20. dec, 2014

Valplanering Sthlm, tåg i tid, städdag

Vänsterpartiets extra partistyrelse igår - kom i förrgår kväll med lite försenat tåg, sov på hotell med enbart en kudde i sängen. Går egentligen inte, men det gick. När jag var liten krävde jag högljutt att ha ett tungt täcke. Annars kunde jag inte sova. Tungt täcke var nog ett täcke fyllt med tagel. Jag minns fasan att få bara en filt, när vi var borta och sov över. Nu är det minst två kuddar som gäller. Men det gick bra med en upptäckte jag sent omsider i livet.

Partistyrelsen gick av stapeln i Förstakammarsalen i gamla riksdagshuset, vackert inredd. Varit där förut, men det är länge sedan. En enda fråga på dagordningen: Nyvalet. Inriktning på valrörelsens frågor, ändringar i tidsplanering, budget med mera. Vi inbjudna distriktsordförande hade yttranderätt men inte yrkanderätt. Partiernas valplanering är på detta stadium lite halvhemliga så jag avstår från att berätta om innehållet. Jonas Sjöstedt inledde i alla fall och som vanligt tycker jag om det han säger. Detsamma gäller Aron Etzler, partisekreterare. Jag är nöjd med utfallet av dagen. Det jag framförde från vår valutvärdering i Kronoberg av förra valet togs på allvar.

Mötet slutade tidigare än beräknat och jag hade tid att gå till en viss butik och inhandla en julklapp på begäran. Men jag missbedömde naturligtvis riktning och allt annat, så det blev en rejäl promenad och nya vyer i Stockholm. Var nere i Nybroviken t ex. Intressant och vackert. Massor med folk inne kring Sergels torg och butikerna. Fredag eftermiddag-kväll före jul - trångt. Handlade ingenting. Min lilla  ryggsäck var full  ändå. Tåget gick i rätt tid och kom fram ända till Växjö enligt tidtabellen. Hann hem och såg mesta delen av På spåret. Klarade "Dysseldorf" på ett tidigt stadium.

Idag medvetet lämnat alla mail och politik därhän. Städat oavbrutet och är nöjd. Maken L delat (V)äxjös KommunNytt i hela Sandsbro själv per cykel igår och idag. Jag tar ett par småområden i stan, som är kvar,  imorgon. Julkorten - sent ute - ska skrivas imogon och julklappar inhandlas. Snart ifatt både mig själv och julen.

Carin Högstedt

141220

18. dec, 2014

Braås direkt, KNytt på stan, efter med allt, till Sthlm

Igår kväll på möte i Braås nya sporthall. Braås direkt kallas den typen av möten och betyder att tjänstemän och beslutsfattare från kommunstyrelsen dels informerar om aktuella frågor med anknytning till orten, dels svarar på frågor. Sporthallen jätteläcker. En hel del ideella bidrag har gjort att den blivit av och på det sätt som braåsborna ville med hoppgrop för gymnaster o dy. Publiken och många av oss som representerade kommunstyrelsen satt på läktarna och det var obekvämt att ta sig ner till mikrofonen. Nu var det inte så angeläget. Det är främst majoriteten som ska försvara sina göranden och låtanden. Debatt är inte tillåten. Det blev två timmars föredragningar inklusive kaffe. I och för sig bra - polisen t ex, Wexnet, som inte brukar delta i sådana här sammanhang, utmärkt, men långt! Frågestunden ovanpå blev därför kortare än brukligt. Frågorna var ovanliga på så sätt att det var inte trafiken på orten som togs upp utan äldreomsorg och skolfrågor, kultur, bibiliotek! Snärtigt! Eloge till den som ifrågasätter att äldres mat lagas i Växjö och transporteras till Braås, kyld, för att värmas i mikrougn. I Braås finns ett tillagningskök som laga till och servera de som inte kan laga själva maten inom två timmar. Vilket är bäst? Den kylda maten kommer till Braås torsdagar och körs ut till de som ska äta fredagar och följande dagar. Svaret från kommunalrådet tämligen diffust.

Igår arbetade vi några stycken med att producera (V)äxjös KommunNytts framsida som ska berätta om vad som hände på kommunfullmäktige. Vi har gått över från natt- till dagarbete, vilket känns mycket bra. Det blev riktigt bra och är nu ute på sociala medier, nätet och 300 ex gick åt som smör på stan idag. Trevliga samtal emellanåt och många undrar vart den svenska politiken är på väg. Har inte hunnit följa media idag men såg att nu är Löfven ute och kastar godbitar åt de borgerliga (traineeplatserna m m) och Hägglund (KD) är så desperat att tappa riksdagen att han börjar devalvera den humanistiska flyktingpolitiken. Som sagt; Vart är vi på väg?

Julen är dock på väg på riktigt och jag är på väg till Sthlm på extra partistyrelsemöte dit alla distriktsordförande är inbjudna för att överlägga om nyvalet. Inga julklappar köpta, ingen mat inhandlad, ingen städning, inget brödbak - ännu. Blir svettigt, när jag väl är hemma - kanske i tid - kanske blir sittande i Alvesta en fredagskväll till!?

Strax en intervju. Sedan till tåget. Har med mig släktforskar- och antiktidningar. Ska roa mig så gott det går.

Ha det så bra!

Carin Högstedt

141218

16. dec, 2014

Alkohol en timme till, aktiva V-partister, social ekonomi, tal och allmänt trevligt

Hetaste debatten på fullmäktige blev som väntat om att öka alkoholserveringen från kl 2.00 till 3.00, om man som krog vill. Enligt Radio Kronoberg vill inte krogägare det, polisen inte heller och inte de rörelser som bekämpar droger. Men moderater vill och har fått med sig alla allianspartierna med lite modifieringar. De vann förstås med MP.s hjälp. Det är förvånande hur man kan å ena sidan vilja ha mer trygghet, mindre droganvändning och samtidigt agera så motsägelsefullt, men rosengren (M) lyckas utan att ändå lyckas. Vinner men med en bismak vågar jag påstå. Fler ungdomar ska få jobb på detta sätt och fler studenters PUBrundor ska ha näring i detta? Bra diskussion om en fråga som kanske inte är så stor på ett sätt, men ändå anger en riktning som är stick i stäv med folkhälsa och minskat våld.

(V) har bara fyra mandat i denna församling, men lyckas ändå vara synnerligen aktiva och fördela ordet mellan alla fyra. Vi har dessutom flest motioner och interpellationer. Jag är stolt över nya gruppen, som jag tycker börjar finna sina former. Det är också frapperande hur många kvinnor som är aktiva i S+V. Här är några namn: Åsa Karlsson Björkmarker (S), Ann-Christin Lindqvist (S), Eva-Britt Svensson (V), Ann-Christin Eriksson (V), Malin Lauber (S), Gullvi Strååt (S) med fler som t ex undertecknad. Carl-Olof Bengtsson (S) lämnade fullmäktige efter 45 år i kommunpolitiken för att bli revisor. Han fick välförtjänta varma applåder och hade den goda smaken att nämna mig och jämställdhetsarbetet i sitt avskedtal. Det var verkligen framgångstider när vi tog makten i S+V+MP och drev miljö- och jämställdhetsarbetet så omvärlden häpnade. -Ja, det var ett tag sedan.

På förmiddagen kommunstyrelsens arbetsutskott och jag fik igenom ett tillägg till yttrandet om RIS, Regional innovationsstrategi. Det handlar om att den sociala ekonomin och den idéburna sektorn ska ses som en viktig aktör i framtida utvecklingen och jämställd med näringsliv och universitet. De andra partierna köpte det direkt!

Hör på nyheterna att talibanerna dödat 140 barn i en skola i Pakistan. Blir tveksam om jag vill leva längre i denna värld. Det är fruktansvärt mörkt just nu i världen. 50 miljoner människor på flykt och en fanatism som mördar hur många människor, barn, som helst. Vad kan man som enskild göra som gör skillnad? Pengar till organisationer är en sak men politiskt?

Carin Högstedt

141216

 

 

 

15. dec, 2014

Bilprovningen, renovering, Café Tufvan, tristaste vädret alla kategorier

Mörk, blött, odrägligt trist väderlek. Oändligt långt till en semestervecka i början på februari.

Imorgon väljs alla förtroendevalda i nämnder och styrelser i Växjö kommun. Det är fullmäktige på eftermiddagen. Vi har 22 personer enggerade till ca dubbla antalet uppdrag, stora som små. Sju i vår grupp är helt nya i kommunpolitiken, 8 bor utanför Växjö stad. Jag har kommunstyrelsen på min lott.

Nyheterna visar hård kritik från även borgerliga riksdagsledamöter för den borgerliga kulturpolitiken att skära ner med 15 miljoner på kulturtidskrifter. Det blir nog svårt gå så hänsynslöst fram. Bildt (M) har tydligen uttalat att han inte vill stödja vuxnas behov av kulturläsning. Det är då för honom i alla fall en helt medveten politik att ta död på t ex Bang. Men operan då? Ska bli intressant att se utgången av detta. En rätt obetydlig summa i statens budget med mycket allvarliga konsekvenser. Det handlar om demokrati och att kritik är tillåtet i det offentliga rummet, att villkoren för tidskrifterna är rimliga.

Startade med bilprovningen. Alltid nervös. Inte för att bilen är dålig utan för att jag ska få en knäpp och köra ner i gropen. De flesta vet vad jag menar med "gropen". Bilen i utmärkt skick! Men jag hade åkt ur systemet för att jag inte betalat. Jag var avbokad. En man kom dock ut och frågade varför jag stod där och det undrade jag också, speciellt som det var skitkallt. Jag hade papperet med mig. 10.24 bilprovningen. Jag vet att jag betalat per internet. MEN nu har det börjat klarna. Har tyckt att Bilprovningen, denna hedervärda institution, betett sig konstigt denna höst med räkningar och skrivelser. Jag tror att en privat bilprovning är den jag betalade till! Förvillande lika inbjudningar? Kan det vara så. Ska gå till botten med detta.

Sista mötet den här perioden med styrelsen för Café Tufvan, drogfri mötesplats på Campus, för studenter och andra. Trevligt hus studentkåren håller till i, välkomnande och där sitter alltid ungdomar och fikar, pratar, studerar. Rekommenderas! Här kan man ha mindre möten och äta lunch eller fika mycket gott.

I övrigt mycket småplock med att skapa e-postgrupper med nya uppsättningar förtroendevalda och  annat administrativt arbete. Ständiga renoveringar nödvändiga. Hemma nu. Lugn kväll med förberedelser och nyheterna på TV faktiskt. Inte så ofta det händer.

14. dec, 2014

7 miljarder väck, KNytt, RUS o RIS

Kämpat från morgonen med att dels få till en baksidestext till "(V)äxjös  Kommunnytt" som ska ut efter kommunfullmäktige på tisdag, dels läsa in 408 sidor kommunstyrelsens arbetsutskotts handlingar, som är uppe på tisdag. Bland annat ska utskottet yttra sig över Regionala innovationsstrategin, RIS, som kommer från Regionförbundet/snart Region Kronoberg.  Där kommer vi att ha ett tilläggsförslag om att den idéburna rörelsen, sociala ekonomin, ska med som viktig sektor i utveckling av idéer och innovationer. Universitetet, näringslivet, offentliga sektorn OCH den idéburna sektorn, civilsamhället kallas den också, alla ska med. Vi har även RUS för yttrande, Regional utvecklingsstrategi. Köper inte förslag till yttrande från alliansen. Tycker det är en utmärkt strategi, som tar miljö- och klimat på allvar. Förslaget till yttrande tycker Växjös roll för regionen ska vara mycket tydligare.  

Cirkulär från Sveriges kommuner och landsting 14:52, SKL, kanske inte låter så sexigt, men givande att läsa. Det handlar om skillnaderna mellan rödgröna budgeten, som föll som en sten i riksdagen, och den som vann, allianspartiernas inklusive (SD). Värsta konsekvenserna för Sverige, medborgarna och utvecklingen är nog 7 miljarder i investeringar under perioden; Till klimatinvesteringar, till kollektivtrafik och stadsmiljö, till renovering av miljonprogramområden, till innemiljö och energieffektivisering i skolor. Så väl de hade behövts! Drygt en miljard (1,2) i skattesänkningar för de sämst ställda pensionärerna förvinner också. Plus mycket annat. På plussidan föreslås att alla kommuner ges möjlighet att erbjuda trygghetsboende eller särskilt boende utan biståndsbedömning, för äldre. Men vad betyder det i praktiken? Ska bli intressant att se. Sådana förslag har ju S+V+MP drivit i Växjö kommun och konsekvent blivit nedröstade av allianspartierna.

Men det går ju att ändra på budgetsiffrorna genom att rösta rödgrönt 22 mars! En tilläggsbudget kan väl göras under 2015!? Investeringarna skapar arbeten och bidrar till en hållbar framtid. Många förslag i rödgröna budgeten hade bidragit till social hållbarhet genom att få fler människor över marginalen och bort från socialtjänstens bidrag. Fler hade fått jobb. Hur ska vi kunna klargöra nödvändigheten av reformer för framtiden till 22 mars? Det är den stora frågan.

Nöjd med dagen hittills. KNytts baksida  handlar om nyvalet, om de uteblivna förslagen att minska klyftorna i Sverige, om att få fler barn att växa upp utan att ständigt få höra "vi har inte råd" så fort de önskar något. Fick ett mail från någon helt okänd som kommenterade något som jag skrivit med att "De rödgröna opinionssiffrorna borde rusat i höjden" när man förstod vilken budget som gått igenom. "Jag förstår inte min samtid" skrev han. Jag instämmer.

Fullproppad vecka väntar. Bilprovning först imorgon.

Carin Högstedt

141214