13. jun, 2015

Mulnar på, republikanska föreningen, Knytts baksida, skolavslutningar,

Två dagars formidabelt sommarväder, men nu mulnar det på och under natten kommer regn, sas det på nyheterna nyss. Vi inviger altanen med att  äta första frukosten  ute i år - jag vid femtiden - nu med middag och en ny solenergihistoria, små japanska (?) lyktor i rispapper som pryder altanen. Håller de för regn, tro? Har landat någorlunda och vilat lite idag. Skrev manus till (V)äxjös Kommunnytts baksida på förmiddagen. Hälsade på barnbarn och så lite vila och lite plock med det ena och andra. Imorgon grunna på budgettal till tisdag och läsa in alla ärenden. Vanligt fullmäktige måndag, budget tisdag. Sedan är det nästa midsommar.

Detta är en sådan dag då jag kommer ihåg att jag otaliga gånger sagt och lovat mig själv att gå med i republikanska föreningen. Lär vara prinsbröllop i TV hela dagen. Det borde vara omöjligt i ett modernt och civiliserat land.

 Igår på skolavslutning på Sandsbro skola med ca 420 elever. Utomhus. Klarblå himmel. När min äldsta dotter började skolan där 1972, så var min första dust med skolväsendet det faktum att barnen i klassen bad bordsbön. Jag kunde inte tro att det var sant. Läraren förklarade att så länge vi hade statskyrka så... På föräldramötet var det bara jag som tyckte det var olämpligt, eller vågade säga det. Jag var hängiven anhängare av att skilja stat och kyrka åt. Har aldrig varit negativ till religion men däremot att blanda ihop utbildningsväsende och konfession. Växjö fullmäktiges majoritet sa en gång ja till kristna förskolor. Därmed var det inte möjligt att säga nej till muslimska. Men det vore bättre att låta religion vara privatsak och hålla isär - eller hålla ihop kanske snarare - skolan som en konfessionslös utbildning, där alla är välkomna på samma villkor.

Skönt att sitta ute och inga ytterkläder nödvändiga. Tornseglarna svischar i luften - vilket sommarljud!

Carin Högstedt

150613

11. jun, 2015

Heldag i Markaryds kommun, Magnus Persson följeslagare, Börje Svensson insändarskrivare

Magnus Persson har skrivit reserapport nr 5 från Västbanken, Hebron och sitt arbete som följeslagare. Läs på http://foljeslagarprogrammet.se/reserapport/radda-susiya om vad som händer i Susiya.

Hemma efter tio timmars utflykt med styrelsen i regionala bolaget Destination Småland. Vi har besökt framgångsrika besöksmål i Markaryds kommun. Mycket bra dag med en hel del nytt för mig, som visserligen suttit i bolagsstyrelsen tidigare men inte föregående mandatperiod. Vi besökte Ekebackens hotell och konferens, som ligger i Markaryds samhälle och som har intressant historia med de mest kända möbelformgivarnas inredning från 40-50-60-talen och Märta Måås-Fjellströms (kan ha skrivit hennes namn fel) mattor på golven.

Så till något som jag inte visste finns - Smålandet Älgsafari. Säger bara det att jag idag har klappat och pussat på älgar! Bra info med guide på ett tåg som tuffar runt i parken och allt verkar mycket seriöst. Lärde mig mycket om älgar på mindre än en timmes rundtur.

JA Ranch och lodging, som jag besökt tidigare, har utvecklats. Maten är nu huvudnumret och den var superb. Det är långrök och långkok.

Så till Stockhultsgårdens Tebod och Bed o Breakfast, inne i skogen. Helt osannolikt är detta företag bortåt 30 år och drevs först 13 år av någon och nu sedan ca 15 år ett danskt par. Tesorter till tusen liksom en salig samling tekannor och väldigt mycket tekoppar till salu. Danska munkar till teet.

Väldigt mycket vacker natur och landsbygd har jag sett och upplevt denna dag. Men konstaterar att värmen fanns i Växjö, när jag satte mig på cykeln ikväll, inte i Markaryd. Bra väder där men kall vind. Blev mycket prat om vad vi kan göra i bolagsstyrelsen för att utveckla besöksnäringen, som precis inte är omhuldad av planerare och bidragsmyndigheter.

Börje Svensson är en folkhögskolelärare som är mästare i insändarskrivande och medborgarförslag. Han är miljöengagerad och skrev för ca 10 år sedan ett medborgarförslag om att redovisa koldioxidutsläppen på ett annat sätt än det som brukades i Växjö kommun. Börje Svensson ansåg det fel att inte räkna med flygresor och utsläpp från produktionen av det som vi importerar. Inte förrän flera år efter att medborgarförslaget behandlats i fullmäktige förstod jag riktigt vad han menade och hur rätt han hade! Nu skriver Börje insändare och frågar om Växjö kommun har ändrat sin statistik. Han har ännu inte fått något officiellt svar. Men sanningen är ikapp oss och numera finns båda redovisningssätten parallellt. Och självfallet blir det olika resultat! Det ska jag återkomma till. Börje Svensson, du hade helt rätt. Vi släpper ut mycket mer koldioxid om vi räknar på det vi konsumerar, inhemskt eller utländskt. Vi lever på en bluff.

Imorgon målare här kl 7, skolavslutning för barnbarn kl 10.00. Regiongruppmöte kl 13.00 och så måste jag bara skriva manus till (V)äxjös Kommunnnytt!

Carin Högstedt

150611

10. jun, 2015

Omvälvande dag, internationellt i trädgården, god utsikt och insikt

Före kl åtta kom snickare och målare. Nu är det invändiga klart förutom målararbete på fredag. Ute rena kulturrevolutionen. Killarna från Positiv kraft slet och svettades med stubbrytning. De var tre på förmiddagen och representerade Kosovo, Eritrea, Somalia. Nu - efter fällda träd och buskar - ser vi bättre ut inifrån och insynen är också bättre förstås. En gång i tiden fick vi ett trädgårdspris för den lilla trädgården - "en doft av Provence". Sedan har det bara fått växa och nu blev det för mycket helt enkelt.

Jag har jobbat hela dagen med att bära, klippa, knäcka, rensa, köpa nya buskar (!), struntat i mail och att skriva baksidan på (V)äxjös Kommunnytt. Därför blir detta kort. Imorgon utflykt hela dagen med Destination Småland. Vi ska träffa besöksnäring i Markaryd med omnejd. Lägger mig tidigt. Nytt fikonträd inköpt och planterat. Vacker kväll igen. Katten Tassi och fåglarna känner inte igen sig och är förundrade. Vad har hänt med deras träd och buskar?

Carin Högstedt

150610

9. jun, 2015

Vattenutflykt, presskonferens, Lammhult, möten på möten, EU-migranter

Skrev nyss en lång blogg som försvann när jag skulle spara och kolla den. Inte första gången. Orkar inte upprepa men ska försöka få ihop något i alla fall. Idag är det min mammas 99-åriga födelsedag, om hon levat. Brukar försöka göra något lite speciellt den dagen - som att vara ledig. Det är bästa och vackraste tiden på året med lupiner och hundkex. Plockade förresten just dessa när jag cyklade hem ikväll. Idag behövde jag inte anstränga mig att hitta på något. Detta var dagen då LRF bjudit in till sin vartannatår-utflykt med buss. Temat var vatten och vattenvård. Kommunens vattenexpert m fl informerade och guidade kommunstyrelsens arbetsutskott i Mörrumsåns vattenavrinnungsområde i södra kommunen. Vi var i Jät och på Skye säteri, där vi hade ett kort arbetsutskottsmöte. Vi gick i kanten på Djurle myr och lärde oss mycket nytt. LRF som vanligt väl företrädda och pålästa. Skye säteri har två robotar som mjölkar ca 140 kor. Vårt möte hade vi ovanför kossorna på loftet och ladugårdslukten bet sig fast i skinn och kläder. Det märkte vi när vi kom tillbaka till kommunhuset.

Men ingen journalist reagerade på det under presskonferensen om budgeten, som vi hade strax efter hemkomsten från utflykten, inte ens när jag pratade bredbandsatsning och landsbygdsutveckling. Nu är S+V.s budget klar och presenterad. På tisdag ska den debatteras i kommunfullmäktige, heldag. Ola Palmgren, S-samordnare, har gjort ett jättearbete och formulerat våra idéer och tankar, redigerat och ändrat och ändrat, lagt till och dragit ifrån. Blev bra!

Igår en myckt fullmatad dag med möten av olika sorter och kommunala gruppen i Lammhult på nya Folkets hus. Där blev vi informerade och guidade av Eva Christiansson, partivän och ordförande i Folkets hus Lammhult. Hon berättade om ansträngningarna att få Folkets hus och värdshuset, som de också driver, att gå runt. 60 timmars arbetsvecka, helt ideellt. Fick faktiskt till en artikel om EU-migranterna och vad som behöver göras för dessa. Alla i vår lilla arbetsgrupp inom (V) för EU-migranterna  ställde upp och artikeln skickades till Smp. Lite stolt över att ett uppdrag jag gett mig själv kunde verkställas denna ansträngda dag, som också innehöll ett möte med KPR, kommunala pensionärsrådet, ca 10 personer med många idéer, åsikter och frågor. Eva-Britt Svensson och jag lyssnade och antecknade för glatta livet.

Nu ett sista försök att kunna publicera detta, ej korerekturläst dessvärre.

Carin Högstedt

150609

 

6. jun, 2015

Här stannar Sverige, ingen sorg i Göteborg, upp med rötterna

Maken L varit på lastbilskonvoj och debatt om arbetsvillkoren för transportnäringen. "Här stannar Sverige" är ute på 15 orter idag om vad politiken tänker göra åt lönedumping och sociala missförhållanden kring utländska transporter. Endast S, SD och V ställde upp! Under de fem timmarnas bortovaro för maken hann jag rensa och fylla nästan fem stora soppåsar med löktrav (tror jag) och nässlor plus annat. Känns i hela kroppen. Varmt ute - nära regn ibland men blev inget. På onsdag kommer sociala företaget Positiv kraft i Växjö hit igen - nu för att fälla och ta med sig pilträdet som är döende, rosentryn som är likaså, en spireabuske, som är gigantisk, en schersmin, ett körsbärsträd som växer omotiverat i syrenhäcken och lite annat. Känns som om någon drar mig upp med rötterna. Alla träden och buskarna har sin historia nämligen. Men det är nödvändigt. Det växer igen. Förstår att folk här pratar om oss som "de bakom buskarna". Och vi har hört talas om att det finns en sjö där bakom ridån. Ska bli fint att se den. Inväntar nu plåtslagare, snickare, målare, elektriker och röjningsfirma nästa vecka.

Mellan varven har jag läst igenom en del tidningar. Ser i Dagens samhälle att ensamkommande barn i Växjös HVB-hem (hem för vård och boende) går med miljoner i överskott. Intressant nyhet. Inte precis vad de ensamkommande barnen och ungdomarna brukar få höra. Ser att Göteborgs kommun förlänger och utvidgar försök med sextimmarsdag inom omsorgsverksamhet. Bra! Växjö kommun borde också satsa på att bli omtalade för att vara föregångare och vara proaktiva inom personalpolitiken! För personalens skull, för framtiden, för vården, för medborgarnas välfärd och hälsa.

Imorgon till Gårdsby kyrka. Barnbarn ska medverka i sångkör där. Sedan är det möte med S om sista raderna i gemensamma budgetförslaget. Och så en ny vecka med kommunala gruppen i Lammhult, presskonferens om budgetförslaget, utflykt med LRF och utflykt med Destination Småland - ja, och förhoppningsvis inflyttning på altanen till nästa helg. Ikväll stark blåst men ändå känsla av försommar.

Carin Högstedt

150606

Hade verkligen tänkt åka till Ljungby och lyssna på Margit Sandemo på Berättarfestivalen. Hon är där just ikväll. Mina döttrar och jag läste alla hennes böcker om Isfolket - 46 stycken? - med stort intresse. Det var väl runt 1975-1985 som de kom ut. Går nog under begreppet "tantsnusk" i vissa kretsar. Hursomhelst; vi såg fram mot varje ny bok och jag vet att de läses fortfarande.