26. jun, 2022

Sagolik midsommar, Djurens Rätt - bästa partierna, Hjärnkraft, Vardagar 6 och 7

Söndag kväll. Midsommarhögtiden är över. Fantastiskt väder. Tappat räkningen på hur många gånger jag tagit simtur per dag. Barn och barnbarn varit här och badat, ätit jordgubbar med mera. Igelkottarna är mycket törstiga. Det är nog det viktigaste, att de har tillgång till vatten. Vattentempen uppe i 21,9 grader här i sjön. Luften i Sandsbro 33,1 grader. Torrt. Gräset gulnar i snabb takt. Blommor slokar. Men sagolikt skönt och ljust.

Försöker läsa ifatt tidningshög. Har många verkligt bra medlemstidningar fån olika föreningar, en är Djurens Rätt. I nummer 2 i år finns en gedigen genomgång av hur de olika partierna ställer sig till djurrättsfrågor. Ska ni verka för att minska köttkonsumtionen? Hur ska ni jobba i frågan om djurförsök? Kommer ert parti verka för avveckling av pälsdjursfarmning? Ska ni verka för ett förbud mot att hålla hönor i burar? Kommer ni stödja inrättandet av djurskyddsminister? Med fler. Frågorna innefattar också besked om vad partiet gjort den gångna perioden, vilket jag uppskattar. Det är för enkelt att bara svara vad man vill göra. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är utan tvekan de partier som gjort och har högsta ambitionerna inom djurrättsområdet. På djurensratt.se/val2022 går att läsa om hur partierna agerat i djurrättsfrågor. Sedan finns det ledamöter i samtliga partier skulle jag tro som är intresserade av dessa frågor och motionerar i riksdagen som enskilda. Men det krävs majoritet för att t ex höja stödet till forskning utan djurförsök. Tycker det är beklagligt att vi inte kommit längre i Sverige.  Att inte pälsfarmningen avskaffats fullt ut är också ett nederlag för djurens rätt. Minkfarmerna är kvar i Sverige. Tyskland har nyligen stängt sista pälsdjursfarmen. Många europeiska länder har förbud, England, Frankrike, Italien…

Hjärnkraft heter Hjärnskadeförbundets tidning. Är stödmedlem i Hjärnkraft Kronoberg. Tidningen är lättläst och informativ. Den jag läst nu är nr 1 2022 och inte färsk. Har blivit liggande i högen som ska tas itu med när det finns tid. Här läser jag om 20-åriga Thelma, hjärnskadad efter olycka, som nekats assistans. Ett reportage i Helsingborgs Dagblad fick en kompis att starta namninsamling. Efter någon bara dag hade hon över 1 000 underskrifter. Hoppas det löste sig! Och så startar NKC, Nationellt Kompetenscenter, för gruppen förvärvad hjärnskada. Förbundet Hjärnkraft har fått drygt 8 miljoner av arvsfonden för ett treårigt projekt, som ska föregå ett permanent nationellt center. Poängen med att vara medlem i många föreningar, förutom att jag stödjer verksamheten, är att jag får del av mycket information som jag inte skulle nås av annars. Jag är inte med för att jag tänkt vara aktiv (mer än i några).

Ulf Lundells Vardagar 6 – snart slutläst. Bara måste ha 7.an också. Drygt två månader till valet. Känns avlägset just ikväll, när värmen är på topp och båtar drar runt på sjön. Nu kom dotterdotter hit. Varit på vift med kompis under dagen. Nu här för att bli hämtad av pappa vid tiotiden. Så slut från mig!

Carin Högstedt

Växjö 20220626

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se