24. jul, 2014

24 gr i Toftasjön

Åter en underbar sommardag med 24 gr i Toftasjön. 26 är det mesta jag mätt upp under de 26 år vi bott i denna lägenhet. Under alla år ha ett skäggdoppingpar häckat en bit bort i sjön och kommit förbi med en massa ungar på ryggen. Nu är den borta sedan ett par år. Jag skyller det på vattenscotrarna.

Ser att regeringen beslutat ge 48 milj kr till att bekämpa könsstympning av kvinnor. Hittar inte upplysningar om hur. Någonstans står att FN ska ha pengarna till pågående projekt. Jag tror jag skrivit m det tidigare, men det tål att upprepas: Erikshjälpen arbetar med detta på plats. Såg en del av ett TV-program om detta och blev vederbörligen imponerad av hur man går tillväga och sätter in detta hemska fenomen i ett sammanhang. Man angriper fattigdom och brist på utbildning etc. Vatten, mat, hygien, utbildning i byarna - då kan man ta upp könsstympning och dess oerhört negativa konsekvenser också. Och få resultat.

Erikshjälpen startades på 50-talet kan man säga, av en ung pojke från  Småland. Han hade blödarsjuka, var mycket på lasarett och började samla in och skicka gåvor till andra sjuka barn. Han var från Högsby, om jag inte tar fel. Han dog tidigt och sedan startade på 60-talet en stiftelse som blev Erikshjälpen och som fortsätter hjälpa barn, nu i hela världen. Jag har alltid känt stor respekt för den organisationen och önskar att de får del av miljonerna. Men har väldigt lite hum om hur de ska användas.

Det ska medges att värmeböljan påverkar min politiska aktivitet. Och varför inte? På måndag full fart - till Tingsryds marknad i två dagar för samtal med medborgarna. Sådär sex veckor framåt välfyllda med V-boa-sittning, dörrknackning, marknader och vanlig brevlådeutdelning. Jag är expert på brevlådor. Postens görna plast absolut bäst ur arbetsmiljösynpunkt.

140724

Carin Högstedt

21. jul, 2014

Mer om mötesfrid och platser

Blå himmel, svalorna svischar, fikonträdet växer och julkaktusen, lycklig över att få vara på altanen, blommar. En julstjärna har börjat röra på sig och grönska här ute. Lite Provence är det. Vacker kväll igen.

Ströläser i Rut Berggrens bok om Kata Dalström och hennes tid, Agitatorn fru Kata. Letar efter en särskild händelse men hittar inte just den, men ringar in den. Jag vet att Kata var i Växjö i början på 1900-talet och att hon häktades för - troligtvis - uppvigling. Jag minns bara inte vilken min källa är. Har googlat och fått tips av snälla vänner. Ett tips var den nämnda boken. Här hittar man kapitlet om Religion och politik med underrubriken "åtalsraseriets år". Året är 1908. Kata var på turné i Blekinge och Småland. I Vetlanda upplöstes mötet av "en liten landslänsman". I Ronneby fanns borgmästaren med på mötet. Han reste sig och skrek att mötet skulle upplösas, för Kata hade smädat riksdagen. Vad hade hon sagt? Jo, "det blir ej människorna som rösta - utan deras får och kor och hästar och penningepungar". Hon angrep alltså den graderade rösträtten. Två månaders fängelse blev domen men i hovrätten frikändes hon. 1909 förbjöds hon att tala på allmän landsväg i Älvsborgs län! Ibland användes djungeltelegrafen för att båda till möte. Kata stod på en stubbe i skogen och anmodades tala till buskar och träd, som plötsligt började röra på sig.

Lite mer än 100 år har gått och sedan dess har arbetarrörelsen byggt upp mötesplatser för demokrati, för möten, bildning, kultur  och fester. Låt oss fortsätta med det. Boken är absolut läsvärd och ger en bild av en fantastisk agitator. Vilka medel hade hon använt idag, tro? Twitter? Jag är inte ironisk.

Carin Högstedt

140721

20. jul, 2014

Demokratiska mötesplatser är nödvändiga

Var på Kulturcafé på IOGT, Vattentoget i Växjö i eftermiddags. Jan Grundström, gitarr och sång. Amerikanska folksånger med ofta osäkert ursprung som framförts av Pete Seeger, Bob Dylan med fler, som Cotton fields, Goodnight Irene, Tom Dooley och andra - jättebra, trevligt, fullsatt. Curt Thapper, IOGT, presenterade tanken med kulturcaféerna: Inget fikatvång, gå när man vill, sjunga med om man vill eller låta bli, frivilligt bidrag till medverkande, ingen entréavgift. Bra! Alla ska kunna delta oavsett plånbok. Sådana mötesplatser behöver vi fler av. Panncentralen finns, Tallgården likaså. Men befolkningen växer och både antal mötesplatser och kulturutbudet ska också öka.

Med ett rödgrönt styre i Växjö kommun kommer inom de 100 första dagarna arbetet med att bygga ut Araby Park Arena att starta. Det ska vi göra tillsammans med medborgarna. Syftet är att skapa just det som var tänkt från början men sparades bort: en demokratisk mötesplats för alla åldrar. Café? Bibliotek med tidningar framför allt? Som sagt. Medborgarna ska vara med i processen, men utbygget ska stimulera samtal och kultur.

Växjö kommun ger Folkets hus-föreningar, bygdegårdsdito och andra samlingslokaler i hela kommunen drygt 3 milj kr i bidrag för att de ska driva demokratiska samlings- och möteslokaler. Alla ska vara tillgängliga för alla föreningar. Jag tror att vi ska - när vi vinner valet - se över hur dessa lokaler (de är många) kan användas som mötesplatser för  medborgare i gemen. Det är säkert bra på många platser men kan bli ännu bättre.

Nu börjar ny vecka utan några inbokade möten. Himlen är blå. Storlommen ropar Och V-boa är som vanligt denna juli öppen mellan 11 och 13, varje dag utom söndag. V-boa finns på Storgatan i Växjö och är öppen för alla former av samtal och tyckanden. Vi samlar på folks hjärtefrågor i valet. Kom gärna och prata om din! I fredags kom försvarsfrågan upp som hjärtefråga. Försvaret av Gotland. Plus som ofta de låga pensionerna som kvinnor framför allt har - trots att de arbetat hela livet med barn o hushåll, med tvätt o städning och så med deltidsarbete i kommunens hemtjänst i slutet av livet. Så ser det ofta ut. Och det har inte lönat sig, varken före eller efter pensioneringen.

140720

Carin Högstedt

 

18. jul, 2014

Vad kan ersätta den representativa demokratin?

Återigen har en demokratiutredning beslutats utifrån det faktum att partierna tappar medlemmar och därmed  legitimitet. Den representativa demokratin där de förtroendevalda ska spegla sammansättningen och folkets åsikter är inte så representativ längre. Inget nytt och den ena utredningen efter den andra har försökt komma med förslag för att väcka liv i det partipolitiska engagemanget.

Jag satt själv med i en sådan utredning, Demokratikommittén, för ett antal år sedan. Där kämpade jag för rätten att lägga medborgarförslag, vilket ju genomfördes och flertalet kommuner och landsting har infört den möjligheten. I Växjö kommun har det blivit ett jämnt flöde av bra förslag - ofta på tema demokrati och miljö - som har påverkat kommunen positivt. Tyvärr har det borgerliga styret beslutat att medborgarförslagen har en lägre dignitet än de förtroendevaldas motioner, så medborgarnas förslag kommer inte upp till fullmäktige längre. Det betyder att de inte når offentlighetens arena och att möjligheten att stå i fullmäktige och plädera för sitt förslag är borta. S+V+MP har hela tiden protesterat mot detta och yrkat att alla förslagen ska till fullmäktige, varje fullmäktige. När vi vinner valet är det en av de 100 första dagarnas åtgärder att återinföra att medborgarförslagen ska behandlas i kommunfullmäktige.

Har det dock inte hänt något som kan ersätta den representativa demokratin när partierna för en tynande tillvaro (jag skriver nu om generell tendens, inte det faktum att V ökat med 50% de senaste två åren)? Jo, visst. Deltagardemokratin, folks möjligheter till direktinflytande, har ökat. Medborgarförslag är ett exempel, men partierna är mer öppna och lyssnande. Vi ordnar möten och hearingar, vi kommer när vi blir kallade till diskussioner och debatter. Vi har klivit ner från piedestalerna. Tack och lov. Ska hur som helst bli intressant att se vad den nya utredningen kommer fram till.

Under en mandatperiod satt jag med i SKLs demokratiberedning, ett av de roligaste uppdragen jag haft. Vi höll på med projekt Brytpunkt - just för att bryta dödläget i demokratiutvecklingen. Vi hade häftiga förslag som att införa direktvalda borgmästare och långtgående direktdemokrati modell Toronto i Kanada. Det blev mycket diskussion. Inte minst mitt eget parti var storögda inför en del idéer. Så blev det inte några beslut vad jag kan minnas. Vårt projekt passerade inte nålsögat i SKLs ledning ens. Men roligt var det och väckte som sagt diskussion.

Vacker morgon. Förkyld! Får ta en simtur och se om det hjälper.

Fruktansvärt mycket våld i världen. Har inte mänskligheten lärt sig någonting? Att inte döda barn t ex?!

140718

Carin Högstedt

17. jul, 2014

Sensommarångest

Vacker kväll efter trevande dag. Bästa simturen hittills i år. Lugnt vatten och ljummet. Äldsta dottern simmade dubbelt så fort och långt! Men känns som snaran dras åt. Jättemycket att göra och för lite blir gjort. En valrörelse är inte att leka med. Varje dag och kväll är inbokade och nu ska själ och kropp hitta styrka. Bara tanken gör mig hispig. Tre besök i kommunhuset idag för att hitta handlingar - det haltar faktiskt. Akten hittad men... Jag tänker på de arma medborgare som försöker hitta rätt i dessa djungler. Herreminje. Jag som har tillgång till allt lyckas inte. Jag är något intressant på spåren, men vem bryr sig? Nja. Vi får se. Återkommer om det, om orken räcker. Dessa dagar som ska räcka till allt som inte hunnits med och lite till; städa, läsa alla intressanta olästa böcker som snart rasar över mig i sängen, sortera, slänga saker, vara social...Helsicke. Det går inte ihop. Men vilken vacker kväll! Fikonträdet växer och olagliga vattenscootrar dånar.

Carin Högstedt

140716