6. jan, 2015

Fyllerydskogen en pärla, Maria Sveland och ETC, Öster och bidrag

Även idag en timslång vandring i Fyllerydskogen, vårt närfritidsområde, på små stigar och bättre småvägar. Tänker på hur många gånger det har behövts politiska utryckningar för att rädda denna skog. Det var bland de första politiska striderna jag deltog i - för skogen. Gång på gång har det visat sig att somligas våta dröm är att dra en trafikled genom skogen. Och den har naggats i kanterna av golfbana t ex. Men där tar jag tillbaka all kritik. Golfbanan är ett föredöme i fråga om naturvård och har lagt sig vinn om både kulturminnen och miljö. Min eloge till Glasrikets golfklubb - och tack för att jag fått vara ordförande för många av årsmötena! Nu ska Fagrabäcksrondellen bli en trafikplats och då stryker väl Biskopsgölen med - om det är något kvar. Ska kolla. Villabyggande är igång i en annan kant. Det har mitt parti försökt stoppa men inte lyckats. Jag hävdar och kommer att fortsätta med det att Fyllerydskogen har mycket stor betydelse för alla medborgare som gitter ta sig ut i naturen, för välbefinnande i den stad som säger sig vilja växa till 100 000 invånare inom kort! Ju fler vi blir, ju mer skog behövs!

Har prenumererat på ETC före valet och efter valet. Vi har för många tidningar här hemma, men efter att ha läst Maria Sveland i ETC av igår, så -ja, det blir en prenumeration ett tag till. Hon är bra när hon analyserar stand-up-komiken och kungahusets TV-program av ikväll. Hon är elak. Om jag ändå kunde uppnå ett uns av hennes elakhet. Som inte är elak utan en analys av det samhälle vi lever i, varje dag och inte orkar se fullt ut. Det är inte heller allom givet att se samtiden så analytiskt. Ska se Ett år med kungahuset! Och bli styggare - som jag lovat.

Läst handlingar till kommunstyrelsen på torsdag. Framgår inte om vi ska ta beslut om bidrag till Östers IF eller inte. Finns på dagordningen men utan förslag till beslut. Ska nu läsa Östers framställan om sina behov av pengar. Imorgon träffas fullmäktigegruppen och pratar om detta och många andra ärenden.

Carin Högstedt

150106

5. jan, 2015

Vilken bluff! Gudrun 10 år, bakvägen till COOP, existentialismen, Återträffen, Blå ögon, Marconi

Otroligt! 130 människor ska börja arbeta och det finns inget jobb. Allt är en bluff. Är det möjligt? Det händer idag i Växjö. Fortsättning följer. Vad kan man tjäna på att anställa folk, skriva kollektivavtal och sedan dunsta?

Igår en lång promenad till COOP för att handla. Vi har ett par km till närmaste matbutik och nu gick vi inte närmsta väg utan genom Fyllerydskogen, vårt närskogsområde. Det tog en timme. Vi gick en stig som börjar vid Däldvägen i Sandsbro. Den har jag haft på min göralista i ett halvår. En medborgare har bett att kommunen gör en bättre stig, mer tillgänglig, röjer så fler får lättare att ta sig fram. Nu äntligen gör jag något åt det. Jag går stigen för att se hur den ser ut. Har jag gjort förr men kanske 20 år sedan. Bra stig men oframkomlig med barnvagn, rullator etc. Kan se att det är en dyr historia att göra den helt tillgänglig för även rullstolar. Kommer ut på en bra väg, grus, inte bilväg men framkomlig för cyklar, barnvagnar, rullstolar. Den går mot Norremarks åtevinningsstation genom mycket vacker skog! Nästan John Bauer. Kommer fram till nya fotbollsplanerna och ut vid Kulturarvscentrum, kommunens arkiv och folkrörelsearkiv m m. Ett fantastiskt ställe, fyllt av kunskap och bildning. -Ja det blev en vandring i mycket nära hembygden, som bjöd på nyhetens behag och vackert väder. Så kan det vara att gå och handla på COOP!

I lördags hade SvD en artikel om Jean Paul Sartre och hans nej till att ta emot Nobelpriset. Rätt intressant. Jag börjar tänka på allt av Sartre jag läste som väldigt ung och hur jag fascinerades av existentialismen - utan att riktigt förstå vad den filosofiska riktningen stod för. Och där var jag väl i gott sällskap med många andra. I backspegeln är det ju Simone de Beauvoir som ska prisas. Det är hon som fortfarande har ideologisk betydelse! Sartres moatjé eller vad man ska kalla henne genom många herrans år. När maken L och jag för några år sedan gick till kaféet i Paris, där dessa existentialister brukade sitta ,  så var det faktiskt så: De sitter där fortfarande, svartklädda, lite inåtvända.  Det var fullsatt.

Har inte sett så mycket TV på hela året som de gångna 14 dagarna! Såg Blå ögon igår - fruktansvärt hemskt nära inpå livet i det politiska klimat vi upplever. Sedan Återträffen, som engagerade halva tiden men något störde mig sedan. Kan inte komma på vad riktigt säkert, men en spelfilm ska väl flyta, inte hacka. Men jag är glad att jag kunde se den. Tänkvärd i vilket fall som helst. Jag hade läst igår Åke Edwardsons Marconi Park i ett antal timmar, verkligen sträckläst från 4 på morgonen till frampå förmiddagen. Den handlar egentligen om samma sak. Skillnaden är att deckaren tar ut svängarna och låter mörda ett antal.

Suttit i kommunhuset hela dagen.Tänkt göra stordåd, men det blev mest rensa mail, sortera papper, tänka efter, skicka brev. Samlat ihop mycket material om tiggeri. Ska sätta igång något konkret. Funderat på Araby. När jag körde in till stan så hörde jag del av ett program om Araby i Växjö. Det handlade om vad ungdomarna där vill ha och vad vi erbjuder. Det intervjuade kommunalrådet pratade om övervakningskameror. Som om det och poliser är svaret på utanförskap, arbetslöshet, frustration, trångboddhet, meningslöshet! Och här finns miljoner, statliga miljoner! Men ingen fritidsgård för de äldre barnen/ungdomarna, ingen grannsamverkan. Det är väl för billiga åtgärder, för enkelt.

10 år sedan Gudrun. Vi var på Gran Canaria och dagen efter stormen körde vi från Sturup och 23.an uppåt. Hade förstått av våra anhöriga att det varit en fruktansvärd storm, men kunde inte föreställa oss vad det betydde. Vi kryssade hela vägen hem mellan granarna. Dagen efter var vi ute och körde på landet och såg förödelsen. Träffade ett par farbröder från Sandsbro när de tittade ut över sin skog som låg ner. Husen förunderligt oskadda. I 14 dagar bodde dotter och svärson här för att de hade varken vatten eller värme eller någonting i Gasslanda by. Jag satt i krisledningsnämnden och lärde mig att kontakt mellan offentliga institutioner och landsbygdens organisationer, föreningar och enskilda är a och o. Det är de därute som har kunskaperna om vem som bor var och hur man tar sig dit.Det var största lärdomen. Ett tryggt samhälle måste ha nätverk som håller och då är kontaktvägarna mellan alla dessa superviktiga!

Nu helgdagsafton igen. Sitta ute en stund. Bara två minusgrader. Fullmåne.

Carin Högstedt

150105

3. jan, 2015

Region Kronoberg är född, promenad i duggregn, verksamhetsberättelse

Hade med Region Kronoberg i rubriken på bloggen igår, men glömde bort den delen. Idag i Smp nya regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S) på bild. Hon inviger Region Kronoberg med en omslutning på ca 5 miljarder per år. Landstinget Kronoberg går i graven, 151 år gammalt. Hur länge som vi haft kommunförbund under något namn - som Regionförbundet södra Småland - vet jag inte. Hur kan det komma sig att jag aldrig funderat över det? I varje fall har jag haft plats i styrelsen för kommunförbundet i länet sedan 1979. Det är jag tämligen säker på. I ett kommunförbund väljs man av och representerar sin kommun, inte sitt parti i första hand. På det sättet är det inte en arena för partipolitik. Men visst har det blivit en hel del sådant med tiden och voteringar har inte varit ovanliga. I och med att regionförstoringar och bildningar började diskuteras, så bildades Regionförbundet södra Småland och med tanke på att det skulle bildas äkta region så småningom så gjordes organisationen så likt ett riktigt parlament som möjligt. MEN det var ju mer på låtsas. Vi i regionfullmäktige var indirekt valda, inte direktvalda av folket. Och vad vi än kallade oss så var vi ett kommunförbund med de åtta kommunerna som medlemmar och landstinget.Det kan vara intressant ur demokrati- och forskningssynpunkt att jämföra den gångna periodens regionala utveckling och den kommandes. Blir det mer dynamik med direktvalda ledamöter när det gäller kommunikationer, kultur, innovationer...? Kommer medborgarna att uppleva skillnader? Det hoppas jag verkligen men vore bra att få utrett och på pränt.

Det nya är också att denna nyfödda region har ett rödgrönt styre! Det har aldrig landstinget haft, bara borgerligt eller blocköverskridande S + C. Det är visserligen en "minimajoritet", men likväl. Minimajoritet innebär att i regionfullmäktige blir det 31-30 om de borgerliga plus SD röstar lika. I nämnder och övriga styrelser klarar de rödgröna majoritet. Det står mycket på önskelistan och en del hade gått att genomföra om den rödgröna budgeten gått igenom i riksdagen. Nu blev det inte så och det är svårt att förklara alla dessa turer och beslutskedjor som hänger ihop och ingen vet vad som kommer i tilläggspropositionen ifrån regeringen i vår. Kort sagt: Det blir svårt att göra skillnad och det var det som var poängen med att vinna val!

Min mellandotter på besök här idag. Hon missade julfesten här hemma annandagen, men idag blev det mat, vegmat och promenad genom nya och gamla delarna av Sandsbro i duggregn. Sandsbro är hennes barndomshembygd.

Har mellan varven idag skrivit verksamhetsberättelse för 2014 års regiongrupp. Som gruppledare gör jag det och antecknar så gott som varje dag något som jag tror ska vara med. Det är bara det att mina anteckningar är ofullständiga, oläsliga många gånger och det blir ett evigt letande och jämförande med kalendern. Hur som helst: Klappat och klart! Återstår bara distriktsstyrelsens rapport. Inte så bara, men det kommer att gå bra. Om någon undrar varför jag förstör ledighet med sådant här, så tänker jag att det blir inte roligare en annan dag och dessutom tycker jag om att avsluta saker och ting. Dessutom; jag är stolt över att min grupp varit aktiva, den mest aktiva regiongruppen av alla partierna vill jag påstå.

Carin Högstedt

150103

2. jan, 2015

Prognoser 2015, Region Kronoberg är född, fotokonst, promenad, blåst och regn

Privatekonomisk krönikör i DN, Maria Crofts, spår hur ekonomin blir för olika grupper 2015. Ja, hon spår inte i kaffesump utan utgår från kända förhållanden och nu gällande budget. De som har jobb och bolån ökar sina inkomster mest 2015. En tvåbarnsfamilj i villa med 2,8 milj kr i lån får 2 000 mer i månaden att röra sig med. Samma familj i hyresrätt går 800 kr plus. En pensionär med garantipension får 18 kr mer i månaden. De som bor i hyresrätt får räkna med högre hyra än höjningen av pensionen. Som sagt: Åt de som har ska varda givet. Det var det här ekorrhjulet som skulle börja snurra åt andra hållet!

Maria Gunther, vetenskapredaktör, säger att det är gott hopp om att hejda ebolaepidemin med snabba diagnoser, vaccin, medicin och isolering av sjuka. Men, säger hon, det kommer att ta lång tid att utbilda nya läkare och sjukvårdare för att ersätta dem som offrat sina liv i kampen för att rädda folk från sjukdomen. 8000 döda av ebola hittills den här gången.

Tog en paus från skrivande igår och gick en rejäl promenad i Sandsbro, där vi  båda bott, maken L och jag, sedan 1975, fast vi bytt bostad ett par tre gånger. I eftermiddag också paus. Vi åkte med buss nr 8 och barnbarnen till Grand Samarkand. Det betyder en halvtimmes bussfärd genom stor del av Växjö och så lite ärenden och mjölkchoklad. Nu skulle det köpas ägg och kattmat. Vi går in på stora varuhuset, stort som minst 10 kyrkor, där vi aldrig är annars. På väg till äggen, längst in i ett hörn, längst bort, försvann dotterdottern. Puts väck. Gick åt olika håll och letade. Jag hittade henne så småningom, orolig och ledsen. Men var är nu maken och dottersonen? Min telefon hemma förstås. Till slut ber vi personal efterlysa maken L med litet barn i sällskap i högtalarna. Betalade äggen och gick till bussen. Kan tilläggas att det finns lite olika versioner av efterlysningen och händelsekedjan... Dotterdottern skulle bara titta på humrarna, när vi tappade kontakten.

Programmet om Astrid höll även i tredje och sista avsnittet. Tack till alla som låtit oss ta del av den dokumentären!

Har länge föresatt mig att få in ett foto och lite bättre text om vem jag är på min hemsida, som bara används till blogg. Lyckades faktiskt få ett foto in på hemsidan men inte på "framsidan" utan på bloggen. Jag ska ta itu med mig själv och mina förmågor att hantera vissa saker. Det är ett löfte. Fick en tweet nyårsafton som hade nyårslöftet "lite snabbare, lite smalare, lite styggare". Nappade jag på direkt! Lite snabbare, lite smalare, lite styggare!

Ikväll På spåret.

Carin Högstedt

150102

2. jan, 2015

Bild

Carin Högstedt
Foto: Martina Wärenfeldt www.mstudio.se