6. jun, 2022

Valstart på Ekobacken och Osaby, budgetxfem, skola o omsorg, andmamma m 9 dunbollar

Sitter ute och skriver. Väntar på solen, men den är sparsam. Vi har haft två underbara dagar och trodde det skulle fortsätta men koll på SMHI säger moln och mot kvällen regn. Synd att klaga. Min partiförenings valupptakt i lördags bjöd på fantastisk miljö på Osaby säteri, numera Herrgård de Lux, tror jag det heter. Gården har anor från 1400-talet. Drevs tidigare av Naturskyddsföreningen. Verkligen en oas, God mat, många där, både nya och veteraner. Bra start på den riktigt intensiva valrörelsen. Först besök på EKO-backen i centrala Växjö, där odlingar tar upp en stor yta. Tänk att inga försök till exploatering av den här backen haft framgång. Bra gjort Växjö. Unikt med odling mitt i stan! Där fick vi kaffe och smörgås. Så hämtade buss och vi for söderut i kommunen till vackra Osaby.

Besök av en andhona med nio dunbollar häromdagen. Kom upp till altanen. Stolt moder vakade över ungarna som fick lite havregryn. Själv åt hon inte, bara passade. Kanske räknar in hela tiden, så alla är med. Alla småfåglar är fina, men grönfinken tycker jag är särskilt vacker. Har ett par som ofta gästar fågelmataren.

Gårdagen använde jag helt till att läsa in mig på de fem olika budgetarna som står på dagordningen i morgon, då kommunfullmäktige ska ta ställning till vilken budget som ska gälla för 2023. Alliansen har sitt förslag, S har sitt, V likaså och MP och SD. Idag fortsätter jag och går igenom skillnaderna i finansiering. Överskotten de senaste åren har lett till 2,1 miljarder som är bunkrade. Ingen överhängande kris alltså. Så ska jag tänka efter vad jag själv ska säga om ”mina” områden, först och främst äldre- och funktionshinderpolitiken. Kan konstatera att Alliansen M+C+L+KD, och SD ligger betydligt lägre i resurser till utbildning än övriga partier och att till omsorgen är det mer jämnt fördelat men även där ligger nämnda partier lägre än S, V. MP. Fortsättning följer. I morgon kl 9.00 startar vi. Förra året tog det 13 timmar… Hela mötet går att följa på Öppna Kanalen t ex.

När väl budgeten är klar och Kommunnytt är skrivet, så är det dags för skolavslutning med tårtkalas i Gasslanda, där barnbarnens sommarlov börjar. Sedan – nästa vecka, är det två heldagar budgetbehandling i Region Kronobergs fullmäktige. Jag ska tjänstgöra båda dagarna. Följ gärna debatten på Öppna kanalen! Regionvalet brukar kallas det glömda valet. Det är synd för här avgörs stora viktiga frågor som berör varje människa någon gång i livet eller många gånger beroende på hälsan. Vad kommer att sägas om köer, personalbrist, hyrpersonal och nya sjukhuset?

Som sagt; har att göra även på Nationaldagen. Ha en trevlig dag!

Carin Högstedt

Växjö 20220606

@hgstedt

www.carhog14.se

www.maqt.se

carin.hogstedt@vaxjo.se