21. maj, 2015

Nytt församlingshem, urbaniseringen, Kommunnyttsspridning, omsorgsgrupp

Andra dagen i rad har Smålandsposten fördjupningsartiklar om det nya församlingshemmet vid domkyrkan i Växjö. Det har kostat 105 milj kr och varit komplicerat. Det ligger ju mitt i ett riksintresse med Karolinerhuset och domkyrkan som nära, nära grannar. I dagens artikel är vänsterpartiet nämnt som starka motståndare till ett nybygge i den miljön. Det är delvis sant. Vi två som är nämnda var motståndare - kanske av lite olika skäl - men vi var slutligen helt ensamma. Övriga partigruppen köpte förslaget - som dock förändrades under en process, där många kulturpersoner och andra var mycket bitska i debatten om förslaget. Nu är huset så gott som färdigt. Jag fick frågan av en partikamrat om vad jag tycker nu. Jag svarade att jag vet inte, jag har blundat när jag gått förbi. Och det är faktiskt så att jag har inte velat se bygget! Nu ska jag inspektera så småningom, men jag är stolt över att jag höll fast vid motståndet ända in i fullmäktige. Någon slags pietet mot äldsta byggnaderna i Växjö - Karolinerhuset och domkyrkan - pietet mot platsen och de tusentals kyrkobesökarna, som stått och gått och även begravts där, drev mitt motstånd. Men inte förrän på direktmötet i måndags i Berg kom en ytterligare aspekt fram: En äldre gentleman sa att även kyrkan (inte bara politiken) driver på urbaniseringen och centraliseringen till större städer. Han tog de 105 milj kr som exempel på storsatsning i stan alltmedan Bergs kyrka är stängd på grund  av mögelangrepp. Folket i Berg med omnejd - inklusive V-partister - har gjort namninsamlingar och drivit på för en öppen kyrka i Berg, men den är stängd sedan några år.

Haft tur med vädret när vi åkt runt med (V)äxjös Kommunnytt i Tävelsås, Ingelstad, Åryd och Furuby samt stått på stan idag i ett par timmar. Härligt väder, vackra trädgårdar, trevliga människor en möter... På stan idag dock en kvinna som sa (när jag försiktigt närmade mig med blad i handen): Aldrig i livet! Nä, bevare mig väl! Att tacka nej är en sak men hon fick faktiskt ett litet utbrott. Sånt är sällsynt. En ung man tackade nej och undrade om han skulle be för mig. -Kan aldrig skada. Meningsfullt politiskt arbete genomfört och ovanpå allting, så var det distriktsstyrelsemöte igår kväll i hembygdsgården i Väckelsång. Den ligger bakom kyrkan och var verkligen fin och i skön miljö. Välbesökt möte. (V)äxjös Kommunnytt finns på www.vvaxjo.se, högst upp.

I eftermiddag var jag rätt mör efter allt körande, gående, stående, delande  och det blev inte gjort som skulle gjorts - texter till budgeten, S+V.s förslag till budget för 2016. Jag försökte komma igång, men blev avbruten av annat och till slut packade jag alla handlingar och tog med hem. Nu är sanningens minut för imorgon ska vi träffas kl 9 och... Kanske jag går upp tidigt imorgon och sätter igång?

Men innan hemfärden i eftermiddag-kväll hade vi en träff i partiarbetsgruppen för omsorg  och diskuterade hur vi ska arbeta. Lyckat och effektivt möte med konkreta planer som resultat.

Lördag-söndag inga åtaganden! Ska besöka Lilla Attsjön har jag tänkt. Det är en återskapad sjö med fågeltorn och vindskydd med grillplatser. Det är EU-bidrag och många ideella timmar som ligger bakom. Fyra år har det tagit. Naturskyddsföreningen och enskilda markägare liksom Södra-koncernen har drivit projektet i hamn, såvitt jag förstår. Ska ses! Bra utflyktsmål med kikare. Smålandsposten hade informativt reportage 15 maj.

På tal om urbaniseringen; vi fick befolkningsprognoser häromdagen i kommunstyrelsens arbetsutskott och alla de sex kommundelscentra vi har i kommunen - Ingelstad, Braås, Gemla, Åryd, Lammhult, Rottne - skulle minska befolkningen, om prognoserna slår in. Tål att ta till sig. Vad kan vi göra politiskt för att de orterna ska öka istället? I de orterna finns nämligen den service som betjänar det rena landsbygsboendet runtomkring och byarna. Minskar kommundelscentra försämras servicen och omöjliggör boende för många på landsbygden. Den avvecklingen vill jag inte se - nu gäller att satsa för utveckling!

Carin Högstedt

150521

 

 

 

19. maj, 2015

14.00-19.40, 2000 hyresrätter bort, tillgängligheten sitter trångt, internet på hemmet

Kommunfullmäktige i Växjö höll på från 14.00 till 19.40. Det finns massor att berätta om det och det är bara (V)äxjös Kommunytt som gör det och det skrivs imorgon, distribueras till många utdelare och delas i Ingelstad och Tävelsås imorgon, på Storgatan på torsdag och i Furuby och Åryd samt Dalbo torg på fredag. En jädra apparat, men meningsfullt politiskt arbete. Som sagt mycket att berätta. V-motionen om systematiskt tillgänglighetsarbete fick stöd av S och SD. Hjälpte inte. Blev besviken på MP, som gått på borgarnas icke-svar om att några nya program inte behövs. -Nej, men action! Den nya organisationen för samverkan med handikapporganisationerna lyckades S+V få återremitterad för att höra handikapporganisationernas åsikter. Det finns alltså i kommunallagen ett minoritetsskydd, som innebär att det räcker med en tredjedels röster för en återremiss en gång i kommunfullmäktige. Den använde vi oss av.

På förmiddagen var det borgerlig presskonferens om bostadspolitiken. Löfte att sälja 2000 hyresrätter för att lägga 50 milj kr i två år på skolan! Håll i hatten alltså. För några år sedan skulle det säljas ut hyresrätter för att ha råd att renovera, sedan skulle det säljas för att ha råd att bygga nytt och nu ska det rädda skolan... Ränteläget är rekordlågt. Växjö kommun har detaljplaner för 4-5000 nya bostäder, skriande bostadsbrist och ägnar sig åt att sälja och omvandla hyresrätter till bostadsrätter...istället för att bygga. Oppositionens svar är att en skattehöjning är nödvändig för att skolan ska få resurser  att minska barngruppernas storlek m m. Att sälja lägenheter är fel finansiering och håller bara tills pengarna är slut.  Desperat utspel och ett erkännande av att oppositionen haft rätt i att pengarna till skolan inte räcker. Utbildningsnämndens ordförandes (M) svar på interpellation om barngruppernas storlek bekräftade intrycket; nej, barngrupperna har inte minskat. Men det var ett hett löfte i valrörelsen! Från alla partier inklusive M.

Internet på särskilda boenden, möjlighet till kontakt med omvärlden även om man är gammal och orkeslös? -Min interpellation till omsorgsnämndens ordförande fick ett mycket bra svar! Jag var glad. Det var inget svar som skyllde på juridik - vilket jag befarat - utan att de särskilda vård- och äldreboendena ska behandlas som vanliga hyresfastigheter - och möte med berörda instanser ska hållas för att reda ut vem som ska göra vad. Väckte viss uppståndelse att jag sa som det var: Tack, du har svarat så bra som det går i dagsläget och fattat vad det handla om.  

Trött. Intensiv dag. Nu återstår en skrfitlig reservation och budgettexter plus KommunNytt. Måste också lösa vissa saker här hemma. Vilken sorts list i taket ska vi ha för att hänga tavlor utan att borra i väggarna? Och var finns dessa lister?

Carin Högstedt

150519

 

 

19. maj, 2015

Berg direkt, mycket om avlopp, landningsbanan, budgetarbete

Hemma från Berg direktmötet, som inte lät någon somna. De enskilda avloppen, som Växjö kommun systematiskt inventerar och gör bättre, väckte frågor och kritik. Har aldrig själv varit involverad i miljö- och hälsoskyddsnämndens handläggning. Därför svårt att svara på påståenden om att enskilda människor kommer i kläm. Politiskt beslutar vi om hög takt i åtgärderna och det gör vi av miljöskäl, ytterst för att skydda Östersjön från utsläpp. Många frågor om trafiken, höga hastigheter, smala vägar, farliga vägar, avsaknad av cykelvägar. I Berg ägs vägarna av Trafikverket. Synd att de inte var där ikväll! 70-väg utanför förskolan, Växjö kommuns äldsta föräldrakooperativ. Inte alls bra! Timmerbilar kör här berättade förälder. Livligt möte, mycket välbesökt av förtroendevalda och tjänstemän. Livfullt inslag om kultur i Berg, Elin Wägner bl a, av Karin Hansson, Fria ordets hus-chef inne i Växjö. Hon visade sig ha djupa rötter i Berg, där ju Elin Wägner var bosatt och där nu författare, som vill ha skrivro, kan få låna husrum i perioder, i Elins hus.

Tidigare idag gjorde V-gruppen besök på Landningsbanan, namnet på den sluss som tar emot nya flyktingar med flera nya svenskar. Personalen berättade om en bra verksamhet, som har varierande uppgifter och tar emot hela familjerna. Det började med anhörigmottagandet av somalier. Nu är det blandat och mycket internationellt. Jag fick ge mig av i förtid, för att träffa S och börja fördela uppgifterna att skriva budgettexter. Gick bra. Vet bara inte när jag ska skriva. I början på juni är det dags för budgetfullmäktige. Det är snart och innan dess ska varje ord nagelfaras.

Nu läsa lite handlingar inför morgondagen. Möten från 9 till - tja gissningsvis 21.

Fått upp en lampa som legat i en garderob i åratal, inköpt på auktion, 50-tal, plastband. Gillar den verkligen men har inte lyckats hitta någon plats och trodde aldrig att den skulle fungera. Till och med glödlampan, som suttit i i garderoben, funkar. Det är en klassisk glödlampa för övrigt. Inte nog med det. Jag såg lampan i en antiktidning häromdagen! Den, lampan, var nära att åka ut i renoveringshysterin, men räddades i sista stund.

Carin Högstedt

150518

17. maj, 2015

Highland cattle, Ödegärdet, nya vägar, 8 påsar böcker kvar, FoU

Trevlig dag i Ödegärdet igår. De fyra syskonen gick glatt igenom en mängd brev, kort, och foton i familjearkivet. Enligt maken L.s syster så har Ödegärdet varit boställe sedan 1600-talet. Det hette från början något annat som möjligen betydde beteshagen (Beddhagen). Danskarna strök omkring i trakten och troligen var bostället övergivet någon period, beroende på danskarnas härjningar t ex. Mina gissningar från i fredags kväll, obs inte lördag som jag skrev felaktigt, inte helt galna. Vi fick middag med kött från deras nötdjur, Highland cattle, som smakade delikat. Tog oss hemåt i ett evigt regnande. Nyanlagda vägar bitvis. Nu kör man inte genom Gislaved, om man inte vill. Det har annars ingått i Växjö-Borås-resorna att stanna i Gislaved, äta korv eller glass (gatuköket nerlagt för några år sedan), handla i stora ICA-affären, där det alltid finns kyddsalt av speciellt märke som vi måste  ha hemma. Där finns ett välskött antikvariat (eller fanns kanske?) och ett litet och behändigt systembolag. Det ingick i resan att ta en paus i Gislaved, när barnen var små och det har fortsatt även utan barn. Nu full fart förbi. -Ja, jag är mycket nostalgisk och konservativ när det gäller somligt.

Denna dag startade med ett språng ut i förrådet, hämta böcker, in med dem, upp i bokhyllor tills det är ca 7 kassar kvar och hyllorna slut. Det blir svårt detta.

Kommande vecka fullmatad. Fullmäktige på tisdag innehåller 4 V-motioner, 3 V-interpellationer, 9 medborgarförslag, 3 S-interpellationer, 1 S-motion plus en ombildning av hyresrätter till bostadsrätter och lite annat.

Fick info i Borgholm på förra veckans budgetberedning att den styrande Femklövern planerar att utöka och organisera om så att Växjö kommun får bättre kontakter med Linnéuniversitetet. Den FoU-enhet jag pratat om behovet av är ett faktum. Bra!

Resten av dagen ett stilla grunnande över papper och handlingar. Imorgon kväll är det Berg direkt, kommunstyrelsen möter medborgarna i Berg.

Carin Högstedt

150517

15. maj, 2015

Borås, indiskt på Yxhammarsgatan, Lammhult, böcker, handlingar

Hej från Borås. Maken L och hans syskon ska träffas imorgon för att gå igenom familjearkiv efter föräldrarna. Respektive är med. Vi sover inatt på hotell i Borås för att imorgon köra vidare till Ödegärdet - så heter det ! - där en syster bor. Av namnet kan man sluta sig till att bondgården någon gång varit öde. Sånt hände efter epidemier och i svåra tider. Eller var den en gång ett öde gärde, men blev sedan en bondgård?

Vi körde vid lunchtid och först till Lammhult för att titta på ett skåp, soom jag hittade på Svenssons nät igår kväll. Passade oss exakt. Ville se det i verkligheten och gick igenom hela Svenssons och såg många fina möbler men inte vårt skåp. -Nej, det fanns inte i hela möbelhuset, upplystes vi. -Tillverkas det?-Ja, det görs och vi kunde beställa - utan att ha sett det i verkligheten. Men det blir bra. Vi är båda övertygade om att det är värt priset.

Från Lammhult tog vi Värnamovägen mot Bohr och körde vägar som vi inte åkt på länge. Fortsatte så på mindre vägar ända till Borås genom ett mycket fagert landskap i bästa årstiden. Fräscht! Åkte genom Gnosjö, Hestra, Hillerstorp och alla möjliga ställen, som man sällan passerar. Gällstad också, där maken L en gång i begynnelsen talade för SSUare som "den store spanienkännaren" som det stod i annonsen, som dök upp i stora renoveringen därhemma.

Väl framme i Borås åt vi middag på den indiska restaurangen på Yxhammarsgatan, som vi alltid äter på när vi är här. Supergott och starkt.

Släpat med mig alla handlingar till kommunfullmäktige, som lär bli ett långt och intensivt möte på tisdag. Dessutom en packe tidningar som jag inte hunnit med, bl a en hög Dagens ETC. Hur tänkte jag här? En enda kväll efter att har börjat dagen vid sextiden med att bära böcker - nu från förrådet på gården och in i bokhyllor. Har missbedömt allting. De hyllor som är kvar räcker inte till böckerna. Måste gallra ännu mer. Behöver vi en skrift om Kubas konstitution? Racines Fedra på forngrekiska? I och för sig har jag nu koll på vilka böcker vi har och där är många som jag, om jag någonsin gör mig ledig innan jag dör, har lust att läsa. Tänk att äntligen bilda sig.

Lördag kväll och Godkväll på TV. Trygghet. Blå himmel både i Växjö och Borås, dessa två regntunga platser.

Carin Högstedt

150515