28. dec, 2014

Smällkallt, röda hus på landet, verksamheten 2014, nyval igen?

Minus 14 på morgonen, nu minus 10. Vackert måste jag medge. Speciellt på förmiddagen med sol. Hälsade på min äldsta dotter, på landet. Gick en promenad i skogen. Tre döttrar har jag och alla bor numera i var sitt rött hus med vita knutar på landsbygden i Växjö kommun. Måtte ha projicerat min dröm om det röda huset på landet på dem! Själv har jag inte kommit loss. Nöjer mig med att titta på Hemnet ibland.

Funderade på vad jag brukar göra dessa helger och mellandagar. -Ja, många år har vi flytt till någon kanarieö för en veckas vandringar, sol och värme. Inte över julafton men väl nyår. Men så kom jag på: Dags att skriva verksamhetsberättelser! Det har jag ju pulat med på Kanarieöarna också. Sammanfattat det gångna året för Vänsterpartiets kommunala grupp i Växjö kommun, för regiongruppen i länet, för V Kronoberg. Dessa berättelser ska sedan behandlas på årsmöten och så småningom arkiveras för att utgöra underlag för forskare. Framför allt ska en genomgång av vad vi gjorde 2014 vara en vägledning inför nästa års politiska arbete och nästa val - när det nu inträffar. Vem vet hur länge decemberöverenskommelsen håller? Kan bli aktuellt med nyval igen under perioden. Nu har vi lärt oss stava till både nyval och extraval.

Många på facebook och twitter - av de som jag är vän med eller följer - anser att Vänsterpartiet inte bara ska vara stödjande  regeringsunderlag utan vara med i regeringen och därmed ta ansvar för helheten. Håller med. Väldigt bekväm position för ett oppositionsparti! Vi får se hur det går. Det är ju inte (V) som håller sig utanför regeringen. Vi hålls utanför.

Imorgon börjar jag med att skriva verksamhetsberättelser. En blank vardag inbjuder till stilla arbete vid datorn.

Carin Högstedt

141228

 

27. dec, 2014

Inställt, snö, nyheter, kura i mörkret

Skulle göra dagordning till denna eftermiddagens möte med Vänsterpartiet Kronobergs extra distriktsstyrelsemöte med anledning av nyval och riksdagslistan till valet. Tänkte att det är bäst att kolla nyheterna först. Haft mina aningar om nyvalet. Klockan är 10 och om 30 minuter är det presskonferens, säger textTV. Mailar ut en uppfordran till styrelsen: Följ nyheterna - om det inte är en anka så är nyvalet inställt och därmed vårt möte kl 15.00! efter 30 minuter klart.  Behövdes ingen dagordning.

Minns hur glad jag var när Löfven annonserade nyval 22 mars! tyckte det var modigt och rätt: När det inte går på något annat sätt - fråga folket igen. Men det gick att komma fram till en överenskommlse, under galgen. Vad resultatet blir och hur politiken kommer att te sig är det många som spekulerar i, men ingen som vet. Vänsterpartiets officiella linje är positiv. Ser framför sig att kunna påverka politiken - precis som hittills under rödgröna styret. I den bästa av decemberöverenskommelsens utslag är det så gott och väl. Jag kan också se framför mig de sex partiernas gemensamma försvarspolitik och många miljarder mer till den och inga till de sämst ställda pensionärerna. Men (V)s ställning är ändå stark, eftersom största "blocket" ska regera med sin budget enligt överenskommelsen. Svensk inrikespolitik inte helt händelselös i alla fall! Kan alla dessa turer väcka intresse för medlemskap och engagemang i partierna? Hoppas statsvetarna följer den möjliga och goda utvecklingen. Eller är det tvärtom? Aldrig befatta mig med hink och spade i sandlådan...

Vaknade till snötäcke idag. Is på sjön. En stor skock bergfinkar på fågelborden utanför. Kurar skymning - eller snarare beckmörker - med Fred Vargas, som jag nämnde häromkvällen. Tycker om både språk och innehåll. Om jag ser något på TV förutom nyheterna ikväll, så blir det Downton Abbey - julspecial.

Carin Högstedt

141227

26. dec, 2014

Gäster här, innovationer, julmat, Astrid, Antibes

Så har barn och barnbarn, svärson och hans mamma, moster till barnbarnen lämnat oss efter att ha ätit prinskorv, köttbullar och skinka, precis som sig bör. Vi fikade och tog en rejäl promenad i ett ljust Sandsbro men rejält kallt. Som barn var jag oerhört petigt med maten. Åt i princip bara köttbullar, prinskorv och inlagda rödbetor plus knäckebröd. -Vad åt jag mellan jularna? -Ja, samma saker. Det var ju helt vanlig mat på landet. Skönt att kunna träffas utan stress och prestige med flera dagar ledighet att se fram mot - eller åtminstone mötesfria. Skönt att vara många runt bordet (fast trångt) och använda porslin som normalt står längst in i skåpen.

Vid min ålder har det samlat sig många traditioner kring julen och många julprydnader som pockar på uppmärksamhet. Till innovationerna denna jul hör att fikonträdet (som gången natt fått utstå 10 minus och kanske dödsstöten?) fått några julgranskulor. Och så grävde jag fram en mycket ful julgranskula i form av en fisk -ja, en lien fisk, som jag haft länge. Minns inte om det är arvegods eller auktionsgods eller en blandning. Vi hade  aldrig fisk  i granen när jag var barn. Kulor, stjärnor, änglar och fåglar brukar man se i granen, men en fisk? Vet inte men jag tror denna prydnad kan vara 75 och bort mot 100 år gammal. Nu åkte den fram och upp i ett fönster!

Såg filmen En enkel till Antibes igår eftermiddag. Gillar den verkligen. Helt oförutsägbar! Förutom det lyckliga slutet förstås. Kände igen scener från gamla Antibes. Maken L och jag brukar vistas i Cagnes sur Mère, som ligger ca 10 km från Antibes. En vacker dag började vi gå mot Antibes för att besöka Picassomuseet. Vi kan alltid ta tåget när vi inte orkar gå längre, sa vi. Och gick och gick i hettan. Intressant så länge det är nya vyer. Picassomuseet stängt för renovering. Hittade stationen. en timme till tåget skulle avgå. Vi börjar gå och hoppar på senare, sa vi. Men så funkar inte kroppen. Har man börjat gå så fortsätter man och det blev en rejäl promenad den dagen på asfalt mestadels. Det blev en dubbel till Antibes.

Såg även första avsnittet om Astrid Lindgren. Välgjort, intressant, mycket jag inte visste om Astrid. Härligt att sitta stilla, inte somna, inte avbruten av reklam och se på TV. -Ja, jag har hört talas om SvT Play och att alla program kan ses när man vill... Men jag vet att det blir inte av. Nu ska jag snart se På spåret, med Gudrun Schyman om jag inte tar fel. Bra att det är skillnad på helg och söcken - för min del. Andra må göra på sitt sätt.

Imorgon distriktsstyrelsemöte. Vi måste utgå ifrån att det blir nyval och planera utifrån det.

För 10 år sedan tsunamin, som slog sönder tusen och åter tusentals familjer och relationer. I Sverige bränns en moské och i andra länder förföljs kristna människor. Flickor könsstympas, romer förföljs, mödradödligheten är hög, trots millenniemål. Dags att vända blickarna ut mot hela världen. Är inte partiväsendet i Sverige väldigt introvert. Används biståndet rätt? Går det till kvinnorna? Till hjälp till självhjälp? Till hygien, vatten, barnmorskor, toaletter, företagande? Hur mycket pengar distribueras till organisationer som bevisligen lyckas se människors villkor i en helhet.Ska ta reda på det. Den politiska diskussionen kan ju inte stanna vid att prata om 25 kr minskat bidrag till nyanlända flyktingar/anhöriga. Eller?

God fortsättning!

Carin Högstedt

141226

 

25. dec, 2014

Gasslandajul, solsken, knipor, nyttiga människor

God fortsättning på den helg som bara börjat ännu så länge!

Julafton firades i Gasslanda by tillsammans med barn, barnbarn, svärson med bror och mamma samt morfar till barnbarnen. Vi åt, vi promenerade runt byn, vi såg på Kalle Anka mer eller mindre koncentrerat, vi delade ut julklapparna med hjälp av tomten, fikade, åt julgodis och barnbarnen var på strålande humör. När maken L och jag kom hem satt vi ute på altanen en stund som traditionen bjuder på julafton. En flock gäss kom väldigt nära över oss i mörkret och tutade hej vilt. Märkligt. Kl 21.00 ca.

Idag tre knipor i Toftasjön. De verkade ha jätteroligt.  Såg ett par knipor i somras, men de är inte frekventa här.

Idag lugn och ro. Solsken ute, men kallt. Håller mig inne med tidningar och böcker. Ska börja läsa David Qviströms "Nyttiga människor", en reportagebok om migranter, gränser och människosyn. Synnerligen aktuell alltså! Måste ha en deckare igång också och det blir julklappsboken "Spökryttarna från Ordebec" av Fred Vargas. Fick den av en vän med mycket gott omdöme när det gäller litteratur. Det vill säga vi brukar tycka om samma författare.

Har idag roat mig med att rota lite i släktforskningen på morfars sida. Inser att jag inte kommer längre är till morfars mormors mormors farfar och farmor: Jon Sjöman Gummesson och Karin Persdotter i Högsby socken. Inte med kyrkböcker och bouppteckningar som jag hittills använt mest. Men det finns domböcker, mantalslängder, sockenstämmoprotokoll och andra register som kan ge något. Jon sjöman var soldat, blev korpral 1719. Han deltog i Pommern och i norska fälttåget med Karl X11 med fler krig och kommenderingar. Han kom upp i 29 tjänsteår och slutar med omdömet "oduglig, begär och får avsked".

Har gått igenom diverse nättidningar/nyheter. Det verkar lugnt på nyvalsfronten. Inte många dagar kvar tills det definitiva beslutet kommer. Antingen sitter en grupp och förhandlar i det tysta eller firar de jul? Det ger sig.

Carin Högstedt

141225

 

21. dec, 2014

Julkalender, ledigt, klappat och klart, nyval

Tittar på julkalendern medan jag skriver. Sett en del avsnitt. Bra, tycker jag. Många julkalendrar har passat vuxna bättre än barn. Kanske den här också. Spännande är den i alla fall.

SIFO har frågat nästan 2000 personer vilket parti de skulle rösta på om det var val idag (mellan 8 och 18 december). Inga stora skillnader mot förra mätningen eller valet. KD och FI klart utanför riksdagsspärren, rödgrönt övertag. V måste göra en hejdundrande bra valrörelse, som rör om  i grytorna och berör medborgarna, om vi ska flytta fram positionerna. Och det ska vi. På lördag möte med distriktsstyrelsen. Men innan dess lite ledigt och mycket julfirande. Kanske inte skriver blogg heller.

Det drar ihop sig. Inte nog med att det städat här; nu är julklapparna köpta. Gick som smort. Väldigt - oroande - lite folk i centrum av Växjö vid 12-14. Hur såg det ut vid Grand Samarkand vid den tiden, tro? Julmaten är inhandlad, de sista (V)äxjös KommunNytt är utdelade och Panncentralen och Tallgården (viktiga mötesplatser i Växjö) har fått varsin liten bunt. Julkorten postade. Återstår att slå in paket och laga till maten. Det blir imorgon.

Ha det riktigt bra i jul!

Carin Högstedt

141221