30. jun, 2022

Funktionsrätt Sverige, Djurens Rätt, Växjölöftet, NATO, charmiga kottar

Sista dagen i juni månad. Lugn dag, varm dag. Tre simturer hittills. Ska enligt prognos regna i natt. Det vore väldigt bra. Torrt, torrt.

Igår kväll lite fest här med den här mandatperiodens fullmäktigegrupp. Knytkalas och god mat. Vi var flera som var riktigt hungriga, utsvultna. Vi badade i ljummet vatten i Toftasjön. Idag, nu, 25,1 grader i vattnet, 25,6 i luften. Det är sommar det! Det var ett trevligt möte, kombination valrörelseprat och skoj. Tre igelkottar charmade gästerna totalt. Sprang runt benen på oss hela kvällen. åt och drack vatten. Fin och varm kväll. Ett fullmäktige kvar, 30/8. Vi har flera interpellationer och motioner som väntar på svar. Vi vill ha svar före valet, t ex om trafikterminal Sandsbro och motionen om att öka grundbemanningen inom äldreomsorgen. Då måste dessa ärenden upp vid detta möte 30/8.

Skrev i förra bloggen om Vänsterpartiets goda betyg i fråga om djurrättsfrågor, mycket bra placering i Djurens Rätts ranking. Nu har jag läst Funktionsrätt Sveriges ranking av partierna. Det är en organisation med 50 medlemsföreningar. De har ställt 23 frågor till partierna och gjort en ranking, där Vänsterpartiet är bäst. Har 95.4 poäng, (M) är sämst med 53,3. Även (MP) och (L) ligger i täten. Det handlar alltså om att personer med funktionsnedsättningar ska ha möjligheter till utbildning, arbete, hälsa. Vad vill partierna göra eller inte? Går att läsa om frågor och svar med mera på nätet, Funktionsrätt Sverige. Blir väldigt nöjd när jag ser hur väl mitt parti hanterar och driver funktionsrättsfrågor. Det är så viktig del av demokrati.

Hittar ett reportage om arbetslösheten i Kronobergs kommuner. 18-24-åringar 7,7 % arbetslösa i Växjö kommun. Ljungby och Markaryd ligger lägre. Utlandsfödda Växjö 20,0 %. Fyra kommuner ligger lägre. Total arbetslöshet – Ljungby och Tingsryd ligger lägre än Växjö med sina 7,1 %. Blir lite konfunderad. Vi i oppositionen får ständigt höra hur lyckosam ”Växjölöftet” är med samarbete arbetsförmedling, kommun m fl. Jag tycker vi borde ha lägre arbetslöshet om Växjölöftet är så framgångsrikt. Men alla siffror går åt rätt håll i en jämförelse mellan maj 2021 och maj 2022. Bra så långt.

Bra skrivet av Joakim Medin i Dagens ETC 30/6: ”Sverige säljer ut kurderna”. Hoppas verkligen att det inte är så, men nog känns det riktigt skakigt. Vad har vi dragits in i på grund av brådskan att gå med i NATO utan att det skulle bli en valfråga, utan att medborgana har möjlighet att påverka? Det är som i Region Kronoberg där beslut om ett nytt sjukhus dök upp efter val 2018 och avgörs definitivt några månader före val 2022. Avgörande beslut om nytt kommunhus i Växjö var heller aldrig aktuellt i någon valrörelse.   

Nu börjar de lediga dagarna på riktigt, men politiken pågår, det är valrörelse. Jag är tillfreds med att inte ha några storstilade semesterplaner utan njuta av sommaren hemmavid. Där jag sitter och skriver har jag utsikt över grannhuset - Växjöbostäders hyresrätter, blommor, träd, jätteträd, sjö och bortom sjön skog. Tillsammans med djur- och fågellivet en fin miljö att semestra i.

Carin Högstedt

Växjö 20220630

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se