5. nov, 2022

Alla Helgon, Evelid, gärdsmyg, tonåringar, vardagsbesvär, ljus på kyrkogårdar, korttidsboende

Alla Helgons dag. Just nu helt spegelblank sjö. Inte en krusning i mitt synfält. Grå himmel. Ha,  nu,  två minuter senare, en lätt krusning. Pilfinkar och talgoxar vid fågelmaten. Satt ute igår kväll. Frös inte i lä och med filt. Solcellslamporna bara blinkade lite. För lite sol under dagen.

Många i rörelse på kyrkogården igår eftermiddag. Jag var vid maken Ls grav med extra ljus, krans och blommor. Fin tradition, tycker jag, med ljusen på gravarna denna dag. Tydligen kan växjöbor i förskingringen få hjälp med att tända ljus genom en grupp ungdomar, som erbjuder denna tjänst.

På förmiddagen besök på Evelids korttidsboende i stadsdelen Östra Lugnet. Omsorgsförvaltningen hade bokat och vi närvarande ledamöter representerade S+C+M+V. Här arbetar 100 personer med vård och omsorg. Stor arbetsplats! 68 platser för korttidsboende. Det kan vara personer som kommer ut från sjukhuset och inte kan vara hemma direkt, utan behöver hjälp och vård under kortare eller längre tid. 15 platser är växelboende. Det kan vara någon som vårdas av anhörig, men den anhöriga behöver vila emellanåt. Det finns också 5 platser för palliativ vård, vård i livets slutskede. Vi började med att sitta runt ett bord och samtala med chefen och ytterligare en personal om arbetet på Evelid. Sedan gick vi runt och tittade bland annat på utställningen av digitala hjälpmedel. Det finns så mycket mer än vi föreställer oss! Till exempel en apparat som tar upp maten från ett fat och för skeden till munnen på den som inte vill bli matad av personal. Utställningen har tidigare varit i en lägenhet på Nydalavägen. Kan vara 15 år sedan den var en nyhet. Bra initiativ. Samtalet rör arbetets innehåll och svårigheter med rekrytering. Det krävs personal med erfarenheter. Inte många sökanden till lediga jobb, vilket vi pratar mycket om. Hur få fler att utbilda sig till vårdyrkena? Hur göra detta jobb attraktivt? Lönerna spelar roll. De ökar inte i den utsträckning som vårdarbetarna önskar.  17 patienter väntar på plats på särskilt boende. Fick gott intryck av verksamheten.

I en buske utanför fönstret ser jag plötsligt en liten fågel, rätt jämnbrun, med kort stjärt som pekar uppåt. Jo, men visst är det en gärdsmyg. Har anteckning från 2001 och 2018 om gärdsmyg här. Så trevligt! Enligt fågelboken flyttar de flesta men kan övervintra om en mild vinter. Och milt har det varit hittills. Sveriges näst minsta fågel.

Höstlovet har snart passerat. För mig har det inneburit långa promenader med barnbarnen. Gått runt i Sandsbro, tittat på ”dagiset” där de båda liksom deras mamma har varit, fotbollsplanerna, Rösvägen 15, där dåvarande familjen Högstedt en gång bodde, med mera. Spelat spel. Kört till fritidsgården, ätit favoritmaten. Blev tipsad av dotterdotter att se på ”Young Royals”, vilket jag nu gör – med intresse. Tipsade dotterdotter i min tur om ”Nattryttarna”. Netflix, respektive C-more. Hoppas jag skriver rätt nu. Båda serierna handlar om tonåringars liv, enkelt uttryckt.

Är inne i en period när vardagen tycks vilja driva mig till sammanbrott. Saker går snett, går sönder… Små problem men när jag nu vill ändra på prenumerationerna av rikstidningar, borde det väl gå att göra via deras kundtjänst på nätet? Så småningom så går det efter en timmes telefonkö. Det handlade om att öka prenumerationen till alla dagar i veckan. Den andra tidningen ville jag säga upp. Inte på grund av innehållet utan distributionen och hur de hanterar en bortkommen faktura. Lyckades bli av med tidningen. Då kommer en faktura på nästa månad. TV.n funkar inte. Den är ny och jag betalade extra för installation och garantitid. Firman som sköter tekniken är uppringd otaliga gånger, av en dotter flest gånger, för jag blir urilsk på sådant här och otrevlig. De ska komma. Händer inget. Inget meddelande, ingenting. Första åtgärd måndag morgon är macken i Sandsbro, framlykta trasig, alltså glödlampan. Tavla inlämnad för inramning – inte hört av firman på flera veckor. Måste gnälla av mig. Livet är för kort för att bråkas bort.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

Växjö 20221105

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se