4. jun, 2015

Datorberoende, budgettexter, Fria ordets hus, fult i trädgården

Nu vill vi kunna sitta i trädgårdsmöbler på altanen! Nu kommer sol och värme! Altanbygget verkar ha stannat av. Jag är verkligen less på situationen. Dessutom är fikonträdet dött, vårt pilträd likaså på väg bort plus rosentryn och byggställningar i rabatterna har inte varit snälla. Men igår hände något ovanligt. Måsarna skriade högljutt och var riktigt arga. När jag kollade, så satt en häger på en båt vid stranden. Den körde måsarna iväg. Häger ser vi rätt ofta i Toftasjön men inte så nära oss.Den var mycket stilig.

Trevlig dag med cykelväder, beställning av tavellister, ettårsjubileum på Fria ordets hus, budgettextskrivning/korrekturläsning. Fick meddelande att min hemdator var färdigrenoverad. Tack och lov är dokumenten - till exempel all släkthistoria jag skrivit - räddade, men jag får installera alla släktforskarprogram igen. Det tar tid. Måste också komma ihåg att säkerhetskopiera.

Fria ordets hus i Växjö är verkligen ett fritt hus, gammal villa med glasveranda. Många gäster var där och åt tårta. Vi fick också ett litet paket var och en. I det finns en papperslapp med ett ord på, som vi ska använda mycket nu framöver. Mitt ord är "förmå" och det ska jag nog förmå att använda- Fint ord.

Ser i Dagens ETC att Finlands borgerliga regering ska testa basinkomst (annat ord för medborgarlön). Häftigt! Finns en rörelse även i Sverige för medborgarlön, men den behöver växa rejält för att få genomslag. Finns en grupp intresserade även inom vänsterpartiet numera. Från växjöhorisont har (V) motionerat till flera kongresser om medborgarlön, men fått avslag och stöd från kanske en femtedel av ombuden. Dags att ta nya tag i den frågan. Det handlar om en grundtrygghet för alla människor. Det kan inte vara fel.

Imorgon sista hand vid budgettexter. sol och 20 grader är utlovat. Blir bra avslutning på arbetsveckan.

Carin Högstedt

150604

 

 

 

3. jun, 2015

Rusk, olika finansiering, höghastighetsbanan, trygghet, makterna

Hemdatorn i strejk igår. Till firma kl åtta för att få hjälp. Fick meddelande om 51 upphittade fel och totalrenovering. Antydan att felen är mitt fel. Tro det. Skrev då blogg från gårdagen i kommunhuset, där jag har en pålitlig dator. Lugnt och skönt. Korridoren tömdes och jag var nöjd. Då gick det plötsligt åt skogen. Hela bloggen försvann. Makterna mot mig totalt. Nu sitter jag med min iPad som inte är att lita på. Regnar i vanlig ordning. Löpsedlar igår skrev " nu kommer sommaren". Troligen folkhälsomyndigheten som skickar ut meddelanden av den sorten för att inte folket ska deppa ihop. 

De borgerliga partierna, M, C, FP, KD, plus MP presenterade sin budget för 2016 och framåt igår. De finansierar nödvändiga nya resurser till utbildning framför allt med att sälja ca 2000 hyreslägenheter. Därmed förlorar medborgarna och kommunen kontroll över lägenheter som verkligen behövs. Det blir troligen större områden i stan, där unga, äldre, studenter, folk med vanliga arbetarlöner har sitt boende. Det är också ett egenartat sätt att finansiera löpande drift av skolan på. Sälja hus gör man en gång. Driver skola gör man varje dag, gamla ska ha mat och omsorg varje dag, inte ett år utan varje år. Här skiljer sig de styrande och oppositionen Soch V markant!hoppas på en kraftfull opinion.

på kommunstyrelsen igår fick vi en rapport om arbetet med att få en eventuell höghastighets bana att gå via Växjö. Juste rapport av Kristina, projektledare. Men jag blir bekymrad när jag hör att vissa ledamöter tror att Växjö kommuns tabeller och viktvinnare och kodningar av fördelarna för växjöspåret är mer Sanna än någon annans, t ex trafikverkets! Eller låtsas de? 

Vi fick också en redovisning av hur avdelningen för trygghet och säkerhet arbetar. Juste redovisning den också. Jag var dock föranledd att säga det jag ofta säger i olika sammanhang: Vad görs för att motverka och beivra den brottslighet, hat, hot, trakasserier, stölder som begås på nätet?.. Polisen har statistik på varenda cykel som stjäls men ingenting om den otrygghet som främst unga flickor upplever genom utsatthet på nätet. Måste ta itu med! Ingen säger emot.

Carin Högstedt

150603

 

1. jun, 2015

Utbildning - utveckling, mormors dag, samverkansråd, fullmäktigegrupp

Igår hade V.s kommunala grupp utbildning för gruppen. Vi var på Evedals värdshus vid Helgasjön med utsikt över sjön från bra rum på ovanvåningen. Bra uppslutning. Gick igenom och spånade kring innehållet i vår politik - vad prioriterar vi och med vilka medel/verktyg driver vi frågorna. Identifierade drygt 20 användbara verktyg förutom de vanliga att skriva motioner och insändare. Sång o musik, bilder, gatuteater... Kunde också konstatera att vi är bra på vissa verktyg som t ex flygblad och att röra oss ute i hela kommunen. -Ja, dagen 31 maj kommer att sätta spår, var så säkra. Vi lyfter! 

Bröt lite i förtid från blåsigt Evedal för hemma väntade barn och barnbarn på mors dag. Vi har aldrig firat mors eller fars dag. Nä, nä det slumpade sig så att vi ville fika med dem och maken L köpte tårtan, inga presenter men alla var här, döttrarna tre, svärson och barnbarn. Lite sol kom fram och barnbarnen ville till lekplatsen. Nu problem med att skriva på denna iPad. Måste kanske bryta. Bara elände med mina maskiner denna dag. Carin Högstedt

Idag möte med kommunstyrelsens samverkansråd med handikapporganisationerna. Inte något glatt möte precis. Stor frustration över den föreslagna organisationen, den som S + V fick återremitterad i fullmäktige senast. -Ja, just nu funkar det att skriva igen. Måste göra om organisationsförslaget enligt min mening!

Så kommunala gruppens arbetsutskott med bl a planering av nästa kommunala grupp i Lammhults folkets hus. Diskuterade Centrumskolan, vars rektor lämnade sitt jobb på grund av höga sparkrav. Våra diskussioner ledde fram till att vi skrev och lämnade in en interpellation om vad som händer och hur ekonomin är. Centrumskolan har funnits i två år och ansetts lyckosam, fått utmärkelse bl a för sitt skolbibliotek. Det är en skola med stora behov av resurser för att tillgodose många barn med hemvist i socioekonomiska svårigheter. Så vad är det som händer ?

Carin Högstedt

150601

 

 

 

 

 

30. maj, 2015

Vårstad och sommarfest i regn och rusk, Bergsbestigarna, Åskar

Kom hem från Sthlm och Noaks Arks förbundsstyrelse kl 20 igår. Vi började mötet kl 12.00 och det skulle inte vara längre än till 17.00, varför flera punkter bordlades. Vi hann alltså inte med dagordningen. Fem timmars sammanträde är långt! Jag blev riktigt trött. Det sitter i idag också. Kan ju inte låta bli att försöka få till bra beslut och driva på för att beslut ska verkställas. Ny ordförande som visar sig ha kreativa förslag till lösningar på vissa problematiska frågor. Åkte tåg till Sthlm, flög från Bromma hem. Sena planet till Växjö från Bromma fredag kväll var inte fullsatt, långt ifrån. Uppkopplingen till internet på tåget var svajig och det blev inte så mycket gjort som jag tänkt.

Idag "röd lördag" och sommarfest. Det betyder att vi var några från V Växjö som var i stan före 11 och delade ut kommun- och regionblad på Storgatan. Gick lätt. Tog slut. Mycket folk på grund av "vårstad", en kulturellt och kommersiellt präglad händelse i Växjö centrum. Många som vi inte möter de onsdagar vi annars är på stan med info. MEN vilket dåligt väder! Kallt och regnigt. Frös om händerna. Stackars vårstad! Tittade bl a på Röda Korsets utställning om ebolasjukdomen och vad RK gör, var och med vilka medel. Mycket bra! En nationell utställning och arrangörerna var nöjda med besöksfrekvensen i Växjö. Många skolelever hade varit där igår. Var också på Galleri Sigma och utställningen med Åskar Liljas teckningar. Denne växjöson går på serietecknarskolan i Malmö och utställningen är verkligen rolig, givande och sevärd! Roligt att vara vän med denne Åskar! Han har gjort en god insats för att bevara kulturella miljöer i Växjö.

Efter våra bravader i centrum, så var det "sommarfest" och sommar kan vi ju glömma. Inomhus. Fest - ja, den stod Bergsbestigarna för! Tre unga män som sjunger och spelar egna och andras progg- och politiska låtar. Egen låt, som uppskattades mycket, är t ex "Annie Lööv vill ta min lön". Det blev fest och tipspromenaden var klurig men inte omöjlig och jag vann den. Hela dagen har gått och imorgon är det utbildning för oss alla i kommunala gruppen, på Evedals värdshus vid Helgasjön. Hoppas kunna cykla dit. Ska förbereda mig lite om kommunens budget och former och innehåll i vår kommunala politik.

Nu skiner solen efter en närmast vinterliknande dag. Har det hänt något spännande på S-kongressen? Har ingen aning. Brukar vara roligt att följa partiernas kongresser på TV. Den här har jag missat helt och hållet.

Carin Högstedt

150530

 

29. maj, 2015

På tåget, palestiniers situation, ettåring, röd lördag

Svårt att skriva på tåget. Uppkopplingen försvinner ibland. Var i Lund och firade ettåriga Julia igår. Det uppskattade hon så mycket att hon hoppade över sovstunden mitt på dagen. Väldigt trevligt! 

Kom hem lagom till möte med V Växjö-styrelsen och ett möte - mycket välbesökt - om palestiniernas situation i flyktingläger i Syrien och i grannländer. I och med kriget i Syrien har situationen blivit fruktansvärd, t ex i campus i Yarmouk, Damaskus. Människor dör av törst och hunger. De saknar pass. De som lyckas fly drunknar. En palestinsk läkare berättade och vi såg videofilmer. Vad kan vi göra? Bojkotta israeliska produkter. Berätta om hur läget är - från ett tämligen normalt liv i Yarmouk till svält och törst.

På väg till Sthlm och möte med Noaks Arks förbundsstyrelse. Heldag och hem rätt sent. Imorgon "röd lördag" vilket betyder ut på stan med infoblad. Tyvärr ska det regna. Sedan sommarfest -

troligen inomhus.