindre njugg vad gäller biståndsbedömningarna. Det är inte medborgaren som gammal, trött, orkeslös, rörelsehindrad och i behov av omsorg, det är inte hen, medborgaren, som väljer och bestämmer över sitt liv.

Det finns kommuner som börjat luckra upp och låta individen bestämma över ett visst antal hemtjänsttimmar. Städning eller gå på kafé? En extra dusch? Ett teaterbesök, vilda tanke? Det finns kommuner som låter individen välja särskilt boende vid 90 års ålder - utan myndighetsbedömning. Men det är undantag.

Jag är oerhört nöjd med att i oppositionens budgetförslag för 2015 i Växjö kommun har pekat ut en rad förslag för att genomföra reell valfrihet i äldreomsorgen. För vilket år i ordningen? Ja, flera. Borgerligheten har konsekvent röstat ner allt sådant som andas rätt att välja när man är gammal, trött... Ska bli synnerligen tillfredsställande att ta itu med dessa reformer, efter valet!

Johan Croneman - tack för dina krönikor! DN Kultur idag!

Carin Högstedt

140705

3. jul, 2014

Kallt och ruggigt i politiskt het valrörelse

Hemma igen. Längtar alltid hem till altanen när jag är borta, men här är kallt och ruggigt. Mer hett i Almedalen!

Läser i Smp rapport från seminarium i almedalen om bostadsbristen, där KSO i Växjö kommun bidragit. Återigen ett utfall mot enskilda tjänstemän inom länsstyrelsen: "Det är klåfingriga statstjänstemän och länsstyrelsen som har på tok för mycket att säga till om." "Det är odemokratiskt att i princip en enskild tjänsteman på länsstyrelsen kan upphäva en kommunal detaljplan som har beslutats av ett enigt fullmäktige." Min fråga som jag tyvärr inte har grävt djupare i: Hur många gånger har detta hänt på de senaste 8 åren? Och hur många av dessa gånger har ett nej berott på att KOMMUNFULLMÄKTIGE INTE har fått ta del av och besluta om planen??? Tur att det finns myndigheter som balanserar och tar demokratin på allvar!

På tal om bostäder i Växjö. Vad är svaret på bostadsförmedlingen när en person plötsligt behöver en lägenhet och inte har stått i kö? 7 år. Sju år är väntetiden. Enda sättet att lösa situationen är kontakter.

Roligast i Almedalen: Att träffa live de organisationer av olika sorter, som jag umgås med på nätet, följer på twitter och är medlem i! Väldigt många aktiva föreningar inom tillgänglighetsrörelsen! Bra! Plockade åt mig en hel del matnyttig info från miljörörelsen.

Nu vardagsarbete med att hålla V-boa öppen, stillsamma turer med flygblad och diverse planering. Försöker kombinera nytta och nöje under semestermånaden inför ett val. Vad kallas det när en rad brevlådor inte kan passeras utan att stoppa något i dem? Maniskt? Magiskt? Paniskt?

Ska fråga en brevbärare jag känner.

140703

Carin Högstedt