15. okt, 2022

Värsta presskonferensen, total högervridning, Elin Wägner, Göran Greider hopp trots allt?

Så var det då presskonferens och nya regeringen presenterade sitt oktoberavtal. Tre ministrar regisseras av den fjärde, partiledaren som presenterar politiken utan att vara minister. Mycket har jag gruvat mig för, föreställt mig, haft mardrömmar om – men det överträffades av verkligheten. Det var värre än mina farhågor. In i minsta skrymsle pekade SD-ledaren ut hur migrationspolitiken ska se ut. Ingen som lyssnar kan missta sig. De är överens om SDs politik. Inte ens det uns av humanism som finns i nuvarande lagstiftning om en liten glipa ”av särskilda humanitära skäl” kunde vara kvar. Barn och föräldrar som kommit ifrån varandra i krig och flykt – återförening bort! L-ledaren nämnde något om att ingångna konventioner ska följas. Då kanske de fyra ska starta med att läsa Barnkonventionen. Det internationella perspektivet, det globala finns inte. M-ledaren stod hela tiden och nickade sitt bifall till varje mening som framfördes av SD-ledaren, inklusive att stoppa all anhöriginvandring och återförening av barn och föräldrar. Jag vet ju att M totalt har bytt politik, men tänkte väl ändå, mot allt förnuft, att det skulle kunna finnas någon nyans i SD-politiken, men inte alls. Migrationspolitiken och brott och straff – SD.s paradgrenar – här var det tydliga budskap. I övrigt? Minskning av biståndet förstås! Ingår i SDs program. Och när inga egentliga argument finns så säger man som Ebba: Biståndet ska bli mindre men effektivare.

Bedrövligt helt enkelt. Men idag lite hopp ändå. Inte på regeringen eller politiken framöver, men allt händer inte där. Idag lördag 15/10 hade Elin Wägner-sällskapet utdelning av ”Väckarklockan” i Växjös stadsbibliotek. Väckarklockan delas varje år sedan 1992 (tror jag) till någon som varit bra på de områden som Elin Wägner var, dvs miljö, demokrati, jämlikhet, jämställdhet. I år fick Göran Greider väckarklockan och allmänheten kunde delta i mötet och utdelningen denna eftermiddag. Tack och lov att jag åkte in och fick två timmar med fantastisk musik av ungdomar från St Sigfrids folkhögskola, lyssna på Greider och dikter. Göran fick göra som andra mottagare – skicka väckarklockan till någon som behöver vakna upp. Tog bara sekunder och hans svar var Ulf Kristersson. Vi var många i publiken, 140 personer totalt, som applåderade det svaret!  Greider fick frågan om han har något hopp för framtiden – inte minst med tanke på Elin Wägner och nya regeringen. Hans svar var att 140 personer i lokalen idag är ett hopp. Vi är många som är genuint intresserade av planeten och klimatet, av att hushålla med resurserna. Vad är prio ett undrade någon om man vill ha bort kapitalismens avarter? Att öka jämlikheten, att minska de stora och ökande klyftorna mellan människor, rika och fattiga. Greider hade skummat igenom de 61 sidorna i nya regeringens manifest. Han trodde inte ”biologisk mångfald” fanns nämnt.

Gångna veckan innehållsrik med Omsorgsnämndens arbetsutskott, möte på VEAB om vad de kan erbjuda bostadsrättsföreningar, t ex hjälp med laddstolpar och solpaneler, heldag med ABF om planering och styrelsemöte, Vänsterpartiets distriktsstyrelse med mera. Deprimerande med nya regeringen men ändå lite hopp om förändring genom betydligt mer fokus på organisering och politiskt arbete utanför parlamenten.

Läsmåste: Linn Ullmans nya bok! Har läst hennes tidigare. Mycket bra litteratur!

Ha en trevlig lördagskväll!

Carin Högstedt

Växjö 20221015

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se